İçeriğe atla

Charlie Charlie

NO/YES

Charlie Charlie veya Charlie Charlie chaӀӀenge, bir evet - hayır sorusuna verilen varsayılan cevabın, dengeli bir kalemin bir kağıda yazılmış "Evet" veya "Hayır" kelimesini işaret etmesini beklemekle bulunduğu bir divinasyon oyunudur. Magic 8-Ball'da olduğu gibi, çoğu oyuncu, tipik olarak gençler, mekanizmanın gücüne içtenlikle inanmazlar. Oyun, Juego de la Lapicera ("Kalem Oyunu") adlı eski bir İspanyol oyununun modern bir enkarnasyonudur . 2015 yılında İngilizce konuşulan dünyada kısmen #CharlieCharlieChallenge hashtag'i aracılığıyla popüler hale getirildi.  29 Nisan 2015'te alarm veren bir tabloid televizyonu Dominik Cumhuriyeti'nin Hato Mayor Eyaleti'nde oynanan oyunla ilgili haber yayını YouTube'a yüklendi ve haberde yer alan kasıtsız mizah, oyunun Twitter'da gündem olmasına ve tüm dünyada oynanacak dil engelini aşmasına neden oldu.

Oyun

4 kalem

Oyunun eski bir versiyonunda, iki oyuncunun her biri kare şeklinde iki kalem tutar ve kalemlerinin uçlarını diğer oyuncununkine değdirir. Bir cadı tahtası gibi telekinezi kullanılır; oyuncular kalemleri bilinçli kontrol olmadan hareket ettirir.[1][2]

2 kalem

İki kalemi (genellikle kurşun kalem) çaprazlayarak ızgara oluşturmayı ("evet" ve "hayır" yazılmış çapraz sektörlerle) ve ardından "Charlie" adlı "doğaüstü varlığa" sorular sormayı içerir. Daha sonra üstteki kalemin bu tür soruların cevabını gösterecek şekilde dönmesi beklenir. Herkesin sorduğu ilk soru "oynayabilir miyiz?" veya "burada mısın?" ya da "orada mısın?"dır.[3]

Üstteki kalem, merkez noktada hassas bir şekilde dengelenmiştir, yani hafif rüzgâr esintileri veya kalemin hareket etmesini bekleyen oyuncuların nefes vermesi nedeniyle kolayca dönebilir.[4][5]

Tepkiler

Mayıs 2015'te, kendisini "herhangi bir gerçek veya olgusal bilgiyi iletmeyi amaçlamayan" bir parodi web sitesi olan The Racket Report, Charlie Charlie Challenge oynamaktan 500 "gizemli" ölümün kaynaklandığını iddia eden bir sahte makale yayınladı. Fiji Sun, hiciv web sitesinin iddialarını Haziran ayında haber olarak bildirdi. Fiji Eğitim Bakanlığı oyunu yasakladı ve Tavua'daki üç Fijili öğretmen, öğrencilerini oyunu oynamaya zorladıkları iddiasıyla sorgulanmak üzere bir karakola götürüldü, tüm suçlardan aklandılar.

Mayıs 2015'te Kolombiya'nın Tunja kentindeki bir hastaneye dört genç kız gönderildi ve kitlesel histeri teşhisiyle hızla taburcu edildi .

Kate Knibbs, "paranormal moda bir kez viral hale geldiğinde, Hristiyan korku tacirlerinin hain ruhlar dünyasına çağrı yapmamaları konusunda uyarmaları uzun sürmedi" diye yazıyor. Pat Robertson, Charlie Charlie meydan okumasını şeytani olarak kınadı. Birkaç şeytan kovucu, Jamaika ve BAE'deki Müslümanlar tarafından tekrarlanan bir endişe olan oyunun ruh ele geçirmesine neden olduğu fikrini destekledi. Çeşitli medya kuruluşları, oyunlara katılanları "ahlaksız" olarak nitelendirdi.

Nisan 2017'de Doğu Libya hükümeti oyunu 6 intihardan sorumlu tutarak yasakladı.

Popüler kültürde

2015 korku filmi The Gallows'un yapımcıları, oyunun ana vagonunda filmlerini tanıttılar ve oyunu içeren bir video klip yayınladılar .

Kaynakça

  1. ^ Phil Edwards (5 Haziran 2015). ""Charlie, Charlie, are you there?" Why teens are summoning demons, explained" ["Charlie, Charlie, orada mısın?" Gençler neden şeytan çağırıyor, açıklandı.]. Vox. 29 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2023. 
  2. ^ "Charlie Charlie Challenge: Can You Really Summon a Demon?" [Charlie Charlie Challenge: Gerçekten Bir Şeytan Çağırabilir Misin?]. Live science. 3 Haziran 2015. 30 Mayıs 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2023. 
  3. ^ "Charlie Charlie Challenge – what is the spooky craze, and what is the explanation for it?" [Charlie Charlie Challenge – Ürkünç çılgınlık ne ve bunun açıklaması ne?]. The Telegraph. 28 Mayıs 2015. 28 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Mayıs 2015. 
  4. ^ "The Truth About the Charlie Charlie Challenge" [Charlie Charlie Challenge Hakkında Gerçek]. SciShow. 19 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Eylül 2023. 
  5. ^ Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi; griffin1 isimli refler için metin sağlanmadı (Bkz: )

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ali Poyrazoğlu</span> Türk oyuncu

Ali Poyrazoğlu, sinema ve tiyatro oyuncusu, yazarı, seslendirme sanatçısı ve yönetmenidir. Kasım 2012'den beri UNICEF Türkiye İyi Niyet Elçisi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Satanizm</span> Şeytana dayalı ideolojik ve felsefi inançlar grubu

Satanizm, Şeytan'ı temel alan bir grup ideolojik ve felsefi inançtır. Satanizmin çağdaş dini uygulamaları, birkaç tarihsel emsali olmasına rağmen, 1966 yılında Amerika Birleşik Devletleri'nde Anton LaVey tarafından ateist Şeytan Kilisesi'nin kurulmasıyla başlamıştır. Halka açık uygulamalardan önce Satanizm, bir öz kimlikten ziyade çeşitli Hristiyan grupların ideolojik rakiplerine yönelik bir suçlama olarak varlığını sürdürmekteydi. Satanizm ve Şeytan kavramı aynı zamanda sanatçılar ve şovmenler tarafından sembolik ifade için de kullanılmıştır.

Soru veya sual, bilgi isteğinde bulunmak için dilsel bir ifade ya da istek kullanılarak yapılan bir tür ifadedir. İstenen bilgiler için olumlu veya olumsuz şekilde bir cevap verilir.

<span class="mw-page-title-main">Kumar</span> belirsiz bir sonucu olan bir şans veya olayla ilgili bir oyuna para koymak

Kumar, ortaya para koyarak oynanan talih oyunudur. Birden fazla kişi arasında rekabete dayalı bir şekilde oynanabildiği gibi, bir kişi tarafından bir oyun makinasına karşı da oynanabilir. Bir oyunda şahsi maddi varlıklarını risk etmeye kumar oynamak denir.

<span class="mw-page-title-main">Genç Siviller</span>

Genç Siviller hareketi, Türkiye'de faaliyet gösteren antimilitarist, özgürlükçü ve demokrasi taraftarı bir sivil toplum hareketidir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi kökenli bir grup tarafından 2000'de kurulmuş, fakat özellikle 2007 Cumhurbaşkanlığı Seçimleri sırasında ortaya çıkan siyasi kriz döneminde adını duyurmuştur. Öncelikle internet ortamında etkinlik gösteren grup, internetin gelişmesiyle ortaya çıkan yeni tip siyasi örgütlenmelerin Türkiye'deki ilk örneklerinden biridir. Grup adını daha çok toplumda tartışma yaratmayı hedefleyen spekülatif eylemlerle duyurmayı tercih etmektedir. Söylemleri ve eylemlerinin içeriği gereğince liberal bir harekettir.

<span class="mw-page-title-main">Erol Keskin (oyuncu)</span> Türk oyuncu ve senarist

Erol Keskin, Türk oyuncu, yönetmen ve senaristtir.

<i>Robin Hood: Hırsızlar Prensi</i>

Robin Hood: Hırsızlar Prensi, Kevin Costner'in başrolünü oynadığı 1991 ABD yapımı bir film. Alan Rickman bu filmdeki performansı ile BAFTA En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Ödülü'nü almış, film ayrıca kostüm tasarımı dalında BAFTA'ya aday gösterilmiştir. Kevin Costner ise yılın en kötülerine verilen En Kötü Erkek Oyuncu Razzie Ödülü'nü kazanmıştır. Ayrıca Bryan Adams'ın yaptığı "(Everything I Do) I Do It for You" şarkısıyla en iyi şarkı dalında Akademi Ödülü'ne aday gösterilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Hugh Grant</span> İngiliz aktör ve film yapımcısı.

Hugh John Mungo Grant, Altın Küre ve BAFTA ödüllü, SAG adayı İngiliz aktör ve film yapımcısı.

<span class="mw-page-title-main">2010 Türkiye anayasa değişikliği referandumu</span> Türkiyede yapılan altıncı halk oylaması

2010 Türkiye anayasa değişikliği referandumu, Türkiye'de Anayasa'da yapılan birtakım değişikliklerin 12 Eylül 2010 tarihinde halk oylamasına sunulmasıdır. Yirmi altı maddelik bir değişikliği içeren paket, TBMM tarafından kabul edildikten sonra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından referanduma sunuldu. Referandum sonucunda %57,88 evet ve %42,12 hayır oyu çıkarak anayasa değişiklikleri kabul edildi.

<i>Şeytan Çarpması</i> 2005 yapımı korku filmi

Şeytan Çarpması, Scott Derrickson'ın yönettiği 2005 yapımı korku filmi. Film genel olarak Anneliese Michel'ın hikâyesine dayanmaktadır. İnançsız bir savunma avukatı ile şeytan çıkarma (egzorsizm) ayini gerçekleştiren ve taksirle adam öldürmeden sorumlu tutulan bölge papazının duruşmasını konu alır. Filmin çoğu mahkeme salonunda geçer ve Emily Rose'un çarpılma ve ölüm anı anlatılır.

Enver Aysever, Türk gazeteci, roman ve oyun yazarı, televizyon sunucusu ve "Yunus Nadi Roman Ödülü" sahibi yazar.

Doğruluk mu, cesaret mi; yetişkinler, gençler ve çocuklar için uygun bir oyundur. Özellikle karşı cinsten arkadaşlarla arkadaşlığı bozmadan karşı cinsi keşfetme üzerine kurulu bir oyun türüdür. Genel olarak bir çarkıfelek oluşturmak için ibre gösterici bir şişe veya kalem kullanılır. Bu nedenle oyunun adı şişe çevirmece olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Ayyıldız Tim</span> Türk hacker grubu

Ayyıldız Tim, Mehmet İshak Telli tarafından 2002 yılında kurulan, Türkiye'de faaliyette olan, kendisini vatanperver ve milliyetçi olarak tanımlayan Türk hacker grubu. Bünyesinde sanal rütbe sistemi vardır. Kendilerini "Türkiye'yi gelecek sanal tehditlerden korumak ve cevap vermek için toplanmış sanal dünyanın askerleri" diye tanıtmaktadırlar. Grup bu ifadelerini milliyetçilik fikri ile birleştirdiğini ve Soğuk Savaş'ın antikomünist psikolojik savaş tekniklerini kullanarak hack eylemlerini gerçekleştirdiğini öne sürmektedir.

<i>T24</i> Haber sitesi

T24, 1 Eylül 2009 tarihinde Türkiye'de yayına başlayan internet gazetesidir.

<i>Akinator</i>

Akinator, Web Genie, ilk aşaması yirmi soru üzerine kurulu olan ve oyuncunun hangi karakteri düşündüğünü belirlemek için onlara bir dizi soru soran bir internet oyunu ve mobil uygulamasıdır. Oyuncuya sorduğu karakteri bulabilmek için en iyi soruları bulabilen ve öğrenebilen bir yapay zeka programıdır. Google Trends'e göre, 2007'de Redstone Special tarafından yönetilen üç Fransız programcı tarafından oluşturuldu ve Kasım 2008'de dünya çapında popüler oldu. Avrupa'da popülarite zirve noktasına 2009'da ulaşıldı ve 2010'da Fransız mobil şirket SCIMOB tarafından Japonya'da mobil uygulaması başlatıldı. uygulama mağazasında en üst sıralara ulaştı. "Akinator" oyununu oynanırken bir cin tarafından sorular soruluyor.

<span class="mw-page-title-main">1945 Fransa yasama seçimleri</span>

1945 Fransa yasama seçimleri, 21 Ekim 1945 tarihinde Fransa'da yapılan seçimlerdir. Kurucu Meclisi oluşturmak için yapıldı. Nazi Almanyası işgali altında bulunan ülkede II. Dünya Savaşı'nın ardından yapılan ilk seçimdir.

<i>Divine Divinity</i> 2002 yapımı video oyunu

Divine Divinity, Larian Studios tarafından geliştirilen ve Eylül 2002'de piyasaya sürülen Microsoft Windows için cdv Software Entertainment tarafından yayımlanan bir rol yapma oyunudur. Beyond Divinity, Divinity: Dragon Commander ve Divinity: Original Sin 2 adında üç yan ürünü; devamı olan Divinity II; ve olayların öncesini anlatan Divinity: Original Sin oyunları piyasaya sunulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Canlı yayın</span>

Canlı yayın, aynı anda kaydedilen ve gerçek zamanlı olarak yayınlanan çevrimiçi akış ortamını ifade eder. İsteğe bağlı video, vlog'lar ve YouTube videoları gibi canlı olmayan medya tekniki olarak yayınlanır, ancak canlı akış gerçekleştirilmez. Sohbet odası aracılığıyla kullanıcı etkileşimi, canlı akışın önemli bir bileşenini oluşturur. Platformlar genellikle yayıncıyla konuşma veya sohbetlere katılma özelliğini içerir. Canlı akış hizmetleri, sosyal medyadan video oyunlarına ve profesyonel spor dallarına kadar çok çeşitli konuları kapsar. Facebook Watch, Facebook Live, Periscope, Kuaishou, Douyu, bilibili ve başka platformlar, videotelefonda olduğu gibi planlanmış promosyonları, ünlü etkinliklerin akışını ve kullanıcılar arasında akışı içerir.

Freddy'nin Pizza Dükkânı'nda Beş Gece: Gümüş Gözler, 2015 yılında Scott Cawthon ve Kira Breed-Wrisley tarafından yazılan gizem-korku romanıdır. Konusu, Cawthon'un en çok satan korku video oyunu serisi Five Nights at Freddy's'e dayanıyor ve Cawthon oyun serisinde meydana gelen olayların ilk romanı için bir fikir olduğunu söylüyor.

Korku oyunları, korku kurgu merkezli ve genellikle oyuncuyu korkutmak için tasarlanmış bir video oyunu türüdür. Oynanışlarına göre sınıflandırılan diğer çoğu video oyunu türünün aksine, korku oyunları neredeyse her zaman anlatıya veya görsel sunuma dayanır ve çeşitli oyun türleri kullanır.