İçeriğe atla

Charles du Fresne, sieur du Cange

Charles du Fresne, sieur du Cange
Doğum18 Aralık 1610
Amiens
Ölüm23 Ekim 1688 (77 yaşında)
Paris
Diğer ad(lar)ı« Le Varron français »
MeslekTarihçi, Dil bilim, sözlükçü
MemleketFransa Krallığı
İmza
Amiens'te bulunan heykeli

Charles du Fresne, sieur du Cange (ya da Ducange, Du Cange) (d. 18 Aralık 1610, Amiens, Fransa Krallığı - ö. 23 Ekim 1688, Paris, Fransa Krallığı), Fransız avukat, sözlükçü, filolog, Orta Çağ ve Bizans tarihçisidir.

Batı geleneğinin önemli sözlükçülerinden olan Charles du Fresne, Robert Estienne ve Henri Estienne, Jakob ve Wilhelm Grimm, James Murray ve  William A. Craigie ile aynı seviyede kabul edilir.

Yaşamı

Amiens'te krallık mübaşiri olan Louis du Fresne'nin beşinci çocuğu olarak dünyaya geldi. Bu durum onun Amiens'te bulunan Cizvitler ile birlikte büyümesine ve onlar tarafından eğitilmesine yol açtı. Daha sonra Orléans'ta hukuk okudu ve 11 Ağustos 1631 de Avukat olarak Paris Parlement'e girdi. Bir süre sonra 19 Temmuz 1638 tarihinde kendinden 10 yaş geç olan varlıklı eşi Catherine du Bos ile evleneceği Amiens'e geri döndü. Aynı yıl babası öldü ve ona büyük bir miras ve sieur du Cange unvanı kaldı. 10 Mayıs 1645 hazineden sorumlu olarak memurluk yapan kayınpederinin yerine geçti ve bu işi 1668 yılına kadar sürdürdü.

Henüz 20 yaşındayken armalarla döşeli ailesinin genelojisini kaleme aldı. Amiens'te büyük bir gayret ile tarihsel çalışmalar ile meşgul oldu. Hatta söylenildiğine göre düğün gününde bile 6-7 saat araştırmalarını sürdürmüştür. 1657'de geniş çaplı bir sözlük de barındıran ilk tarihsel çalışmasını yayınladı. 1668'e gelindiğinde Amiens'i Veba sebebiyle terk etti ve Paris'e gitti. Orada onu özverili bir biçimde destekleyen Léon d'Hérouval isimli, aynı ilgi alanlarını taşıdığı bir alim ile arkadaşlık kurdu.

Bilimsel çalışmaları

Çalışmalarının temelini oluşturucak bilgilerini Latin ve Yunan dillerinde derin bir biçimde kendini geliştirerek başladı. Hazırladığı kapsamlı Sözlük'lerde çok kez konu açıklamalarına yer verdi. Bunlardan Latince olan Glossarium ad scriptores mediae et infimae latinitatis daha sonraları geliştirilmiş ve 21. yüzyılın başlarına dek kullanılmıştır. Yunanca hazırladığı sözlük de aynı şekilde bugün araştırmalarda başvuru kaynağı olan çalışmalarından biridir. "Constantinopolis Christiana" isimli topoğrafik çalışmaları ve "De familiis Byzantinis" adlı Bizans aile genelojisini barındıran Bizans tarihi (Historia byzantina) adlı kitabı, Bizans tarihini anlatan önemli eserler arasında sayılır. Ayrıca Bizans tarihi kaynaklarının derlendiği Corpus Byzantinae historiae adlı eserin yayınlanmasında da katkıda bulunmuştur. 

Çalışmalarının büyük bir bölümü yayınlanmamıştır. Çalışmalarından oluşan bu zengin mirası bugün Paris Ulusal Kütüphanesi, Paris d'Arsenal kütüphanesi ve Amiens şehir kütüphanesinde korunmaktadır. Kütüphanede bulunan yazılardan anlaşıldığına göre, Du Cange her şeyden önce Picardie bölgesi özelinde Fransa'nın tarihi, Latin devletleri ve Bizans İmparatorluğu meşgul olmuştur.

Bizantolog Edward Gibbon Roma İmparatorluğu'nun Gerileyiş ve Çöküş Tarihi adlı eserinde verdiği bir dipnotta onu "Ortaçağ ve Bizans tarihinin emin ve yorulmaz rehberi" olarak nitelemiştir.

Eserleri

Kaynakça

  • Bu madde kısmen İngilizce Wikipedia "Charles du Fresne, sieur du Cange" maddesi kaynaklıdır. Online:[1]7 Ocak 2008 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)

Dış bağlantılar

  • Du Camp, Maxime, "1911 Encyclopædia Britannica/Du Cange, Charles du Fresne" maddesi Wikisource.org websitesinde. [2] 16 Ekim 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)

İlgili Araştırma Makaleleri

23 Ekim, Miladi takvime göre yılın 296. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 69 gün vardır.

Gotik, kendine has özelliği olan bir sanat anlayışı ve yazı şekli. Gotik yazılar ilk baskı denemelerinde denenmiş, çoğunlukla Almanlar tarafından kullanılan bir yazı stilidir. Gotik sanatı 12. yüzyılın ikinci yarısında Romanesk sanatının değişmesiyle, Latin sanatına bir tepki olarak ortaya çıkmıştır. Orta Çağı kapatan, Rönesansı başlatan akımdır. Gotik tarzı, yalnız mimarlıkta tesirli olmayıp; heykelcilik, resim, yazı, süs ve hatta gündelik eşyada da etkili olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Lille</span> Fransada komün

Lille, Fransa'nın kuzeyindeki Nord-Pas-de-Calais bölgesinin Belçika sınırındaki en büyük şehri. Hem Nord-Pas-de-Calais Bölgesinin hem de Nord Deparmanı'nın merkezidir.

Taşizm, resim sanatında düzensiz biçimli renk lekeleri ve damlalarının kullanılmasını temel alan sanat biçimidir. Terim, Fransızca "tache" (leke) sözcüğünden türetilmiştir. Bu anlayış önceden bir resmetme eylemini yadsıyarak, sanatsal yaratmada rastlantısalcılığın ön plana alınmasını öngörmektedir. Amerika'da ortaya çıkan soyut dışavurumculuk akımının Avrupa sanatındaki eşleniği olarak değerlendirilebilir. Bu akıma verilen diğer adlar l'art informel ve abstraction lyrique idir.

<span class="mw-page-title-main">Sacré-Cœur Bazilikası, Paris</span>

Sacré-Cœur Bazilikası, Paris'in Montmartre mahallesinde bulunan önemli bir Hristiyan yerleşimidir. 2006 yılında on milyon ziyaretçi ile Notre Dame Katedralinden sonra Fransa'da en çok ziyaret edilen anıttır.

Louis-Charles Malassez Fransız anatomist ve doku bilimci. Nièvre ilinin Nevers kentinde doğan Malassez, doku bilimi üzerine yaptığı önemli çalışmalardan bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Komninos Hanedanı</span>

Komninos Hanedanı,, 1081-1185 döneminde Bizans İmparatorluğu imparatorları olarak ve sonradan 1204-1461 döneminde Trabzon İmparatorluğu imparatorları olarak görev yapan bir hanedan. Bu hanedan mensupları geç Bizans döneminde önemli devlet mevkilerinde görev yapan bir soylu sülale mensuplarıdır. Komninos hanedanı ve sülalesi üyeleri diğer önemli ve tanınmış Bizans hanedan ve sülaleleri ile karşılıklı evlilikler yaparak yakın ilişkiler kurmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Michel Serres</span> Fransız filozof, felsefe ve bilim tarihçisi

Michel Serres Fransız filozof, felsefe ve bilim tarihçisi, teorisyen ve yazardır. Çalışmalarında bilim, zaman ve ölüm temalarını araştırdı ve daha sonra bunları düzyazı olarak birleştirdi. 1955 yılında felsefe doçenti oldu. 1956-1958 arasında deniz subayı olarak görev yaptı: 1968 yılında doktora tezini verdi. Felsefe ile birlikte bilim tarihiyle de ilgilendi. Pozitif bilimler ile toplumsal bilimler arasındaki ilişkiyi sorgular. 1990 yılında Fransız Akademisi'ne seçildi ve Légion d'honneur nişanı aldı. Stanford Üniversitesi'nde tarih dersleri verdi. 1990'da çıkan Doğayla Sözleşme adlı kitabı postmodern doğa felsefesi olarak nitelendirildi. Çevre sorunlarının küreselleşmesine itiraz etti. Toplumun iniş çıkışlarını insan evriminin sürekliliğine dahil eder. Doğayla Sözleşme adlı çalışması Turhan Ilgaz çevirisiyle Türkçede yayımlanmıştır. Michel Serres, Doğayla Sözleşme

Spatharii ya da Spatharioi 5.ve 6. yüzyılda İmparatorluğu'nda Konstantinopolis'te sarayda Geç Roma imparatorlarının yakın korumaları. Daha sonra Bizans İmparatorluğu'nda sadece onursal bir unvan haline gelmiştir.

Glossarium ad scriptores mediae et infimae latinitatis 1678 yılında Charles du Fresne, sieur du Cange (1610–1688) tarafından yazılan, Paris Billiane yayınevinden yayınlanan kitap. 200 yılı aşkın çalışmanın bir ürünü olan bu eser Fransız ve Alman bilginler tarafından geliştirilmiş ve önemli bir sözlük olarak kullanılmıştır.

Corpus Byzantinae historiae ya da Paris Corpusu, 1645'ten 1711 yılına değin 42 Ciltte yayınlanan Bizans kaynaklarıdır.

François Boucher, Fransız ressam, el-işi duvar halısı tasarımcısı, tiyatro kostüm ve mizansen desinatörü. Rokoko akımının önemli temsilcisi. Boucher gayet kaliteli çok sayıda hazırladığı resim eserleri ile 18. yüzyıl Batı Avrupa resim ve dekoratif sanatının en iyi tanınmış ressamı olduğu iddia edilir. Patronu Fransa Kralı XV. Louis'in resmi gözdesi olan Madam Pompadour olup Boucher bu ünlü kadının birçok portresini yapmıştır. Boucher tablolarının konuları genellikle antik klasik temalar, dekoratif alegoriler ve pastoral peyzajlardır ve cinsel hislere hitabeden gayet erotik nü Venüs tabloları ile de gayet çok tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Paris mezmurlar kitabı</span> el yazması

Paris mezmurlar kitabı 38 x 26,5 cm boyutlarında, 449 yaprak ve 14 tam sayfa minyatür içeren Bizans resimli el yazmasıdır. Psalter olarak da bilinen bir Mezmurlar Kitabı nüshası olan eser, imparator VII. Konstantinos ve onun halefleriyle yakından özdeşleşmiş klasik sanata olan ilginin 10. yüzyılda yenilenmesi olan sözde Makedon Rönesansı'nın önemli bir eseri olarak kabul edilir.

<span class="mw-page-title-main">Nicolas Mignard</span> Fransız ressam (1606 – 1668)

Nicolas Mignard, Mignard d'Avignon, dinsel ve mitolojik konulu tabloları ve portreleriyle tanınan bir Fransız ressamıdır. Avignonlu Mignard diye bilinir. Aktif yaşamının büyük bir bölümünü Avignon'da din kurumları ve gösterişli binalar için tablolar yaparak geçirmiş, fakat meslek yaşamını Paris'te saray ressamı olarak tamamlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Senegal-Türkiye ilişkileri</span>

Senegal-Türkiye ilişkileri,, Senegal ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 1962'den beri Dakar'da Büyükelçiliği bulunmaktadır. Senegal'in ise Ankara'da Ağustos 2006'da açılan bir Büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Parsus</span> Fransız ressam (1921 – 2022)

Pierre Parsus, Fransız ressam ve desinatör.

Paul Lucas, Fransız bir tüccar, doğa tarihçisi, hekim, yazar ve gezgindi.

<span class="mw-page-title-main">Ernest Mouchez</span> Fransız gökbilimci (1821 – 1892)

Ernest Amédée Barthélemy Mouchez, Paris Gözlemevi'nin müdürü olan ve 1887'de talihsiz Carte du Ciel projesini başlatan Fransız deniz subayıydı.

<span class="mw-page-title-main">Pierre Martin de La Martinière</span>

Pierre Martin de La Martinière bir Fransız doktor, cerrah ve kaşifti.

Pechon de Ruby, 1596 yılında Lyon'da yayımlanmış La Vie genereuse des Mercelots, Gueuz et Boesmiens adındaki eserin bilinmeyen bir yazarının seçtiği takma isimdir. Bu eser, Fransa'da tamamen gezginlerin yaşamına adanmış ilk kitap niteliğinde olmakla birlikte, aynı zamanda birinci tekil şahısla anlatılan ilk Fransız pikaresk romanıdır. Yazar, eserini otobiyografik olarak sunmuştur.