İçeriğe atla

Charles Vere Ferrers Townshend

Charles Vere Ferrers Townshend
Doğum21 Şubat 1861
Londra, Birleşik Krallık
Ölüm18 Mayıs 1924 (63 yaşında)
Paris, Fransa
BağlılığıBirleşik Krallık
Hizmet yılları1881–1920
RütbesiTümgeneral

Charles Vere Ferrers Townshend (Tümgeneral) KCB, DSO (21 Şubat 1861 - 18 Mayıs 1924), I. Dünya Savaşı sırasında Bağdat'a doğru düzenlenen ve felaketle sonuçlanacak ilk Britanya Harekâtı'nı gerçekleştiren Britanya Hint Ordusu'nda görev yapan bir subaydı. Townshend daha sonra Parlamento'ya seçildi.

Savaş öncesi yaşamı

Townshend Britanya ordusu ile güçlü bağları olan bir ailede dünyaya geldi. Hakkında bir kitap yazdığı ve onun büyük büyük büyükbabası olan Feldmareşal George Townshend'in, (1. Marki Townshend) soyundan geliyordu. Kraliyet Askerî Akademisi Sandhurst'ta eğitim alan Townshend, 1884 Sudan Seferi'nde ve 1891 Hunza Naga Seferi'nde görev aldı. 1894 yılında, Gupis'te yeni inşa edilen kalenin kumandanlığını yaptığı sırada, daha sonra Hindistan Genel Valiliği ve Dışişleri Bakanlığı yapacak olan George Curzon'u ağırladı. Curzon bu ziyareti, "banjo çalgılarının eşliğinde Fransız şarkılarının dinlendiği uzun bir gece" şeklinde nitelendirmiştir."[1]

Townshend 1895 yılında, Hindistan'daki Chitral Kalesi Kuşatması sırasında kuzeybatı bölgelerinde garnizon komutanıydı ve bu sırada Bath Nişanı ile ödüllendirildi. Daha sonra Britanya Mısır Ordusu'na transfer oldu ve 1898 yılında Sudan'da Omdurman Muharebesi'ne katılarak savaştı. (Buradaki başarısından dolayı Üstün Hizmet Nişanı kazandı).

Townshend 1909'da Tuğgeneral, 1911 yılında ise Tümgeneral rütbelerini elde etti. I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile beraber 6. Hint Tümeni'nin kumandanlığına getirildi. Bu büyük askerî güç, Britanya Ordusu standartlarına göre eksik donatılmasına rağmen Britanya Hint Ordusu'nun en iyi askerî birliklerinden biriydi. 6. Hint Tümeni 1915'in başlarında Irak'a gönderildi.

Irak Cephesi

General Townshend'e komutanı General Nixon tarafından Bağdat'ı ele geçirmek için Dicle nehrinin kuzeyine ilerlemesi emri verildi. İlerleme başlangıçta başarılı geçti ve 3 Haziran 1915 tarihinde (büyük ölçüde blöfle) Amara ele geçirildi. 3 ay sonra ilerleme devam etti ve 28 Eylül 1915'te Kut zapt edildi. Bu noktada Townshend durmayı önerdi ancak Nixon Türklerin zayıf olduğuna ve yenilebileceklerine inanmıştı. Townshend'e Bağdat'a doğru ilerlemeye devam etmesi emredildi.

1 Kasım civarında, 6. Hint Tümeni Kut'u terk etti ve Dicle'nin kuzeyine yürüyüşe geçti. 20 Kasım 1915 tarihinde Bağdat'ın 25 mil (40 km) güneyinde bulunan Tizpon'a ulaştı. Burada İngilizler Colmar von der Goltz komutasında kısmen daha büyük bir Osmanlı ordusu ile karşılaştı. Goltz, 1880'lerde Osmanlı ordusunun yeniden organizasyonu için 12 yıl çalışmış bir Alman mareşaliydi. Emekliliğe ayrılmasından sonra Sultan V. Mehmet'in askeri danışmanı olarak görev yapmaya başladı.

22 Kasım 1915 tarihinde başlayan Selman-ı Pak Muharebesi 2 günden fazla sürdü. İki tarafın da üstünlük sağlamadığı savaş sonucunda taraflar savaş meydanından çekildiler. Tümenin 3'te 1'lik gücünü yitiren Townshend Kut'a geri çekilmeye karar verdi. Kuvvetleri 3 Aralık 1915 tarihinde Kut'a ulaştı. İngilizlerin geri çekildiğini öğrenen Baron von der Goltz, yıpranmış durumdaki ordusunu geri çevirdi ve İngilizleri takip ederek 7 Aralık günü Kut'a ulaştı.

Kut Kuşatması

Kut kuşatması Britanya ordusu için bitkin ve acı süren bir olay olmuştur. General Townshend komutanı General Nixon'a erzak ve malzeme stoğu konusunda sonrasında yanlış olduğu ortaya çıkan raporlar gönderdi. Townshend sadece 1 ay yetecek kadar malzemesinin olduğunu rapor ederken, birlikleri belirttiğinin aksine 5 ay sonra, 1916 Nisan'ının sonlarında erzağını tüketecekti. Bu durum Basra'daki Britanya karargahının alelacele bir yardım harekâtı düzenlemesine ve bu harekâtın da Colmar von der Goltz tarafından ustalıkla yönetilen Osmanlı kuvvetleri tarafından püskürtülmesine neden oldu.

Daha sonraki yardım seferleri de başarılı olamadı. Britanya yardım kuvvetleri Kut'un 10 mil (16 km) kadar yakınana ulaşabildiler ancak burada savunma durumunda bulunan Türk hatlarına yönelik tekrarlanan saldırılarından bir sonuç elde edemediler. Kuşatmayı yarmak için yapılan son çaba 22 Nisan 1916 tarihinde, 3 hafta süren umutsuz saldırılardan sonra, başarısızlıkla sonuçlandı. Diğer yandan, Osmanlı komutanı Baron von der Goltz zaferini görecek kadar yaşayamadı. 16 Nisan 1916 tarihinde tifüsten öldü.

General Townshend 29 Nisan 1916'da teslim oldu. Kendisi Osmanlı subayları tarafından iyi bir şekilde karşılandı. Savaşın geri kalan kısmında İstanbul yakınlarındaki bir adada konforlu bir şekilde yaşadı. Kendisine şahsi kullanımı için Osmanlı donanmasının bir teknesi verildi. Büyükada'da bulunduğu süre içerisinde resepsiyonlar düzenledi. 1917 yılında savaş esiri olarak tutulduğu sırada Britanya tarafından kendisine Kut kuşatması sırasındaki komutası nedeniyle Bath Nişanı verildi. Osmanlı devletinde Fransızca ve Almanca yayımlanan "Osmanischer Lloyd" gazetesinin editörü olan Friedrich Schrader, Townshend'in bizzat ofisine gelerek Londra'dan kendisine verilen nişana ilişkin telgrafı aldığını belirtmiştir.[2] Townshend savaşın sonunda, Ekim 1918 tarihinde, Osmanlı devletinin ateşkes antlaşması imzalaması için İngilizlerle arabuluculuk görevi yaptı.

Savaş sonrası

Savaş sonrası, 1920 yılında, Townshend ordudan emekliye ayrıldı ve "Mezopotamya Seferim" (1920) isimli bir kitap yazdı. Ara seçimlerde Shropshire'den bağımsız muhafazakâr milletvekili olarak aday oldu ve (1920-1922) tarihleri arasında Parlamento'da The Wrekin seçim bölgesinin milletvekili olarak yer aldı. Askerlerinin Türk esareti altında ölmesi sebebiyle eleştirilere maruz kaldı ve görevinden istifa etti. Fakat bu eleştiriler geçerli bir eleştiri olamazdı çünkü Türkler Townshend'e çok iyi davranmışlar idi. Askeri uzmanlar Townshend'e Tizpon'da Osmanlı kuvvetlerini yenemediği, Kut kuşatması sırasında pasif kaldığı ve acele bir yardım seferi düzenlenmesine neden olan yanlış raporlar gönderdiği için sert bir şekilde eleştirdi. 1924 yılında gözden düşmüş biri olarak öldü.

1924 yılında vasiyeti yayınlandığında, Townshend'in tüm malvarlığının değerinin sadece 119 £ pound olduğu ortaya çıktı.

Kaynakça

  1. ^ George Curzon, A Viceroys' India: Leaves From Lord Curzon's Note-Book . London: Sidgwick & Jackson, 1984, p. 146
  2. ^ Friedrich Schrader, 1917, Konstantinopel in Vergangenheit und Gegenwart: Mohr (Siebeck), Tübingen

Konuyla ilgili yayınlar

  • Barker, Col. A. J. Townshend of Kut: A Biography of Major-General Sir Charles Townshend KCB DSO Cassell, 1967
  • Barker, Col. A. J. The First Iraq War, 1914-1918: Britain's Mesopotamian Campaign, Enigma Books, 2009. ISBN 978-1-929631-86-5
  • Braddon, Russell The Siege Viking Adult, 1970 ISBN 0-670-64386-6
  • Dixon, Norman On the Psychology of Military Incompetence Random House, London, 1976, pp 95–110
  • Townshend, Major General Sir Charles V.F. K.C.B., D.S.O. My Campaign in Mesopotamia London: Thornton Butterworth Ltd, 1920.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Sakallı Nureddin Paşa</span> Türk asker ve siyasetçi

Mehmed Nureddin Paşa ya da bilinen adıyla Sakallı Nureddin, Türk asker ve siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Kut, Vasıt</span>

Kut, resmî adıyla El-Kut, Irak'ın doğu kesiminde, Dicle Nehri kıyısında yer alan Vasıt ilinin merkezi kent. 1960'a kadar tüm il bu isimle anılırken bu tarihten sonra Vasıt adını almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Colmar von der Goltz</span> Osmanlı ve Alman ordularında mareşal rütbesiyle görev yapmış Alman subay

Wilhelm Leopold Colmar Freiherr von der Goltz, Osmanlı'daki namıyla "Goltz Paşa",, Osmanlı ve Alman ordularından mareşal rütbesi sahibi Alman subay.

<span class="mw-page-title-main">I. Dünya Savaşı'nda Osmanlı cepheleri</span> 29 Ekim 1914 ve 30 Ekim 1918 tarihleri arasında Osmanlı İmparatorluğunun savaştığı cepheler

Osmanlı cepheleri, Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı'nda çarpıştığı cephelerdir.

<span class="mw-page-title-main">Irak Cephesi</span> I. Dünya Savaşında bir cephe

Irak Cephesi, İngilizlerin petrol sahalarını ele geçirmek amacıyla, 15 Ekim 1914'te Bahreyn'i ve 23 Kasım 1914'te Basra'yı işgali üzerine açıldı. Osmanlı kuvvetleri işgale karşı koyamadı. İngilizler, İran'da Ahvaz'ı da ele geçirdiler.

Alman Askerî Misyonu, Balkan Savaşları'ndan sonra Osmanlı ve Alman hükûmetleri arasında varılan anlaşma gereğince 14 Aralık 1913 tarihinde Otto Liman von Sanders başkanlığında Osmanlı Ordusu'nu ıslah etmek amacıyla kurulan askeri kurul, İstanbul'a geldi. 42 kişiden oluşmaktaydı. Savaş başlayınca misyonun mevcudu 70'e çıkarıldı. Savaşın sonuna kadar bu sayı 800'e ulaştı. Bu misyon dışında 23'ü general, 10'u amiral olmak üzere orduda 130, donanmada 60, toplamda 190 Alman subay görev aldı.

<span class="mw-page-title-main">İran Cephesi</span>

İran Cephesi veya İran'ın İşgali ya da Osmanlı'nın İran ile yaptığı son savaş olan 1914-18 Osmanlı-İran Savaşı, Osmanlı, Britanya ve Rusya ve Kaçar Devleti'nin arasında Kuzey Azerbaycan'da yaşanan bir dizi askeri çatışmadır. Cephenin, İran için yıkıcı olduğu aşikârdı. Çatışmalarda, İngiliz ve Rus faaliyetlerinin etkisiyle 1917-1919 yılları arasında yaşanan İran kıtlığı nedeniyle 2 milyondan fazla İranlı sivil öldü. Kaçar hükûmetinin I. Dünya Savaşı ve sonrasında ülkenin egemenliğini koruyamaması, 1921'de bir darbeyle Rıza Şah Pehlevi'nin ülkenin başına geçmesine ön ayak oldu.

<span class="mw-page-title-main">Kut Türk Şehitliği</span> Kutta bulunan Türk şehitliği

Kut Türk Şehitliği, Irak'ın Kut kentinde bulunan Türk şehitliği.

<span class="mw-page-title-main">Kût'ül-Amâre Kuşatması</span> I. Dünya Savaşının Irak Cephesinde, Osmanlı Devleti ile Britanya İmparatorluğu arasında gerçekleşmiş bir kuşatma muharebesidir

Kût'ül-Amâre Kuşatması, I. Dünya Savaşı'nın Irak Cephesi'nde, Osmanlı Devleti ile Britanya İmparatorluğu arasında gerçekleşmiş bir kuşatma muharebesidir. 8.000 askerden oluşan Britanya-Hint garnizonu Bağdat'ın 160 kilometre güneyinde Kut kasabasında Osmanlı ordusu tarafından kuşatılır. 1915 yılında bu kasabanın nüfusu 6.500 civarıdır. 29 Nisan 1916'da garnizonun teslim olmasını takiben kuşatma esnasında sağ kalanlar esir olarak Halep'e götürüldü. Kuşatma tarihçiler tarafından Birleşik Krallık ve İtilaf Devletleri için önemli bir yenilgi olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Halil Kut</span> Türk asker

Halil Kut, Türk asker. "Kut'ül Ammare Kahramanı" olarak da bilinir. Enver Paşa'nın kendisinden bir yaş küçük amcasıdır. 1934 yılında Soyadı Kanunu'nun çıkmasından sonra Mustafa Kemal Atatürk tarafından Kût'ül-Amâre Zaferi nedeniyle "Kut" soyadı verildi.

<span class="mw-page-title-main">August von Mackensen</span>

Anton Ludwig August von Mackensen, Alman mareşal. Generaloberst Eberhard von Mackensen'in babasıdır. I. Dünya Savaşı sırasında başarılarından dolayı Alman İmparatorluğu'nun en önde gelen askeri liderlerinden biri hâline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Bağdad'ın düşmesi</span>

Bağdad'ın düşmesi. I. Dünya Savaşı'nın Irak Cephesi'nde Osmanlı'nın elindeki Bağdat'ın İngilizler tarafından işgali.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Kut Muharebesi</span>

İkinci Kut Muharebesi, 23 Şubat 1917'de, I. Dünya Savaşı'nın Irak Cephesi'nde yapılan bir muharebedir. Birinci Kut Muharebesi'nde Osmanlı kuvvetleri tarafından yenilen İngilizler, bu muharebede Kut'u ele geçirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">John Nixon (general)</span> Britanya Hint Ordusunda kıdemli bir kumandan (1857–1921)

John Eccles Nixon, Britanya Hint Ordusu'nda kıdemli bir kumandan idi. I. Cihan Harbinde eninde sonunda Birleşik Kırallık'a felaket getiren Osmanlı Bağdat'a karşı ilk İngiliz Seferi emrini vermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı Irak'ı</span> Vikimedya liste maddesi

Osmanlı Irak'ı, bölgenin Osmanlı İmparatorluğu tarafından yönetildiği Irak tarihinin bir dönemini ifade eder. Reformlardan önce (1534-1704), Irak dört eyalete (il) bölündü:

<span class="mw-page-title-main">Şuaybiye Muharebesi</span>

Şuaybiye Muharebesi, İngiliz Ordusu'nun Kurna'yı işgal etmesinin ardından bölgeye sevk edilen Osmancık Taburu'nun Basra'yı geri almak için gerçekleştirdiği muharebelerden biridir.

<span class="mw-page-title-main">I. Felahiye Muharebesi</span>

I. Felahiye Muharebesi, 21 Ocak 1916 tarihinde Osmanlı Ordusu ile İngiliz-Hint kuvvetleri arasında Irak cephesinde gerçekleşen bir I. Dünya Savaşı muharebesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sâbis Muharebesi</span>

Sâbis Muharebesi, I. Dünya Savaşı sırasında 8 Mart 1916 tarihinde İngiliz ve Hint tümenleri ile Osmanlı 6. Ordu'su arasında, I. Kût'ül-Amâre Kuşatması sırasında gerçekleşen muharebedir. Müşir Colmar von der Goltz liderliğindeki Osmanlı kuvvetleri, İngiliz-Hint yardım gücünün sığındığı Kut'u kuşatırken, Korgeneral Fenton Aylmer önderliğindeki şehri kurtarma çabaları sonuçsuz kalmış ve İngilizler 3.476 kayıp vermişti.

<span class="mw-page-title-main">Vadi Muharebesi (1916)</span>

Vadi Muharebesi, 13 Ocak 1916'da meydana gelen, I. Dünya Savaşı sırasında Irak'ta savaşan İngiliz kuvvetlerinin, Kut'ül-Amare'de 6. Ordu tarafından kuşatılan Sir Charles Townshend komutasındaki kuşatılmış kuvvetleri rahatlatmak amaçlı yapılan başarısız bir harekâttır.

<span class="mw-page-title-main">Louis Bols</span>

Korgeneral Sir Louis Jean Bols, I. Dünya Savaşı sırasında Batı Cephesi ile Sina ve Filistin seferlerinde Edmund Allenby'nin Üçüncü Ordu Genelkurmay Başkanı olarak görev yapan bir Britanya Ordusu generaliydi. 1927'den ölümüne kadar Bermuda Valisi olarak görev yaptı.