Sefiller, Victor Hugo tarafından yazılan tarihi romandır. İlk olarak 1862'de yayınlandı. 19. yüzyılın en büyük eserlerinden biri olarak kabul gördü. İngilizce konuşulan ülkelerde başarısız çeviriler nedeniyle genellikle orijinal Fransız ismiyle anılır. Hikâye 1815'te başlar ve 1832'deki Paris Haziran İsyanı'nda son bulur. Birkaç karakterin yaşamını ve birbirleriyle alakasını ele alan roman daha çok eski mahkûm Jean Valjean'ın yaşam mücadelesi ve kefaretini ödemeye çalışmasına odaklanır.
Hugo Ödülü, her sene bir önceki yıl ortaya konan en iyi bilimkurgu ve fantezi çalışmalarına çeşitli kategorilerde verilen ödül. Ödülün ismi, öncü bilimkurgu dergisi Amazing Stories'in kurucusu Hugo Gernsback'ten gelir. İlk olarak 1953 yılında verilen ödül, 1955'ten beri aralıksız her yıl sahiplerini bulmaktadır.
Yunus Nadi Ödülleri, Cumhuriyet gazetesi kurucusu Yunus Nadi Abalıoğlu anısına 1946'dan itibaren verilmeye başlanan kültür-sanat ödülleridir.
The Fountains of Paradise, Arthur C. Clarke'ın 1979 yılında yayınladığı, Hugo ve Nebula ödüllü bir bilimkurgu romanıdır. 22. yüzyılda geçen hikâyede bir uzay asansörünün yapımı anlatılır. Bu yerden yükselen devasa yörüngesel kule 36.000 km yükseklikte jeostatik yörünge'de bir uydu ile birleşir. Bu yapı uzay gemilerini ve kargoları herhangi bir roket yardımı olmadan yörüngeye daha az masrafla yerleştirmek için kullanılır.
Cherie Priest, Amerikalı yazar.
Robert Charles Wilson, Kanadalı bilimkurgu yazarı. On dört adet basılmış romanı, çeşitli antolojilerde ve dergilerde yayımlanmış hikayeleri, makaleleri ile kitap eleştirileri bulunmaktadır. Dönüş adlı romanı ile 2006 yılında Hugo Ödülü’nü kazanan Wilson’un eserleri sekiz yabancı dile çevrilmiştir.
Cory Doctorow, Kanadalı bilimkurgu yazarı ve blogcu. Altı adet basılmış romanı, çeşitli antolojilerde ve dergilerde yayımlanmış hikayeleri ve makaleleri bulunmaktadır. Little Brother adlı romanı 2009'da Hugo Ödülü’ne aday gösterilen Doctorow, aynı zamanda Boing Boing adlı blogda da editörlük yapmaktadır.
Neal Town Stephenson, Amerikalı roman ve makale yazarı. On adet basılmış romanı ve Wired dergisinde yayımlanmış makaleleri bulunmaktadır. The Diamond Age adlı romanı 1996 yılında Hugo Ödülü’nü kazanmıştır.
Ian McDonald, Britanyalı bilimkurgu yazarı. On beş adet basılmış romanı ve çeşitli dergilerde ve antolojilerde yayımlanmış hikâyeleri bulunmaktadır. River of Gods, Brasyl ve Derviş Evi adlı romanları sırasıyla 2005, 2008 ve 2011 yıllarında Hugo Ödülü’ne aday gösterilmiş olan McDonald'ın romanları sekiz dile çevrilmiştir.
Vernor Steffen Vinge, Amerikalı bilimkurgu yazarı ve akademisyendir. Beş adet basılmış romanı ve çeşitli dergilerde, antolojilerde yayımlanmış hikâyeleri ve makaleleri bulunmaktadır. İki romanıyla En İyi Roman Hugo Ödülü’nü kazanan Vinge aynı zamanda San Diego Eyalet Üniversitesi'nde matematik ve bilgisayar bilimi alanlarında otuz yıl boyunca akademisyenlik yapmıştır.
Naomi Novik, Amerikalı roman yazarı. Temeraire roman serisi içinde yayımlanmış yedi adet romanı ve üç hikâyesi bulunmaktadır. Serinin ilk romanı olan Majestelerinin Ejderhası ile En İyi Roman Hugo Ödülü’ne aday olan Novik aynı zamanda bilimkurgu yazarlığı kariyeri öncesi Neverwinter Nights adlı oyunun tasarımında yer almıştır.
Hugo Ödülü her yıl, Dünya Bilimkurgu Derneği tarafından bir önceki yılın en iyi bilimkurgu veya fantezi çalışmalarına verilir. Ödül, ismini öncü bilimkurgu dergisi Amazing Stories'in kurucusu Hugo Gernsback'ten almıştır ve bir zamanlar resmî olarak Bilimkurgu Başarı Ödülü olarak biliniyordu. Ödül, "spekülatif kurgu için iyi bir vitrin" ve "bilimkurgu yazanlar için en iyi edebiyat ödülü" olarak tanımlanmıştır. En İyi Dramatik Sunum Hugo Ödülü her yıl, bir önceki yılın tiyatral film, dizi bölümü veya bilimkurgu ve fantezi ile ilgili diğer dramatik çalışmalarına verilir.
Susanna Mary Clarke, Britanyalı roman yazarı. Daha çok kendisine 2005 yılında En İyi Roman Hugo Ödülü’nü kazandıran ilk romanı Jonathan Strange ve Bay Norrell ile tanınan Clarke'ın bu romanın yanı sıra çeşitli dergilerde yayımlanmış hikâyeleri ve bu hikâyelerin derlediği bir kitabı bulunmaktadır.
Hugo Ödülleri her yıl, World Science Fiction Society tarafından bir önceki yılın en iyi bilimkurgu ve fantezi eserlerine verilir. Ödülün adı, bilimkurgunun öncü dergilerinden Amazing Stories'in kurucusu Hugo Gernsback'ın adından gelir ve önceleri resmi olarak Bilimkurgu Başarı Ödülü olarak bilinirdi. Ödül spekülatif kurgu için mükemmel bir vitrin ve bilimkurgu edebiyatı için en çok tanınan edebi ödül olarak tanımlanmıştır. En İyi Roman Hugo Ödülü bir önceki yıl İngilizce olarak yazılmış ya da İngilizceye çevrilmiş olan bilimkurgu ya da fantezi romanları için her yıl verilir. Eser, topluluk tarafından 40.000 kelimeyi aştığı takdirde roman olarak tanımlanmaktadır. Daha kısa eserler için ise kısa öykü, öykü ve kısa roman kategorilerinde ödüller verilmektedir. En İyi Roman Hugo Ödülü 1954 ve 1957 yılları dışında, 1953'ten beri her yıl dağıtılmaktadır. Normal Hugo Ödüllerine ek olarak, 1996'dan itibaren, Geçmişe Yönelik Hugo Ödülleri de verilmeye başlamıştır. Bu geçmişe yönelik ödüller yalnızca daha önce World Science Fiction Convention yapılmış ama ödül dağıtılmamış olan yıllar için dağıtılmaktadır. Günümüze kadar, 1946, 1951 ve 1954 yılları için en iyi roman ödülü verilmiştir.
1. Akademi Ödülleri, Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi (AMPAS) tarafından, 1927 ve 1928 çıkışlı ve belli kategorilerde en iyi olduğu belirlenen filmlere verilen, Akademi Ödülleri'nin ilki olma niteliği taşıyan ödüllerdir. Ödüller, 16 Mayıs 1929 tarihinde, Los Angeles, Kaliforniya'daki Hollywood Roosevelt Hotel'de düzenlenen özel bir akşam yemeğinde takdim edildi. Törenin sunuculuğu, dönemin AMPAS başkanı Douglas Fairbanks gerçekleştirdi. Biletlerinin $5'dan satıldığı törene 270 kişi katıldı ve tören on beş dakika sürdü. Ödüller, Louis B. Mayer Pictures Corporation'ın kurucusu Louis B. Mayer tarafından hazırlandı. 1. Akademi Ödülleri, radyo veya televizyonda yayınlanmayan tek Akademi Ödülleri töreniydi.
Lois McMaster Bujold, Amerikalı bilimkurgu ve fantezi romanı yazarı. İlk romanı Shards of Honor 1986 yılında yayımlandı. Eserleri yirmi dile çevrilen Bjord, Robert A. Heinlein'dan sonra En İyi Roman Hugo Ödülü'ne en fazla sahip olan yazardır.
Steven William Moffat, OBE İskoç senarist ve yapımcıdır. Doctor Who ve Sherlock dizilerinin yürütücü yapımcısı ve senaristi olarak bilinmektedir.
Vakıf'ın Sınırı, Isaac Asimov tarafından yazılmış Vakıf Serisi'nin yazım tarihine göre dördüncü kitabı olan bilimkurgu romanıdır. Asıl üçlemenin yaklaşık 30 yıl sonrasında Asimov'un editörünün baskısı ile yazılan roman Asimov'un The New York Times çok-satanlar listesine giren ilk kitabıdır. Vakıf'ın Sınırı 1983 yılında en iyi roman dalında Hugo Ödülü kazanmış ve 1982 yılında en iyi roman dalında Nebula Ödülü'ne aday olmuştur.
Charles Rees Ödülü, Royal Society of Chemistry tarafından "heterosiklik kimya alanında mükemmelliği ödüllendirmek" için verilen bir ödüldür. 2008 yılında kurulmuştur ve iki yılda bir verilir. Kazanan 2000 sterlin, bir madalya, sertifika ve İngiltere'deki Lakeland Sempozyumu'nda bir konferans verme şansını kazanır. Kazananlar, Organik Bölüm Ödül Komitesi tarafından denetlenen Heterosiklik ve Sentez Grubu tarafından seçilir.
Sadri Alışık Ödülleri Sinema Onur Ödülü 1995'te ölen Türk oyuncu Sadri Alışık anısına her sene verilen Sadri Alışık Tiyatro ve Sinema Oyuncu Ödülleri‘nin kategorilerinden biridir. Türkiye'de sinema alanında başarılı bulunan kişileri onurlandırmak için verilir.