İçeriğe atla

Charles Robert Richet

Charles Robert Richet
Charles Robert Richet
Doğum25 Ağustos 1850(1850-08-25)
Ölüm4 Aralık 1935 (85 yaşında)
MilliyetFransız
VatandaşlıkFransa
ÖdüllerNobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü (1913)
Kariyeri
DalıFizyoloji

Charles Robert Richet (d. 25 Ağustos 1850 - ö. 4 Aralık 1935), Fransız fizyoloji bilgini, bakteriyolog, psikolog, patolog, tıp istatistikçisi, metapsişikçi, filozof, sosyolog, şair, roman ve oyun yazarı.

Anaflaksi adı verilen alerjik reaksiyonu keşfinden dolayı 1913 Nobel Fizyoloji-Tıp yazarı, 1913 Nobel Fizyoloji-Tıp ödülü almış olan Charles Richet, 1870’lerde fizyoloji dalındaki başarılı çalışmalarından sonra Pasifist Dernekleri’nin başkanı oldu. 1898’de Tıp Akademisi’nin üyesi, 1914'te Bilimler Akademisi’nin üyesi oldu. 1920-1926 yıllarında başkanlığını yaptığı Fransız Öjenik Derneği’ni kurdu. Fransa’daki Uluslararası Metapsişik Enstitüsü’nün başkanlarından biri oldu.

Prof. Charles Richet psişik deneylere istatistiksel yöntemi ilk kez uygulayan kişi olmuştur. İnsandaki normal psişik halleri aşan duyular-dışı yetenekleri ifade etmek üzere, metapsişik terimini de yine ilk kez Charles Richet kullanmıştır. Bilimsel dergilerdeki makalelerinin yanı sıra birçok kitap yazmıştır.

Eserleri

  • Recherches expérimentales et cliniques sur la sensibilité, Paris, Masson, 1877.
  • Structure et physiologie des circonvolutions cérébrales, Paris, Germer Baillière, 1878.
  • Leçons sur la physiologie générale des muscles, des nerfs et des centres nerveux, Paris, Germer Baillière, 1882.
  • L'homme et l'intelligence. Fragments de psychologie et de physiologie, Paris, Félix Alcan, 1887.
  • Essai de psychologie générale, Paris, Alcan, 1888.
  • Exposé des travaux scientifiques de M. Charles Richet, Paris, Chameroy et Renouard, 1901.
  • L'Anaphylaxie, Paris, Baillière, 1911.
  • Traité de Métapsychique, Paris, Alcan, 1922.
  • Dictionnaire de Physiologie 2e Fascicule, 209-576, Paris, Alcan, 1923.
  • L'intelligence et l'homme. Études de psychologie et de physiologie, Paris, Félix Alcan, 1927.
  • Notre sixième sens, Paris, Montaigne, 1928.
  • La grande espérance, Paris, Montaigne, 1933.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Henri Bergson</span> Fransız filozof (1859 – 1941)

Henri-Louis Bergson, Fransız filozoftur.

<span class="mw-page-title-main">Parapsikoloji</span> Paranormal ve psişik olayların incelenmesi

Parapsikoloji; duyular-dışı algılama, psikokinezi, ölümden sonra yaşam gibi konulara ilişkin paranormal olayların; deneysel yöntem yoluyla, çok disiplinli etüdü. Parapsikologlar tarafından, telepati, durugörü gibi paranormal yetenekleri, psikokinezi fenomenini ve diğer çeşitli psişik fenomenleri konu alan bir araştırma alanı olarak görülür. Ortodoks psikoloji bilimi tarafından, kapsam dışı ya da açıklanamaz kabul edilir.

“Metafizik” terimiyle karıştırılmaması gereken “metapsişik” terimi, “insanın olağan ruhsal fenomenlerini aşan, henüz yeterince açıklanamayan, insanın birtakım bilinmeyen yetenekleriyle oluşturduğu tüm paranormal olayları konu alan araştırma alanı” olarak tanımlanır. “`Bedene bağlı ruh`a ait” anlamındaki “psişik” sözcüğü ile “ötesinde” anlamındaki “meta” sözcüklerinden türetilen metapsişik terimi ilk kez 1905’te Paris Tıp Fakültesi fizyoloji profesörü Charles Richet tarafından kullanılmıştır. Terim hem isim hem sıfat olarak kullanılmaktadır. Metapsişik, günümüzde parapsikolojinin kapsamı alanına giren konuları parapsikoloji terimi popüler hale gelmeden önce ele almış olduğundan, parapsikolojinin öncüsü olarak da kabul edilir. Fakat parapsikologların çoğunun paranormal fenomenlerde ruhun varlığının söz konusu olmadığını ileri sürmelerine karşın, metapsişikçilerin hepsi de bu fenomenlerde kaynağın bedenli veya bedensiz bir ruh olduğunu kabul etmişlerdir. Bu yüzden kimi spiritüalistler parapsikoloji terimi yerine parapsişik ya da metapsişik terimini kullanmayı tercih ederler.

<span class="mw-page-title-main">Ektoplazma</span>

Ektoplazma (ectoplasm), trans haline girmiş medyumların vücutlarından, özellikle ağız, burun, kulak gibi organlarından çıktığı, havada yayıldığı, bazen gözle görülebildiği ve elle dokunulabildiği ileri sürülen şekilsiz (amorf) süptil maddelere verilen addır. Terim 1913'te Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü'nü almış Fransız Fizyolog Charles Richet tarafından eski Yunancadaki “dışında” anlamına gelen “ektos” ve “yaratılmış, benzeyen” anlamına gelen “plasma” sözcüklerinden türetilmiştir.

Ksenoglosi (xenoglossy) kişinin bilmediği bir yabancı dilde aniden konuşabilme, yazabilme, okuyup anlayabilme yeteneğinin belirmesi paranormal fenomenine Metapsişik'te verilen addır.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche'nin kütüphanesi</span>

Alman filozof Friedrich Nietzsche, ölümünden sonra dahi korunmuş ve günümüze kadar ulaşmış geniş bir özel kütüphaneye sahipti. Bugün bu kütüphane, yaklaşık 170'i, çoğu önemli olmak üzere, onun tarafından yapılan açıklamalar içeren yaklaşık 1,100 ciltten oluşmaktadır. Lakin okuduğu kitapların ancak yarısından azı kütüphanesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Louis Pierre de Chastenet de Puységur</span> Fransız siyasetçi (1727 – 1807)

Louis Pierre de Chastenet de Puységur, topçu albay. Canlısal manyetizma üzerine deneyleriyle tanınır. 1782'den itibaren la Société de l'Harmonie Derneği'nde Franz Anton Mesmer’in öğrencisi oldu. Fransız devrimi sırasında iki yıl tutukevinde kaldı. Daha sonra, 1800-1805 yılları arasında Soissons belediye başkanlığı görevinde bulundu.

Uluslararası Metapsişik Enstitüsü günümüzde paranormal fenomenler olarak adlandırılan metapsişik olguları bilimsel yöntemlerle incelemek amacıyla, 1919’da Fransa’da kurulmuş bir kurumdur. Kurumun kurucuları Nobel Fizyoloji-Tıp ödüllü Fransız fizyoloji bilgini Prof. Charles Richet (d.1850-ö.1935), Jean Meyer ve Prof. Rocco Santoliquido’dur.

Louis-Charles Malassez Fransız anatomist ve doku bilimci. Nièvre ilinin Nevers kentinde doğan Malassez, doku bilimi üzerine yaptığı önemli çalışmalardan bilinmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Germain de Lacépède</span> Fransız doğa bilimci (1756 – 1825)

Bernard-Germain-Étienne de La Ville-sur-Illon, comte de Lacépède ya da La Cépède, Fransız doğa tarihçisi.

<span class="mw-page-title-main">Paul Gervais</span> Fransız paleontolog (1816-1879)

Paul Gervais, Fransız paleontolog ve entomolog.

<span class="mw-page-title-main">Luc Montagnier</span> Fransız hekim ve virolog (1932-2022; Nobel Ödülü: 2008)

Luc Antoine Montagnier, Fransız virolog ve bilim insanı. Françoise Barré-Sinoussi ve Harald zur Hausen ile birlikte 2008 Nobel Fizyoloji veya Tıp Ödülü sahibi bilim insanı. Nobel Ödülü'nü İnsan İmmün Yetmezlik Virüsü'nü (HIV) keşfinden dolayı kazanmıştır. Şanghay Jiao Tong Üniversitesi'nde profesör olarak çalışmalarını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Binet</span> Fransız psikolog (1857-1911)

Alfred Binet, asıl adı Alfredo Binetti, ilk pratik IQ testi olan Binet-Simon testini icat eden Fransız bir psikologdur. 1904'te Fransa Eğitim Bakanlığı, psikolog Alfred Binet'ten, hangi öğrencilerin normal sınıf eğitiminden etkili bir şekilde öğrenemediklerini belirleyerek onlara telafi çalışmaları yapılabilecek bir yöntem geliştirmesini istedi. Binet, iş arkadaşı Théodore Simon ile birlikte 1908 ve 1911'de testinin revizyonlarını yayınladı; bunların sonuncusu ölümünden hemen önce yayınlandı.

François-Étienne de La Roche Cenovalı hekim, doğa bilimci, kimyager, botanikçi ve ihtiyolog.

<span class="mw-page-title-main">Georges Louis Duvernoy</span> Fransız hayvan bilimci (1777 – 1855)

Georges Louis Duvernoy bir Fransız zoologdu. Yaptığı çalışmalar ile 1847'de Fransız Bilimler Akademisi'ne ve 1851'de İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi'ne üye olarak seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Senegal-Türkiye ilişkileri</span>

Senegal-Türkiye ilişkileri,, Senegal ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 1962'den beri Dakar'da Büyükelçiliği bulunmaktadır. Senegal'in ise Ankara'da Ağustos 2006'da açılan bir Büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Gabon-Türkiye ilişkileri</span>

Gabon-Türkiye ilişkileri, Gabon ve Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 2012 yılından beri Lİbreville'de Büyükelçiliği bulunmaktadır. Gabon ise 2015 yılında Ankara'da büyükelçilik açtı.

<span class="mw-page-title-main">Isidore Geoffroy Saint-Hilaire</span> Fransız hayvan bilimci (1805 – 1861)

Isidore Geoffroy Saint-Hilaire Fransız zoolog ve normal yapıdan sapmalar üzerine otoritedir. 1854 yılında éthologie (etoloji) terimini icat etti.

<span class="mw-page-title-main">Henri Milne-Edwards</span> Fransız hayvan bilimci (1800 – 1885)

Henri Milne-Edwards, Fransız zoologdur.

<span class="mw-page-title-main">Jean Pierre Flourens</span> Fransız siyasetçi

Marie Jean Pierre Flourens, deneysel beyin biliminin kurucusu ve anestezide öncü olan Fransız bir fizyolog.