İçeriğe atla

Charles Pierre Henri Rieu

Charles Pierre Henri Rieu (d. 8 Haziran 1820 - ö. 19 Mart 1902), Cambridge Üniversitesi ve University College London'da uzun yıllar Arapça Profesörlüğü yapmış İsviçreli oryantalist.

Biyografi

Cenova'da doğan ve Bonn Üniversitesi'ni bitirip doktorasını 1843'te alan Rieu 1847'de British Museum'da çalışmaya başladı. Burada 20 yıl çalıştıktan sonra kendisi için "Oryantal El Yazmaları Koruyucusu" görevi yaratılmış ve bu görevi ilk üstlenen kişi olmuştur.

University College London'da Arapça ve Farsça Profesörlüğü yapmış, 1895'te Cambridge Üniversitesi'nde Robertson Smith'in ardından Sir Thomas Adams'ın Arapça Profesörü' unvanıyla Arapça Profesörü olmuştur.

Rieu 19 Mart 1902'de Londra'da ölmüştür.

Yayınları

Rieu 1871'de William Cureton tarafından başlanan Catalogus codicum manuscriptorum orientaliumun ikinci bölümünü bitirmiş ve 1894'te bu kitapa ek bir cilt yayınlamıştır.

Rieu ayrıca Catalogue of the Turkish Manuscripts (Türk El Yazmaları Katalogu, 1888) ve Catalogue of the Persian Manuscripts (Fars El Yazmaları Katalogu, 4 cilt, 1879-95) adlı kitapları yayınlamıştır.[1]

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Katalog</span> düzenli bir ürün listesi içeren iş, sınıflandırılmış nesne listesi içeren kitap

Katalog, Yunanca κατάλογος, Latince catalogus sözcüğünden gelir. Belli bir sıraya göre hazırlanan listeye denir. Çeşitli konularda hazırlanabilirler. Daha çok kütüphane ve yayın hayatında kullanılırlar. Ticari manada kullanılan kataloglar da vardır.

<span class="mw-page-title-main">John Edward Gray</span> Britanyalı zoolog

John Edward Gray, Britanyalı zoolog. George Robert Gray'in ağabeyidir. Farmakolog ve botanikçi Samuel Frederick Gray'in oğludur.

<span class="mw-page-title-main">John William Strutt</span> İngiliz fizikçi

John William Strutt, 3. Baron Rayleigh ya da Lord Rayleigh, bilime kapsamlı katkılarda bulunmuş İngiliz matematikçi ve fizikçi.

<span class="mw-page-title-main">Dîneverî</span> Kürt bilim insanı

Ebu Hanife Dinaverî veya sadece Dinaverî, 9. yüzyıl'da yaşamış, astronomi, botanik, metalürji, coğrafya, matematik, tarih ve Kürdoloji gibi pek çok alanlarda çalışmalarda bulunmuş Fars bilim insanı.

<span class="mw-page-title-main">George Darwin</span>

Sir George Howard Darwin, İngiliz gökbilimci ve matematikçi.

<span class="mw-page-title-main">Taha Hüseyin</span> Mısırlı yazar

Taha Hüseyin, Mısırlı yazardır. Üç yaşından itibaren görme engelli olarak yaşadı.

Harold Walter Bailey, İngiliz doğubilimci ve İran dilleri uzmanıdır. Bailey, 20. yüzyılın en büyük doğubilimcilerinden birisiydi.

Muhammed Mümîn ibn Mîr Muhammed Zaman Tunâkabûnî, 17'nci yüzyılda yaşamış İranlı âlim.

Sir Thomas Adams’ın Arapça Profesörü Cambridge Üniversitesi'nde kullanılan bir unvandır. Londra Belediye Başkanı Sir Thomas Adams'ın (1586-1668) 1645'te Cambridge Üniversitesi'ne Arapça Profesörlüğü için gereken parayı sağlamasından dolayı oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Michael Atiyah</span> Britanyalı matematikçi (1929-2019)

Tam adı Sir Michael Francis Atiyah geometride uzmanlaşmış bir İngiliz matematikçisidir.

<span class="mw-page-title-main">Harold Wilson (fizikçi)</span>

Harold Albert Wilson, İngiliz fizikçidir. Royal Society üyesi olup, elektronlar hakkında çalışmalar yürütmüştür.

David Marshall Lang, Londra Üniversitesi Oryantal ve Afrika Çalışmaları Okulu'nda Kafkas Çalışmaları profesörlüğü yapan akademisyen. Gürcü, Ermeni ve antik Bulgar tarihinde uzmanlaşmış en üretken İngiliz bilim insanlarından biriydi.

Maria Rosa Antognazza, İtalyan-İngiliz filozof. King's College London'da felsefe profesörü olarak görev yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">George Albert Boulenger</span> İngiliz bitki ve hayvanbilimci (1858-1937)

George Albert Boulenger, başta balıklar, sürüngenler ve amfibiler olmak üzere 2.000'den fazla yeni hayvan türünü bilimsel olarak tanımlayan Belçikalı - İngiliz zoolog. Boulenger, aynı zamanda özellikle gül üzerine çalışmış botanikçiydi.

<span class="mw-page-title-main">Harry Seeley</span>

Harry Govier Seeley İngiliz paleontolog.

<span class="mw-page-title-main">John Maynard Smith</span>

John Maynard Smith, İngiliz evrimsel biyolog ve genetikçiydi. Aslen II. Dünya Savaşı sırasında havacılık mühendisliği yapan Maynard Smith, tanınmış biyolog J.B.S. Haldane danışmanlığında genetik alanında ikinci derecesini aldı. Maynard Smith, George R. Price ile birlikte oyun teorisinin evrime uygulanmasında etkili oldu. Cinsiyetin evrimi ve sinyal teorisi gibi diğer problemler üzerine teoriler geliştirdi.

John David Ray bir İngiliz Mısırbilimci ve akademisyendir. O, şu an Cambridge Üniversitesi'nde Mısırbilim Profesörüdür. Temel ilgi alanı Mısır'ın Geç ve Helenistik dönemlerini kapsamakta olup, demotik yazıdaki belgelere özel atıfta bulunmaktadır ve aynı zamanda geç dönem Mısırlılar için savaşan Anadolu paralı askerleri tarafından kullanılan bir yazı sistemi olan Karya alfabesini deşifre etmesiyle tanınmaktadır..

Hugh Nigel Kennedy, bir İngiliz ortaçağ tarihçisi ve akademisyenidir. Erken İslami Orta Doğu, Müslüman İberya ve Haçlı Seferleri tarihinde uzmanlaşmıştır. 1997'den 2007'ye kadar St Andrews Üniversitesi'nde Ortadoğu Tarihi Profesörüydü. 2007'den beri Londra Üniversitesi SOAS'ta Arapça Profesörü olarak görev yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Osman Reşer</span> Alman şarkiyatçı

Osman Yaşar Reşer, Alman şarkiyatçı.

<span class="mw-page-title-main">Reviel Netz</span> İsrailli matematikçi ve matematik tarihçisi

Reviel Netz, İsrailli bir modern öncesi tarih akademisyenidir. Şu anda Stanford Üniversitesi'nde klasikler ve felsefe profesörü olan matematikçi.