İçeriğe atla

Charles Martel

Charles Martel
Charles Martel heykeli Versay Sarayı'nda (1839) Debaye
Avusturasya Saray Nazırı
Hüküm süresi715–741
Taç giymesi715
Önce gelenTheudoald
Sonra gelenKarloman
Neustriya Saray Nazırı
Hüküm süresi718–741
Taç giymesi718
Önce gelenRagenfrid
Sonra gelenKısa Pepin
Franklar Dükü ve Prensi
Hüküm süresi718–741
Taç giymesi718
Önce gelenPepin Herstallı
Sonra gelenKısa Pepin
Franklar Kralı vekili
Hüküm süresi737–741
Önce gelenIV. Theuderic
Sonra gelenIII. Childeric
Doğum23 Ağustos 686
Herstall
Ölüm22 Ekim 741 (55 yaşında)
Quierzy-sur-Oise
DefinSan Denis Bazilikasi
Eş(ler)iRotrude Trierli
Swanhild
Çocuk(lar)ıCarloman
Pepin
Grifo
Bernard
Remigius Rouenlı
Hiltrud
Diğerleri
HanedanKarolenj
BabasıPepin Herstallı
AnnesiAlpaida
DiniKatolik
Charles Martel'in Saint-Denis Bazilikası'ndaki lahdi

Charles Martel, (23 Ağustos 686 Herstal – 22 Ekim 741, Quierzy-sür-Oise), Franklar Krallığı'nda bir devlet adamı ve komutan. Franklar Krallığı'nda çıkan fetret döneminde krallığı; Saray Nazırı, Frankların Dükü ve Prensi unvanları ile 718'den ölümüne kadar kral vekili olarak fiilen yönetmiştir.[1][2][3][4]

Hayatı

Charles Martel, modern Belçika sınırlarında bulunan, Herstal’da doğmuştur. Franklar Krallığı'nda Saray Nazırı unvanı ile en yüksek idarecilerden olarak görev yapan Pepin Herstallı ile Apaina adlı bir soylu kadının evlilikdışı doğmuş oğlu idi. Charles Martel iyi bir eğitimden sonra babasının izinde Franklar Krallığı yüksek politikacı ve idarecileri arasında kendini göstermiştir.

717'de Avusturasya saray nazırı Theudoald yerine babasının unvanı olan "Saray Nazırı" unvanı ile Avusturasya ülkesinin fiilen idaresini üzerine almıştır. 717'de ise bu görevin yanından Ragenfrid yerine Neustrasya Saray Nazırı görevini yüklenmiştir ve 741'de ölene kadar bu iki saray nazırlığı görevi ile tüm Franklar Krallığını fiilen idare etmeye başlamıştır.

Franklar Krallığı'ndan merkezi hükûmetini yeniden kurmuştur. Franklar kavminin tüm Galya bölgesinde hiç rakipsiz üstünlüğünü tekrar geri getirmek için bir seri askeri sefer tertip etmiştir. Yabancı ülkelere yaptığı savaşlar sonunda Bavyera, Alemanya ve Frisya topraklarını Franklar Krallığı eline geçirmiştir; putperest olan Saksonlar'i tümden mağlup etmiştir. Endülüslü Arap müslüman ordularının Galya'ya ve Batı Avrupa'da ilerleyip bu ülkelerde Müslümanlığın yerleşmesini Puvatya Muharebesi'ni kazanarak durdurmuştur.

Charles Martell'in Orta Çağ Avrupası'nın kurucu şahsiyetlerinin başında geldiği kabul edilmektedir. Hem iyi bir asker hem de iyi bir yönetici olarak Orta Çağ Avrupa'sının kurumlarının baş öğelerinden olduğu kabul edilen Şövalyelik kavramının ve feodalizm sisteminin geliştirilmesine çok büyük katkılarda bulunmuştur. Charles Martel İtalya'da bulunan papalık ve özellikle Papa III. Bonifacius tarafından tutulmuş ve ona büyük destek sağlamıştır. Papalık ve Franklar arasında bir anlaşma ve dayanışma sağlanmasi için ilk adımları atan barbar kavimlerden olan Franklar yöneticisi idi. Papa I. Gregorius onun Kutsal Papalık kurumunu koruyucusu olarak görmüş ve ona Roma Konsulü unvanini vermek istemişti. Fakat Charles Martel Papa'nın bu teklifini reddetmiştir.[5][6]

Charles Martel Franklar Krallığı'nın her iki kismi olan Avusturasya ve Neustrasya'da tam yönetimini elinde tutmasına rağmen sadece "Saray Nazırı" unvanı ve rütbesini taşımış ve Frankların Kralı olarak Merovenj Hanedanından gelen krallar hüküm sürmüşlerdir.

737'de Merovenj Hanedanından kral IV. Theuderic öldüğünde bu hanedandan hangi adayın kral olacağı hakkında bir taht kavgası başlamış ve Franklar Krallığı'nda fetret dönemi ortaya çıkmıştır. 737-741 döneminde böylece Charles Martel Franklar Kralı vekili olarak birleşik krallığı idare etmiştir. Charles Martel 741'de ölene kadar Merovenj Hanedanı'ndan olan ve birleşik Franklar Krallığı tahtına meşru hakkı olan III. Childeric'i kral olarak tahta geçirme çabasına girmiştir. Ama ancak 741'de Charles Martel öldükten sonra, Merovenj Hanedanından kral II. Childeric'i Franklar Krallığı Kralı olmuştur.

Yaşı ilerleyince Charles Martel Saray Nazırlığı görevini iki oğlu, Karloman ve Kısa Pepin, arasında bölüştürmüştür. Bunlardan Kısa Pepin sonradan Merovenj Hanedanı'ndan kralı tahtından indirerek Franklar Krallığı'na kral olmuş ve Karolenj İmparatorluğu'ni ve Karolenj Hanedanı kurmuştur ve bunların atası sayılır. Karolenj İmparatorluğu'nun en güçlü imparatoru olan Şarlman'in dedesidir.

Charles Martel özellikle Puvatya Muharebesi zaferi sebebiyle tarihçilerce günümüze kadar ünlenmiştir. Ayrıca feodalizm zamanında kiliselerden zaptettiği toprakları mülk olarak askerlere bağışlayarak Orta Çağın şövalye sınıfının doğuşunu sağlamıştır.

Charles Martel, 22 Ekim 741 tarihinde ölmüştür. Saint-Denis Bazilikası'nda defnedilmiştir. Öldükten sonra Frank Krallığı'nın saray nazırı unvanı ile yönettiği toprakları iki oğlu, Karloman ve Kısa Pepin, arasında paylaşılmıştır.

Ailesi ve çocukları

Charles Martel iki defa evlenmiştir:

Birinci karısı Treves Kontu "Leudrinus"'un kızı olan Rotrude Trevesli'dir. 724'te ölmüştür. Çocukları şunlardır:

  • Hiltrud (o. 754). ;Bavyera Dükü I. Odile ile evlendi.
  • Karloman
  • Landrade (Landres)- Hesbaia Kontu Sigrand ile evlendi.
  • Fransalı Auda veya Aldana veya Alan - Autun ve Toulouse Kontu "IV. Thierry" evlendi.
  • Kısa Pepin

İkinci karısı Swanachild idi. Tek bir çocukları oldu:

Charles Martel'in Ruodhaid adlı bir metresi de vardı. Ondan olan çocukları şunlardır:

  • Bernard (d.732 – o.787)
  • Hieronymus
  • Remigius Rouenlı . Rouen Piskoposu (ö. 771)

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Schulman, Jana K. (2002). The Rise of the Medieval World, 500–1300: A Biographical Dictionary (İngilizce). Greenwood Publishing Group. s. 101. ISBN 0-313-30817-9. 31 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2014. 
  2. ^ Littlewood, Ian (2002). The Rough Guide History of France (İngilizce). Rough Guides. s. 34. ISBN 1858288266. 31 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ Cawthorne, Nigel (2004). Military Commanders: The 100 Greatest Throughout History. Enchanted Lion Books. s. 52–53. ISBN 1-59270-029-2. 31 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 22 Kasım 2014. 
  4. ^ Kibler, William W.; Zinn, Grover A. (1995). Medieval France: An Encyclopedia. Routledge. s. 205–206. ISBN 0-8240-4444-4. 31 Aralık 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ Charles Martel – NNDB 24 Kasım 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. (İngilizce)
  6. ^ [1] 6 Mart 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. The Frankish Kingdom. (2001). The Encyclopedia of World History (İngilizce)

Dış bağlantılar

Charles Martel
Doğumu: 23 Ağustos 686 Ölümü: 22 Ekim 741
Resmî unvanlar
Önce gelen
Theudoald
     Avusturasya Saray Nazırı
717–741
Sonra gelen
Karloman
Önce gelen
Ragenfrid
    Neustrasya Saray Nazırı
717–741
Sonra gelen
Kısa Pepin
Önce gelen
IV. Theuderic
Franklar Kralı
(Vekalet)

737–741
Sonra gelen
III. Childeric

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Orta Çağ</span> 5. yüzyıl – 15. yüzyıl arasını kapsayan tarihî dönem

Orta Çağ, tarihçiler tarafından 5. yüzyılın sonlarından 15. yüzyılın sonlarına kadar sürdüğü söylenen tarihî dönemi ifade eden kavramdır. Orta Çağ dönemine verilen bir diğer isim olan "Klasik Sonrası Dönem" terimi, "Klasik Antik Çağ" döneminin adından türetilmiş olsa da, daha geniş bir coğrafi tanıma sahiptir. Orta Çağ, tarihçiler tarafından ihtilaflar olmasıyla birlikte, genel olarak MS 500–1500 aralığındaki dönemi kapsamaktadır ve Antik Çağ ile modern zamanlar arasında ayrı bir dönem olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Merovenj Hanedanı</span>

Merovenj hanedanı 5. ve 8. yüzyıllar arasında bugünkü Fransa ve Almanya arasında bulunan bölgede hüküm sürmüş Frank hanedanı.

<span class="mw-page-title-main">Karolenj İmparatorluğu</span>

Karolenj İmparatorluğu, 8. ve 9. yüzyıllarda Frank kökenli Karolenj Hanedanı üyesi krallar tarafından yönetilmiş ve başkenti Metz olan bir imparatorluktur. Hanedanın en tanınmış üyesi olan Şarlman döneminde Karolenj İmparatorluğunun sınırları günümüzdeki Fransa, Almanya, Kuzey İtalya, Hollanda, Belçika ve İsviçre dahil Batı ve Orta Avrupa'nın büyük bir bölümünü kapsamaktaydı. Karolenj İmparatorluğu daha sonra kurulacak olan Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu'nun başlangıcı sayılabilir. Karolenj döneminin simgesi Aachen Kilisesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Franklar</span> Roma İmparatorluğunun yıkılmasında büyük rol oynamış bir Cermen boyu

Franklar, Roma İmparatorluğu'nun yıkılmasında büyük rol oynamış bir Cermen boyudur. 4. yüzyıl sonlarından itibaren Galya eyaletinin kuzeyine Roma müttefiki sıfatıyla sızmaya başlar, 406 tarihinden itibaren ise tam güçle Kuzey Galya'yı istila ederler. 6. yüzyılda Güney Galya'dan Vizigotları kovarak hakimiyetlerini pekiştirirler. Bu tarihten sonra Galya artık Fransiya yani Fransa olarak anılacaktır.

<span class="mw-page-title-main">Puvatya Muharebesi</span>

Puvatya Muharebesi ya da Tours Muharebesi, 10 Ekim 732'de Emevîler ile Fransa'yı yöneten Franklar arasında yapılmış bir muharebedir. Bu savaşı Franklar kazanmış, böylece Müslümanların Avrupa'nın içine ilerlemeleri durdurulmuştur.

Taştan aletler, bundan yaklaşık 1.8 milyon yıl önce Fransa'da ilkel insanın bulunduğunu kanıtlamaktadır. Bölgede ilk modern insan 40.000 yıl önce ortaya çıkmıştır. Fransa tarihi için ilk yazılı kayıtlar Demir Çağı'ndan itibaren bulunmaktadır. Günümüzdeki Fransa, Galya olarak bilinen bir Roma İmparatorluğu eyaletinin üstüne kuruludur. Romalı tarihçiler, bölgede, dil farkıyla ayrılan üç büyük etnik grubun varlığını ortaya koymuşlardır: Galyalılar, Akuitanlar ve Belgalar. En büyük ve bölgeye en hakim grup olan Galyalılar, Galyaca konuşan Keltlerdi.

<span class="mw-page-title-main">II. Charles (Kutsal Roma imparatoru)</span>

Dazlak Charles (Fransızca: Charles II le Chauve; İngilizce: Charles the Bald, Kutsal Roma İmparatoru ve Batı Frank Krallığı kralı, İmparator Dindar Louis ve onun eşi Judith'in en genç oğullarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Avusturasya</span>

Avusturasya veya Austrasia, Merovenj Hanedanlığı'nın kuzeydoğu topraklarını oluşturan ve günümüzdeki Fransa, Almanya, Belçika, Lüksemburg ve Hollanda ülkelerinin topraklarına verilen isimdir. Bazı Avusturasya krallarının Reims, Trier ve Köln arasında hüküm sürmesine rağmen, Metz bu hanedanlığa başkentlik yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">III. Pepin</span> Frank kralı

Kısa Pepin, Franklar Krallığı'nda bir devlet adamı ve sonra kral. Önce Saray Nazırı unvanları ile Franklar Krallığı'nı fiilen yönetmiş ve 765'da kendisi Franklar Krallığı tahtına geçmiştir. Karolenj Hanedanından ilk hükümdar olmuştur. Krallıkta dini ve parasal reformlar yapılmasını sağlamıştır. Lombardlara karşı, Güney Fransa'da Müslüman Araplara karşı ve bağımsız Akitanya Düklüğü'ne karşı askeri seferler düzenlemiştir.

Bu liste Franklar Krallığı Saray Nazırı Charles Martel (676–741) soyundan gelmiş 12 kuşak erkek çocuklar listesidir. Bu haneden 7. yüzyıldan 11. yüzyıla kadar Avrupa'da çok önemli rol oynamışlardır. Bu liste tüm kapsamlı olmayıp kız çocuklar ve tarihsel önemi hiç olmayan erkek çocuk hanedan uyelerini kapsamamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Neustrasya</span>

Neustrasya veya Neustriya Franklar Krallığı veya "Francia" içinde batı yörelerinde bulunan arazilerden oluşmuş bir antik ülkedir.

<span class="mw-page-title-main">I. Theudebert</span>

I. Theudebert Merovenj Hanedanı üyesidir. Avusturasya'ya 533 yılından 548 yılına kadar hükmetmiştir. I. Theuderic'in oğlu, Theudebald'ın babasıdır.

<span class="mw-page-title-main">V. Louis (Batı Frank kralı)</span> Eski Fransa kralı

V. Louis, "Tembel" olarak anılır. 21 Mayıs 987 iken ölümüne kadar Batı Frankiya kralı. Çocuksuz olduğu ve Karolenj Hanedanı'ndan kral oğlu olan tek kişi olduğu için ile Karolenj Hanedanıʼnın devlet yönetimi de sona erdi.

<span class="mw-page-title-main">Frank Krallığı</span>

Frank İmparatorluğu veya Frank Krallığı, Roma İmparatorluğu sonrası Batı Avrupa'sının en büyük Cermen krallığı idi. Geç Antik Dönem'de ve Erken Orta Çağ'da Franklar tarafından yönetildi. Fransa, Belçika, Hollanda, Lüksemburg ve Almanya modern devletlerinin öncüsü olan devlet, 843'teki Verdun Antlaşması'ndan sonra, Fransa'nın öncülü olan Batı Frank Krallığı, kısa ömürlü Orta Frank Krallığı ve Almanya'nın öncülü olan Doğu Frank Krallığı olarak üçe bölünmüştür. Frank İmparatorluğu 843'teki bölünmesinden önce, Kavimler Göçü döneminden kalma son Cermen krallıkları arasındaydı.

<span class="mw-page-title-main">Zacharias</span> papa

Papa Zacharias Aralık 741'den ölümüne kadar Roma Piskoposu. Bizans Papalığı'nın son papasıdır. Zacharias, Santa Maria sopra Minerva'nın orijinal kilisesini inşa etti, Roma'daki köle trafiğini yasakladı, Lombardlar ile barış görüşmesi yaptı ve Kısa Pepin'in III. Childeric'ten Frank tahtını gasp etmesini onayladı. Zacharias, muktedir bir yönetici, tehlikeli bir zamanda yetenekli ve kurnaz bir diplomat olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karolenj Hanedanı</span>

Karolenj Hanedanı, kökenleri 7. yüzyıl'a Arnulfing ve Pippinid klanlarına dayanan Charles Martel tarafından kurulan bir Frank hanedanıdır. Hanedan, 8. yüzyılda gücünü konsolide etti ve Frankların hükümdarı haline geldi. 751'de Frenklerini yöneten Merovenj Hanedanı, Papa'nın rızasıyla devrildi ve Martel'in oğlu Kısa Pepin, Frankların Kralı olarak taç giydirildi. Pepin'in oğlu Şarlman'ın 800 yılında Batı Roma İmparatoru olarak taç giymesiyle Karolenj Hanedanı gücünün zirvesine ulaştı. Şarlman'ın 814'teki ölümü, Karolenj İmparatorluğu'nun parçalanma dönemini başlattı ve sonunda Fransa Krallığı ve Kutsal Roma İmparatorluğu'nun evrimine yol açacak olan süreç başladı.

Odo veya Eudes Akitanya Düküdür. Hüküm sürdüğü dönemde Karolenj Frank Krallığına karşı mücadele etmiş, dönemsel olarak Morolarla ittifak yapmıştır. 9 Haziran 721 tarihinde Toulouse kentini kuşatan Al-Samh ibn Malik al-Havlani komutasındaki Endülüs Emevî Devleti Ordusu karşısında aldığı askerî galibiyetle bilinir. Bu zafer sayesinde Emevîlerin İber Yarımadasından kuzeye, Avrupa içlerine doğru ilerleyişi durdurulmuş olur. 732 yılındaki Puvatya Muharebesinde de düşmana önemli zararlar verdirmiş, zaferde pay sahibi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">II. Chlothar</span>

II. Chlothar (584-629). Frank kralıydı. I. Chilperic'in oğluydu Tüm frankları yeniden birleştirmiştir. 617'de Saray başkanı unvanını ömür boyu kullanılan bir unvan haline getirmiştir. 623'te Avusturasya'yı oğlu Dagobert'e bıraktı.

<span class="mw-page-title-main">III. Childeric</span>

III. Childeric, son Merovenj Frank kralıydı. Tahttan indirildikten sonra III. Pepin kral oldu ve Karolenj Hanedanı tahta geçti.

Frank kralları listesi, Orta Çağ'a kadar Frankların ülkesi üzerinde hüküm süren hükümdarların listesidir.