İçeriğe atla

Charles Macintosh

Charles Macintosh
Charles Macintosh
Doğum29 Aralık 1766(1766-12-29)
Glasgow, İskoçya
Ölüm25 Temmuz 1843 (76 yaşında)
MeslekMühendis
Önemli eser(ler)1824'te su geçirmez yağmurluğun icadı

Charles Macintosh FRS (29 Aralık 1766 - 25 Temmuz 1843), İskoç kimyager ve modern su geçirmez yağmurluğun mucididir.[1] Bugün kullanımda olan Mackintosh yağmurluğu onun adını taşımaktadır.

Biyografi

Charles Macintosh, George Macintosh ve Mary Moore'un oğlu olarak İskoçya'nın Glasgow şehrinde doğdu. Çalışma hayatına memur olarak başladı. Boş zamanlarını bilime ve özellikle kimyaya adadı. Bazı kimyasalların imalatını yapabilmek için memurluk görevinden istifa etti. Bu alanda oldukça başarılı oldu ve çeşitli yeni ürünler elde etti. Petrol türevi bir yakıt olan Naphta ile yaptığı deneyler, su geçirmez kauçuklu kumaşın icadına öncülük etmiştir. Naphta etkisiyle çözünür hale gelen doğal kauçukla iki kalın kumaşın yapıştırılması sonucu elde ettiği icat, patent almaya hak kazandı.[2] Naphta ise o dönemde kimya sanayiinde önemli bir tedarikçi olan Bonnington Chemical Works tarafından kömür katranının damıtılmasıyla elde edilmekteydi.[3]

Macintosh, 1790 yılında Glasgow'lu bir tüccar olan Alexander Fisher'ın kızı Mary Fisher ile evlendi. Çiftin, George Macintosh (1791-1848) isimli bir oğulları oldu. 1823 yılında kimyasal keşiflerinden dolayı Kraliyet Cemiyeti üyeliğine seçildi. 1828 yılında, James Beaumont Neilson'ın yüksek fırınların kullandığı ve yakıt tüketiminde önemli ölçüde tasarruf sağlayan, sıcak hava üfleme patentinin olduğu firmasına ortak oldu.[4] Charles Macintosh 1843 yılında öldü ve Glasgow Katedrali mezarlığına gömüldü.[5] Ebeveynleriyle birlikte, Glasgow'un Lord Provost'u olan büyük büyükbabası John Anderson of Douhill'in bulunduğu toprağa gömüldü. Doğu sınırında bulunan ve 17. yüzyıldan kalma anıt duvarda adı bulunur. Charles'ın oğlu George'un mezarından hafifçe kuzeye doğru olan, 19. yüzyılın sonlarından kalma ve kendisinden bahseden ikinci bir anıt mevcuttur.

Kaynakça

  1. ^ "Charles Macintosh Biography". todayinsci.com. 6 Nisan 2002 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  2. ^ "Macintosh, Charles". 30 Aralık 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi – Wikisource vasıtasıyla. 
  3. ^ Ronalds, Beverley F. (2 Oca 2019). "Bonnington chemical works (1822–1878): pioneer coal tar company". The International Journal for the History of Engineering & Technology. 89 (1-2): 73-91. doi:10.1080/17581206.2020.1787807 – Taylor and Francis+NEJM vasıtasıyla. 
  4. ^ "Neilson, James Beaumont (1792–1865), engineer and inventor of the hot blast in iron manufacture". Oxford Dictionary of National Biography. doi:10.1093/ref:odnb/9780198614128.001.0001/odnb-9780198614128-e-19866. 14 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  5. ^ "Macintosh, Charles". 25 Ocak 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi – Wikisource vasıtasıyla. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Karl Marx</span> Almanya doğumlu filozof (1818–1883)

Karl Marx, 19. yüzyılda yaşamış Alman filozof, politik ekonomist ve bilimsel sosyalizmin kurucusu. Bir müddet gazetecilik de yapan Marx, iktisadi ve beşerî konularda eleştirel fikirler ve tespitler ortaya koymuştur.

<span class="mw-page-title-main">Biyoloji</span> canlıları inceleyen bilim dalı

Biyoloji ya da dirim bilimi, yaşamın bilimsel olarak incelenmesidir. Geniş bir kapsama sahip bir doğa bilimidir ancak onu tek ve tutarlı bir alan olarak birbirine bağlayan birkaç birleştirici teması vardır. Örneğin, tüm organizmalar, gelecek nesillere aktarılabilen genlerde kodlanmış kalıtsal bilgileri işleyen hücrelerden oluşur. Bir diğer ana tema ise yaşamın birliğini ve çeşitliliğini açıklayan evrimdir. Enerji işleme, organizmaların hareket etmesine, büyümesine ve çoğalmasına izin verdiği için yaşam için de önemlidir. Son olarak, tüm organizmalar kendi iç ortamlarını düzenleyebilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İrlanda</span> İrlanda adasında yer alan Batı Avrupa ülkesi

İrlanda ya da İrlanda Cumhuriyeti, kuzeybatı Avrupa'da bulunan ülke. Büyük Britanya'nın batısındaki İrlanda adasının yaklaşık altıda beşini kaplamaktadır. Başkenti ve en büyük şehri Dublin'dir, 4,9 milyonluk nüfusun yaklaşık %40'ı bu şehir ve banliyölerinde yaşar. Tek kara sınırı kuzeydoğudaki Birleşik Krallık'a bağlı Kuzey İrlanda ile olan İrlanda'nın batısı Atlas Okyanusu, doğusu İrlanda Denizi, güneydoğusu St George Kanalı, güneyi ise Kelt Denizi ile çevrilidir. Ülke, üniter bir yapıya sahiptir ve parlamenter demokrasi ile yönetilmektedir. Yasama gücü alt meclis Dáil Éireann ve üst meclis Seanad Éireann 'ndan oluşan Oireachtas (Parlamento)'nun elindedir. Cumhurbaşkanının görevleri semboliktir ancak bazı önemli güçleri ve görevleri bulunur. Başbakan (Taoiseach) Meclis tarafından seçilir ve cumhurbaşkanınca atanır.

<i>Frankenstein</i> 1818 Mary Shelley romanı

Frankenstein ya da Modern Prometheus, İngiliz yazar Mary Shelley (1797–1851) tarafından yazılan ve genç bir bilim insanı olan Victor Frankenstein'ın yarattığı alışılmışın dışında bir bilimsel deneyde garip şekilli ama akıllı bir yaratığın hikâyesini ele alan romandır. Shelley, hikâyeyi 18 yaşındayken yazmaya başladı ve romanın ilk baskısı, 1 Ocak 1818'de yazar 20 yaşındayken Londra'da isimsiz olarak yayımlandı. Yazarın adı ilk kez 1823'te Fransa'da yayımlanan romanın ikinci baskısında yer aldı.

Ksenon, Xe sembolü ile gösterilen 54 atom numaralı kimyasal elementtir. Renksiz, ağır, kokusuz bir soy gaz olan ksenon Dünya atmosferinde eser miktarda bulunur. Genellikle reaktif olmayan element, sentezlenen ilk soy gaz bileşiği olan ksenon heksafloroplatinatın oluşumu gibi birkaç kimyasal reaksiyona maruz kalabilir.

<span class="mw-page-title-main">John Lennard-Jones</span> İngiliz matematikçi ve fizikiçi

Sör John Edward Lennard-Jones İngiliz bir matematikçi ve Bristol Üniversitesi'nde teorik fizik ve ardından Cambridge Üniversitesi'nde teorik bilim profesörü idi. Modern hesaplamalı kimyanın, günümüz sayısal kimya alanının kurucusu olarak kabul edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Robert Adrain</span> İrlandalı bir matematikçi

Robert Adrain, kariyeri ABD'de geçen İrlandalı bir matematikçiydi. Birkaç akademisyenin orijinal araştırma yaptığı bir dönemde Amerika'da zamanın en parlak matematiksel beyinlerinden biri olarak kabul edildi. Esas olarak en küçük kareler yöntemini formüle etmesiyle hatırlanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jacob Berzelius</span>

Jöns Jacob Berzelius bugünkü modern kimyasal notasyonu keşfeden, John Dalton, Antoine Lavoisier, Robert Boyle gibi kimyacılarla birlikte modern kimyanın babası sayılan kimyager.

<span class="mw-page-title-main">Altın Böcek</span> Edgar Allan Poe tarafından yazılmış kısa hikâye

Altın Böcek, Edgar Allan Poe tarafından yazılmış kısa hikâyedir. Güney Karolina'daki Sullivan's Island'da geçen öyküde, altın rengi bir böcek tarafından sokulan William Legrand, onun hizmetkârı Jupiter ve adı belirsiz bir anlatıcı tarafından yaşanan olaylar anlatılır. Şifreli bir mesajı deşifre eden Legrand, diğer iki kişiyle birlikte mesajda sözü geçen gömülü hazineyi bulmaya çalışır.

<span class="mw-page-title-main">Termodinamik tarihi</span>

Termodinamiğin tarihi fizik tarihinde, kimya tarihinde ve genel olarak bilimin tarihinde temel bir aşamadır. Bilim ve teknolojinin birçok yerinde termodinamiğin bağıntısı sebebiyle, termodinamiğin tarihi klasik mekanik, kuantum mekaniği, manyetizma ve kimyasal hız bilimin gelişimi ile ince bir biçimde dokunmuştur ve meteoroloji, bilgi teorisi ve biyoloji, fizyoloji gibi daha uzak pratik alanlara ve buhar makinesi, iç yakımlı makine, kriyojeni ve elektrik üretimi gibi teknolojik gelişmelerle de bağlantılıdır. Termodinamiğin gelişmesi atom teorisi tarafından sürdü ve sürdürüldü. Ayrıca, ustaca bir yaklaşımla, olasılık ve istatistikte yeni yönleri harekete geçirdi.

<span class="mw-page-title-main">Charles Edward Stuart</span> Stuart Veliahtı

Charles Edward Louis John Sylvester Maria Casimir Stuart, James II ve VII'nin torunu, James Francis Edward Stuart'ın büyük oğlu ve Stuart hanedanının temsilcisi olarak 1766 yılına dek İngiltere, İskoçya ve İrlanda tahtlarının III. Charles adıyla hak iddiacısıdır. Yaşamı boyunca "the Young Pretender" ve "Genç Şövalye" olarak da bilinmekte olup; popüler kültürde "Bonnie Prince Charlie" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kimya mühendisi</span>

Kimya mühendisi, kimya endüstrisinde hammaddeleri çeşitli ürünlere çevirme konusunda çalışan, tesis ve ekipmanların tasarımı ve işletimi ile uğraşan ve tüm bunları gerçekleştirirken kimya mühendisliği bilgilerini kullanan kişilerin mesleki unvanıdır. Kısaca, kimya mühendisi kimya mühendisliği ilkelerini ilgili uygulama alanlarında kullanan ve hayata geçiren kişidir. Bu alanlar şu şekilde sıralanabilir:

  1. Endüstride çeşitli kimyasal proseslere ait tesis ve makinelerinin tasarımı, üretimi ve işletimi.
  2. Gıda, içecek, kozmetik, temizlik malzemeleri ve ilaç gibi pek çok üründe kullanılan kimyasalların geliştirilmesi.
  3. Yakıt hücreleri, hidrojen enerjisi ve nanoteknoloji gibi pek çok yeni teknolojinin geliştirilmesi.
  4. Tamamen ya da kısmen kimya mühendisliğinden türemiş malzeme bilimi, polimer mühendisliği ve biyomedikal mühendisliği gibi alanlar.
<span class="mw-page-title-main">James Bryant Conant</span> Amerikalı kimyager (1893 – 1978)

James Bryant Conant, Amerikalı bir kimyager, Harvard Üniversitesi'nin dönüştürücü bir Başkanı ve Batı Almanya'daki ilk ABD Büyükelçisiydi. Conant, 1916'da Harvard'dan Kimya alanında doktora derecesi aldı. Birinci Dünya Savaşı sırasında ABD Ordusu'nda, özellikle Lewisite olmak üzere zehirli gazların geliştirilmesi üzerinde çalıştı. 1919'da Harvard'da yardımcı doçent ve 1929'da Sheldon Emery Organik Kimya Profesörü oldu. Doğal ürünlerin, özellikle klorofilin fiziksel yapılarını araştırdı ve kimyasal denge ile kimyasal süreçlerin reaksiyon hızı arasındaki bazen karmaşık ilişkiyi keşfeden ilk kişilerden biriydi. oksihemoglobin biyokimyası üzerine çalıştı ve metemoglobinemi hastalığına dair fikir verdi, klorofilin yapısını açıklamaya yardımcı oldu ve modern asit-baz kimyası teorilerinin altında yatan önemli anlayışlara katkıda bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Kimyanın zaman çizelgesi</span>

Bu kimya zaman çizelgesi, maddenin bileşiminin ve etkileşimlerinin bilimsel çalışması olarak tanımlanan ve kimya olarak bilinen modern bilim hakkında insanlığın anlayışını önemli ölçüde değiştiren çalışmaları, keşifleri, fikirleri, icatları ve deneyleri listelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Adolphus (Cambridge dükü)</span> Cambridge Dükü

Prens Adolphus, Cambridge Dükü,, İngiltere kralı III. George ve Mecklenburg-Strelitz'li Charlotte'un onuncu çocuğu ve yedinci oğluydu.

Roy J. Plunkett Amerikalı bir kimyager. 1938 yılında Politetrafloroetileni (PTFE) yani teflonu icat etti.

<span class="mw-page-title-main">Alexander Campbell Fraser</span>

Alexander Campbell Fraser, İskoç Presbiteryan ilahiyatçı ve filozoftur.

<span class="mw-page-title-main">Henry Fawcett</span>

Henry Fawcett, İngiliz akademisyen, devlet adamı ve ekonomisttir.

<span class="mw-page-title-main">John Macadam</span> Avustralyalı akademisyen (1827 – 1865)

John Macadam, İskoç - Avustralyalı bir kimyager, tıp öğretmeni, Avustralyalı politikacı ve kabine bakanı ile Burke ve Wills seferinin fahri sekreteriydi. Macadamia cinsine 1857'de onun adı verilmiştir. Avustralya'dan Yeni Zelanda'ya yaptığı bir yolculukta 38 yaşında denizde ölmüştür.

<span class="mw-page-title-main">McVitie's</span>

McVitie's (/məkˈvɪtiz/)[1], United Biscuits'e ait bir İngiliz atıştırmalık yiyecek markasıdır. Adı, 1830 yılında İskoçya'nın Edinburgh kentindeki Rose Street'te kurulan orijinal İskoç bisküvi üreticisi McVitie & Price, Ltd.'den türetilmiştir. Şirket, 1888'de Gorgie bölgesindeki Robertson Bulvarı'ndaki St. Andrews Biscuit Works fabrikasını tamamlamadan önce şehrin çeşitli yerlerine taşındı. [2]