İçeriğe atla

Charles John Andersson

Charles John Andersson
Doğum4 Mart 1827(1827-03-04)
Värmland, İsveç
Ölüm9 Temmuz 1867 (40 yaşında)
Omutwe-Onjambu, Angola
MeslekKaşif, avcı, tacir

Karl John (Karl Johan) Andersson (4 Mart 1827, Norra Råda Värmland, İsveç - 9 Temmuz 1867, Angola) İsveçli bir kaşif, avcı ve tüccar olmasının yanı sıra amatör bir doğa bilimci ve kuş bilimciydi.

Kendisi en fazla seyahatleri üzerine yayımladığı birçok kitapla ve çoğunlukla günümüz Namibya'sında olmak üzere Güney Afrika'nın en dikkate değer kaşiflerinden biri olmasıyla ünlüdür.

Biyografi

Erken dönem

Karl Johan Andersson, 4 Mart 1827'de İsveç'in Värmland şehrinde doğdu. İngiliz ayı avcısı Llewellyn Lloyd ve Lloyd'un İsveçli hizmetkarının gayri meşru çocuğuydu.

Andersson İsveç'te büyüdü. Hayatının erken dönemlerinde babasıyla birlikte av gezilerine gitti, İsveç doğasını deneyimledi ve biyoloji örneklerinden oluşan bir koleksiyona başladı.

1847'de Lund Üniversitesi'nde öğrenimine başladı.

Keşifler

Charles John Andersson.

1849'da, dünya çapında seyahatler için para toplamak amacıyla koleksiyonunu satma niyetiyle Londra'ya doğru yola çıktı. Londra'da, birlikte Güney Afrika'ya bir keşif gezisi düzenleyeceği kaşif Francis Galton ile tanıştı. 1850'nin yaz bayramında Ümit Burnu'na vardılar ve ardından günümüz Namibya'sındaki Walvis Körfezi'ne gittiler. Daha sonra o zamanlar Avrupalılar tarafından çok az keşfedilen iç kesimlere doğru yürüyüşe çıktılar. Ngami Gölü'ne ulaşmayı amaçladılar ancak bu seferde başarısız oldular.

Galton İngiltere'ye döndü, Andersson ise bölgede kaldı ve 1853'te Ngami Gölü'ne ulaştı. 1855'te Londra'ya döndü ve burada yolculuklarını anlattığı "Ngami Gölü" kitabını yayınladı. Aynı yıl Afrika'ya döndü.

Güneybatı Afrika'ya dönen Andersson, o zamanlar Damaraland ve Namaqualand olarak adlandırılan bölgedeki madenlerin yöneticisi olarak işe alındı. Ancak bu görevi yalnızca kısa bir süre üstlendi ve araştırmalarına devam etti. 1859'da Okavango Nehri adlı kitabında kaydettiği bir keşif gezisinde Okavango Nehri'ne ulaştı.

Dönüşünün ardından Cape'e giderek burada evlendi. Andersson ve karısı Otjimbingwe'ye (modern orta Namibya'ya) yerleşti.

Andersson tekrar tekrar mali sorunlar yaşadı. Ana ilgi alanı keşif ve doğa tarihi olsa da çoğu zaman ticaret ve avcılık yoluyla para kazanmaya ihtiyaç duyuyordu. Kitaplarını yayınlamak için gereken parası yoktu ve Galton ona borç vermeyi reddetti.

Ölüm

1867'de Andersson, ciddi hastalığına karşın, Avrupa'ya daha iyi bir ticaret yolu kurmak için kuzeye, modern Angola'daki Portekiz yerleşimlerine doğru yola çıktı. Cunene Nehri'ni geçemediği için geri dönmek zorunda kaldı. Cunene'ye yolculuğu sırasında durumu kötüleşti ve dönüş yolculuğunda 9 Temmuz 1867'de öldü. Başka bir İsveçli Axel Eriksson tarafından gömüldü.

Andersson'un ölümünden sonra karısı ve çocukları Afrika'da, Cape Kolonisi'nde yaşamaya devam ettiler.

Babası, keşif gezilerinden bazılarının notlarını "Güneybatı Afrika'daki Gezi Notları" kitabında yayımladı.

Kaynakça

Andersson'un kitaplarından birinin Amerika baskısının kapağı. Adının yanlış yazıldığına dikkat edin; iki "s" olmalıdır.
Yukarıdakiyle aynı kitabın başlık sayfası.

Andersson'un Yayınları

Yayınlanmış mektuplar ve yazışmalar

  • Andersson, Charles John. (1987) The Matchless Copper Mine in 1857: Correspondence of Manager C. J. Andersson, Brigitte Lau tarafından düzenlendi. Windhoek: National Archives, Namibia.
  • Andersson, Charles John. (1989) Trade and Politics in Central Namibia 1860–1864: Diaries and Correspondence. Windhoek: Archives Services Division, Dept. of National Education.

Andersson hakkındaki yayınlar

  • Wallis, J.P.R. (1936). Fortune my Foe: The Story of Charles John Andersson, African Explorer 1827–1867. Londra. 
  • Bjelfvenstam, Bo (1994). Charles John Andersson: Upptäckare, jägare, krigare Explorer 1827–1867 (İsveççe). Stockholm: Carlsson. ISBN 91-7798-898-1. 
  • Pettersson, Christer L (2008). In the footsteps of Mr Andersson - milestones in Swedish-Namibia relations. Johannesburg: David Krut Publishing. ISBN 9780981404295. 

Ayrıca bakınız

Kaynakça

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Bartolomeu Dias</span> Portekizli kaşif ve kayıtlarda Ümit Burnunu geçen ilk Avrupalı (1450-1500)

Bartolomeu Dias, Portekizli denizci ve kâşif. Afrika kıtasının güney ucu olan Ümit Burnu'nu ilk kez gemiyle keşfedip, yerleşen Avrupa'lıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ngami Gölü</span>

Ngami Gölü, Botsvana'da Kalahari Çölü'nün kuzeyinde bir kapalı havza gölüdür. Mevsimlik olarak, Okavango Deltası yoluyla, Taughe'ye ek olarak Okavango Nehri tarafından doldurulur. Köken olarak eski Makgadikgadi Gölü'nün bir kalıntısıdır. 1890'lı yıllardan itibaren hızlı bir şekilde kurumasına rağmen göl, çevredeki kuş cinsleri ve yaban yaşamı için hayatî öneme sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Windhoek</span> Namibyanın başkenti

Windhoek, Namibya'nın başkenti. Şehir ayrıca ülkenin ticari ve siyasi açıdan da merkezi konumundadır. Ülke merkezine yakın bir noktada konumlanan başkent, deniz seviyesinden 1.654 metre yükseklikte yer alır. Şehir nüfusu 2011 verilerine göre 322.500 kişidir. şehridir. Namibya'nın merkezinde, Khomas platosu üzerinde, deniz seviyesinden yaklaşık 1.700 m (5.600 ft) yükseklikte yer alır ve ülkenin coğrafi merkezine oldukça yakındır. 2023 yılı itibarıyla Windhoek'un nüfusu 486.169'dur. Şehir, diğer Namibya bölgelerinden gelen sürekli göç nedeniyle hızla büyümektedir.

Herero ve Namaka Soykırımı ya da Namibya Soykırımı, Afrika Talanı sırasında Alman Güneybatı Afrikası'nda 1904-1907 yıllarında Alman İmparatorluğu tarafından yerli Bantu halklarından Hererolara ve Hotanto halklarından Namalara karşı yapılan soykırım.

Kâşif ya da bulucu, var olan ancak bilinmeyen bir şeyi bulan, ortaya çıkaran, keşfeden kimsedir. Daha çok coğrafi keşifleri yapan kişiler için kullanılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">David Livingstone</span> Britanyalı misyoner ve kâşif

David Livingstone, İskoç misyoner ve kâşif. Livingstone, Afrika'nın güney, orta ve doğu kesimlerinde 30 yıl boyunca yürüttüğü misyonerlik ve keşif çalışmalarıyla Batı'nın Afrika'ya yönelik yaklaşımlarını büyük ölçüde biçimlendirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cuito Cuanavale Muharebesi</span>

Cuito Cuanavale Muharebesi, 1987 yılı Kasım ayı ile 1988 yılı Mart ayı arasında Angola'daki Cuito Cuanavale bölgesinde gerçekleşen muharebe. 1975-2002 yılları arasında yaşanan Angola İç Savaşının en önemli muharebesidir. Muharebede Küba ve Angola Orduları, Güney Afrika Cumhuriyeti Orduları ile karşı karşıya gelmiştir. İki tarafın da galip geldiklerini ilan ettiği muharebe sonucunda Angola İç Savaşında dönüm noktasına gelinmiştir: Taraflar arasında yapılan antlaşmaya göre Angola ve Namibya'da bulunan yabancı ordular çekilmiş ve Namibya bağımsız olmuştur. Ayrıca bu muharebenin Güney Afrika Cumhuriyetindeki ırkçı rejimin 1992 yılından itibaren başlayarak çökmesine de katkısı bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Richard Francis Burton</span> Britanyalı misyoner ve kâşif

Richard Burton, Britanyalı kâşif ve misyoner.

<span class="mw-page-title-main">Okavango Nehri</span>

Okavango Nehri, Kubango Nehri olarak da bilinir, güneybatı Afrika'da yer alan bir nehir. Toplam uzunluğu 1.609 km olan nehir, Afrika'nın güneyindeki dördüncü en uzun nehir sistemidir. Angola'da, Portekizce adı Rio Cubango tarafından bilinen noktada başlar. Daha güneyde, Angola ve Namibya arasındaki sınırın bir bölümünü oluşturur ve sonra Botsvana'ya girerek Kalahari'nin orta kesimindeki Okavango Deltası'na dökülür. Okavango'yu ilk keşfeden Avrupalı, 1848'de Okavango Deltası'na ulaşan İskoçyalı misyoner ve kâşif David Livingstone'dur.

<span class="mw-page-title-main">Heinrich Barth</span> Alman kâşif ve bilim insanı

Johann Heinrich Barth Afrika'da keşifler yapmış Alman kâşif ve bilim insanı.

Dirk Frederik Mudge Namibyalı politikacı. Güney Batı Afrika'nın Güney Afrika yönetiminde çeşitli üst düzey pozisyonlarda görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Namibya-Türkiye ilişkileri</span>

Namibya-Türkiye ilişkileri, Namibya ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Namibya-Türkiye ilişkileri 12 Kasım 1997'de diplomatik olarak başlamıştır. Türkiye, 4 Ocak 2012 tarihinde Namibya Büyükelçiliğini faaliyete geçirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Mburumba Kerina</span>

Mburumba Kerina –, Namibyalı siyasetçi, çiftçi, akademisyen ve yazar.

<span class="mw-page-title-main">George Francis Lyon</span>

George Francis Lyon, bir İngiliz deniz subayı ve Afrika ve Kuzey Kutbu kaşifiydi. Pek seçkin bir kariyeri olmasa da, tuttuğu eğlenceli günlükler ve Kuzey Kutbu'nda yaptığı eskizlerle hatırlanır; bu bilgi daha sonraki seferler için yararlıydı.

<span class="mw-page-title-main">Emma Theofelus</span>

Emma Inamutila Theofelus, Bilgi ve İletişim Bakan Yardımcısı Namibyalı politikacı. Hem Afrika hem de Namibya'da şu anki en genç kadın hükûmet yetkilisi.23 yaşındayken Mart 2020'de göreve başladı. Emma bakan yardımcısı olarak atanmasından pek çok insan rahatsızlık duymuştur.

Dinis Dias, Batı Afrika kıyılarında yelken açarak Senegal Nehri'ni geçen ve Yeşil Burun Adaları'na ilk kez ulaşan 15. yüzyıldan bir Portekizli kaşifti.

<span class="mw-page-title-main">Gerhard Tötemeyer</span>

Gerhard Karl Hans Tötemeyer, Namibyalı siyasetçi, eğitimci ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Caprivi çatışması</span>

Caprivi çatışması, Afrika kıtasındaki Namibya hükûmeti ile Caprivi Ucu'nun ayrılması için 1999'da kısa bir ayaklanma başlatan isyancı bir grup olan Caprivi Kurtuluş Ordusu arasındaki silahlı çatışmaydı.

<span class="mw-page-title-main">Mishake Muyongo</span>

Albert Mishake Muyongo,, Namibyalı bir siyasetçi ve eski parlamento üyesidir. Muyongo, günümüzde Danimarka'da sürgünde yaşıyor.

<span class="mw-page-title-main">Vega Keşif Seferi</span> Kuzeydoğu Geçidinden geçen ilk Arktik keşif seferi

Vega Seferi, adını SS Vega'dan alan ve Finlandiya asıllı İsveçli kaşif Adolf Erik Nordenskiöld'ün liderliğinde 1878-1880 yılları arasında, Kuzey Buz Denizi üzerinden Avrupa ve Asya arasındaki deniz yolu olan Kuzeydoğu Geçidi'nden geçen ilk Arktik seferi ve Avrasya'nın çevresini dolaşan ilk yolculuktur. Başlangıçta sorunlu bir girişim olan bu başarılı sefer, İsveç bilim tarihinin en büyük başarılarından biri olarak kabul edilmektedir.