İçeriğe atla

Charles Goethe

Charles Matthias Goethe
Doğum28 Mart 1875
Sacramento, Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri
Ölüm10 Temmuz 1966 (91 yaşında)
Sacramento, Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri
Tanınma nedeniKuzey Kaliforniya Öjenik Topluluğu ve Sacramento Kaliforniya Eyalet Üniversitesi'nin kurucusu
EvlilikMary Glide

Charles Matthias Goethe (28 Mart 1875 – 10 Temmuz 1966) Amerikalı bir girişimci ve hayırseverdir. 20. yüzyılın başlarında Amerika Birleşik Devletleri'ndeki öjeni hareketine katılımıyla tanınmaktadır. 1925 yılında, seçici ıslah ve kısırlaştırma yoluyla "insanların genetik kalitesini artırmayı" amaçlayan öjenik politikaların önde gelen savunucularından biri olarak, Kuzey Kaliforniya Öjenik Topluluğu'nun kurucuları arasında yer almıştır.[1]

Ayrıca bakınız

  • Amerika Birleşik Devletleri'nde öjenik

Kaynakça

  1. ^ Spicer, Kirsten (26 Nisan 2018). ""A Nation of Imbeciles": The Human Betterment Foundation's Propaganda for Eugenics Practices in California". Voces Novae (İngilizce). 7 (1). 26 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 27 Haziran 2024. 

Diğer okumalar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">San Francisco</span> Kaliforniya eyaletinde bölge

San Francisco, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinin kuzeyindeki San Francisco Körfezi Bölgesi'nin en önemli kültürel, ticari ve finansal merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Kaliforniya veya California, Amerika Birleşik Devletleri'nin batısında bir eyalettir. Doğusunda Nevada, güneydoğusunda Arizona, batısında Pasifik Okyanusu, kuzeyinde Oregon ve güneyinde Meksika'nın Baja California eyaleti ile sınırlanan eyalet, Amerika'nın üçüncü büyük ve 39,5 milyonu aşkın nüfusuyla en kalabalık eyaletidir. Aynı zamanda Kuzey Amerika'daki en kalabalık, dünyanın ise 34. en kalabalık yönetim birimidir. Büyük Los Angeles Alanı ve San Francisco Körfez Bölgesi, sırasıyla ABD'nin ikinci ve beşinci en kalabalık metropolitan alanıdır; ilki 18,7 milyondan fazla, ikincisi ise 9,6 milyondan fazla nüfusa sahiptir. Sacramento eyaletin başkentidir, Los Angeles eyaletteki en kalabalık şehirdir ve ülkenin ikinci kalabalık şehridir. Los Angeles İlçesi ülkenin en kalabalık ilçesidir, San Bernardino İlçesi ise ülkenin alan açısından en büyük ilçesidir. Hem şehir hem de ilçe olan San Francisco, New York City'nin beş ilçesinden dördünün arkasında, ülkedeki en yoğun nüfuslu büyük şehir ve ülkedeki en yoğun nüfuslu beşinci ilçedir.

<span class="mw-page-title-main">Öjenik</span>

Öjenik, kaba hâliyle ilk kez Platon tarafından ortaya atılmış, ancak modern anlamıyla ilk olarak Sir Francis Galton tarafından formüle edilmiş, sağlıksız ceninleri ayırıp sağlıklı ceninler yetiştirmenin yollarını arayan, bilimselliği tartışmalı bir toplumsal akım veya toplumsal felsefedir. Öjenik, Galton’un iyi doğan anlamında eski Yunancadan ürettiği bir kelimedir.

<span class="mw-page-title-main">Kaliforniya Üniversitesi</span> ABD, Kaliforniyada kurulu devlet üniversitesi

Kaliforniya Üniversitesi (İngilizce: University of California Kaliforniya'da Kaliforniya Üniversitesi sistemi içinde yer alan, arazisi devlet tarafından bağışlanmış bir araştırma ve devlet üniversitesidir. Üniversite sistemi içinde Berkeley, Davis, Irvine, Los Angeles, Merced, Riverside, San Diego, San Francisco, Santa Barbara ve Santa Cruz kampüsleri ile çok sayıda araştırma merkezleri ve yurt dışı akademik merkezleri bulunmaktadır. Pek çok yayın UC kampüslerinin çoğunu genellikle dünyanın en iyi üniversiteleri arasında sıralar. Kampüslerin altısı, Berkeley, Davis, Irvine, Los Angeles, Santa Barbara ve San Diego devlet okulları arasındaki sarmaşık ligi okulları olarak kabul edilir ve Kaliforniya eyaleti ülke genelinde en çok bu unvana sahip okula ev sahipliği yapan eyalettir.

<i>San Francisco Chronicle</i>

The San Francisco Chronicle, Amerika Birleşik Devletleri'nde 1865 yılından bu yana yayımlanan günlük gazete.

<span class="mw-page-title-main">San Francisco Körfez Bölgesi</span>

Bilinen adıyla Körfez Bölgesi olarak bilinen San Francisco Körfez Bölgesi, Kaliforniya'nın San Francisco Körfezi'ni çevreleyen ve içeren bir bölgesidir.

<span class="mw-page-title-main">1906 San Francisco depremi</span> 18 Nisan 1906 Çarşamba günü yerel saate göre sabaha karşı 5:12de vuran yüksek şiddetli deprem

1906 San Francisco depremi San Francisco, CA ve Kuzey Kaliforniya'yı 18 Nisan 1906 Çarşamba günü yerel saate göre sabaha karşı 5.12'de vuran yüksek şiddetli depremdir. Depremin büyüklüğü genel olarak 7,9 Mw kabul edilir. Buna karşın depremin büyüklüğü en az 7,7 Mw en fazla 8,25 Mw olarak ileri sürülmüştür. Esas sarsıntı merkezi şehrin 2 mil (3 km) uzağında, denizdeki Mussel Kayalıkları'dır. Bölge; San Andreas Fay Hattı'ndan kaynaklanan bu depremle kuzey-güney doğrultusunda 296 mil (477 km) ikiye ayrılmıştır. Sarsıntı Oregon'dan Los Angeles'a; hatta denizden oldukça uzak olan Nevada'nın merkezine kadar geniş bir alanda hissedilmiştir. Deprem ve sonucunda oluşan büyük yangın, Amerika Birleşik Devletleri tarihinde meydana gelen en kötü doğal afet olarak kabul edilir. Deprem ve bunun sonucunda oluşan yangın sebebiyle ölenlerin sayısının 3.000'den fazla olduğu tahmin edilmiştir. Bu rakam Kaliforniya tarihinde bir doğal afetten dolayı ölen en fazla kişi sayısıdır. Depremin ekonomik etkileri, yakın geçmişte meydana gelen Katrina Kasırgası ile benzerlik göstermektedir.

<span class="mw-page-title-main">Mojave Çölü</span> ABDde bir çöl

Mojave Çölü, ABD'nin Kaliforniya Eyaleti'nin güneydoğusunun büyük bir bölümü ile orta bölümlerinin küçük bir parçasını işgal etmekle beraber; Güney Nevada'nın, Güneybatı Utah'ın ve Kuzeybatı Arizona'nın küçük bir alanını kaplar. Mojave'de en yüksek irtifa 610 metredir, bu sebeple Mojave genellikle en yüksek çöl olarak bilinir. Fakat tezat bir şekilde Kuzey Amerika'daki en alçak çöl irtifası Mojave'nin bir parçası olan meşhur Death Valley'de ölçülmüştür. Arazinin yüzölçümü 124.000 kilometrekaredir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşmiş Milletler San Francisco Konferansı</span>

Birleşmiş Milletler San Francisco Konferansı, 25 Nisan 1945 tarihinde Birleşmiş Milletler'in kurulmasıyla sonuçlanan konferanstır.

<span class="mw-page-title-main">Üstün ırk</span>

Üstün ırk, Nazi Düşüncesinde İskandinav Irk'ından -19. yüzyılın sonları 20. yüzyılın başlangıcında patlak vermiş ve Aryan Irkı olarak adlandırılmıştır- onların oluşturduğu bir kavramdır. Saf Irk düşüncesini ileri sürer. Nazi düşüncesinde İskandinav Irkı, Kuzey Almanya ovalarında milattan önce yaşadığına inanılan ve Proto-Aryanlar olarak adlandırılan ırkçı düşüncedeki bazı kişilerin en saf ırk olarak açıkladığı ırktır. {bknz. Proto-Aryans} Bu ırkın kayıp kıta Atlantis'in en üstün saf ırkı olduğuna inanılır. Naziler, İskandinavların gerçek Aryanlar olduğunu çünkü onların diğer -yöresel olmayan- Slav Irkı, Roman Irkı ve Hint-İranlı olan Hint-Avrupalı ırklar ile en az karışan ırk olduğunu iddia ederler. Bu iddialarını, İskandinav insanların diğer tüm ırklardan üstün olduğuna dayandırırlar. Naziler onların otoritelerini genişletmeye hakkı olduğuna inanırlar. Bu kavram aynı zamanda İskandinavcılık olarak da bilinir. Bu ırkçılıktaki uygulanan asıl politika ise Nazilerin Aryan olduklarını kanıtlamaya çalışmalarıdır.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kaliforniya</span>

Güney Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletindenin güneyini kapsayan bir bölgedir. Bölge 10 ilden oluşur. Bölgenin en önemli illeri Imperial, Los Angeles, Orange, Riverside, San Bernardino, San Diego, Santa Barbara ve Ventura'dır. Bölgenin nüfusu 22 milyon olup Kaliforniya'nın büyük bir nüfusunun parçasını oluşturmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kaliforniya</span>

Kuzey Kaliforniya, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletindenin kuzeyini kapsayan bir bölgedir. Eyaletin kuzeyinde 48 ilçe güneyinde ise Güney Kaliforniya'nın 10 ilçesi bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">San Juan Adaları</span>

San Juan Adaları, Amerika Birleşik Devletleri'nin Washington eyaletinin kuzeybatısı ile Kanada'nın Vancouver Adası arasında bulunan bir takımadalardır. Adalar, yaklaşık 400 ada ve kayalıktan oluşmakta olup idari olarak ABD'nin Washington eyaletine bağlıdır.

<span class="mw-page-title-main">555 California Street</span>

555 California Street, Amerika Birleşik Devletleri'nin San Francisco kentinde bulunan bir gökdelendir. Bina, 237 metre yüksekliğinde ve 52 katlı olup San Francisco'nun dördüncü yüksek binasıdır.

<span class="mw-page-title-main">San Francisco Modern Sanat Müzesi</span> San Francisco modern saat müzesi

San Francisco Modern Sanat Müzesi, Amerika Birleşik Devletleri'nin Kaliforniya eyaletinin San Francisco kentinde bulunan modern sanat müzesi. Müzenin 33.000'in üzerinde eser bulunan koleksiyonu 16.000 m2'lik alanda sergilenmektedir. 2017 yılında 1.113.984 kişi müzeyi ziyaret etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Altın Bölgesi</span>

Altın Bölgesi, ABD'nin Kaliforniya Eyaleti'nin kuzey kesiminde, Sierra Nevada sıradağlarının batı yamaçlarında bulunan tarihi bir bölgedir. Kaliforniya Altına Hücum döneminde 1949 yılına ithafen 49'lular olarak bilinen göçmenlerin dalgalarını çeken en başta altın madenleri olmak üzere çeşitli maden yatakları ile ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Nazi öjeniği</span>

Nazi öjeniği Nazi Almanyası'nda sağlıklı unsurlarının çoğaltılması, sağlıksız unsurlarının ise azaltılması yoluyla insan soyunun geliştirilmesini amaçlayan politikalar toplamıdır. Alman halkının biyolojik gelişimini amaçlayan üstün ve saf Alman ırkı oluşturmayı hedefleyen ırksal bir ideolojidir.

<span class="mw-page-title-main">Zoox (şirket)</span>

Zoox, şu anda merkezi Foster City, California, Amerika Birleşik Devletleri'nde bulunan ve San Francisco Körfez Bölgesi'nde çok sayıda operasyon ofisi bulunan bir Amerikan otonom araç şirketidir. Şirket 2014'te kuruldu, ardından 2020'de Amazon tarafından satın alındı.

<span class="mw-page-title-main">Intel Developer Forum</span>

Intel Developer Forum, Intel ürünlerini ve Intel ürünlerinden temel alan ürünleri tartışmak için teknoloji uzmanlarının yılda iki kere düzenlenen toplantılarıydı. İlk IDF etkinliği, 1997'de düzenlenmiştir.

1900–1904 San Francisco vebası, San Francisco'da Chinatown merkezli bir hıyarcıklı veba salgınıydı. Bu salgın, kıtasal Amerika Birleşik Devletleri'ndeki ilk veba salgınıydı. Salgın, tıbbi yetkililer tarafından Mart 1900'de tanındı, ancak varlığı iki yıldan fazla bir süre Kaliforniya Valisi Henry Gage tarafından reddedildi. Amacı San Francisco ve California'nın itibarını korumak ve karantina nedeniyle gelir kaybını önlemekti. Hızlı harekete geçmedeki başarısızlık, hastalığın yerel hayvan popülasyonları arasında kendini göstermesine izin vermiş olabilirdi. Federal yetkililer büyük bir sağlık sorunu olduğunu kanıtlamak için çalıştılar ve etkilenen bölgeyi izole ettiler; bu Gage'in güvenilirliğini sarstı ve 1902 seçimlerinde valiliği kaybetti. Yeni vali George Pardee halk sağlığı önlemleri aldı ve salgın 1904'te durduruldu. 121 vaka tespit edildi ve 119 ölümle sonuçlandı.