İçeriğe atla

Charles Friedel

Charles Friedel
1890'larda Friedel
Doğum12 Mart 1832
Strazburg, Fransa
Ölüm20 Nisan 1899 (67 yaşında)
Montauban, Fransa
EğitimStrazburg Üniversitesi
Sorbonne
ÖdüllerDavy Madalyası (1880)
Kariyeri
DalıMineraloji
Kimya
TezRecherches sur les acétones et sur les aldéhydes. Suivi de Sur la pyro-électricité dans les cristaux bons conducteurs de l'électricité
Doktora
danışmanı
Charles Adolphe Wurtz
Doktora öğrencileriHenri Becquerel
Georges Urbain
André-Louis Debierne[1]
İmza

Charles Friedel (d. 12 Mart 1832 – ö. 20 Nisan 1899), Fransız kimyager ve minerologdur.

Hayatı

Fransa'nın Strazburg kentinin yerlisiydi ve Sorbonne'da Louis Pasteur'un öğrencisiydi. 1876'da Sorbonne'da kimya ve mineraloji profesörü oldu.

Friedel, 1877'de James Crafts ile birlikte Friedel-Crafts alkilasyon ve asilasyon reaksiyonlarını geliştirdi,[2][3] ve sentetik elmas yapmaya çalıştı.

Oğlu Georges Friedel (1865–1933) da ünlü bir mineralog oldu.

Soy bilgisi

  • Friedel'in karısının babası mühendis Charles Combes'dur. Friedel ailesi, Fransız bilim adamlarının zengin bir soyundan gelir:
    • Georges Friedel (1865–1933), Fransız kristalograf ve mineralog; Charles'ın oğlu
    • Edmond Friedel (1895–1972), Fransız Politeknikçi ve maden mühendisi, Fransız jeolojik araştırmacı BRGM'nin kurucusu; Georges'un oğlu
    • Jacques Friedel (1921–2014), Fransız fizikçi; Edmond'un oğlu

Kaynakça

  1. ^ Asimov, Asimov's Biographical Encyclopedia of Science and Technology 2nd Revised edition
  2. ^ Friedel, C.; Crafts, J.-M. (1877). "Sur une nouvelle méthode générale de synthèse d'hydrocarbures, d'acétones, etc". Compt. Rend. 84: 1392-1395. 13 Temmuz 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2023. 
  3. ^ Friedel, C.; Crafts, J.-M. (1877). "Sur une nouvelle méthode générale de synthèse d'hydrocarbures, d'acétones, etc". Compt. Rend. 84: 1450-1454. 13 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 23 Eylül 2023. 

Daha fazla okuma

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

3 Haziran, Miladi takvime göre yılın 154. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 211 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Victor Hugo</span> French romancı ve şair (1802–1885)

Victor Marie Hugo Romantizm akımına bağlı Fransız şair, romancı ve oyun yazarı. En büyük ve ünlü Fransız yazarlardan biri kabul edilir. Hugo'nun Fransa'daki edebi ünü ilk olarak şiirlerinden sonra da romanlarından ve tiyatro oyunlarından gelir. Pek çok şiirinin içinde özellikle Les Contemplations ve La Légende des siècles büyük saygı görür. Fransa dışında en çok Sefiller ve Notre Dame'ın Kamburu romanlarıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Andre Marie Ampere</span> Fransız fizikçi ve matematikçi (1775–1836)

André Marie Ampère, Fransız fizikçi ve matematikçi. Elektromanyetizmayı ilk bulan kişiler arasında gösterilir. Ayrıca solenoid ve elektrikli telgraf gibi sayısız uygulamanın mucididir. Bir otodidakt olarak Ampère, Fransız Bilimler Akademisi üyesiydi ve Ecole Polytechnique ile Collège de France'da profesördü.

<span class="mw-page-title-main">Sarah Bernhardt</span> Fransız oyuncu (1844-1923)

Sarah Bernhardt, Fransız tiyatro oyuncusu. Ününü Avrupa'da 1870'lerde duyurdu ve bunun ardından Avrupa ve Amerika'da aranılan biri oldu. Ünü, ciddi drama aktrisi olarak gelişti ve "Kutsal Sarah" takma adını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Friedrich Nietzsche'nin kütüphanesi</span>

Alman filozof Friedrich Nietzsche, ölümünden sonra dahi korunmuş ve günümüze kadar ulaşmış geniş bir özel kütüphaneye sahipti. Bugün bu kütüphane, yaklaşık 170'i, çoğu önemli olmak üzere, onun tarafından yapılan açıklamalar içeren yaklaşık 1,100 ciltten oluşmaktadır. Lakin okuduğu kitapların ancak yarısından azı kütüphanesinde bulunmaktadır.

Fransızca eser veren yazarların doğum tarihine göre sıralanmış listesi

Paris'teki Père Lachaise Mezarlığı ünlü simaların gömüldüğü yerdir.

<span class="mw-page-title-main">Eugène Charles Catalan</span> Fransız-Belçikalı matematikçi

Eugène Charles Catalan, sürekli kesirler, tanımlayıcı geometri, sayı teorisi ve kombinatorikler üzerinde çalışan Fransız ve Belçikalı bir matematikçiydi. Göze çarpan katkıları arasında uzayında periyodik bir minimal yüzey keşfetmek vardı; sonunda 2002'de kanıtlanabilen ünlü Catalan varsayımını ifade etti ve bir kombinatoryal problemi çözmek için Catalan sayılarını tanıttı.

Bu, Jeolog bilim insanlarının makale bağlantılarının yer aldığı eksik bir Jeologlar listesidir.

Montparnasse Mezarlığı, Fransa'nın başkenti Paris'teki tarihi önemi bulunan bir mezarlıktır. Fransa ve dünya çapında pek çok tanınmış kişi bu mezarlığa defnedilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Élie Cartan</span> Fransız matematikçi (1869 – 1951)

Élie Joseph Cartan, ForMemRS Lie grupları, diferansiyel sistemler ve diferansiyel geometri teorisinde temel çalışmalar yapan etkili bir Fransız matematikçi. Ayrıca genel göreliliğe ve dolaylı olarak kuantum mekaniğine önemli katkılarda bulundu. Yirminci yüzyılın en büyük matematikçilerinden biri olarak kabul edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jean Gaston Darboux</span> Fransız matematikçi (1842 – 1917)

Jean-Gaston Darboux FAS MIF FRS FRSE, diferansiyel geometri ve analize önemli katkılarda bulunan Fransız matematikçi. Darboux integrali adını ondan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kimyanın zaman çizelgesi</span>

Bu kimya zaman çizelgesi, maddenin bileşiminin ve etkileşimlerinin bilimsel çalışması olarak tanımlanan ve kimya olarak bilinen modern bilim hakkında insanlığın anlayışını önemli ölçüde değiştiren çalışmaları, keşifleri, fikirleri, icatları ve deneyleri listelemektedir.

<span class="mw-page-title-main">Jacques Ozanam</span> Fransız matematikçi (1640 – 1718)

Jacques Ozanam bir Fransız matematikçiydi.

Friedel–Crafts reaksiyonları 1877'de Charles Friedel ve James Crafts tarafından ornatıkları bir aromatik halkaya bağlamak için geliştirilen bir dizi reaksiyondur. Friedel–Crafts reaksiyonları iki ana tiptedir: alkilasyon reaksiyonları ve açilasyon reaksiyonları. Her ikisi de elektrofilik aromatik sübstitüsyon ile ilerler.

<span class="mw-page-title-main">Henri Victor Regnault</span> Fransız fizikçi (1810 – 1878)

Henri Victor Regnault, en çok gazların termal özelliklerini dikkatli ölçümleriyle tanınan bir Fransız kimyager ve fizikçidir. Erken dönem bir termodinamikçi ve 1840'ların sonlarında William Thomson'un akıl hocasıdır. İlk adını asla kullanmadı ve hayatı boyunca Victor Regnault olarak biliniyordu.

<span class="mw-page-title-main">James Crafts</span> Amerikalı kimyager (1839 – 1917)

James Mason Crafts, çoğunlukla asilasyon reaksiyonlarını geliştirmesiyle tanınan Amerikalı bir kimyagerdir.

<span class="mw-page-title-main">Charles Adolphe Wurtz</span> Fransız kimyager (1817 – 1884)

Charles Adolphe Wurtz, Alsaslı Fransız kimyager. Marcellin Berthelot ve Henri Étienne Sainte-Claire Deville gibi kimyagerlerin şüpheci görüşlerine karşı, atom teorisini ve kimyasal bileşiklerin yapıları hakkındaki fikirleri onlarca yıldır savunduğu için en iyi hatırlanan bilim insanlarından biridir. Wurtz, organik kimyacılar tarafından Wurtz reaksiyonu, alkil halojenürlerin sodyum ile reaksiyona sokulmasıyla karbon-karbon bağları oluşturulması ve etilamin, etilen glikol ve aldol reaksiyonu keşifleriyle tanınır. Wurtz aynı zamanda etkili bir yazar ve eğitimciydi.

Jean-Joseph Benjamin-Constant, daha çok Oryantalizm konuları ve portreleriyle tanınan Fransız ressam ve gravür sanatçısıydı. Aynı zamanda on dokuzuncu yüzyılın sonlarında Fransız ve İngiliz sosyetesinin en gözde portre sanatçılarından biriydi.

<span class="mw-page-title-main">Alain de Benoist</span> Fransız gazeteci (d. 1943)

Alain de Benoist, Fabrice Laroche, Robert de Herte, David Barney ve diğer mahlaslarıyla da bilinen Fransız siyaset felsefecisi ve gazeteci, Nouvelle Droite'nin kurucu üyesi ve etnik milliyetçi düşünce kuruluşu GRECE'nin lideridir.