İçeriğe atla

Charles Eliot

The Right Honourable
Sör Charles Eliot
GCMG CB
Birleşik Krallık Japonya Büyükelçisi
Görev süresi
1919-1925
Hükümdar V. George
Başbakan
Yerine geldiğiSör Conyngham Greene
Yerine gelenSör John Tilley
Hong Kong Üniversitesi Rektör Yardımcısı
Görev süresi
1912-1918
Yerine gelenProf. G.P. Jordan
Sheffield Üniversitesi Rektör Yardımcısı
Görev süresi
1905-1913
Yerine gelenHerbert Fisher
Doğu Afrika Valisi
Görev süresi
30 Aralık 1900 - 20 Mayıs 1904
Yerine geldiğiArthur Hardinge
Yerine gelenSör Donald Stewart
Kişisel bilgiler
Doğum 08 Ocak 1862(1862-01-08)
Sibford Gower, Oxfordshire
Ölüm 16 Mart 1931 (69 yaşında)
Malakka Boğazı
Bitirdiği okul Cheltenham Koleji
Balliol Koleji

Sör Charles Norton Edgcumbe Eliot GCMG CB PC (8 Ocak 1862 – 16 Mart 1931) İngiliz diplomat, koloni yöneticisi ve botanikçiydi. 1900-1904 yılları arasında İngiliz Batı Afrikası'nda vali olarak, 1919-1925 yılları arasında Japonya'da büyükelçi olarak görev yapmıştır.[1]

Ayrıca deniz biyologu ve malakolog olarak da biliniyordu.[2] Chelidonura varians da dahil olmak üzere bir sürü deniz sümüklüböceği türünü tanımladı.

Kaynakça

  1. ^ Nussbaum, "Eliot, Charles Norton Edgcumbe," Google Kitaplar'da p. 174, s. 174,; Ian Nish. (2004). British Envoys in Japan 1859–1972, pp. 114–122.
  2. ^ pp. 14–15 of The History of Marine Science in Hong Kong (1841–1977) by Kerrie L. MacPherson 10 Ağustos 2022 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., pp. 7–27 in Morton, Brian, ed. Perspectives on Marine Environmental Change in Hong Kong and Southern China, 1977-2001: Proceedings of an International Workshop Reunion Conference, Hong Kong, 21–26 October 2001. Hong Kong University Press, 2003.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">T. S. Eliot</span> İngiliz şair (1888 – 1965)

Thomas Stearns Eliot , Amerikan asıllı İngiliz şair, denemeci ve oyun yazarı. 20. yüzyılın en büyük şairlerinden biri ve İngiliz modernist şiirinin merkezi figürlerinden biri olarak kabul edilir. Kullandığı dil, yazı stili ve mısra yapısı ile İngiliz şiirini yeniden canlandırdı. Ayrıca, uzun süredir devam eden kültürel inançları sıklıkla yeniden değerlendiren eleştirel denemeleriyle de tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong</span> Çinin özel idari bölgesi

Hong Kong (Çince: 香港, Kantonca telaffuzu:

<span class="mw-page-title-main">Maggie Cheung</span> Hong Konglu ödüllü aktris

Maggie Cheung Ho Yee makalesei için lütfen (張可頤) buraya gidiniz Maggie Cheung Ho Yee.

<span class="mw-page-title-main">Madame Tussauds</span>

Madame Tussauds, merkezi Londra'da bulunan bal mumu heykel müzesi. Aralarında Amsterdam, Berlin, Hong Kong, İstanbul, New York, Sidney ve Tokyo'nun da bulunduğu yirmi dört şehirde şubesi vardır. Balmumundan heykel ustası Marie Tussaud (1761-1850) tarafından kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong bayrağı</span> Ulusal bayrak

Hong Kong bayrağı ya da Çin Halk Cumhuriyeti, Hong Kong Özel Yönetim Bölgesi bayrağı, kırmızı zemin üzerinde Hong Kong'a özgü bahunya çiçeğini temsil eden beş taçyapraktan oluşur. Zemin rengi olan kırmızı, Çin'in resmi bayrağına bağlı kalınarak seçilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Çin'deki İngiliz postaneleri</span>

Çin'deki İngiliz postaneleri 19. yüzyılın sonu 20. yüzyılın başlarında Birleşik Krallık tarafından Çin'in çeşitli anlaşmalı limanlarında kurulmuş bulunan bir postaneler sistemiydi.

<span class="mw-page-title-main">James Hong</span> Amerikalı sinema oyuncusu

James Hong, Amerikalı oyuncu ve Asyalı/Pasifik Amerikan Sanatçılar Birliği'nin eski başkanıdır.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Denizaşırı Toprakları</span> Birleşik Krallıkın hâkimiyetindeki on dört bölge

Britanya Denizaşırı Toprakları ya da Birleşik Krallık Denizaşırı Toprakları, Birleşik Krallık'ın bir parçasını oluşturmamakla birlikte Birleşik Krallık hâkimiyeti altında bulunan on dört bölgedir.

<span class="mw-page-title-main">İmparatorluk Donanması</span> 1871-1919 arasında Alman İmparatorluğunun deniz kuvvetleri

Kaiserliche Marine, Alman İmparatorluğu'nun oluşumu ile teşkil edilen Alman deniz kuvvetleriydi. Kaiserliche Marine 1871 ve 1919 yılları arasında var oldu ve Prusya'ya ait Deniz Kuvvetleri ve Norddeutsche Bundesmarine'nin dışında büyüdü. İmparator II. Wilhelm, Deniz Kuvvetleri'ni genişleterek, Alman İmparatorluğu ile İngiliz İmparatorluğu arasında denizlerde bir silahlanma yarışına sebep oldu. Öyle ki Alman Deniz Kuvvetleri, II. Wilhelm dönemi sırasında dünyada en büyük deniz kuvvetlerinden biri olmayı sürdürerek İngiliz Kraliyet Deniz Kuvvetlerin ardından ikinci sırayı aldı.

Yahudilerin Hong Kong'daki varlığı 19.yy'ın ortalarından beri sürmektedir. Hong Kong'un finansal merkez olması sebebiyle maddi sebepler için geçici olarak gelen Yahudilerin cemaatinde ABD, İsrail ve Avrupa ülkelerinden Yahudiler bulunur.

Natalie Jackson Mendoza, Hong Kong doğumlu, Avustralya-İngiliz klasik tiyatro eğitimli oyuncu ve müzisyendir. İngiliz TV drama dizisi Hotel Babylon'da ana karakter Jackie Clunes ve İngiliz yapımı korku gerilim filmi The Descent ve devam filmi The Descent: Part 2 için de "Juno" rolüyle tanınıyor.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong Muharebesi</span>

Hong Kong Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında; 8 - 25 Aralık 1941 tarihleri arasında, Hong Kong ve çevresinde Japon İmparatorluk Ordusu ile Britanya İmparatorluğu'na bağlı güçler arasında yapılan savaş. Savaş Japonların galibiyetiyle sonuçlanmış ve Japonlar Hong Kong'u işgal etmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong'un vize politikası</span>

Hong Kong Hükûmeti belirli ülkeler/bölgeler vatandaşlarına vize almak zorunda kalmadan turizm veya iş amaçlı 14 ila 180 gün arasında değişen sürelerle Hong Kong'a seyahatlerini sağlar. Tüm ülkelerin vatandaşlarının Hong Kong'da ikamet hakkına sahip olmadığı sürece bir iş yerinde çalışmada ya da istihdam gibi diğer faaliyetlerinde vize almaları gerektirir. Hong Kong, Çin'den bağımsız olarak göç ve vize politikasına devam etmektedir. Sonuç olarak, Çin'den (anakara) Hong Kong'a girmek isteyen bir ziyaretçinin göçmenlik kontrol noktasından geçmesi gerekir. Macao ve Tayvan sakinleri, Hong Kong kısa süreli ziyaretlerinde vizesiz veya kapıda vize alarak Anakara Çin, Hong Kong ziyaret etmeden önce Çin Kamu Güvenliği Bakanlığından İki yönlü izni alması gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Britanya Hong Kongu</span> 1941 ile 1945 yılları arası Japon işgali altında olduğu dönem haricinde Hong Kongun 1841 ile 1997 yılları arası Britanya Kraliyet egemenliği altında olduğu dönem

Britanya Hong Kongu, 1941 ile 1945 yılları arası Japon işgali altında olduğu dönem haricinde Hong Kong'un 1841 ile 1997 yılları arası Britanya Kraliyet egemenliği altında olduğu dönem. Kraliyet kolonisi olarak kurulup, sonradan 1981 yılında Britanya Denizaşırı Toprağı olarak ilan edildi. Hong Kong Adası, Birinci Afyon Savaşı (1839-42) sonrasında Çin'deki Çing Hanedanı tarafından Britanya'ya devredildi. Kowloon Yarımadası da İkinci Afyon Savaşı (1856-60) sonrasında Britanya'nın Hong Kong kolonisine eklendi. Son olarak, 99 yıllık bir kira sözleşmesi altında Yeni Bölgeler de Britanya'ya verildi. Hong Kong Adası ile Kowloon Yarımadası'nın kalıcı olarak Britanya'ya ait olmasına rağmen Hong Kong topraklarının %90'dan fazlasını oluşturan Yeni Bölgeler, Hong Kong ekonomisi için o kadar çok önemliydi ki Britanya, kira sözleşmesinin sona ermesiyle Hong Kong üzerindeki egemenliği tümüyle Çin'e devretmeye karar verdi. Bu devir süreci, bazı kaynaklarca Britanya İmparatorluğu'nun sonunu işaretler. Hong Kong bugün dahi koloni döneminin etkisini sürdüren özelliklere sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Hong Kong mutfağı</span>

Hong Kong mutfağı, Hong Kong'un eski Britanya kolonisi olması ve uzun zaman uluslararası bir ticaret limanı olarak işlev göstermesi nedeniyle çok çeşitli unsurların etkisi altında olmuş bir mutfaktır; Hong Kong mutfağının ana etki kaynakları Kanton mutfağı, Britanya mutfağı, diğer Batı mutfakları, diğer Çin mutfakları, Japon mutfağı ve Güneydoğu Asya mutfakları. Hong Kong; yol kenarı tezgahlarından en lüks restoranlara kadar, her sınıfta sınırsız çeşitlilikte yiyecekler sunmaktadır. Hong Kong'un dünyaca ünlü bir yemek kültürü var ve Hong Kong şehri, 2017 yılı itibarıyla en az bir Michelin yıldızına layık görülmüş 50'den fazla restoran barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Nepal-Türkiye ilişkileri</span>

Nepal-Türkiye ilişkileri, Nepal ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İkili diplomatik ilişkiler 1962 yılında kuruldu. Türkiye'nin Yeni Delhi'deki Hindistan Büyükelçisi Nepal'e, İslamabad'daki Nepal Büyükelçiliği ise Türkiye'ye akredite edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sri Lanka-Türkiye ilişkileri</span>

Sri Lanka-Türkiye ilişkileri, Sri Lanka ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. Türkiye'nin 2013'ten beri Kolombo'da, Sri Lanka'nın ise 2012 yılından beri Ankara'da Büyükelçiliği bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Üçüncü veba salgını</span>

Üçüncü veba salgını, Çing hanedanlığının Xianfeng İmparatorunun beşinci yılında 1855'te Çin'in Yunnan kentinde başlayan büyük bir bubonik veba salgınıydı. Bubonik (hıyarcıklı) vebanın bu bölümü, tüm yerleşik kıtalara yayıldı ve nihayetinde Hindistan ve Çin'de 12 milyondan fazla ölüme yol açtı. Ölümlerin en az 10 milyonu yalnızca Hindistan'da meydana geldi. Bu salgın tarihin en ölümcül salgınlarından biri olarak kayıtlara geçti. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi dünya çapındaki kayıpların yılda 200'e düştüğü 1960 yılına kadar aktif olarak kabul edildi. Veba ölümleri o zamandan beri her yıl daha düşük bir seviyede devam etmektedir.

Yasal tarih veya hukuk tarihi, hukukun nasıl geliştiği ve neden değiştiğini inceler. Hukuk tarihi, medeniyetlerin gelişimi ile yakından bağlantılıdır ve sosyal tarihin daha geniş bağlamında işler. Bazı hukukçular ve hukuk süreci tarihçileri hukuk tarihini, kanunların evriminin kaydı ve çeşitli hukuki kavramların kökenlerini daha iyi anlatan bir bakış açısıyla bu kanunların nasıl geliştiğine dair bir teknik açıklama olarak görmüşlerdir; bazıları ise hukuk tarihini entelektüel tarihin bir dalı olarak görür. Yirminci yüzyıl tarihçileri hukuk tarihini, sosyal tarihçilerin düşüncesiyle paralel bir çizgide, daha bağlamsal bir tarzda ele aldı. Hukuk kurumlarına; karmaşık kurallar, oyuncular ve sembollerden oluşan sistemler olarak baktılar ve bunları toplumla, sivil toplumun belirli yönlerini değiştirmek, onları uyarlamak, direnmesini sağlamak veya teşvik etmek için etkileşime giren unsurlar olarak gördüler. Bu tür hukuk tarihçileri, sosyal bilimler araştırma yöntemleriyle vaka geçmişlerini analiz etme, istatistiksel yöntemler kullanma, davacılar, dilekçe sahipleri ve yasal süreçlerdeki diğer taraflar arasındaki sınıf ayrımlarını ayrımlarını analiz etme eğiliminde oldular. Vaka sonuçlarını, işlem maliyetlerini ve karara bağlanmış dava sayısı analiz ederek, hukuk ve toplumun sadece hukuk teorisi, içtihat hukuku ve medeni hukuk çalışmalarıyla yapılabilecek olandan daha karmaşık bir resmine yasal kurumların, uygulamaların, prosedürlerin ve özetlerin bir analiziyle ulaşır.

Charles Eliot Norton Dersleri 1925 yılında, Harvard Üniversitesi'nde başlatılan konferans serileridir. Bu derslerde resim, mimarlık ve müzik de dahil olmak üzere pek çok sanat alanından seçkin isimler geleneksel olarak altı ders verir. Dersler genellikle akademik yıla göre, bazen de takvim yılına göre tarihlendirilir. Norton Dersleri'nin pek çoğu Harvard Universitesi Yayınları tarafından kitap olarak basılmıştır.