İçeriğe atla

Charles Bonnet sendromu

Charles Bonnet sendromu veya CBS olarak da bilinen görsel salınım halüsinasyonları, kısmi veya şiddetli körlüğü olan bir kişinin görsel halüsinasyonlar yaşadığı bir tür psikofiziksel görme bozukluğudur.

İlk kez 1760 yılında Charles Bonnet tarafından tanımlanan[1][2] Charles Bonnet sendromu terimi, İngilizce konuşulan psikiyatriye ilk kez 1982 yılında girmiştir.[3] Görsel girdi eksikliğiyle de ortaya çıkan ilgili bir halüsinasyon türü, kapalı göz halüsinasyonudur.

Belirti ve bulgular

Önemli görme kaybı olan kişiler, canlı, tekrarlayan görsel halüsinasyonlara (kurgusal görsel algılar) sahip olabilir.[4] Bu halüsinasyonların bir özelliği de genellikle "liliputian" (karakterlerin veya nesnelerin normalden küçük olduğu halüsinasyonlar) olmalarıdır.[5] İçeriğine bağlı olarak görsel halüsinasyonlar basit veya karmaşık olarak sınıflandırılabilir.[4] Basit görsel halüsinasyonlar genellikle şekiller, fotopsiler ve ızgara benzeri desenlerle karakterize edilir.[6] Karmaşık görsel halüsinasyonlar, insanların ve nesnelerin oldukça ayrıntılı temsillerinden oluşur.[6] En yaygın halüsinasyon yüzler veya karikatürlerdir.[7] Etkilenenler halüsinasyonların gerçek olmadığını, halüsinasyonların sadece görsel olduğunu, yani başka herhangi bir duyuyla (işitme, koku, tat gibi) oluşmadığını anlarlar.[8][9] Görsel halüsinasyonlar genellikle gözler açıkken ortaya çıkar ve görsel bakış değiştiğinde kaybolur.[4] Duyusal yoksunluğun CBS'nin ilerlemesinde etkili olduğu yaygın olarak iddia edilmektedir.[10] Hareketsizlik dönemleri sırasında halüsinasyonların ortaya çıkma olasılığı daha yüksektir.[4] CBS hastalarının çoğunluğu, halüsinasyonların süresinin günde veya haftada birkaç kez, birkaç dakikaya kadar devam ettiğini anlatır.[4]

Her yaştan insan Charles Bonnet sendromundan etkilenebilse de öncelikle 70 ila 80 yaş aralığındaki kişiler etkilenmektedir.[4] Yaşlı yetişkinler arasında (> 65 yaş) ciddi görme kaybı olanlarda Charles Bonnet sendromunun prevalansının %10 ile %40 arasında olduğu rapor edilmiştir. Bu bozukluğun eksik bildirilme sıklığının yüksek olması, kesin yaygınlığın belirlenmesindeki en büyük engeldir.[9] Eksik raporlamanın, rahatsızlığı olan kişilerin, akıl hastası olarak etiketlenecekleri korkusuyla semptomları tartışmaktan korkmalarının bir sonucu olduğu düşünülmektedir.[9]

Patofizyoloji

CBS'nin tanımı konusunda genel bir fikir birliği yoktur.[6] CBS ile ilişkili başlıca faktörler görme keskinliğinde azalma, görme alanı kaybı ve ileri yaştır.[4] Görsel halüsinasyonların karakteristik özellikleri oküler hasarın anatomik bölgesi ile spesifik olarak bağlantılı olmasa da genellikle görme kaybının bulunduğu yerle eşleşir.[4] Charles Bonnet sendromu için en yaygın olarak kabul edilen teori, aşırı görme bozukluğunun duyusal deafferentasyonu teşvik ettiğini, disinhibisyona yol açtığını ve dolayısıyla görsel kortikal bölgelerde ani sinirsel ateşlemelere yol açtığını öne sürmektedir.[4] Birkaç çalışma, görsel halüsinasyonların muhtemelen kör bölgelerde yoğunlaştığını kaydeder.[10] Charles Bonnet Sendromu hastalarının fonksiyonel manyetik rezonans görüntülemesi (fMRI), görsel halüsinasyonlar ile ventral oksipital lobdaki aktivite arasındaki ilişkiyi göstermektedir.[4] Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD) ile renkli görsel halüsinasyonlar arasında bir bağlantı sunulmuştur.[6] Renkli görme sinyalleri, lateral genikülat çekirdeğin (LGN) parvoselüler katmanları boyunca ilerler ve daha sonra ventral görsel yolun renk bölgelerini aşağı doğru iletir.[6] Makulada bulunan koni fotoreseptör hasarı nedeniyle, görsel ilişki korteksine görsel girdide önemli bir azalma vardır, bu da renkli alanlarda endojen aktivasyonu karıştırır ve dolayısıyla renkli halüsinasyonlara yol açar.[6] Makula dejenerasyonunun yanı sıra CBS'li hastalar, görsel ilişki korteksinin renkli alanlarında (fMRI'larda gösterildiği gibi) hiperaktivite sergilerler.[6] Önemli göz hastalığı olan ancak görme keskinliğini koruyan kişiler hala CBS'ye duyarlı olabilir.[6]

Teşhis

Optometri, oftalmoloji, geriatrik tıp, psikiyatri ve nöroloji gibi çeşitli disiplinler CBS tanısının kesinleştirilmesinde rol oynamaktadır.[6] CBS genellikle tüm klinisyenler tarafından tanınmadığından, sıklıkla yanlış teşhis konulur ve psikoz, deliryum veya demans olarak tanımlanır.[4] Bunun sonucunda CBS hastalarının neredeyse %60'ının hekimlerine bildirimde bulunmaktan çekindiği tahmin edilmektedir.[4] Belirli görsel halüsinasyon türüne odaklanarak doğru bir teşhis bulunabilir.[4] Bir hasta Charles Bonnet sendromuna işaret eden semptomlar gösteriyorsa, metabolik panel ve kan sayımı testleri gibi temel laboratuvar incelemelerinin yanı sıra nörogörüntüleme de doğru tanıya yardımcı olabilir.[4]

Kaynakça

  1. ^ "Le syndrome de Charles Bonnet: hallucinations visuelles des vieillards sans deficience mentale" [Charles Bonnet syndrome: visual hallucinations of the elderly without mental impairment]. Ann. Méd.-Psychol. (Fransızca). 125: 677-701. 1967.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  2. ^ Fitzmaurice, Kerry (2008). "Butterflies and black lacy patterns: The prevalence and characteristics of Charles Bonnet hallucinations in an Australian population". Clinical & Experimental Ophthalmology. 36 (7): 659-665. doi:10.1111/j.1442-9071.2008.01814.x. PMID 18983551.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  3. ^ Brook, Peter (1982). "The Charles Bonnet Syndrome and the Problem of Visual Perceptual Disorders in the Elderly". Age and Ageing. 11 (1): 17-23. doi:10.1093/ageing/11.1.17. PMID 7041567.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  4. ^ a b c d e f g h i j k l m n del Castillo, Jorge (2012). "Visual Hallucinations: Charles Bonnet Syndrome". Western Journal of Emergency Medicine. 13 (6): 544-547. doi:10.5811/westjem.2012.7.12891. ISSN 1936-900X. PMC 3555593 $2. PMID 23357937.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  5. ^ Radeljak, Sanja; Dessardo, Sandro; Zarković-Palijan, Tija; Bajek, Goran; Linsak, Zeljko (2010). "What associates Charles Bonnet syndrome with age-related macular degeneration?". Collegium Antropologicum. 34 (Suppl 2): 45-48. ISSN 0350-6134. PMID 21305724.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  6. ^ a b c d e f g h i "Hallucinations Experienced by Visually Impaired: Charles Bonnet Syndrome". Optometry and Vision Science (İngilizce). 93 (12): 1466-1478. 2016. doi:10.1097/OPX.0000000000000959. ISSN 1538-9235. PMC 5131689 $2. PMID 27529611.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  7. ^ Sacks, Oliver. "What hallucination reveals about our minds". Ted.com. 8 Temmuz 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Temmuz 2013. 
  8. ^ Melzack, R (1991). "The Charles Bonnet syndrome: 'phantom visual images'". Perception. 20 (6): 809-25. doi:10.1068/p200809. PMID 1816537.  Birden fazla yazar-name-list parameters kullanıldı (yardım); Yazar |ad1= eksik |soyadı1= (yardım)
  9. ^ a b c Mogk, Lylas G.; Riddering, Anne; Dahl, David; Bruce, Cathy; Brafford, Shannon (2000). "Charles Bonnet Syndrome In Adults with Visual Impairments from Age-Related Macular Degeneration". Horowitz, Amy; Lang, Mary Ann; Rosenthal, Bruce; Seidman, Karen; Stuen, Cynthia (Ed.). Vision Rehabilitation. CRC Press. ss. 117-9. ISBN 978-90-265-1631-3.  r eksik |soyadı1= (yardım)
  10. ^ a b Reichert, David P.; Series, Peggy; Storkey, Amos J. "Hallucinations in Charles Bonnet Syndrome Induced by Homeostasis: a Deep Boltzmann Machine Model" (PDF). NIPS Proceedings. University of Edinburgh. 11 Nisan 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi (PDF). Erişim tarihi: 18 Eylül 2023. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Germanyum</span> sembolü GE, atom numarası 32 olan kimyasal element

Germanyum; sembolü Ge, atom numarası 32 olan kimyasal elementtir. Parlak, sert-kırılgan, grimsi-beyaz ve silikona benzer bir görünümdedir. Silisyum ve kalay komşu grubuna kimyasal olarak benzeyen karbon grubundaki bir metaloiddir. Silikon gibi, germanyum da doğal olarak reaksiyona girer ve doğadaki oksijenle kompleksler oluşturur.

Shelly-Ann Fraser-Pryce OD, OJ, 60 metre 10 metre 200 metre'de yarışan Jamaikalı atletizm sprinter. Tüm zamanların en büyük sprinterlerinden biri olarak kabul ediliyor.

<span class="mw-page-title-main">Dokunsal halüsinasyon</span>

Dokunsal halüsinasyon ya da temas halüsinasyonu, gerçek dışı bir nesne ile fiziksel bir temasın gerçekleşiyor olduğuna dair dokunsal duyusal girdilerin yanlış algılandığı bir halüsinasyon türüdür. Bu tür, omurilikte ve talamusta üretilen ve birincil bedensel-duyusal korteks (SI) ila ikincil somatosensoriyel kortekse (SII) gönderilen dokunsal duyusal nöral sinyallerin sinyallerin hatalı entegrasyonundan kaynaklanır. Dokunsal halüsiyonasyon, bazı nörolojik hastalıkların, ör. şizofreni, Parkinson hastalığı, huzursuz bacak sendromu ve deleriyum tremens gibi, nükseden semptomlarından biridir. Hayalet uzuv ağrıları çeken hasta bireyler de temas halüsiyonasyonunun bir biçimini tecrübe ettikleri düşünülür. Dokunsal halüsiyonasyonlar kokain ve alkol gibi uyaranlarca da ortaya çıkabilmektedir.

Todd sendromu veya dismetropsi olarak da bilinen Alice Harikalar Diyarında sendromu, algıda bozulmaya neden olan nöropsikolojik bir durumdur. İnsanlar, nesnelerin gerçekte olduğundan daha küçük (mikropsi) veya daha büyük (makropsi) veya daha yakın (pelopsi) veya daha uzak (teleopsi) görünme gibi görsel algılarında bozulmalar yaşayabilirler. Bozulma görme dışındaki duyularda da meydana gelebilir.

Döngü diüretikleri, böbrekte Henle kulpunun kalın çıkan kolu boyunca Na-K-Cl kotransporterine etki eden diüretiklerdir. Esas olarak tıpta konjestif kalp yetmezliği veya kronik böbrek hastalığına bağlı hipertansiyon ve ödem tedavisinde kullanılırlar. Normal böbrek fonksiyonu olan hastalarda tiyazid diüretikleri daha etkili iken, böbrek fonksiyonu bozuk hastalarda kıvrım diüretikleri daha etkilidir.

Uyku tıbbı, uyku bozuklukları ve bozukluklarının tanı ve tedavisine ayrılmış tıbbi bir uzmanlık veya alt uzmanlık alanıdır. 20. yüzyılın ortalarından itibaren, araştırmalar uyku-uyanıklık işleyişi hakkında artan bilgi sağlamış ve birçok soruyu yanıtlamıştır. Hızla gelişen alan, bazı ülkelerde tanınan bir tıbbi alt uzmanlık alanı haline gelmiştir. Dental uyku tıbbı ayrıca bazı ülkelerde kurul sertifikası almaya hak kazanır. Uygun şekilde organize edilmiş, minimum 12 aylık, lisansüstü eğitim programları Amerika Birleşik Devletleri'nde hala tanımlanmaktadır. Bazı ülkelerde uyku araştırmacıları ve hastaları tedavi eden doktorlar aynı kişiler olabilir.

Little Baby's Ice Cream, Philadelphia merkezli bir dondurma şirketiydi.

María del Coral Barbas Arribas, metabolomik ve kimyasal verilerin entegrasyonu konusundaki araştırmalarıyla tanınan İspanya, Madrid'deki Universidad CEU San Pablo profesördür.

Dermatografik ürtiker bir deri hastalığıdır ve en yaygın ürtiker tiplerinden biridir ve popülasyonun %2-5'ini etkiler.

<span class="mw-page-title-main">Sinir iletim hızı</span>

Sinirbilimde sinir iletim hızı (CV) sinir iletim çalışmalarının önemli bir bölümüdür. Elektrokimyasal bir dürtünün sinirsel bir yolda yayılma hızını ifade eder. İletim hızları, aşağıdakileri içeren çok çeşitli faktörlerden etkilenir; yaş, cinsiyet ve çeşitli tıbbi durumlar. Bu çalışmalar, çeşitli nöropatilerin; özellikle de demiyelinizan hastalıkların daha iyi teşhis edilmesi yönünde kolaylıklar sağlar. Bunun nedeni; demiyelinizan hastalıkların belirtileri, düşük veya var olmayan iletim hızlarına yol açar.

Roger A. Beaver, Kuzey Galler Üniversitesi Koleji, Chiang Mai Üniversitesi, Zambiya Üniversitesi ve Güney Pasifik Üniversitesi'nde çalışmış olan bir biyologtur. <i id="mwEg">Nepenthes</i> infauna hakkında "Batı Malezya'daki sürahi bitkilerinin faunası ve besin ağları" (1979), " Nepenthes sürahi bitkilerinde yaşamakta olan topluluklar: fauna ve besin ağları" (1983) ve "Geographical varyasyon" dahil olmak üzere birçok önemli makale yayınladı. Nepenthes sürahi bitkilerinde besin ağı yapısı" (1985). Tür Cryptoxilos beaveri onun onuruna seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Sophie Freud</span>

Miriam Sophie Freud, Avusturyalı Amerikalı psikososyolog, eğitimci ve yazar. Sigmund Freud'un torunu, yönlerini "narsisist hoşgörü" olarak tanımladığı psikanalizin bir eleştirmeniydi. Freud'un psikanalitik doktrinlerine yönelik eleştirileri, onu ailenin "kara koyunu" haline getirdi ve annesi Ernestine ve teyzesi Anna de dahil olmak üzere tüm kadın akrabalarının Sigmund'un kadınlar ve onların içsel deneyimleri hakkındaki iddialarından nasıl olumsuz etkilendiğini gözlemledi.

<span class="mw-page-title-main">Karl Koller</span> Avusturyalı göz doktoru

Karl Koller, tıp kariyerine Viyana Genel Hastanesinde cerrah ve Sigmund Freud'un meslektaşı olarak başlayan Avusturyalı bir göz doktoruydu

Laküner felç veya laküner serebral enfarktüs (LACI), beynin derin yapılarına kan sağlayan küçük delici arterlerin tıkanmasından kaynaklanan en yaygın iskemik felç türüdür. Laküner felç semptomlarıyla başvuran ancak henüz tanısal görüntüleme yapılmamış hastalar, laküner felç sendromu (LACS) olarak tanımlanabilir.

Parasomniler uykuya dalarken, uyurken, uyku aşamaları arasında veya uykudan uyanma sırasında ortaya çıkan anormal hareketler, davranışlar, duygular, algılar ve rüyaları içeren bir uyku bozuklukları kategorisidir. Parasomniler uyanıklık, NREM uykusu ve REM uykusu arasındaki geçişler ve bunların kombinasyonları sırasında kısmi uyarılmalar olan uyku durumlarıdır.

Yapay gözyaşı, oküler yüzeyin kuruluğunu ve tahrişini gidermek için kullanılan kayganlaştırıcı göz damlalarıdır. Kuru göz sendromu, yaygın bir oküler yüzey bozukluğudur ve gözyaşı filminin bozulması ve artan iltihaplanma ile karakterizedir.

Alkolik polinöropati, vücuttaki periferik sinirlerin aynı anda arızalandığı nörolojik bir hastalıktır. Hem duyusal hem de motor sistem nöronlarındaki aksonal dejenerasyonla tanımlanır ve başlangıçta vücuttaki en uzun aksonların uzak uçlarında meydana gelir. Bu sinir hasarı kişinin önce ayaklarda ve ellerde, daha sonra merkeze doğru ilerleyen ağrı ve motor güçsüzlük yaşamasına neden olur. Alkolik polinöropatiye öncelikle kronik alkolizm neden olur; ancak vitamin eksikliklerinin de gelişmesine katkıda bulunduğu bilinmektedir. Bu hastalık tipik olarak bir çeşit beslenme eksikliği olan kronik alkoliklerde ortaya çıkar. Tedavi besin takviyesi, ağrı yönetimi ve alkolden uzak durmayı içerebilir.

Otoimmün ensefalit (AIE) bir tür ensefalittir ve bulaşıcı olmayan ensefalitin en yaygın nedenlerinden biridir. Tümörler, enfeksiyonlar tarafından tetiklenebilir veya kriptojenik olabilir. Nörolojik belirtiler akut veya subakut olabilir ve genellikle altı hafta içinde gelişir. Klinik belirtiler davranışsal ve psikiyatrik semptomları, otonomik bozuklukları, hareket bozukluklarını ve nöbetleri içerir.

Beyin iskemisi, beyne metabolik talebi karşılamak için yeterli kan akışının olmadığı bir durumdur. Bu, zayıf oksijen kaynağına veya serebral hipoksiye yol açar ve dolayısıyla beyin dokusunun ölümüne veya serebral enfarktüs / iskemik felce yol açar. Subaraknoid kanama ve intraserebral kanama ile birlikte inmenin bir alt türüdür.

Psödohalüsinasyon, halüsinasyon olarak kabul edilecek kadar canlı, ancak bunu deneyimleyen kişi tarafından öznel ve gerçek dışı olarak kabul edilen istemsiz duyusal bir deneyimdir. Bunun tersine, "gerçek" bir halüsinasyon, onu yaşayan kişi tarafından tamamen gerçek olarak algılanır.