İçeriğe atla

Charles Bonkowski

Charles Bonkowski
Charles Bonkowski'nin Basile Kargopoulo tarafından çekilmiş fotoğrafı.
Hükümdar II. Abdülhamid
Sultanın Baş Kimyageri
Görev süresi
1894 - 10 Ocak 1905
Hıfzıssıhha Umum Başmüfettişliği
Görev süresi
6 Nisan 1892 - 10 Ocak 1905
Kişisel bilgiler
Doğum 1841
Osmanlı İmparatorluğu
Ölüm 10 Ocak 1905
İstanbul, Osmanlı İmparatorluğu
Milliyeti Türk (Leh kökenli)
Mesleği Eczacı, Kimyager

Charles Bonkowski ya da Bonkowski Paşa, (1841-1905) Aslen Polonya'lı bir Osmanlı vatandaşı olarak dünyaya geldi. Sultan 2. Abdülhamid'in baş kimyageri olarak görev yaptı. Meclis-i Umur-ı Sıhhiye'de (Karantina Meclisi) Hıfzıssıhha Umum Başmüfettişliği unvanını elde etti. Devlet içerisinde yaşanan salgınlarda hizmetlerde bulundu.

Hayatı

Polonya'dan Osmanlı İmparatorluğu'na Rusların işgalinin ardından mülteci olarak yerleşen bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. İlk öğrenimini İstanbul'da tamamlamasının ardından Paris'te eğitimini tamamlamıştır.[1] Paris'ten döndüğü zaman Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane'de kimya öğretmenliği yapmıştır.

Uluslararası düzenlenen tıp, halk sağlığı, hijyen ve kimya alanlarındaki kongre ve sergilerde Osmanlı Devleti'ni temsil etmiştir.1874 yılında Viyana Sergisi'nde jürilik yapmış, 1892'de Kamu Hijyeni Genel Müfettişi olmuştur. Osmanlı İmparatorluğu'nda 1822'de ilk defa boy gösteren kolera salgınının ardından kurulan Meclis-i Umur-ı Sıhhiye'de (Karantina Meclisi)[2] Hıfzıssıhha Umum Başmüfettişliği unvanı ile görev yapmıştır.

1894'te Sultan 2. Abdülhamid'in baş kimyageri unvanını kazanmıştır. Yönetimine verilen görevlilerle birlikte 1892-1895 yılları arasından İstanbul, Edirne, Mersin (Tarsus), Bursa, Trabzon, İzmir, İzmit ve çevresinde ortaya çıkan kolera salgınlarında yer almış, 1895'te paşalığa yükseltilmiştir. 1904'te İzmir'de çıkan salgınında padişah tarafından gönderilebilen doktor grubunun başında yer almıştır. Fakat çok geçmeden hastalanmaya başlamış, 1905'te Beyoğlu'ndaki evinde ölmüştür.[3]

Hakkında yayımlanan kitaplar

  1. Veba Geceleri - Orhan Pamuk
  2. Bursa Ve Civarı - Marie De Launay

Kaynakça

Özel
  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2023. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Mart 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 28 Eylül 2023. 
  3. ^ https://polskaswiatu.pl/bonkowski-pasza-1841-1905-turcja/
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kolera</span> ince bağırsağın bakteriyel enfeksiyonu

Kolera, Vibrio cholerae isimli bakteri türünün bazı suşlarının neden olduğu bulaşıcı bir ince bağırsak hastalığıdır. Hiç belirti göstermeyebileceği gibi hafif ya da ağır seyredebilir. Klasik belirtisi birkaç gün süren büyük miktarlarda sulu ishaldir. Kusma ve kas krampları da eşlik edebilir. İshalin şiddetine bağlı olarak saatler içinde dehidratasyon ve elektrolit dengesizliği oluşabilir. Bu durum gözlerin içe çökmesi, ciltte soğukluk ve elastikliğin azalması ile el ve ayak derisinde buruşmaya yol açar. Dehidratasyon deri renginin maviye dönmesine sebep olabilir. Belirtiler bakterinin vücuda alınmasından iki saat ile beş gün sonrasında başlar.

<span class="mw-page-title-main">Midhat Paşa</span> 190. Osmanlı sadrazamı

Ahmed Şefik Midhat Paşa, Osmanlı devlet adamıdır. İki kez sadrazam, Tuna, Aydın ve Suriye Valisi olan Midhat Paşa, ilk Osmanlı anayasası olan Kânûn-ı Esâsî'yi hazırlayan kurulun başkanlığını yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Karantina Adası</span> İzmir, Türkiyede bir ada

Karantina Adası, İzmir'in Urla ilçesinde bulunan bir adadır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde bulaşıcı hastalıkla mücadelede kullanılan ada, adını Fransızların 1865'te yaptığı karantina tesislerinden almıştır. Kurulduğu döneme göre oldukça ileri bir teknoloji kullanarak oluşturulan bu tesisler, 1865-1869 yılları arasında karantina uygulamaları için yoğun olarak kullanılmış ve sonrasında Birinci Dünya Savaşı’nın sonuna kadar da faaliyet hâlinde olmuştur. Karantina Adası, dünyada ayakta kalmayı başarmış olan üç tahaffuzhane adasından biridir. Diğerleri; Amerika'daki Ellis Adası ve Hırvatistan Dubrovnik'teki Zupa Dubrovacka Adası'dır.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Reşid Paşa</span> 180. Osmanlı sadrazamı

Koca Mustafa Reşid Paşa, Osmanlı sadrazamı, devlet adamı ve diplomat.

<span class="mw-page-title-main">İbrahim Sarim Paşa</span> 181. Osmanlı sadrazamı

İbrahim Sarim Paşa, Osmanlı devlet adamı ve diplomattır. Abdülmecid saltanatında 29 Nisan 1848-12 Ağustos 1848 tarihleri arasında üç ay on üç gün sadrazamlık yapmıştır. Ayrica Hariciye Nazırlığı, Maliye Nazırlığı ve Ticaret Nazırlığı görevleri yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Arifi Paşa</span> 200. Osmanlı sadrazamı

Ahmed Arifi Paşa II. Abdülhamid saltanatında 29 Temmuz 1879 - 18 Ekim 1879 tarihleri arasında iki ay yirmi gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Said Paşa</span> 201. Osmanlı sadrazamı

Mehmed Said Paşa, Osmanlı devlet ve siyaset adamı. II. Abdülhamid saltanatında yedi kez ve İkinci Meşrutiyet döneminde iki kez olmak üzere, toplam dokuz dönemde dokuz yıla yakın sadrazamlık yapmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmet Tevfik Okday</span> 209. ve son Osmanlı sadrazamı

Ahmet Tevfik Paşa, Osmanlı devlet adamı ve son Osmanlı sadrazamı.

<span class="mw-page-title-main">Meclis-i Mebûsan</span> Osmanlı parlamentosunun alt kanadı

Meclis-i Mebûsan, Osmanlı İmparatorluğu'nda, 23 Aralık 1876 tarihli anayasaya göre kurulmuş ve Birinci Meşrutiyet ve İkinci Meşrutiyet dönemlerinde görev yapmış çift meclisli yasama organının alt organıdır. Seçilmiş parlamenterlerden oluşmakta ve padişah tarafından atanan üst kamara üyelerinin oluşturduğu Seçkinler Meclisi ile birlikte, genel parlamentoyu oluşturmaktaydı.

Mehmed Abdülhamid Hasancan Türk maliyeci, akademisyen ve siyasetçi. Türk Kurtuluş Savaşı'nda Ankara Hükümeti'nin İstanbul temsilcisi olarak tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Ethem Paşa</span> Türk asker

Ethem Paşa, Türk asker ve devlet adamı. 1897 Osmanlı-Yunan Savaşı'nda Osmanlı Orduları Başkomutanı, 1909 yılında 2 hafta süreyle Harbiye Nazırı olarak görev yaptı.

Ahmet Refik Güran,, Türk doktor ve siyasetçi.

Mehmed Esad Efendi, Osmanlı Devleti şeyhülislamı, kazasker, müderris, Lehcetü'l-Lügat adlı sözlüğün yazarı.

Atıf Bayındır, Türk siyasetçi.

<span class="mw-page-title-main">Şişli Ermeni Mezarlığı</span> İstanbul Şişlide bulunan Ermeni mezarlığı

Şişli Ermeni Mezarlığı, Türkiye'nin İstanbul kentine bağlı Şişli ilçesinde bulunan Ermeni mezarlığı.

<span class="mw-page-title-main">Bakteriyolojihane-i Şahane</span> Türkiye’de kurulmuş ilk bakteriyoloji laboratuvarı

Bakteriyolojihane-i Şahane, 1893 yılında Mekteb-i Tıbbiye-i Şahane ile aynı bahçe içerisinde ayrı bir binada kurulmuştur. Kuruluş öncesinde o dönemde Osmanlı İmparatorluğu'nda etkili olan kolera salgınının etkisi büyüktür. Cemiyet-i Tıbbiye-i Şahane'nin oluşturduğu komisyon sonrası bir bakteriyoloji kurumu açılması düşünülmüş Paris Pasteur Enstitüsü'nden yardım istenmiş ve Dr. Chantemesse İstanbul'a gelerek bunun bir gereklilik olduğunu II. Abdülhamid'e bildirmiştir. Kurumun başına yine Pasteur Enstitüsü'nde 6 ay boyunca preparatör olarak çalışmış olan Dr. Nicolle getirilmiştir.

Bursalı Ali Rıza Efendi (1815-1905), Osmanlı döneminde Evkaf Nazırı

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Şakir Paşa (1855-1919)</span>

Mehmed Şakir Paşa Osmanlı askeri.

Düzdidil Kadınefendi, Osmanlı padişahı Abdülmecid'in Üçüncü eşi.

Mustafa Nuri Paşa Osmanlı devlet adamı ve tarihçi.