İçeriğe atla

Charles Bentley

Charles Bentley (1805/6 - 4 Eylül 1854), kıyı ve nehir manzaralarını resmeden İngiliz suluboya ressamıydı.

Roraima Dağı, Guyana'daki sıradağlar
"Kattiawar'daki Sahne, Gezginler ve Eskort" gravürü, Hindistan.

Bentley, 1805 veya 1806'da Londra'daki Tottenham Court Road'da yaşayan bir marangoz ustası ve inşaatçının oğlu olarak dünyaya geldi. Akuatint tekniğini öğrenmek için Theodore Fielding'den ders aldı. Bentley, Fielding'in daha genç bir öğrencisi olan William Callow ile arkadaş oldu. Bentley'nin çıraklığını yaparken Excursion sur les Cotes et dans les Ports de Normandie çalışmasına destek olması için Paris'e gönderildi.[1]

Bentley, çıraklığının sona ermesinden sonra, yaptığı gravür ve tasarladığı levhalardan biraz para kazanmasına rağmen, daha fazla sulu boya resim yapmaya yöneldi. 1832'de Yeni Sulu Boya Ressamları Derneği'nin (daha sonra Kraliyet Sulu Boya Ressamları Enstitüsü) ilk sergisinde dört, ertesi yıl ise altı eserini sergiledi. Şubat 1834'te, Eski Sulu Boya Derneği'nin (daha sonra Kraliyet Sulu Boya Ressamları Derneği) ortak sergicisi seçildi. İlk kez 1843'te İngiliz Enstitüsü'nde sergi açtı ve ertesi yıl "Eski Cemiyet"in tam üyesi oldu. 1851'de İngiliz Sanatçılar Derneği'nde sergi açtı.[1]

Bentley Britanya'nın her yeri, Jersey, İrlanda'nın kuzeyi ve 1836 ile 1841 yılları arasında Callow'la birlikte birkaç kez ziyaret ettiği Normandiya'yı resmeden resimler çizdi. Ayrıca Venedik, Hollanda ve Düsseldorf'dan manzaralar resmetti. 1841'de Coke Smyth'in çizdiği Trabzon ve Abidos eskizlerini ve John Morison'un Güney Amerika'ya yaptığı bir keşif gezisinde yaptığı eskizleri resmetti.[1]

Bentley mali açıdan başarılı değildi: Samuel Redgrave onu "işlemlerinde kararsız ve her zaman fakir" olarak tanımladı. 4 Eylül 1854'te koleradan öldü ve Highgate Mezarlığı'nın batı tarafına gömüldü. Mezarın (no.6056) günümüzde ne mezar taşı ne de işareti bulunmaktadır.[1]

Kaynakça

  1. ^ a b c d Roe, F. Gordon (1921). Charles Bentley, member of the "Old Water-Colour" Society. Londra: Walker's Galleries.  Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: "roe" adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: )

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Charles Darwin</span> İngiliz biyolog ve doğabilimci (1809-1882)

Charles Robert Darwin evrimsel biyolojiye yaptığı katkılarla tanınan İngiliz doğa bilimci, jeolog ve biyologdur. Tüm yaşam türlerinin ortak bir atadan türediği yönündeki önermesi günümüzde genel kabul görmekte ve bilimde temel bir kavram olarak kabul edilmektedir. Alfred Russel Wallace ile ortak bir yayında, evrimin bu dallanma modelinin, var olma mücadelesinin seçici üremede yer alan yapay seçilime benzer bir etkiye sahip olduğu doğal seçilim adını verdiği bir süreçten kaynaklandığına dair bilimsel teorisini ortaya koymuştur. Darwin insanlık tarihinin en etkili isimlerinden biri olarak tanımlanmış ve Westminster Abbey'e gömülerek onurlandırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Vincent van Gogh</span> Hollandalı ressam

Vincent Willem van Gogh, Hollandalı ard izlenimci ressamdır. Batı dünyası sanat tarihinin en tanınmış ve en etkili şahsiyetlerinden biridir. On yıldan biraz fazla bir süre içinde aralarında 860 yağlı boya tablonun da olduğu 2.100 kadar resim ve çizim çalışması üretti ve bunların çoğu yaşamının son iki yılında yapıldı. Bunların arasında manzaralar, natürmortlar, portreler ve otoportreler bulunmaktadır ve modern sanatın temelleri sayılan cüretkâr renkler ile canlı, fevrî ve ifade dolu fırça darbeleriyle ayırt edilirler. 37 yaşında yıllardır süren psikolojik rahatsızlığı ve yoksulluğun ardından trajik bir biçimde kimilerine göre intihar, kimilerine göre bir cinayet sebebiyle silahla yaralandıktan otuz saat sonra hayata veda etti.

<span class="mw-page-title-main">İzlenimcilik</span>

İzlenimcilik veya empresyonizm, ışık, renk ve an kavramını öne çıkartan, doğadaki görünümlerin sürekli değişim içinde olduğundan herhangi bir zamanın herhangi bir anına denk gelen görünümün bir daha aynı şekilde görünemeyeceğini fikrini temel alan sanat akımdır.

<span class="mw-page-title-main">Alfred Sisley</span>

Alfred Sisley, Empresyonist peysaj ressamıdır, Fransa'da doğdu ve hayatının çoğunu Fransa'da geçirdi ancak İngiliz vatandaşıydı. Manzara resmi yapan Empresyonistler arasında en tutarlısıydı. Nadiren figür tablosu yaptı ve Renoir ve Pissarro 'dan farklı olarak İzlenimciliğin sanatsal ihtiyaçlarını karşıladığını gördü.

<i>Fausto Zonaro</i> İtalyan ressam (1854–1929)

Fausto Zonaro, İtalyan ressam.

<span class="mw-page-title-main">Henri de Toulouse-Lautrec</span> Fransız ressam (1864 – 1901)

Henri de Toulouse-Lautrec, Fransız ressam.

Bu sayfa biyografi ve otobiyografi yazarlarını listeler.

<span class="mw-page-title-main">Leicester Üniversitesi</span>

Leicester Üniversitesi Leicester, İngiltere'de kurulu bir araştırma üniversitesidir. Ana kampüsü Leicester şehrinin güneyinde bulunan "Victoria Parkı" yanındadır.

<span class="mw-page-title-main">Clara Barthold Mayer</span>

Clara Barthold Mayer, 18. yüzyılda yaşamış, çoğunlukla İstanbul manzaraları resmetmiş İsviçre asıllı oryantalist kadın ressam.

<span class="mw-page-title-main">Charles Edward Stuart</span> Stuart Veliahtı

Charles Edward Louis John Sylvester Maria Casimir Stuart, James II ve VII'nin torunu, James Francis Edward Stuart'ın büyük oğlu ve Stuart hanedanının temsilcisi olarak 1766 yılına dek İngiltere, İskoçya ve İrlanda tahtlarının III. Charles adıyla hak iddiacısıdır. Yaşamı boyunca "the Young Pretender" ve "Genç Şövalye" olarak da bilinmekte olup; popüler kültürde "Bonnie Prince Charlie" olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Realizm (sanat)</span>

Realizm veya Gerçekçilik, 19. yüzyılda ortaya çıkan bir sanat akımıdır. Bu yüzyılda gerçekleşen endüstriyel gelişmeler, toplumsal sınıfların belirginleşmesi, insanları duygular dünyasından gerçekler dünyasına itmiştir. Sanatçılar da bu gelişmelere tepki olarak Realist (gerçekçi) çalışmalar gerçekleştirmeye başladılar. Realizm, konuların idealist bir tarzda ele alındığı Romantizm’e bir tepki olarak başladı. Realistler sıradan veya gerçekçi temaları ortaya koyabilmek için teatral dramadan ve sanatın klasik formlarından uzaklaşma eğiliminde oldular.

<span class="mw-page-title-main">Georges Rouault</span> Fransız ressam (1871 – 1958)

Georges Henri Rouault fovizm ve dışavurumculuk akımları dahilinde eserler vermiş Fransız ressam ve baskı resim sanatçısı.

Auguste Charpentier ya da Philippe Auguste Cazier- Charpentier, 29 Ocak 1813'te Paris'te doğdu ve 15 Mayıs 1880'de Paris'te öldü. Kendisi Fransız ressam, oymacı ve tasarımcıdır.

<span class="mw-page-title-main">1830'lar</span> onyıl

1830'lar Gregoryen takvimine göre 1 Ocak 1830'da başlayıp 31 Aralık 1839'da sona eren onyıldır.

<span class="mw-page-title-main">Prens Augustus Frederick, Sussex Dükü</span>

Prens Augustus Frederick, Sussex Dükü,, Kral III. George ve eşi Kraliçe Charlotte’ın altıncı oğlu ve dokuzuncu çocuğu. III. George’un ordu ya da donanma kariyerine devam etmeyen tek oğluydu. Parlamento reformu, köle ticaretinin kaldırılması, Katolik Kurtuluşu ve Yahudiler ve Muhalifler üzerindeki mevcut sivil kısıtlamaların kaldırılmasını içeren liberal görüşleriyle tanınıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Harriet Martineau</span>

Harriet Martineau İngiliz sosyal kuramcı ve ilk kadın sosyolog olarak görülmektedir. Sosyolojik, bütüncül, dini ve kadınsı bir bakış açısıyla yazdı, Auguste Comte'un eserlerini tercüme ediyor ve o zamanlar nadiren obir kadın yazar için geçimini sağlayacak kadar kazandı. Genç Prenses Victoria yaptığı işten keyif aldı ve onu taç giyme törenine davet etti. Martineau, "temel siyasi, dini ve sosyal kurumlar da dahil olmak üzere [toplumun] tüm yönlerine odaklanmayı" tavsiye ediyordu. Kadınların erkekler altındaki statüsüne kapsamlı bir analiz uygulamıştı. Romancı Margaret Oliphant onu "doğuştan bir öğretim görevlisi ve politikacı... kendi kuşağının erkek ya da kadın herhangi birine göre cinsiyetinden belirgin bir şekilde daha az etkilenmiş" olarak nitelendirdi.

<span class="mw-page-title-main">Walter Field</span>

Walter Field İngiliz ressam.

<span class="mw-page-title-main">Paul Delaroche</span> Fransız ressam (1797 – 1856)

Hippolyte-Paul Delaroche, tarihi sahneleri resmederek büyük başarılara imza atan Fransız bir ressamdı. Sık sık İngiliz ve Fransız tarihinden konuları tasvir eden melodramatik tasvirleriyle Avrupa'da ünlendi. Delaroche'un resimlerinde vurgulanan duygular Romantizm'e hitap ederken, eserinin detayları ve tarihi figürlerin küçümsenmiş tasviri Akademisyenlik ve Neoklasizm eğilimlerini takip etmektedir. Delaroche konularını ve tarihini pragmatik gerçekçilikle tasvir etmeyi amaçladı. Yaratılışlarında popüler idealleri ve normları dikkate almadı, bunun yerine Marie-Antoinette gibi tarihi figürler, Hıristiyan figürleri veya Napolyon Bonapart gibi zamanının insanları olsun, tüm konularını aynı ışıkta resmetti. Delaroche, Antoine-Jean Gros'un önde gelen öğrencilerinden biriydi ve daha sonra Thomas Couture, Jean-Léon Gérôme ve Jean-François Millet gibi bir dizi önemli sanatçıya danışmanlık yaptı.

Peter Lely, Hollanda asıllı İngiliz ressam. Kariyerinin neredeyse tamamı İngiltere'de geçmişti ve burada sarayın baskın portre ressamı haline gelmişti. İngiliz vatandaşı oldu ve 1679'da şövalye unvanını aldı.

<span class="mw-page-title-main">Beytüddin Sarayı</span>

Beytüddin Sarayı Lübnan'ın Beytüddin kasabasında yer alan ve II. Beşir Şihab tarafından yaptırılan 18. yüzyılın sonlarından kalma bir saraydır. Saray her yıl düzenlenen Beytüddin Festivali'ne, Lübnan Saray Müzesi'ne ve Lübnan Cumhurbaşkanı'nın yazlık konutuna ev sahipliği yapmaktadır.