İçeriğe atla

Charles Albanel

Charles Albanel
Doğum1616
Auvergne, Fransa
Ölüm11 Ocak 1696
Sault Ste. Marie, Yeni Fransa
MeslekKatolik rahip, misyoner, kaşif
Tanınma nedeniSt. Lawrence ırmağından Hudson körfezine giden ilk Avrupalı
İmza

Charles Albanel (1616 - 11 Ocak 1696), Ardes veya Auvergne'de doğan, Kanada'da bir Fransız misyoner kaşif ve bir Cizvit rahibiydi.

Yaşam

Charles Albanel, 1633'te Toulouse'da Cizvitlere girdi. 1635'te çeşitli Cizvit kolejlerinde öğretmenlik yapmaya başladı, Billom'da felsefe ve Tournon'da teoloji okudu.[1]

1649'da Kanada'ya yelken açtı ve Ağustos sonunda Quebec'e vardı. Bir ay sonra Ville-Marie'ye gönderildi. Kışı İnnular[2] arasında geçirdi ve baharda ateşten muzdarip olanlara bakmak için Tadoussac'a gitti.

Temmuz 1660'ta, Trois-Rivières'ten Vali Voyer d'Argenson ile birlikte döndüklerinde, tekneleri Iroquoislar tarafından alı kondu. Ağustos ayında René Ménard, Ottawa'dan bir ticaret grubu ve kürk tüccarları Radisson ve Groseilliers ile birlikte Ottawa arasında bir misyon oluşturmak amacıyla şu anda kuzey Wisconsin olan yere doğru yola çıktı. Albanel, Ménard ile Montreal'de buluştu ve ona eşlik edecekti, ancak Ottawa, yerli arkadaşına itiraz etti ve gruba katılmalarına izin verilmedi. Ménard asla geri dönmedi. O bahar Ménard, iç kesimlerde bir Huron grubunun açlıktan ölmek üzere olduğunu duydu ve onlara hizmet etmek için yola çıktı. O ve L'Esperance lakaplı bir kürk tüccarı, bazı akıntıların yakınındaki bir limanda ayrıldılar. Kendisi de açlıktan zayıf düşen Menard, vahşi doğada ortadan kayboldu. Cübbesi ve cenazesi daha sonra Dakotalar arasında bulundu.[3]

Albanel, misyonların sorumluluğunu elinde tutmasına rağmen, Ağustos 1665'e kadar Cap-de-la-Madeleine'de bölge rahibi oldu. Ekim 1666'da Albanel, Mohawk'a karşı bir seferde Carignan-Salières Alayı için papaz olarak görev yaptı. 1668'de Sillery'de amirdi, ancak bir çiçek hastalığı salgını sırasında kış için Tadoussac yakınlarındaki Sainte-Croix misyonuna geri döndü. Tadoussac, diğer enfekte yerleşim yerlerine seyahat ederken onun üssü olarak hizmet etti. O da hastalandı ama iyileşti. Ertesi bahar kuzeye yöneldi ve Hudson Körfezi'ndeki İngiliz kürk tüccarlarının raporlarını aldı. Haziran 1670'te Tadoussac'tan Pessamit'in Innuları arasında çalışmak üzere ayrıldı.[1]

1672'de, Hudson's Bay Company faaliyete geçtiğinde, Saguenay ırmağı, Mistassini Gölü ve Rupert Nehri üzerinden Hudson Körfezi'ne giden bir Fransız grubunun lideriydi. Albanel rotayı en iyi bilen kabileleri tanıdığı için seçildi. Saint Lawrence'tan Hudson Körfezi'ne ulaşan ilk Avrupalı olabilir.[1]

1674'te Rupert Nehri'ne yaptığı başka bir yolculukta İngilizler tarafından yakalandı ve İngiltere'ye götürüldü. İngiltere'ye yaptığı yolculukta Medard des Groseilliers'i Fransız hizmetine dönmesi için ikna etti. 1688'de Kanada'ya döndükten sonra batı Kanada'daki misyonlarda görev yaptı ve Sault Ste. Marie'de seksen yaşında öldü.

Kalıt

Mistassini Gölü'nün doğusunda ve paralelinde uzanan Albanel Gölü, onun adını almıştır. Tarım ve Agri-Food Canada tarafından geliştirilen Charles Albanel gülü, onun onuruna adlandırıldı.[4]

Kaynakça

  1. ^ a b c Şablon:Cite DCB
  2. ^ Downie, Mary Alice, and Mary Hamilton. And Some Brought Flowers: Plants in a New World . Toronto: Fitzhenry & Whiteside, 2002. p. 143.
  3. ^ Corrigan, Michael. "Register of the Clergy Laboring in the Archdiocese of New York", Historical Records and Studies, Vol. 1, United States Catholic Historical Society, 1899 p. 24
  4. ^ ""Canadian Explorer Roses", University of Vermont Extension". 30 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 21 Şubat 2023. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Louisiana</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Louisiana, ABD'nin Güney eyaletlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Wisconsin</span> Amerika Birleşik Devletlerinde eyalet

Wisconsin, ABD'nin eyaletlerinden birisidir. Eyaletin adı Wisconsin Gölü'nden gelir.

<span class="mw-page-title-main">Québec</span> Kanada eyaleti

Quebec, Kanada'nın doğu bölgesinde en büyük eyaleti olmasının yanı sıra Kanada'da sadece Fransızcanın resmî dil olduğu tek eyalettir.

<span class="mw-page-title-main">Montreal</span> Kanadada belediye

Montreal ya da Fransızca Montréal, Québec eyaletinin en büyük, Kanada'nın ise ikinci büyük kentidir. Kent, Paris'in ardından dünyanın Fransızca konuşan en büyük ikinci kentidir. Kent merkezinin nüfusu 1,9 milyon olmakla birlikte, Montreal Metropoliten Bölgesi'nin nüfusu, 2011 yılı itibarıyla 3.824.221'dir. 1642'de Ville-Marie veya "City of Mary" olarak kuruldu, şehrin göbeğindeki üçlü tepeli tepe. Şehir, adını şehirle aynı kökenden alan Montreal Adası ve en büyüğü Île Bizard olan çok daha küçük birkaç çevre adasında merkezlenmiştir. Şehir, ulusal başkent Ottawa'nın 196 km doğusunda ve eyalet başkenti Quebec City'nin 258 km güneybatısındadır.

<span class="mw-page-title-main">Algonkinler</span>

Algonkinler, Kanada'nın Québec ve Ontario eyaletinde yaşayan Anişinabelerden Algonkin halklarının Kuzey Algonkinleri grubundan Kuzeydoğu Kızılderilileri kültür grubundan bir Kızılderili halkı. Diğer Kanada Kızılderilileri gibi Algonkinler de yasal olarak Kızılderili rezervi adı verilen kamp benzeri toplama yerleşimlerde yaşamak zorundadırlar.

1820 yılında başlayan ve Türk Kurtuluş Savaşı'na sonuna kadar geçen zaman içerisinde Osmanlı İmparatorluğu'nda misyonerlik faaliyetleri çok hızlı bir şekilde gelişmiştir. Misyonerlik faaliyetlerini bu denli başarılı olmasında şüphesiz Osmanlı Devleti'nin Islahat Fermanı ile verdiği ayrıcalıklar, kapitülasyon anlaşmaları ile verilen ayrıcalıklar ve Osmanlı Devleti'nin bölgelerine ilgi göstermemesi etkili olmuştur. Başlangıçta kendilerine Anadolu'da hedef bulamayan misyonerler daha sonra Ermeniler'e odaklanıp çalışmalarında başarılı olmuşlardır. Açtıkları okullardan mezun olanların başarılı olmaları bu okulların etkilerini artırmıştır. Hatta zamanla Müslüman Türkler dahi çocuklarını bu okullara göndermişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Cizvitler</span> Katolik Kilisesinin erkek dinî cemaati

Cizvitler ya da İsa Cemiyeti, genel merkezi Roma'da olan, Katolik Kilisesi’nin erkek bir tarikatıdır. 1528’de Paris’te tanışan ve içinde Francisco de Xavier, Pierre Favre ve Tarikatın ilk lideri olan Loyolalı Ignatius’un da olduğu yedi arkadaş ve öğrenci tarafından kurulmuştur. Kendilerine Compañía de Jesús ve Amigos en El Señor yani ‘Rabbin Arkadaşları’ diyorlardı çünkü İsa tarafından bir araya getirildiklerini düşünüyorlardı. İsimdeki ‘Compania’ Latinceye societas (topluluk/cemiyet) olarak çevrilmiş bu sebeple de daha yaygın olarak ‘İsa Cemiyeti’ olarak tanınmışlardır.

<span class="mw-page-title-main">John Franklin</span> Britanyalı gezgin ve kâşif

John Franklin, Britanyalı gezgin, kâşif.

<span class="mw-page-title-main">Yeni Fransa</span>

Yeni Fransa Naipliği (Nouvelle-France) 1534'te Saint Lawrence Irmağı'nın Jacques Cartier tarafından keşfini izleyen süreçte Fransız egemenliğinde kalmış ve 1763'te İspanya ve Büyük Britanya'ya bırakılmış olan bölgedir. Meksika Körfezi, Newfoundland ve Hudson Körfezi 1721'de bölgenin sınırları içinde bulunuyordu. Bölge daha sonra yönetsel bağımsızlığı bulunan beş sömürgeye ayrılmıştır. Bunlar, Kanada, Acadia, Hudson Körfezi, Newfoundland ve Louisiana'dır.

<span class="mw-page-title-main">Virginia Kolonisi</span> 1607den Amerikan Devrimine kadar bütün bir 17. yüzyıl boyunca İngilterenin Kuzey Amerikadaki kolonilerinden biridir

Virjinya kolonisi 1607'den Amerikan Devrimine kadar bütün bir 17. yüzyıl boyunca İngiltere'nin Kuzey Amerika'daki kolonilerinden biridir. Virjinya adı (İngilizce:Virginia) 1584 yılında Sir Walter Raleigh tarafından, hiç evlenmemiş olan Kraliçe I. Elizabeth'e ithafen verilmiştir. 17. yüzyılın ortalarındaki İngiliz İç Savaşı'ndan sonra II. Charles, koloninin kraliyete ne kadar sadık olduğunu vurgulamak için başına Eski Dominyon eki koymuştur.

Ahiarmiutlar ya da İhalmiutlar, Kanada'nın Nunavut bölgesinde Hudson Körfezi'nin batı içbölgelerinde Kazan Nehri Ennadai Gölü, Küçük Dubawnt Gölü kıyılarında ve Thlewiaza (Aglirnaqtuq) nehrinin kuzeyinde yaşayan Kanada İnuitlerinin denizcil olmayan Kivalliq İnuitleri grubundan Eskimo halkı. Diğer Kivalliq İnuitleri gibi bunlar da Rengeyiği İnuitleri kültür grubunda yer alan rengeyiği avlayarak geçimlerini sağlayan avcı ve toplayıcı halktır. Sözlü tarihlerine göre 1886 yılındaki nüfusları tahmini 7.000 kişi iken sonraki yıllarda sayıları büyük ölçüde azalarak, 1920 yılında 450 kişi, 1947-48 yılında 40 kişi, 1950 yılına gelindiğinde ise yalnızca 30 kişi kalmışlardır. Günümüzde büyük ölçüde Arviat adlı mezrada yaşamaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Massachusetts Körfez Kolonisi</span> İngiliz kolonisi

Massachusetts Körfezi Kolonisi (1628-1691), Massachusetts Körfezi çevresinde bir İngiliz yerleşimiydi. Yerleşimin toprakları güney New England'daydı ve ilk yerleşimler iki doğal limanda ve çevredeki arazide yaklaşık 154 mil (247,8 km) ayrı—önceden kurulmuş Plymouth Kolonisi'nin kuzeyindeki Salem ve Boston çevresindeki alanlardı. Sözde Massachusetts Körfezi Kolonisi tarafından yönetilen bölge, Massachusetts, Maine, New Hampshire ve Connecticut'ın bölümleri de dahil olmak üzere New England'ın merkezinin çoğunu kapsıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Mary Simon</span> Kanada genel valisi

Mary Jeannie May Simon, Kanadalı diplomat. Simon, Amerika kıtasının kuzeyinde yer alan ve Milletler Topluluğu'na üye olarak devlet başkanı olarak III.Charles'ı kabul eden Kanada'da kralın temsilcisi olarak 26 Temmuz 2021 tarihinden bu yana genel vali makamında bulunmaktadır. Simon, bu makama atanan ilk İnuit yerel halkına mensup kişi olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Samuel de Champlain</span>

Samuel de Champlain 17. yy'ın başında Yeni Dünya'da önemli keşifler ve görevlerde bulunmuş Fransız kâşif, kartograf, kolonyal yöneticidir. Kuzey Amerika'da yaptığı keşifler ve Quebec kentini kurmasıyla ünlüdür.

<span class="mw-page-title-main">Louis Amadeus Rappe</span>

Louis Amadeus Rappe, Roma Katolik Kilisesi'nin Fransız başrahibiydi. 1847'den 1870'e kadar Ohio'daki yeni Cleveland Piskoposluğunun ilk piskoposu olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Halkett botu</span> Peter Halkett tarafından tasarlanmış şişme bot

Halkett botu, Teğmen Peter Halkett tarafından 1840'larda tasarlanan bir tür hafif şişme bottur. Halkett, Kuzey Kanada'da seyahat etmenin güçlükleri ve engebeli arazilerde taşınabilecek kadar hafif, ancak zorlu hava koşullarında kullanılabilecek kadar sağlam botlar tasarlamanın getirdiği sorunlarla uzun süredir ilgileniyordu.

Manitobah Cumhuriyeti, Haziran 1867'de Thomas Spence tarafından şu anda Kanada'nın Manitoba eyaleti olan Portage la Prairie kasabasında kurulan kısa ömürlü, tanınmayan bir devletti.

<span class="mw-page-title-main">Henri Boulad</span>

Henri Boulad, "SJ", Mısırlı-Macar rahip, yazar ve aktvist. Yaşamını Mısır'da sürdürmekte olup Cizvit Tarikatı'na mensuptu. Melkani Rum Katolik Kilisesi'ne bağlıydı.

<span class="mw-page-title-main">António de Andrade</span>

António de Andrade, Portekizli bir Cizvit rahibi ve kaşif. 1596'da Cizvitlere girdi. 1600'den 1634'teki ölümüne kadar Hindistan'da misyonerlik faaliyetlerinde bulundu. Andrade, Himalayalar'ı geçip Tibet'e ulaşan ve Tibet topraklarında ilk Katolik misyonunu kuran bilinen ilk Avrupalıydı.

Kuzey Amerika'nın Avrupalı denizciler ve coğrafyacılar tarafından keşfedilmesi, büyük Avrupa güçlerinin ekonomik, dini ve askeri genişleme amacıyla kıtayı haritalandırma ve keşfetme çabasıydı. Bu keşfin savaşçı ve hızlı doğası, komşu Avrupa ülkelerinin hiçbir ülkenin Amerika'dan yeterli zenginlik ve güç elde etmemesini ve Avrupa kıtasında askeri açıdan dengeleri bozmasını sağlamak için bir dizi karşı eylemin sonucudur. 15. yüzyılın sonlarından 17. yüzyılın başlarına kadar sürdü ve esas olarak İspanya, İngiltere, Fransa ve Portekiz tarafından finanse edilen keşiflerden oluşuyordu. Ayrıca Amerika'nın Avrupa tarafından sömürgeleştirilmesi için Amerikan kolonileri maddesine bakın.