İçeriğe atla

Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord

Charles Maurice de Talleyrand-Périgord
1. Fransa başbakanı
Görev süresi
9 Temmuz 1815 - 26 Eylül 1815
Hükümdar XVIII. Louis
Yerine gelenArmand-Emmanuel de Vignerot du Plessis
Fransa Dışişleri Bakanı
Görev süresi
9 Temmuz 1815 - 26 Eylül 1815
Yerine geldiğiLouis Pierre Edouard
Yerine gelenArmand-Emmanuel de Vignerot du Plessis
Görev süresi
13 Mayıs 1814 - 20 Mart 1815
Yerine geldiğiAntoine René Charles Mathurin
Yerine gelenArmand Augustin Louis de Caulaincourt
Görev süresi
22 Kasım 1799 - 9 Ağustos 1807
Yerine geldiğiCharles-Frédéric Reinhard
Yerine gelenJean-Baptiste de Nompère de Champagny
Görev süresi
15 Temmuz 1797 - 20 Temmuz 1799
Yerine geldiğiCharles-François Delacroix
Yerine gelenCharles-Frédéric Reinhard
Kişisel bilgiler
Doğum 2 Şubat 1754(1754-02-02)
Paris, Fransa
Ölüm 17 Mayıs 1838 (84 yaşında)
Paris, Fransa
Partisi Jakoben
(1789–1792)
Maraisard
(1792–1795)
Thermidorian
(1795–1799)
Bonapartist
(1797–1814)
Legitimist
(1814–1830)
Orléanist
(1830–1838)
Bitirdiği okul Lycée Saint-Louis
Mesleği Piskopos (eski), diplomat
Dini Roma Katoliği
İmzası

Charles-Maurice de Talleyrand-Périgord (2 Şubat 1754 - 17 Mayıs 1838) Fransız siyaset adamı, Dışişleri Bakanı'dır. 1815 Viyana Kongresi'nin mimarlarındandır. Sadece Fransa’nın değil bütün Avrupa tarihinin en önemli diplomatlarından biridir.

Yaşamı

Kısaca Talleyrand diye anılan siyaset adamı, 84 yıllık ömrü boyunca hem İhtilal Rejimi’ne, hem Napolyon’a, hem de ondan sonra Bourbon Kraliyet Hanedanı’na hizmetlerde bulunmuştur. I. Napolyon ve XVIII. Louis zamanında Dışişleri Bakanlığı yapmıştır. Çeşitli görevlerde bulunmuştur. Politika alanında, devrinin dahi şahsiyetlerindendi, diplomaside entrika denilince ilk akla gelen isimlerden biridir. [] Machiavel'in diplomatik görüşlerinden oldukça etkilenmiştir. Talleyrand'a göre diplomasi: ''Diplomasi yalan söylemek ve inkar etmektir. Ülkenin çıkarı için ahlak kavramını askıya alabiliriz''.

Çocukluğunda ayağı sakatlandığı için Kilise hizmetine girmiş, 1789'da piskopos olmuştur. Aynı yıl patlak veren Fransız İhtilali'nde Fransa Meclisine milletvekili olarak girmiştir. Fakat, Fransa'nın kargaşalıklar içinde olduğu bu devrede, Büyük Britanya ve ABD'ye kaçmak zorunda kalmıştır. 1796'da Fransa'ya dönmüş ve Dışişleri Bakanlığı'na getirilmiştir. Napolyon devrinde Dışişleri Bakanı olarak kalmıştır. Napolyon'un yenilgisinden sonra, Bourbonlar Devri'nde de aynı vazifede kalmış, 1815 Viyana Kongresi'nde önemli işler görmüştür. Kongreden sonra Dışişleri Bakanlığı'ndan ayrılmış, 1830 yılında Birleşik Krallık büyükelçiliğine gönderilmiştir. Bu görevde kısa bir süre kalmış ve 1838 yılında Paris'te ölmüştür.

"Osmanlı, Kur'an yüzünden yıkılacaktır" sözü, Talleyrand'a yakıştırılır.[1] Herhalde gerçekte, Osmanlı'nın Kur'an öğretilerinin yorumlanmasındaki dar görüşlülük ve Kur'an'ı yorumlayabilecek ulemanın fanatik gericiliği yüzünden yıkılacağını söylemek istemiştir. (Paul R. Krause)[2]

(Sözün söylendiği yıllarda Osmanlı vardı.)

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ Paul R. Krause'in 1916 tarihli Die Türkei kitabının 62. sayfasında "Die Türkei wird am Koran zugrunde gehen" olarak aktarılmıştır.Google Kitap taraması 3 Ağustos 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.
  2. ^ Türkiye 1915 (Almanca baskısı 1916: Die Turkei), Paul R. Krause, Almanca'dan çeviren: Nurettin Süleymangil, 1.b, Eylül 2005, ISBN 975-6121-05-X, s.71

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">III. Selim</span> 28. Osmanlı padişahı (1789–1807)

III. Selim, divan edebiyatındaki mahlasıyla İlhami, 28. Osmanlı padişahı ve 107. İslam halifesidir.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Kongresi</span> Mutlak monarşilerin demokratik ayaklanmalara karşı birleştikleri kongre

Viyana Kongresi, Napolyon Savaşları sonunda Fransız ordusunun, koalisyon orduları tarafından tümüyle yenilgiye uğratılmasının ardından, Avrupa’daki sınırları ve güçler dengesini yeniden belirlemeye yönelik kararlar almak üzere toplanmış olan kongredir.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Bonapart</span> Fransız asker ve imparator (1769–1821)

Napolyon Bonapart veya I. Napolyon kısaca Napolyon, Fransız asker, politikacı ve 1804-1814 arası Fransa imparatoru. Gerek Fransız Devrim Savaşları gerekse Napolyon Savaşları sırasında Fransa'ya önderlik ettiği gibi tüm Avrupa'yı da etkilemiş önemli bir komutandır. Girdiği savaş ve çatışmaların büyük bölümünü kazanmış, 1815'teki nihai yenilgisine kadar hızla Avrupa kıtasının hakimiyetini ele geçirmiştir. Tarihteki en önemli komutanlardan biri olan Napolyon'un savaşları dünyanın her yerinde askerî okullarda ders olarak okutulmaktadır ve kendi Avrupa tarihinin en ünlü ve en tartışmalı siyasi figürlerinden birisidir.

<span class="mw-page-title-main">Alphonse de Lamartine</span> Fransız yazar, şair ve siyasetçi (1790 - 1869)

Alphonse Marie Louise Prat de Lamartine, Fransız yazar, şair ve siyasetçidir.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'nın Mısır ve Suriye seferi</span>

Mısır Seferi, 1798-1801 yılları arasında Fransa'nın Mısır ve doğu ticaret yolları üzerinde üstünlük elde etme amacıyla sürdürdüğü askeri sefer; 1798-1802 Osmanlı-Fransız Savaşı ve İkinci Koalisyon Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Napolyon Savaşları</span> Savaş dönemi

Napolyon Savaşları, Fransız Devrim Savaşları'nın ardından Napolyon önderliğindeki Fransa ile Avrupa'nın diğer güçlü devletlerinin oluşturduğu koalisyon arasında gerçekleşen savaş dönemi. Başlangıç tarihinin hangi yıl olduğuna dair tarihçiler ve araştırmacılar arasında fikir birliği yoktur. 1800-1815 yılları arasında, yaklaşık 15 yıl sürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Klemens von Metternich</span> 1815 Viyana Kongresi komite başkanı

Prens Klemens von Metternich, Avusturyalı diplomattır.

<span class="mw-page-title-main">I. Aleksandr (Rusya)</span> Rus hükümdar (1777-1825; çar 1801-1825)

I. Aleksandr, , Rusya imparatoru. Ayrıca ilk Romanov mensubu Polonya kralı, Litvanya ve Finlandiya grandüküydü.

<span class="mw-page-title-main">Savoie Hanedanı</span> Savoia ve İtalyada kraliyet ailesi

Savoy Hanedanı, tarihsel Savoy bölgesinde 11. yüzyıl başlarında ortaya çıkan bir soylu hanedandır. Bu bölgede önce küçük bir kontluk yöneten bu hanedan zamanla hükümdarlık yetkilerini geliştirerek sonunda 1861 ile II. Dünya Savaşı sonunda Savoy-Carignano hanedan dalı tarafından İtalya Krallığı hükümdarı olmayı başarmıştır. Savoy Hanedanı genişleyip birleşen İtalya'ya üzerinde 85 yıl krallık yapmıştır. Savoy Hanedanı'nın İtalya Kralı olan üyeleri II. Vittorio Emanuele, I. Umberto, III. Vittorio Emanuele ve II. Umberto olmuşlardır. Son İtalya kralı olan II. Umberto ancak birkaç hafta hüküm sürmüş ve bir Anayasal Referandum ile tahttan indirilmiş ve İtalya'da yeni bir cumhuriyet ilan edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İtalya Krallığı</span> 1861-1946 yılları arasında Güney Avrupada hüküm sürmüş bir krallık

İtalya Krallığı, 1861 yılında İtalya’nın birleşmesinden 1946 yılında İtalyan Cumhuriyeti’nin ilanına kadar devam etmiş bir krallıktır. İtalya Krallığı, Roma İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra kurulmuş, bütün İtalya yarımadasını kapsayan ilk devlettir. Aradaki 12 yüzyıl boyunca İtalya yarımadasında çok sayıda devletçik kurulmuştur.

Paris Antlaşması, 25 Haziran 1802'de Paris'te, Fransa ile Osmanlı İmparatorluğu arasında imzalan bir barış antlaşmasıdır. Napolyon'un Mısır Seferi'nin 1798 yılında başlamasından itibaren bozulan ikili ilişkileri barış ilkeleri temelinde yeniden düzenleme amacı taşır.

Paris Barış Senedi, Fransa ve Osmanlı İmparatorluğu arasında yapılacak olan bir barış anlaşmasına hazırlık niteliğindeki görüşmelerin sonucunda 9 Ekim 1801'de Paris'te imzalanan barış anlaşmasıdır. Fransa'nın Mısır Seferi'ni sona erdiren hukuki metinlerden biridir.

<i>Le Sacre de Napoléon</i>

Le Sacre de Napoléon, Napolyon'un resmî ressamı olan Fransız ressam Jacques-Louis David'in 1805-1807 yılları arasında tamamladığı ve 1808'de ilk defa sergilenen tablodur. Neoklasisizm akımının bir örneği olan eser şu anda Paris'te Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir. Bu kopyanın dışında Versay Sarayı'nda başka bir kopyası sergilenmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Stratford Canning</span>

Stratford Canning Britanyalı diplomat ve uzun bir süre İstanbul'da Birleşik Krallık'ın Osmanlı Devleti nezdinde büyükelçiliğini yapmış ve Osmanlı siyasetinde büyük bir rol oynamış bir devlet adamıydı.

<span class="mw-page-title-main">1814 Paris Muharebesi</span>

1814 Paris Muharebesi, Napolyon Savaşlarının son dönemindeki muharebelerdendir. Fransızların yenilgisi üzerine başkent Paris düşmüş ve imparator Napolyon Bonapart tahttan feragât etmek zorunda kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Yüz Gün</span> Napolyonun Yüz Günü

Yüz Gün Savaşı veya Yedinci Koalisyon Savaşı, Birinci Fransa İmparatorluğu imparatoru Napolyon Bonapart’ın 1814 Fontainebleau Antlaşması gereğince sürgün edildiği Elba Adasındaki sürgünden kaçarak Paris’e döndüğü 20 Mart 1815 tarihiyle, kral XVIII. Louis’nin Fransa tahtına döndüğü 8 Temmuz 1815 tarihleri arasındaki 111 günlük dönemi anlatır. Bu dönemde Napolyon Savaşları yeniden başlamış ve Waterloo Muharebesi yaşanmıştır. Yüz Gün deyimi ilk kez kralın dönüşünü kutlayan Paris valisi Gaspard de Chabrol tarafından kullanılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Avrupa uyumu</span>

Avrupa uyumu ya da Avrupa ahengi ; Napolyon Savaşları'nın sona erdiği 1815 yılından I. Dünya Savaşı'nın patlak verdiği 1914 yılına kadar geçen dönemde, Avrupa devletlerinin uluslararası arenada siyasi güçler dengesini gözeterek hareket etmelerini sağlayan sistem. Viyana Kongresi'nin ardından hayata geçirildiği için Kongre Düzeni olarak da bilinir. Uyum sistemi genellikle büyük devletlerin barışın tehdit edildiğine inandıkları anda topladıkları konferanslar şeklinde yürüyordu

<span class="mw-page-title-main">Antoine Edouard Thouvenel</span> Fransız siyasetçi (1818 – 1866)

Édouard Antoine de Thouvenel, Fransız Fransız seyyah, diplomat ve politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Moralı Seyyid Ali Efendi</span> Osmanlı devlet adamı, ilk dâimî Paris sefiri

Moralı Seyyid Ali Efendi, Osmanlı devlet adamı, ilk dâimî Paris sefiri.