İçeriğe atla

Charb

Charb (2011)

Stéphane Charbonnier (21 Ağustos 1967 - 7 Ocak 2015), bilinen adıyla Charb, Fransız çizer, gazeteci ve çizgi film yapımcısı. Charb Conflans-Sainte-Honorine'de 1967'de doğdu. 2009'da editörü olduğu Charlie Hebdo isimli mizah dergisinde çizdiği karikatürleriyle tanınır.[1] Tartışmalı ve düşündürücü karikatürleriyle bilinir.

Charlie Hebdo saldırısında, 7 Ocak 2015 tarihinde diğer arkadaşlarıyla birlikte 47 yaşında öldürüldü.[2] Cenazesi 16 Ocak 2015'te Pontoise kentinde defnedildi.

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 10 Ocak 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Ocak 2015. 
  2. ^ "Charlie Hebdo : les dessinateurs Cabu, Charb, Tignous et Wolinski sont morts" (Fransızca). Le Figaro. 7 Ocak 2015. 3 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 7 Ocak 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Dava konusu olmuş Recep Tayyip Erdoğan karikatürleri, 12. Türkiye cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kişisel tazminat davası açmış olduğu karikatürlerdir. Açılan davalar medyada önemli ölçüde yankı bulmuş ve beraat ile sonuçlanmıştır.

Hikmet Çetinkaya, Cumhuriyet gazetesinin 5. sayfasında Politika Günlüğü isimli köşenin yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Kurt Westergaard</span> Danimarkalı karikatürist (1935-2021)

Kurt Westergaard, Danimarkalı karikatüristtir.

Ceyda Karan, Türk gazeteci.

Tuncay Akgün, Türk karikatürist ve dergi yöneticisi.

<i>Der Stürmer</i> gazete

Der Stürmer (Saldırgan), Julius Streicher tarafından yayınlanan bir haftalık tabloid formatında Nazi gazetesiydi. NSDAP'nin önemli resmi gazetesi olarak 20 Nisan 1923'ten 22 Şubat 1945'e kadar yayımlandı. Gazete, Nazi propaganda araçlarının önemli bir parçasıydı ve şiddetli antisemitik ifadeler içeriyordu. Tabloid tarzı olan Der Stürmer, sık sık antisemitik karikatürler ve Yahudilere karşı iftira, kan iftirası, müstehcen, anti-Katolik, anti-komünist, anti-kapitalist ve anti-"gerici" propaganda gibi suçlamalara ek olarak müstehcen materyaller yayınladı.

<i>Charlie Hebdo</i> saldırısı köktendincilerin 2015te hiciv gazetesi Charlie Hebdoya saldırması olayı

Charlie Hebdo saldırısı, 7 Ocak 2015 tarihinde, yerel saatle 11.30 OAS Said ve Cherif Kouachi'nin Fransızca yayın yapan hiciv dergisi Charlie Hebdo'nun Paris'teki ofisine yaptığı saldırı. Saldırı tüfeği ve diğer silahlarla yapılan saldırıda 11 kişi hayatını kaybetmiş, 11 kişi yaralanmıştır. Charlie Hebdo ofisinden ayrıldıktan sonra binanın dışında bekleyen polisi öldürdüler. Charlie Hebdo saldırısı ve daha sonra Île-de-France'ta 5 kişinin ölümü ve 11 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan saldırıyı yapan silahlı kişiler kendilerini Arap Yarımadası el-Kaidesi'ne ait olarak tanımladı.

Charlie Hebdo, Fransa'da yayımlanan haftalık mizah dergisi. İlk sayısı 1969'da yayımlanan dergi 1982'de kapandı ve 1992'de yeniden yayın hayatına döndü.

<span class="mw-page-title-main">Tignous</span> Fransız çizer

Bernard Verlhac ya da Tignous, Fransız karikatüristtir.

<span class="mw-page-title-main">Cabu</span> Fransız çizgi roman sanatçısı ve karikatürist (1938-2015)

Jean Cabut, bilinen adıyla Cabu, Fransız çizgi roman sanatçısı ve karikatürist. Fransa'nın en önemli çizerlerinden biri olarak biliniyordu. Cabu adıyla bilinen ünlü çizer 7 Ocak 2015'te çalıştıkları dergiye yapılan silahlı saldırı sonucu yanındaki arkadaşlarıyla beraber öldürüldü. Cabu Charlie Hebdo dergisinin karikatüristi ve hissedarıydı.

<span class="mw-page-title-main">Elsa Cayat</span> Fransız psikiyatr, psikanalist ve köşe yazarı

Elsa Cayat, Yahudi asıllı Fransız psikiyatr, psikanalist ve köşe yazarı.

<span class="mw-page-title-main">Georges Wolinski</span> Fransız karikatürcü (1934 – 2015)

Georges Wolinski, Fransız bir Yahudi çizgi roman karikatüristidir. 7 Ocak 2015 Charlie Hebdo saldırısında diğer Charlie Hebdo çalışanlarıyla birlikte öldürüldü.

<span class="mw-page-title-main">Philippe Honoré</span>

Philippe Honoré, bilinen adıyla: Honoré, Fransız çizer ve çizgi roman sanatçısı.

<i>Je suis Charlie</i>

Je suis Charlie Fransa'nın başkenti Paris'te 7 Ocak 2015 günü mizah dergisi Charlie Hebdo'da yapılan katliamın ardından fikir ve düşünce özgürlüğünü savunanların sloganı haline gelen cümledir. Bu sloganı kullanan kişi saldırıda öldürülenlerin yerine kendisini koyarak silahlı tehditlere boyun eğmediğini ve ifade özgürlüğünü savunduğunu belirtir.

Amedy Coulibaly ,, Fransız terörist.

<span class="mw-page-title-main">Bernard Maris</span> Fransız ekonomist (1946-2015)

Bernard Maris, Fransız ekonomist, gazeteci ve yazar. Bernard Amca olarak tanınan Bernard Maris, gazeteciliğin yanı sıra aynı zamanda Paris Üniversitesi'nde Avrupa Araştırmalar Enstitüsü öğretim üyesiydi.

Mustapha Ourrad, Cezayir asıllı Fransız yayıncı ve editör.

<i>Charlie Hebdo</i>nun Recep Tayyip Erdoğan karikatürü

Fransız hiciv ve mizah dergisi Charlie Hebdo, 27 Ekim 2020'de 12. Türkiye Cumhurbaşkanı ve Adalet ve Kalkınma Partisi Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı tasvir eden bir karikatürü dergilerinin haftalık sayısının baş kapağı olarak sosyal medya üzerinden yayımladı. Karikatür, Erdoğan'ın Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u, Çeçen asıllı Müslüman bir göçmenin Samuel Paty'yi öldürmesi üzerine yaptığı açıklamadan sonra kınaması ve Fransa'ya boykot çağrısında bulunmasından kısa bir süre sonra yayımlandı. Erdoğan'ın tasviri çeşitli Türk yetkililer tarafından eleştiriye tabi tutuldu ve karikatür hakkında yasal süreç başlatıldı.

Serdar Çam, Türk bürokrat. Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı. 2011 yılında Binali Yıldırım tarafından Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı'na (TİKA) başkan olarak atanmıştır. Çam'ın 12. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın en yakın çevresi içerisinde bulunduğu iddia edilmiştir.