İçeriğe atla

Chang Myon

Chang Myon, 1955
2. Güney Kore Başbakanı
Görev süresi
19 Ağustos 1960 - 17 Mayıs 1961
BaşkanYun Boseon
Yerine geldiğiHeo Jeong
Yerine gelenJang Do-young
Görev süresi
23 Kasım 1950 - 23 Nisan 1952
BaşkanSyngman Rhee
Yerine geldiğiShin Song-mo
Yerine gelenHeo Jeong
4. Güney Kore Başkan Yardımcısı
Görev süresi
30 Mayıs 1956 - 24 Nisan 1960
BaşkanSyngman Rhee
Yerine geldiğiHam Tae-young
Yerine gelenMakam kaldırıldı
Kişisel bilgiler
Doğum Chang Myon
28 Ağustos 1899(1899-08-28)
Jongno, Seul, Kore İmparatorluğu
Ölüm 4 Haziran 1966 (66 yaşında)
Jongno, Seul, Güney Kore
Vatandaşlığı  Güney Kore
Partisi Demokratik Parti
Evlilik(ler) Kim Ok-yun
Çocuk(lar) 9
Bitirdiği okul Manhattan College
Mesleği Siyasetçi
Dini Katolik
İmzası

Chang Myon (Korece장면, Hanja: 張勉; 28 Ağustos 1899 İncheon - 4 Haziran 1966 Seul) Güney Kore siyasetçi ve eğitimci. Güney Kore Cumhurbaşkanı Yardımcısı ve 2. ve 7. başbakanı.

Japon yönetimi altında öğretmen olarak çalıştı. 1919-21 yılları arasında Yongsan Gençlik Katolik İlahiyat Okulu'nda ve 1931–36 arasında Dongsung Ticaret Lisesi'nde öğretmenlik yaptı. 1937-44 yılları arasında Hyehwa-dong Katolik Kilisesi'nin Hyehwa Anaokulu müdürüydü. 1936-45 yılları arasında Dongsung Ticaret Lisesi'nin müdürüydü.

1948'de Kore Cumhuriyeti delegasyonunu BM Genel Kuruluna götürdü. 1949'da Kore Cumhuriyeti'nin ABD'nin ilk büyükelçisi oldu. 1950'de ABD ve BM'ye Kore Savaşı'na yardım etmek üzere asker göndermesi için başarılı bir şekilde başvurdu. 23 Kasım 1950 tarihinde Birinci Kore Cumhuriyeti'nin ikinci başbakanlığına atandı. 1956'dan 1960'a kadar Birinci Kore Cumhuriyeti'nin dördüncü başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

Syngman Rhee'nin hükûmeti, 19 Nisan Hareketi'nin öğrenci önderliğindeki demokrasi yanlısı ayaklanmasıyla görevden alındığında 1960 yılında İkinci Cumhuriyet Başbakanı seçildi. Ülke, Rhee'nin başkanlık yetkisini kötüye kullanmasına yanıt olarak bir meclis sistemini kabul ettikten sonra, Chang hükûmetin başı oldu. Chang Myon'un hükûmeti, Park Chung-hee'nin 16 Mayıs 1961'de İkinci Cumhuriyet'in sonunu ve ülkenin hükûmet kabinesi ile kısa denemesini işaret eden başarılı bir askerî darbeye liderlik ettiğinde sona erdi.[1]

Kaynakça

  1. ^ Campaign for the past, not the future 15 Nisan 2014 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Koreatimes 2012.04.05

Dış bağlantılar

Siyasi görevi
Önce gelen:
Sin Sungmo
Güney Kore Başbakanı
1950-1952
Sonra gelen:
Lee yunyoung
Önce gelen:
Ham Tae-young
Güney Kore Cumhurbaşkanı Yardımcısı
1956-1960
Sonra gelen:
Lee Kibung
Önce gelen:
Heo Jeong
Güney Kore Başbakanı
1960-1961
Sonra gelen:
Chang Doyong

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Güney Kore, resmî adıyla Kore Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nın güney kısmını oluşturan ve Kuzey Kore ile kara sınırını paylaşan, Doğu Asya'daki bir ülkedir. Kore adı, eskiden Doğu Asya'nın güçlü krallıklarından biri olan ve Büyük Gwanggaeto altında Kore Yarımadası, Mançurya'nın büyük bölümünü, Rus Uzak Doğusu ve İç Moğolistan'ın bazı bölgelerini yönetmiş olan Goguryeo'dan gelmektedir. Başkenti Seul, büyük bir küresel şehirdir ve Güney Kore'nin 51 milyondan fazla insanının yarısı, dünyanın dördüncü en büyük metropol ekonomisi olan Seul Ulusal Başkent Bölgesi'nde yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kore Savaşı</span> 1950–1953 yılları arasında Kore Yarımadasında yapılan savaş

Kore Savaşı, 1950-1953 yılları arasında yapılan, Kuzey Kore ile Güney Kore arasındaki savaştır. Soğuk Savaş'ın ilk sıcak çatışması olmuştur. Savaş, ABD ve müttefiklerinin, daha sonra da Çin'in müdahalesiyle uluslararası bir boyut kazanmıştır. Kore Savaşı sonunda Kore'nin bölünmüşlüğü korunmuş ve bugüne kadar gelen birçok sorun miras kalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore</span> Doğu Asyada bir ülke

Kuzey Kore, resmî adıyla Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, Doğu Asya'da Kore Yarımadası'nda bir devlet. Yüzölçümü 120.540 km²'dir.

<span class="mw-page-title-main">Suat Hayri Ürgüplü</span> 11. Türkiye başbakanı

Ali Suat Ürgüplü,, Türk bürokrat, büyükelçi ve siyasetçi. Türkiye Cumhuriyeti'nin 11'inci başbakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Ali İrtemçelik</span> Türk diplomat ve siyasetçi

Mehmet Ali İrtemçelik, Türk diplomat ve siyasetçi. Büyükelçi, milletvekili ve bakan olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">1977 Türkiye genel seçimleri</span> TBMM 16. dönem milletvekillerini belirleyen seçim

1977 Türkiye genel seçimleri, 5 Haziran 1977 tarihinde TBMM 16. dönem milletvekillerini belirlemek için yapılan genel seçimlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Hayato Ikeda</span>

Hayato Ikeda , 19 Temmuz 1960'tan 9 Kasım 1964'e değin Japonya başbakanı. İzlediği politikalarla Japonya'nın II. Dünya Savaşı sonrasındaki ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Syngman Rhee</span>

Yi Seungman, Güney Kore'nin ilk devlet başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore tarihi</span>

Kore tarihi MÖ 3000 yılına kadar uzanır. Çin’in eline geçtikten sonra, Budizm ve Çinlilerin etkisinde kaldı. Daha sonraları 7. yüzyıldan 20. yüzyıla kadar değişik hanedanların idaresi altında bağımsız olarak yaşadı. 1910 yılında Japonlar Kore’yi işgal ederek koloni haline getirdiler. Bu durum, 1945 yılına kadar sürdü. II. Dünya Savaşı'nda Japonya’nın yenilmesinden sonra Güney Kore’yi ABD, Kuzey Kore’yi de SSCB işgal etti. Böylelikle kuzeyde komünist, güneyde kapitalist rejim kurulmuş oldu. SSCB nin yıkılışı ve Komünizmin çöküşüne rağmen iki ayrı ülke durumunda yaşayan halklar tekrar birleşememiştir. Özellikle Kore Savaşı'nda bunun nedenleri belirtilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Lee Hsien Loong</span>

Lee Hsien Loong, Singapur'un üçüncü Başbakanı. 12 Ağustos 2004 ile 15 Mayıs 2024 tarihleri arasında Singapur Başbakanı olarak görev yaptı. Lee Hsien Loong, hükûmetin sahip olduğu Temasek Holding İcra Direktörü ve İcra Kurulu Başkanı Ho Çing ile evlidir. Lee Hsien Loong eski Başbakan Lee Kuan Yew'in en büyük oğludur.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore pasaportu</span>

Güney Kore veya Kore Cumhuriyeti Pasaportu, Güney Kore vatandaşlarının uluslararası seyahat kolaylaştırmak için verilir. Diğer herhangi bir pasaport gibi, pasaport sahiplerine milliyet ve doğum tarihi gibi kişisel bilgilerine kanıt olarak hizmet vermektedir. Ancak, Güney Kore pasaport sahibinin ikamet kayıt numaralarınıda gösterir. Güney Kore pasaportu Kore pasaport Cumhuriyeti Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı tarafından verilir ve 1973 yılından beri Kore Darphane ve Güvenlik Baskı Kurumu tarafından basılmaktadır. 21 Aralık 2021'de, COVID-19 salgını nedeniyle planlandığı gibi bir yıl ertelenen Güney Kore vatandaşlarına yeni nesil biyometrik pasaportlar verilmeye başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Abdou Diouf</span> Senegal Devlet Başkanı

Abdou Diouf, Senegalli politikacı ve 1981 ile 2000 yılları arası Senegal'in ikinci cumhurbaşkanı olarak görev yaptı. Diouf 2003 yılından bu yana Frankofon'un genel gekreteri olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kore'nin bölünmesi</span>

Kore'nin bölünmesi, Kore'nin 1945 yılında II. Dünya Savaşı'nın Müttefikler tarafından kazanılmasıyla Kore'de Japonya'nın 35 yıllık yönetiminin 1 Numaralı Genel Karar sonucunda sona ermesinin ardından Kuzey ve Güney Kore olarak bölünmesidir. Amerika Birleşik Devletleri ve Sovyetler Birliği 38. paralel boyunca bir kontrol bölgesi ile ülkeyi geçici olarak işgal etmeye karar verdiler.

<span class="mw-page-title-main">Aalı Karaşev</span> Kırgız siyasetçi

Aaly Karashev, Kırgız siyasetçi. 1-5 Eylül 2012 tarihleri arasında geçici olarak Kırgızistan Başbakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Çin Halk Cumhuriyeti tarihi</span>

Çin Halk Cumhuriyeti tarihi, 1 Ekim 1949 tarihinde Çin İç Savaşı'nın Çin Komünist Partisi tarafından kazanılmasının ardından Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun ilan edilmesiyle itibaren başlamaktadır. Çin Halk Cumhuriyeti birkaç on yıl boyunca "Çin" ile eşanlamlıydı, ancak Çin Cumhuriyeti'ni ve öncesinde binlerce yıllık imparatorluk hanedanlıkları tarafından yönetilen Çin anakarasını yöneten son siyasi varlıktır.

<span class="mw-page-title-main">Gaston Eyskens</span>

Gaston François Marie, Viscount Eyskens, Hristiyan bir demokrat siyasetçi ve Belçika Başbakanı idi. Ayrıca bir ekonomist ve Belçika Hristiyan Sosyal Partisi (CVP-PSC) üyesiydi. Oğlu Mark, Başbakandı ve 6 Nisan 1981'den 17 Aralık 1981'e kadar görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Paul van Zeeland</span>

Paul Guillaume van Zeeland Belçikalı bir avukat, ekonomist, Katolik politikacı ve devlet adamı. Soignies'de doğdu.

<span class="mw-page-title-main">Güney Kore devlet başkanı</span> Güney Korenin devlet ve hükûmet başkanı

Kore Cumhuriyeti Devlet Başkanı, Güney Kore'nin devlet başkanıdır. Güney Kore Anayasası'na göre, başkan devletin, kabinenin ve hükûmetin başkanıdır ve silahlı kuvvetlerin başkomutanıdır. Anayasa ve 1987 tarihli değiştirilen Başkanlık Seçimleri Yasası, doğrudan ve gizli oyla devlet başkanın seçilmesini ve 16 yılda dolaylı olarak başkanlık seçimlerinin iki hükûmet arasında yapılmasını öngörmektedir.

<span class="mw-page-title-main">İlk Kore Cumhuriyeti</span>

İlk Kore Cumhuriyeti Ağustos 1948'den Nisan 1960'a kadar Güney Kore hükûmetiydi.

<span class="mw-page-title-main">Çin-Kuzey Kore ilişkileri</span> Çin ve Kuzey Kore arasındaki diplomatik ilişkiler

Çin-Kuzey Kore ilişkileri, Kuzey Kore'nin nükleer programı nedeniyle son yıllarda bazen gergin olmasına rağmen genel olarak dostane olmuştur. Yakın bir ilişkileri vardır ve Çin genellikle Kuzey Kore'nin en yakın müttefiki olarak kabul edilir. Çin ve Kuzey Kore'nin karşılıklı yardım ve işbirliği anlaşması vardır, bu şu anda her iki ülkenin herhangi bir ulusla sahip olduğu tek savunma anlaşmasıdır. Çin'in Kuzey Kore'nin başkenti Pyongyang'da bir büyükelçiliği ve Chongjin'de bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Çin'deki Kuzey Kore büyükelçiliği Pekin'in Chaoyang Bölgesi'nde, bir başkonsolosluk ise Şenyang'da bulunuyor.