İçeriğe atla

Chang'an Bulvarı

Koordinatlar: 39°54′27.25″K 116°23′49.2″D / 39.9075694°K 116.397000°D / 39.9075694; 116.397000
Chang'an Bulvarı
长安街
Chang'an Bulvarı
Harita
Haritadaki yeri
Adını verenChang'an
TürüBulvar
Uzunluğu3.700 m
Trafik durumuAraç ve yaya
Trafik akışıSağ
KonumPekin, Çin
Koordinatları39°54′27.25″K 116°23′49.2″D / 39.9075694°K 116.397000°D / 39.9075694; 116.397000

Chang'an Bulvarı (Çince: 长安街; pinyin: Cháng'ān Jiē; "sonsuz barış"), Çin'in başkenti Pekin'de bulunan bir bulvardır. Bulvar, Pekin'in ortasında yer almakta olup adını Çin'in eski başkentlerinden Xi'an'ın eski adı olan Chang'an'dan almaktadır.

Chang'an Bulvarı, genel olarak Batı Chang'an ile Doğu Chang'an bulvarlarını kapsamaktadır. Bununla birlikte, Batı 2. Çevre Yolu üzerindeki Fuxingmen'den Doğu 2. Çevre Yolu üzerindeki Jianguomen'e kadar olan mesafeyi ifade etmek için de kullanılır.

Bulvar, Tiananmen kapısından hemen önceki ve Tiananmen Meydanı'nın kuzeyine giden yol olup konumu nedeniyle Çin tarihinde Tiananmen Meydanı protestoları, 4 Mayıs Hareketi ve Zhou Enlai'nin cenaze töreni gibi bir dizi önemli olayla ilişkilendirilmiştir. Çin Halk Cumhuriyeti'ndeki önemli kutlamalar sırasında, Chang'an Bulvarı'nda, Tiananmen kapısının önünden geçen cadde boyunca Doğu'dan Batı'ya giden alay ile askeri geçit törenleri düzenlenir. Bu nedenle tankların ve diğer ağır araçların yüzeye zarar vermesini önlemek için cadde betonarme ile kaplanmıştır. Yine hassas konumu nedeniyle bulvar için özel düzenlemeler geçerlidir. Örneğin, kamyonlar ve yük taşıtlarının girişi gün boyunca yasaktır[1] ve bulvarda ticari reklama izin verilmez.[2]

Bulvar boyunca ve Tiananmen Meydanı yakınında bulunan Büyük Halk Salonu, Zhongnanhai ve merkezi hükûmet binaları yer almaktadır. Çin Ulusal Müzesi, Ulusal Gösteri Sanatları Merkezi, Wangfujing, Pekin Konser Salonu, Çin Halk Bankası ve Milliyetler Kültür Sarayı da bulvar üzerinde bulunmaktadır. Hem Pekin hem de Pekin Batı istasyonları bulvar yakınında yer almaktadır. Pekin metrosunun 1. hattı Chang'an Bulvarı'nın altından geçmektedir.[3]

Bulvar, 2009 yılında Çin Halk Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 60. yıldönümü nedeniyle 10 şeride genişletildi.[4]

Kaynakça

  1. ^ The Current Major Traffic Management Measures of Urban Roads 23 Temmuz 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Beijing Traffic Management Bureau. 15 Mayıs 2009.
  2. ^ Beijing Bans Commercial Ads on Tian'anmen Square, Chang'an Avenue 2 Temmuz 2019 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Xinhua. 27 Mart 2006.
  3. ^ Welch, Patricia Bjaaland (2008). Chinese art: a guide to motifs and visual imagery. Tuttle Publishing. p. 270.
  4. ^ Beijing completes face-lift of main avenue for National Day 3 Mart 2016 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.. Xinhua. 25 Ağustos 2009.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Pekin</span> Çinin başkenti

Pekin veya Beijing (Çince: 北京; pinyin: Běijīng; Putonghua telaffuzu:

<span class="mw-page-title-main">Knidos</span> Muğlanın Datça ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşim

Knidos, Muğla'nın Datça ilçesinde bulunan, Karya dönemine ait antik yerleşimdir.

<span class="mw-page-title-main">Yasak Şehir</span> Çin imparatorluk sarayı

Yasak Şehir, Ming Hanedanı'nından Çing Hanedanı'nın sonuna kadar kullanılmış Çin imparatorluk sarayıdır. Çin'in Pekin şehrinin ortasında bulunmaktadır. Yaklaşık 500 yıl imparator ve hizmetlilerine ev sahipliği yapmış, aynı zamanda Çin hükûmetinin törensel ve politik merkezi olmuştur. 1925'ten beri Saray Müzesi'ni barındırmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">1989 Tiananmen Meydanı protestoları</span>

1989 Tiananmen Meydanı Olayları, Çin'de (ÇHC) 15 Nisan - 4 Haziran 1989 arasında meydana gelen; öğrencilerin, aydınların ve işçilerin önderliğinde gerçekleşen gösterileri ve ardından yaşananları ifade eder. Gösterilerin odak noktası Pekin'de Tiananmen Meydanı idi, bununla birlikte göreceli olarak daha yumuşak gösterilerin gerçekleştiği Şangay gibi, Çin'in diğer şehirlerinde de kitlesel protestolar oldu.

<span class="mw-page-title-main">Vatan Caddesi</span> İstanbulun Fatih ilçesinde cadde

Vatan Caddesi, ya da resmî adıyla Adnan Menderes Bulvarı, İstanbul, Fatih İlçesi'nde, Aksaray Meydanı'nda, Valide Sultan Camii ile Topkapı surları arasında, eski Bayrampaşa Deresi vadisi boyunca kuzeybatı-güneydoğu yönünde doğrusal olarak uzanan cadde. Vatan Caddesi olarak bilinen yolun günümüzdeki adı Adnan Menderes Bulvarı'dır. Yaklaşık 2.5 km uzunluğunda olan Adnan Menderes Bulvarı 1956-1957'de, dönemin başbakanı Adnan Menderes'in İstanbul'da giriştiği bir dizi imar operasyonu sonucunda Vatan Caddesi adıyla açılmış ve hizmete girmiştir. Caddede resmi bayram ve İstanbul'un Kurtuluşu günlerinde vali, belediye başkanı ve diğer resmi erkanın katılımıyla geçit töreni düzenlenmektedir. Caddenin batı tarafında Adnan Menderes Anıt Mezarı bulunur.

<span class="mw-page-title-main">Tiananmen Meydanı</span> Çinin başkenti Pekinde bir meydan

Tiananmen Meydanı, Çin'in başkenti Pekin'de meydan. Kuzeyinde Tiananmen Kapısı'nı barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Şanzelize Caddesi</span> Pariste cadde

Şanzelize Caddesi veya Şanzelize Bulvarı (

<span class="mw-page-title-main">Avrupa E-yolu E80</span> Avrupada yol

Avrupa E-yolu E80, batı-doğu referanslı 5600 km uzunlukta batıda Lizbon, Portekiz'de başlayan ve İran'a girişte Gürbulak sınır kapısında sona eren bir uluslararası Avrupa E-yoludur. Bu E-yolu Portekiz, İspanya, Fransa, İtalya, Hırvatistan, Karadağ, Kosova, Sırbistan, Bulgaristan ve Türkiye üzerinden geçerek Türkiye-İran sınır kapısı olan Gürbulak'ta İran'a ulaşarak sona ermektedir. Pescara, İtalya ile Dubrovnik, Hırvatistan arasında Adriyatik Denizi'ni geçmek gerekmekte ve düzgün işleyen bir feribot servisi gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Atatürk Bulvarı, Ankara</span>

Atatürk Bulvarı; Ankara'nın Altındağ ve Çankaya ilçelerini birbirine bağlayan bir bulvardır. Alman şehir plancı Hermann Jansen tarafından tasarlanan plana göre II. TBMM binası ile Çankaya Köşkü arasında kesintisiz bir hat inşa etmek amacıyla açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Çin mimarisi</span> Mimarî sistem

Çin mimarisi, Doğu Asya'da yüzyıllar boyunca şekillenmiş bir mimari sistemdir. Dekoratif detaylar haricinde yapısal ilkeleri büyük ölçüde bir değişime uğramamıştır. Tang Hanedanlığı'ndan beri Vietnam, Kore, Japonya ve Moğolistan mimarileri üzerindeki ana etkendir. Mimarinin başlıca malzemesi ahşaptır. Ahşabın yanı sıra bambu kamışı, sarı toprak gibi doğal maddeler kullanılarak, yapılar doğa ile en yüksek derecede uyumlu inşa edilmiştir

Lü Jiamin ya da takma adıyla Jiang Rong Çinli yazar. Çinde en çok satan kitaplardan biri olan 2004 yılı basımı Kurt Totemi adlı romanıyla tanınmıştır. Eşi Zhang Kangkang’da kendisi gibi yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Pekin Üniversitesi</span> Çin, Pekinde kurulu devlet üniversitesi

Pekin Üniversitesi, Çin'in Pekin şehrinde bulunan büyük bir araştırma üniversitesidir. Üniversite, Çin'in büyük üniversitelerinin oluşturduğu C9 Ligi'nin de üyesidir. İlk olarak 1898 yılında "Pekin İmparatorluk Üniversitesi" ismiyle kurulan kurum, Çin'in ilk çağdaş ulusal üniversitesidir. 1920'lerde ilerici düşünce için bir merkez haline gelen üniversite, bugün Çin'in en iyi üniversitelerinden biri olarak çok sayıda yerli ve uluslararası sıralamada yer almaktadır. Akademisyenlerin yanı sıra, Pekin Üniversitesi kampüs alanları ile de ünlüdür. Kampüslerinde geleneksel Çin mimarisinin güzel örnekleri yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Haikou</span>

Haikou, Çin'in Hainan eyaletinin merkezi ve en büyük şehridir. Şehir, Hainan'ın kuzey sahilinde Nandu Nehri'nin ağzındadır. Şehrin yüzölçümü 2,237 km² 'dir. Şehrin kuzey kısmı, Nandu'nun bir kolu olan Haidian Nehri ile Haikou'nun ana bölümünden ayrılan Haidian Adasındadır. İdari olarak Haikou, dört ilçeden oluşan ve 2.280 kilometrekare (880 sq mi) alanı kapsayan il düzeyi bir şehir'dir. Yerleşim bölgesinde tamamı şehrin dört kentsel bölgesinde yaşayan 2.046.189 kişi yaşar. Haikou aslen bir liman kentiydi ve Qiongshan'ın limanı olarak hizmet veriyordu. Çin İç Savaşı sırasında Haikou, 1950'deki Hainan Adası Muharebesi ile Çinli Komünistler tarafından ele geçirilen son Milliyetçi kalelerdendi. Halen, adanın toplam ticaretinin yarısından fazlası hala Haikou'nun limanlarından geçer. Beş Lord Tapınağı, şehrin güneydoğusundadır. Şehir, ana kampüsü Haidian Adası'ndaki, Project 211 ve Double First Class Üniversite Planı kapsamında belirli disiplinlerde kapsamlı bir araştırma üniversitesi olan Hainan Üniversitesi'ne ev sahipliği yapar.

<span class="mw-page-title-main">Xicheng</span> Xicheng, Pekinin yüzölçümü 50.53 kilometrekare olan semti

Xicheng, Çin'in başkenti Pekin'in semtlerinden biridir. Yüzölçümü 50.53 km² olan semtin nüfusu 2010 yılı ile 1,243,315'tir. 2010 yılında Xuanwu semti Xicheng semtine katılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Dongcheng</span>

Dongcheng, Çin'in başkenti Pekin'in semtlerinden biridir. Yüzölçümü 41.86 km² olan semtin nüfusu 2010 yılı ile 919,253'tür.

<span class="mw-page-title-main">Çin tarihi</span> ulusal tarih

Çin tarihi, yazılı kaynaklara göre 3500 yıldan fazla geriye uzanmakta olup yazılı Çin tarihi ise MÖ 1500'lerde Shang Hanedanı döneminden başlamaktadır. Çin binlerce yıllık tarihi ile dünyanın en eski medeniyetlerinden biri ve uygarlığın beşiği olarak kabul edilmektedir. Çin uzun tarihi boyunca değişimli olarak birleşik bir devlet olarak veya birçok devlet halinde parçalanmış olarak varlığını sürdürmüştür.

<span class="mw-page-title-main">Nankin Caddesi</span>

Nankin Caddesi, Çin'in Şanghay kentinde bulunan bir alışveriş caddesidir. Adını Şanghay'ın kuzeybatısında yer alan Jiangsu eyaletinin merkezi Nankin'den almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Zhengyangmen</span>

Zhengyangmen, Çin'in başkenti Pekin'in tarihi surlarında bulunan bir kapıdır. Kapı, Tiananmen Meydanı'nın güneyinde yer almakta olup bir zamanlar Pekin'in güney girişini korumaktaydı. Pekin surlarının çoğu yıkılmış olsa da, Zhengyangmen şehrin önemli bir coğrafi işareti olmaya devam ediyor. Kentin merkezi kuzey-güney ekseni, Zhengyangmen'in ana kapısından geçer. Eskiden "güzel portal" anlamına gelen Lizhengmen olarak adlandırılmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Pekin-Guangzhou demiryolu</span>

Beijing–Guangzhou demiryolu veya Jingguang demiryolu, ana demiryolu kuzeydeki Beijing ile güneydeki Guangzhou'yu birbirine bağlar. Bu çift hatlı elektrikli hattın toplam uzunluğu 2.324 kilometre ve kuzey, orta ve güney Çin boyunca beş eyaleti kapsar. Hat, her bir eyaletin başkentinden geçer: Shijiazhuang (Hebei), Zhengzhou (Henan), Wuhan (Hubei), Çangşa (Hunan) ve Guangzhou (Guangdong). Hattın iki garı, Pekin Batı Garı ve Guangzhou Garı'dır.

<span class="mw-page-title-main">9 Temmuz Bulvarı</span> Buenos Aireste cadde

9 Temmuz Bulvarı, Arjantin'in başkenti Buenos Aires'te bulunan bir bulvardır. Bulvar, 1937 yılında inşa edilmiş olup kentin ana caddesidir ve adını Arjantin'in Bağımsızlık Günü olan 9 Temmuz 1816 tarihinden almaktadır. Retiro'da Constitución İstasyonu'ndan başlayarak Río de la Plata'nın batısına kadar devam etmektedir.