İçeriğe atla

Chamerion angustifolium


Chamerion angustifolium
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Plantae
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım: Lamiales
Familya: Onagraceae
(Küpe çiçeğigiller)
Cins: Chamerion
Tür: Ch. angustifolium
Chamerion angustifolium
(L.) Holub

Chamerion angustifolium ya da Epilobium angustifolium, küpe çiçeğigiller (Onagraceae) familyasından, Kuzey yarımkürede taygalarda yetişen, 0.5–2.5 m boyunda, çiçekleri 2–3 cm çapında olan bitki türü. Yukon eyaletinin amblem çiçeğidir.

Alt türleri

  • Chamerion angustifolium subsp. angustifolium
  • Chamerion angustifolium subsp. circumvagum

Habitat

Nemli kalkerli açık alanlarda hafif asitli topraklarda, meralarda ve özellikle de yangın geçirmiş arazide bolca bulunur.

Kullanımı

Genç sürgünleri Amerika yerlileri tarafından ilkbaharda toplanıp diğer sebzelerle karıştırılarak yenir. Kanada'da Guçin Kızılderilileri besin olarak kullanır.[1]

Kaynakça

  1. ^ "Gwich'in Social & Cultural Institute : Plant Database". 5 Aralık 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Kasım 2012. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Doğu Karadeniz göknarı</span> çamgiller (Pinaceae) familyasında Kafkasyaya özgü bir göknar türü

Doğu Karadeniz göknarı veya Kafkas Göknarı, çamgiller (Pinaceae) familyasında Kafkasya'ya özgü bir göknar türü. Heybetli ve hızlı büyüyen bir ağaçtır. Güneşli ve nemli ortamlarda iyi gelişir. Avrupa Kıtası ve Türkiye'nin en uzun doğal ağacıdır.

<span class="mw-page-title-main">Dalak otu</span>

Dalak otu, ballıbabagiller (Lamiaceae) familyasından Haziran-Eylül ayları arasında pembe veya beyazımsı renkli çiçekler açan, 10–30 cm boyunda, çok senelik, otsu bir bitki. Orman altları ile kurak çayırlarda rastlanır.

<span class="mw-page-title-main">Hindiba</span> papatyagiller (Asteraceae) familyasından, sebze olarak yararlanılan yıllık bitki

Hindiba, papatyagiller (Asteraceae) familyasından, sebze olarak yararlanılan bir yıllık bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Kara kavak</span> Söğütgiller familyasından bir bitki türü

Karakavak, söğütgiller (Salicaceae) familyasından ana vatanı Avrupa, güneybatı ve Orta Asya olan ve Türkiye'de doğal olarak bulunan bir kavak türü.

<span class="mw-page-title-main">Muzgiller</span>

Muzgiller, (Musaceae) Zingiberales takımına ait bir familyadır.

<span class="mw-page-title-main">Koyun pıtrağı</span>

Koyun pıtrağı, papatyagiller (Asteraceae) familyasından çok yıllık bir bitki türü.

<span class="mw-page-title-main">Siklamen</span>

Siklamen veya tavşan kulağı, Primulaceae familyasından Cyclamen cinsini oluşturan yaşam alanı orman açıklıkları ve kayalık alanlar olan çok yıllık yumrulu bir bitki türlerini ortak adı.Tavşankulağı, buhurumeryem, Mormilik şeklinde de adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Meme otu</span>

Meme otu, papatyagiller (Asteraceae) familyasından yaygın görülen bir bitki türü. Anavatanı Avrupa ve Kuzey Asya'dır.

<i>Rhododendron ponticum</i>

Rhododendron ponticum, Ericaceae (fundagiller) familyasından kuzey yarımkürenin nemli dağlık bölgelerinde görülen bir orman gülü türü. Anavatanı Güney Avrupa ve Güneybatı Asya'dır.

<i>Galanthus plicatus</i> subsp. <i>byzantinus</i>

Galanthus plicatus subsp. byzantinus, Amaryllidaceae (nergisgiller) familyasından Türkiye'de endemik olan bir kardelen alt türü.

<span class="mw-page-title-main">Amerika ahududu</span>

Amerika ahududu, gülgiller (Rosaceae) familyasından, Kuzey Amerika'da yetişen, meyveleri yenen bir bitki türü. Ahududuna çok benzer ve bazen onun alt türü olarak da sınıflandırılır; fakat ayrı tür olduğu daha yaygındır. Yine de ahududu ile kültivar melezleri vardır.

<span class="mw-page-title-main">Çukçi dondurması</span>

Çukçi dondurması ya da tolkuşa, Sibirya'da Çukçiler, Kerekler, Koryaklar, Alutorlar, Palanalar, İtelmenler gibi Çukçi-Kamçatka halkları tarafından kurutulmuş balık eti ve yumurtasının fok ve rengeyiği yağları ile yabani meyve ve sebzelerin iyice ezilip dövülerek çırpacak ya da ona benzer bir şey yardımıyla beyazımsı macun kıvamına gelecek kadar çırpılıp karıştırılmasıyla yapılan tatlı. Balık, yağ, meyve, sebze ile yapılan bu tatlı klasik dondurma tarifleriyle uyuşmaz.

Türkiye biteyinde, Primula cinsine bağlı toplam 13 takson bulunmaktadır. Bunlar 9 tür ve 7 alt türe ayrılır. Endemik takson sayısı 2'dir. Türkçede Primula cinsi üyelerine Çuha çiçeği adı verilmektedir. Bu liste son halidir.

<i>Romulea linaresii subsp. graeca</i> bitki alttürü

Romulea linaresii subsp. graeca, Süsengiller ailesine bağlı, dibitatlı olarak bilinen, bir türdür.

<span class="mw-page-title-main">Çit sarmaşığı</span>

Çit sarmaşığı, bilimsel adıyla Calystegia sepium Kahkahaçiçeğigiller familyasından bir türdür ve kısmen kozmopolit bir dağılıma sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Kır çiçeği</span>

Kır çiçeği ya da kırçiçeği, serbest bir şekilde, insanlar tarafından özellikle tohumlanmadan ya da dikilmeden doğada yetişen çiçektir. Yine de birkaç karışık türün kır çiçeği çayırları tohum paketlerinde satılmaktadır. Bu terim bitkinin, doğal olarak büyümeyeceği yerde büyüyor olsa bile doğal bir bitki olarak doğada göründüğünden herhangi bir şekilde farklı olan muhtemelen ne bir melez ne de seçilmiş bir kültür bitkisi olmadığını ifade eder. Terimle, yalnızca çiçek değil, henüz açmamış çiçeğe sahip bitkilerin tamamı da kastedilebilmektedir.

Türkiye florasında, Pulsatilla cinsine bağlı toplam 2 takson bulunmaktadır. Bunlar 2 alt türe ayrılır. 5 Mayıs 2021 tarihinde güncellenmiştir. Bitki taksonları kronolojik olarak sıralanmıştır.

<i>Dianthus carthusianorum</i> Bir çiçekli bitki türü

Dianthus carthusianorum, Avrupa' ya özgü bir karanfil türüdür, İspanya'nın kuzeyinden Belçika ve Polonya'ya ya ve doğuda Ukrayna'ya kadar, kuru, çimenli habitatlarda 2500 m rakıma kadar dağlarda yetişir.

<i>Tilia dasystyla</i> bitki türü

Tilia dasystyla, ebegümecigiller (Malvaceae) familyasından bir ıhlamur türü.

<i>Cyclamen coum</i>

Cyclamen coum, çuhaçiçeğigiller familyasından çok yıllık bir bitki türüdür. 5 ila 8 cm uzunluğa erişebilen bitkinin, yuvarlağımsı kalp şeklinde yaprakları ve pembe kabuk şeklinde çiçekleri vardır. Bahçecilikte yer örtücü süs bitkisi olarak yetiştirilen Cyclamen coum, kışın ve Mart ayında çiçeklendiği için değerlidir.