İçeriğe atla

Chambois Muharebesi

Chambois Muharebesi
Overlord Harekâtı ve II. Dünya Savaşı

ABD ve Polonya kuvvetlerinin Chambois'te birleşmesinden sonra ABD'li ve Polonyalı subaylar
Tarih18–20 Ağustos 1944
Bölge
Chambois, Fransa
Sonuç

Müttefik Devletler zaferi

Taraflar
Amerika Birleşik Devletleri Amerika Birleşik Devletleri
 Kanada
Polonya Polonya
 Almanya
Komutanlar ve liderler
Amerika Birleşik Devletleri George S. Patton
Kanada Harry Crerar
Polonya Stanisław Maczek
Nazi Almanyası Walter Model
Nazi Almanyası Paul Hausser  ×
Çatışan birlikler
90. Piyade Tümeni
1. Zırhlı Tümen
116. Panzer Tümeni
7. Ordu

Chambois Muharebesi, II. Dünya Savaşı sırasında Overlord Harekâtı sırasında Ağustos 1944'te yapılan bir muharebedir. Muharebeden önce, Falaise, Calvados çevresinde, Alman Ordu Grubu B'nin 7. Ordu ve 5. Panzer Ordusu (eski adıyla AlmancaPanzergruppe West) ile birlikte bulunduğu bir cep oluşmuştu. Batılı Müttefikler tarafından kuşatıldı. Chambois'in Amerikan, Kanada ve Polonya kuvvetleri tarafından ele geçirilmesi, 21 Ağustos 1944'te Falaise Cebi'nin nihai kapatılmasına ve Ordu Grubu B'nin çoğunun yok edilmesine yol açmıştır.

Arka plan

17 Ağustos 1944'teki Tractable Operasyonu sonrasında Falaise-Argentan bölgesi çevresindeki Müttefik ve Alman mevzileri. Alman 7. Ordusu ve 5. Panzer Ordusu unsurları kuşatmayla karşı karşıya.

8 ve 9 Ağustos'ta Caen'in güneyindeki Totalize Operasyonunun başarısının ardından Birinci Kanada Ordusu komutanı General Harry Crerar güneye doğru ilerledi. Tractable Operasyonu, Alman hatlarını aşmak ve taktik açıdan önemli olan Falaise kasabalarını ve ardından daha küçük Trun ve Chambois kasabalarını ele geçirmek ve büyük Alman oluşumlarını kuşatmak için başlatılmıştır.

18 Ağustos 1944'te Kanada kuvvetleri Trun'u ele geçirirken General Stanisław Maczek'in Polonya 1. Zırhlı Tümen'i Falaise cebindeki 110.000 Alman'ı kuşatmak için Chambois'e doğru yola çıkmıştır. Chambois'in doğusundaki küçük koridorlar, az sayıda Alman'ın cepten kaçmasına ve Seine nehrine doğru ilerlemesine olanak tanımıştır.

Aynı zamanda, Chambois'in güneyinde, Amerikan 90. Piyade Tümeni, Chambois'teki cebi kapatmak için kuzeye doğru ilerlemiştir. 19 Ağustos sabahı Saint-Lambert-sur-Dives Kanada güçleri tarafından ele geçirilmiş ve öğle vakti Polonya kuvvetleri Chambois'e doğru ve Chambois'in kuzeydoğusunda bulunan Hill 262 olarak bilinen yerde Alman mevzilerine saldırmıştır. Polonya kuvvetleri daha sonra Chambois'in eteklerine saldırmıştır. Chambois ağır bir şekilde bombalanmış ve çeşitli hırpalanmış birimlerden gelen Alman askerlerinin bölgeye akın etmesiyle harabeye dönmüştür.

Chambois'in doğusunda Polonyalı ve Amerikan kuvvetleri sonunda Falaise cebini kapatmak için birleşmiştir. Müttefikler, Alman 5. ve 7. ordularının ve 116. Panzer Tümeni'nin geri çekilen unsurlarına saldırmaya devam etmiştir. 20 Ağustos'ta General Paul Hausser tarafından düzenlenen bir Alman karşı saldırısı Polonya hatlarını kırmayı başaramamış, ancak daha fazla Alman askerinin cepten kaçmasına izin vermiştir. Alman birlikleri ve araçları sıkışık dar yollarda mahsur kalmıştı ve Müttefiklerin topçu ve hava saldırıları için kolay av omuşlardır. 20 Ağustos'un sonlarında, Chambois nihayet Polonya kuvvetlerinin eline geçmiş ve Falaise cebi 21 Ağustos'ta yaklaşık 50.000 Alman'ın içeride sıkışıp kalmasıyla kapanmıştır.

Sonrası

Muharebe, Sen Nehri'nin batısında Ordu Grubu B'nin çoğunun yok edilmesiyle sonuçlanmış ve bu, Batı Cephesi'ndeki Müttefik orduları için Paris'e ve Fransız-Almanya sınırına giden yolu açmıştır. Alman birimlerinin kalıntıları doğuya, Seine Nehri'ne doğru çekildi ancak ağır zırhlarının ve topçularının çoğunu geride bırakmıştır. General Hausser, savaş sırasında çenesinden yaralanmış ancak kuşatmadan kurtulmuştur.

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Normandiya Çıkarması</span>

Normandiya Çıkarması, General Dwight D. Eisenhower kumandasındaki Müttefik kuvvetlerinin 1944'ün Haziran-Eylül ayları arasında giriştiği hücum harekâtıdır. Müttefiklerin çıkarmasından sonra Alman cephesinin yarılmasına ve hemen hemen Fransa'nın ortasına kadar geriletilmesine yol açtı.

<i>Blitzkrieg</i> piyade ve hava desteğinin hızlı, ezici bir kuvvet yoğunluğunu kullanarak düşmanı kırmak, yerinden oynatmak ve dengesini bozmak için sürpriz saldırısı

Blitzkrieg ya da yıldırım harbi, II. Dünya Savaşı sırasında Almanların temel savaş doktrinidir. Doktrinin amacı hızlı ve ani saldırılarla, düşmanın düzenli bir savunma kurmasını engelleyip sonra da hızlı bir şekilde yok etmektir. I. Dünya Savaşı'nda uygulanan siper savaşı yöntemine karşı geliştirilmiştir. Tankların, uçakların ve zehirli gazların gelişmesiyle siper savaşları terk edilmeye başlanmış, daha çok hareketli savunmaya geçilmiştir. Almanların bütün savaş araçları bu doktrin üzerine üretilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">2. Waffen-SS Panzer Tümeni Das Reich</span>

2. SS Panzer Tümeni "Das Reich", Waffen-SS'e bağlı 38 tümenden biri. II. Dünya Savaşı'nda Nazi ordusunun en deneyimli ve zorlu şartlarda eğitilmiş, sert çatışmalara katılmış tümenlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Lvov-Sandomierz Taarruzu</span>

Lvov-Sandomierz Taarruzu ya da Lvov-Sandomierz Stratejik Taarruz Harekâtı, Kızıl Ordu'nun 1944 yılı Temmuz ayı ortalarında başladığı ve Alman kuvvetlerini Ukrayna'dan ve Doğu Polonya'dan atmayı amaçlayan genel taarruzudur. Bir aydan uzun bir süre devam eden Sovyet taarruzları, belirlenen hedeflerine ulaşmıştır. Lvov-Sandomierz Stratejik Taarruz Harekâtı, üç taarruz harekâtından oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Bagration Harekâtı</span> Harekât

Bagration Harekâtı, II. Dünya Savaşı sırasında Kızıl Ordu'nun yürüttüğü Beyaz Rusya Stratejik Taarruz Harekâtı'nın kapalı adıdır. Harekât, 22 Haziran ve 19 Ağustos 1944 tarihleri arasında icra edilmiş olup sonuçta Alman kuvvetleri Beyaz Rusya'dan ve Doğu Polonya'dan çıkartılmıştır. Harekâta verilen Bagration kapalı adı, 18. ve 19. yüzyıllarda yaşamış ve Borodino Muharebesi sırasında ölümcül bir yara almış olan Çarlık generali, prens Pyotr Bagration'a dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kamenets-Podolski kuşatma halkası</span>

Kamenets-Podolski kuşatma halkası veya Hube Halkası, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'ndeki bir dizi muharebedir. Sovyet 1. Ukrayna Cephesi ve 2. Ukrayna Cephesi kuvvetleri, 1944 yılının Mart ve Nisan aylarında giriştikleri Proskurov-Çernovtsi ve Uman-Botoşani Taarruzları sırasında Hans-Valentin Hube komutasındaki 1. Panzer Ordusu'nu Dinyester nehrinin kuzey kesiminde kuşatma altına almışlardı. 1. Panzer Ordusu personelinin büyük kısmı, Nisan ayında kuşatmadan kurtulmayı başarmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Batı Cephesi (II. Dünya Savaşı)</span>

Batı Cephesi, Almanya'nın işgal ettiği Belçika, Hollanda ve Fransa'da Müttefikler ile geçen savaşlar dizisine verilen addır. Cephe iki evreden oluşur. Birinci evre 1940'ta Fransa Seferi ile Fransa'nın Almanlar tarafından işgal edilişi, ikinci evre ise 1944'te Normandiya Çıkarması ile daha çok ABD, Birleşik Krallık ve Kanada'dan oluşan Müttefik Birleşik Ordusu'nun Fransa'yı Almanlardan geri alması ve Almanya'yı işgal etmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Korsun-Şevçenkovski Taarruzu</span>

Korsun - Şevçenkovski Taarruzu, 24 Ocak - 16 Şubat 1944 tarihleri arasında yer alan ve Korsun - Çerkassi Kuşatması'na yol açan bir muharebedir. Taarruz, Dinyeper-Karpatlar Taarruzu'nun bir parçasıdır. Bu harekât sırasında Nikolay Vatutin'in komutasındaki 1. Ukrayna Cephesi ve Ivan Konev komutasındaki 2. Ukrayna Cephesi kuvvetleri, Alman Güney Ordular Grubu'na bağlı bazı birlikleri Dinyeper Nehri kıyılarında tuzağa düşürüp kuşattılar. Haftalar boyunca süren çatışmalarda Kızıl Ordu kuvvetleri kuşatma altındaki Alman kuvvetlerini imha etmeye çalıştılar. Kuşatma altındaki Alman birlikleri dışarıdan yardıma gelen başka Alman birlikleriyle iş birliği halinde kuşatmayı yarıp kaçmayı başardı. Bu kuvvetlerin yaklaşık üçte ikisi kurtulmayı başarmıştır.

Vilnüs Taarruzu, Kızıl Ordu'nun 1944 yaz genel taarruzu olan Bagration Harekâtı'nın üçüncü evresinde gerçekleşmiş olan bir taarruz harekâtıdır. Harekât, 5 - 13 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşti ve Sovyet zaferiyle sonuçlandı.

Lublin-Brest Taarruzu, Kızıl Ordu'nun Belarus Stratejik Harekâtı kapsamında sürdürdüğü bir taarruz harekâtıdır. Harekât, 18 Temmuz - 2 Ağustos 1944 tarihleri arasında yapılmış olup Alman kuvvetlerini merkez ve doğu Polonya'dan çıkarmayı amaçlamaktadır. Genellikler Bagration Harekâtı olarak bilinir. 1. Belarus Cephesi'nin güney kanadı (sol) tarafından Alman Güney Ukrayna Ordular Grubu'na ve Merkez Ordular Grubu'na karşı icra edilmiştir.

Radzymin Muharebesi, Kızıl Ordu'nun 1. Belarus Cephesi kuvvetleri ile 39. Panzer Kolordusu arasında gerçekleşen bir dizi çatışmadır. Bu çatışmalar esasen STAVKA'nın Belarus Stratejik Taarruz Harekâtı'nın bir parçası olan Lublin-Brest Taarruzu harekâtı sırasında, 1 - 10 Ağustos 1944 tarihleri arasında gerçekleşti. Harekât alanı, Varşova'nın yakınlarındaki bir kasaba olan Radzymin civarıdır. Bu muharebeler sırasında, Varşova'ya 20 km. mesafede, Belostok demiryolu hattı üzerindeki Wolomin kasabası civarı, II. Dünya Savaşı sırasında Polonya'da gerçekleşen en büyük çaplı tank muharebesine sahne olmuştur.

<span class="mw-page-title-main">2. Yaş-Kişinev Taarruzu</span>

2. Yaş-Kişinev Taarruzu ya da Yaş-Kişinev Stratejik Taarruz Harekâtı, Doğu Romanya'daki Yaş ve Moldova'daki Kişinev gibi iki önemli kente yönelen Sovyet genel taarruzudur. Harekât, 20-29 Ağustos 1944 tarihleri arasında gerçekleşmiştir. Sovyet 2. Ukrayna Cephesi ve 3. Ukrayna Cephesi kuvvetleri, Alman ve Rumen kuvvetlerce gücü biçimde tutulan Kuzey Ukrayna Ordular Grubu mevzilerine taarruz ettiler. Kızıl Ordu'nun operatif hedefleri, bölgedeki Alman ve Rumen kuvvetlerini imha etmek, Moldavya'yı geri almak ve Romanya ile Balkanlar'a taarruz için uygun dayanaklar oluşturmaktı.

<span class="mw-page-title-main">Debrecen Muharebesi</span> 1944 yılında SSCBnin Alman-Macar ordularına yaptığı taarruz

Debrecen Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi 'nde, Sovyet 2. Ukrayna Cephesi kuvvetlerince 6 - 28 Ekim 1944 tarihleri arasında gerçekleştirilen Debrecen Taarruz Harekâtı'dır. Sovyetler'in Macaristan'a yönelen genel taarruzu Debrecen bölgesini hedef almış, Mareşal Rodion Malinovski'nin 2. Ukrayna Cephesi, General Maximilian Fretter-Pico'nun Alman Güney Ukrayna Ordular Grubu cephesine yönelmiştir. Bu mevzilerde, müttefiki Macaristan'ın 7. Kolordusu da mevzi almıştı. Sovyet taarruzu, bu mevzileri atmış ve Alman - Macar kuvvetlerini yer yer 160 kilometre geri çekilmek zorunda bırakmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Uman Muharebesi</span>

Uman Muharebesi, II. Dünya Savaşı'nın Doğu Cephesi'nde 15 Temmuz - 8 Ağustos 1941 tarihleri arasında gerçekleşen bir muharebedir. Muharebe, Barbarossa Harekâtı'nın başlarında, Mareşal von Rundstedt komutasındaki Alman Güney Ordular Grubu'nun, iki Sovyet ordusunu Uman güneyinde kuşatması ve imha edilmesiyle sonuçlanmıştır. Kuşatılan Sovyet orduları General İ. Muzirçenko komutasındaki 6. Ordu ve General P. Ponedelin'in 12. Ordu'sudur.

<span class="mw-page-title-main">Falaise Cebi Muharebesi</span>

Falaise Cebi veya Falaise Cebi Muharebesi, II. Dünya Savaşı'ındaki Overlord Harekâtı'nın belirleyici bir etmeni olmuştur. Bu kuşatma, B Ordular Grubu, 7. Ordu ve 50. Panzer Ordusu'nun Falaise, Calvados mevkiinde Müttefikler tarafından kuşatılmasıdır. Bu savaş Falaise Geçidi olarak bilinip, Almanların kaçışlarını sağlaması ve kaçış yollarını korumaya çalışması Chambois Cebi, Falaise-Chambois Cebi, Argentan-Falaise Cebi ya da Trun-Chambois Geçidi olarak da bilinmektedir. Bu savaş B Ordular Grubu'nun Sen Nehri batısında çok büyük bir hezimete uğraması Müttefik Orduları'na Paris ve Almanya'nın sınırlarına kadar yol açmıştır.

<span class="mw-page-title-main">1. Panzer Tümeni (Wehrmacht)</span>

1. Panzer Tümeni II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu Wehrmacht'ta zırhlı bir birlikti.

<span class="mw-page-title-main">1. Zırhlı Tümen (Polonya)</span>

Polonya 1. Zırhlı Tümeni, II. Dünya Savaşı sırasında Batı'daki Polonya Silahlı Kuvvetlerinin zırhlı bir tümenidir. Şubat 1942'de İskoçya'daki Duns içinde oluşturuldu, Tümgeneral Stanislaw MACZEK komutasında görevde bulundu ve yaklaşık 18.000 asker görevlendirildi. Tümen, Totalize Operasyonu ve Chambois Muharebesi sırasında ve Ağustos 1944'te Normandiya Savaşı'nın son aşamalarında görev yaptı ve daha sonra Kuzey Avrupa'da, başta 1. Kanada Ordusu'nun parçası olarak Batı Cephesi boyunca savaşmaya devam etti.

<span class="mw-page-title-main">2. Panzer Tümeni (Wehrmacht)</span>

2. Panzer Tümeni II. Dünya Savaşı sırasında Alman Ordusu Heer'de zırhlı bir birlikti.

<span class="mw-page-title-main">Lüttich Operasyonu</span>

Lüttich Operasyonu, Normandiya Savaşı sırasında kuzeybatı Fransa'da Mortain yakınlarındaki ABD mevzilerinin yakınında meydana gelen Nazi Alman karşı saldırısının kod adıydı. Lüttich, Belçika'nın Liège şehrinin Almanca adıdır. İkinci Dünya Savaşı'nın İngiliz ve Amerikan tarihlerinde, Alman Lüttich Operasyonu, Hitler'in Avranches bölgesinin kıyılarına ulaşarak Cobra Operasyonu sırasında Birinci Birleşik Devletler Ordusu tarafından kazanılan toprakları geri almak için emrettiği Mortain karşı saldırısı olarak bilinir. Britanya'ya ilerleyen Üçüncü Birleşik Devletler Ordusu'nun birimlerini izole etmek için Cotentin yarımadasının tabanında bulunuyor.

<span class="mw-page-title-main">7. Ordu (Wehrmacht)</span>

7. Ordu, 2. Dünya Savaşı sırasında bir Heer sahra ordusuydu.