İçeriğe atla

Chalmers Teknik Üniversitesi

Koordinatlar: 57°41′18″K 11°58′36″D / 57.68833°K 11.97667°D / 57.68833; 11.97667
Chalmers Teknik Üniversitesi
Harita
SloganAvancez - İlerlemek
Kuruluş1829
TürÖzel
Eğitim dil(ler)iİsveççe, İngilizce
RektörProf. Karin Markides
Öğretim üyeleri2,500
Kayıtlı10,500
KonumGöteborg, İsveç
YerleşkeŞehir
Web sitesichalmers.se

Chalmers Teknik Üniversitesi (İngilizce: Chalmers University of Technology, İsveççe Chalmers tekniska högskola - CTH), genellikle Chalmers olarak anılan, teknoloji, doğa bilimleri, mimarlık alanlarında araştırma ve eğitim üzerine yoğunlaşmış, İsveç'in Göteborg kentinde bulunan bir yükseköğrenim kurumudur. THES 2005 yılı sıralamasına göre; İsveç'in en iyi araştırma üniversitesi ve Avrupa'nın zirvedeki araştırma üniversitelerinden biridir. Üniversitenin çevre bilimleri, nanoteknoloji, bilgi teknolojileri, endüstriyel tasarım, yönetim ve mimarlık alanlarında oldukça kaliteli bölümleri bulunmaktadır.

Tarihçe

Üniversite, gemileri ile tüm dünyada dolaşarak, doğudan Avrupa'ya yük taşıyan Swedish East India Company'nin sahibi, Walter Chalmers'in bağışı ile 1829 yılında kurulmuştur. Chalmers servetinin bir kısmını bir "endüstriyel okul" açılması için bağışlamıştır. Chalmers, devlet üniversitesi haline geldiği 1937 yılına kadar özel enstitü olarak çalışmıştır. 1994'te üniversite tekrar bir vakıf yönetimi ile özel enstitü konumuna gelmiştir. Chalmers, İsveç'te bir şahsın isminin verildiği tek üniversitedir.

Fakülteler

Chalmers Teknik Üniversitesi.
  1. Makine Mühendisliği
  2. Uygulamalı Fizik
  3. Mimarlık
  4. Kimya ve Biyoloji Mühendisliği
  5. İnşaat ve Çevre Mühendisliği
  6. Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği
  7. Enerji ve Çevre
  8. Temel Fizik
  9. Malzeme ve Üretim Teknolojisi
  10. Matematik Bilimler
  11. Mikroteknoloji ve Nanobilim
  12. Ürün ve Üretim Geliştirme
  13. Radyo ve Uzay Bilimleri
  14. Gemicilik ve Deniz Teknolojisi
  15. Sinyaller ve Sistemler
  16. Teknoloji Yönetimi ve Ekonomi

Bu bölümlere ek olarak, Chalmers, Matematiksel Modelleme, Çevre Bilimleri ve Araç Güvenliği gibi 6 ulusal ve uluslararası araştırma enstitüsüne ev sahipliği yapmaktadır.

Chalmers Lindholmen University Collage

Aynı zamanda lisans öğrenimi alanında Chalmers Lindholmen University College kurumunu barındırmaktaydı.

2005 yılı sonrası, kurum kapatılarak Chalmers University Of Technology'nin bir parçası haline getirildi. Üniversitenin esas eğitim dili İngilizce olmakla birlikte, lisans programlarının eğitim dili İsveççedir.

Öğrenciler

İsveç'te mezun konumundaki mühendis ve mimarların, yaklaşık olarak %40'ı Chalmers'de eğitim görmüştür. Üniversiteden her yıl yaklaşık 250 lisanüstü derecesinin yanı sıra 850 lisans derecesi vermektedir. Büyük çoğunluğu mühendislik ve mimarlık programları olmak üzere, her sene 1000 kadar lisansüstü öğrencisi, yüksek lisans programlarına kayıt olmaktadır. Chalmers, gerçek anlamda uluslararası bir enstitüdür ve sahip olduğu İngilizce eğitimli birçok yüksek lisans programında büyük çoğunlukla yabancı öğrenciler bulunmaktadır.

Üniversite bugüne kadar 30'a yakın programda eğitim vermiştir. Bugün Chalmers öğrencilerinin %10'u İsveç dışından gelmiş, İngilizce eğitimli yüksek lisans ve doktora programlarında eğitim görmektedir.

Chalmers'teki Uluslararası Yüksek Lisans Programlarının Listesi (İngilizce) 22 Ekim 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ayrıca her yıl 2700 civarı öğrenci mühendislik, deniz ticareti ve diğer lisans programlarında eğitim görmek için Chalmers Lindholmen University College'a kayıt yaptırmaktadır. Chalmers aynı zamanda, Göteborg Üniversitesi ile ortaklaşa gerçekleştirdiği "IT Üniversitesi" projesinde, Göteborg Üniversitesi ile bazı öğrencileri paylaşmaktadır. IT Üniversitesi sadece bilgi teknolojileri üzerine yoğunlaşmıştır. Programa bağlı olarak hem Chalmers hem de Goteborg Üniversite'sinden lisans ve yüksek lisans derecesi önermektedir.

Chalmers, araştırmalarında veya toplumda büyük başarılara imza atan üniversite dışından kişilere fahri doktora derecesi de vermektedir.

Organizasyon

Chalmers, üniversite rektörü ve yönetimin kadrosunu belirleyen özel bir vakıf tarafından yönetilmektedir. Her fakülte genellikle bünyesindeki bir bölümün üyesi olan bir dekan tarafından yönetilir. Fakülte Senatosu, kararlarını alırken kendi fakültesini temsil eder.

Kulüpler ve Gelenekler

Chalmers'de gelenekler oldukça önemsenmektedir. Gösterişli mezuniyet töreninden, eğlence amaçlı kortej geçişine kadar her şey köklü geleneklere bağlıdır.

Bazı öğrenci kulüpleri ve birlikleri aşağıdaki gibidir;

  • Chalmers Öğrenci Birliği
  • Chalmers Uzay Kulübü
  • Chalmers Bilgisayar Topluluğu
  • Chalmers Mühendislik Stajyeri Yerleştirme Komitesi
  • Chalmers Korosu
  • "The Cortège"
  • Chalmers Uluslararası Tören Komitesi (CIRC)
  • XP
  • Chalmers Program Komitesi - PU 14 Mart 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi.

Ortaklıklar

Chalmers'in genelde Göteborg'taki Ericsson, Volvo ve SKF gibi temel endüstri liderleri ile ortaklıkları bulunmaktadır. Üniversitenin birçok Avrupa ve Amerika üniversitesi ile öğrenci değişimi anlaşması bulunmaktadır.

Üniversite Mezunu Önemli Kişiler

Rektörler / Başkanlar

İsveçte üniversite yöneticisi için resmi olarak rektör unvanı kullanılmasına rağmen, Chalmers günümüzde Türkçede başkana karşılık gelen bir unvan kullanmaktadır.

Üniversitenin Başkanları tarihsel sırasıyla, aşağıdaki gibidir;

1829-1852 Carl Palmstedt
1852-1881 Eduard von Schoultz
1881-1913 August Wijkander
1913-1933 Hugo Grauers
1934-1943 Sven Hultin
1943-1958 Gustav Hössjer
1958-1966 Lennart Rönnmark
1966-1974 Nils Gralén
1974-1989 Sven Olving
1989-1998 Anders Sjöberg
1998-2006 Jan-Eric Sundgren
2006- Karin Markides

Ayrıca bakınız

  • Kraliyet Teknik Üniversitesi

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Yıldız Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ), İstanbul, Türkiye'de yer alan; 1911 yılında Kondüktör Mekteb-i Âlîsi adıyla kurulmuş devlet üniversitesidir.

Doğu Akdeniz Üniversitesi ya da kısaca DAÜ, 1979 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde kurulan bir Yüksek Teknoloji Enstitüsü olarak faaliyete geçen bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Üniversitesi</span> Diyarbakırda kurulu devlet üniversitesi

Dicle Üniversitesi, Diyarbakır'da bulunan, 1973 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi</span> KKTCde kurulu vakıf üniversitesi

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi 1997 yılında Lefkoşa'da İngiliz dilinde eğitim vermek üzere kurulmuş bir özel üniversitedir. Üniversitenin 10 fakülte (Eczacılık, Eğitim, Fen-Edebiyat, Güzel Sanatlar, Tasarım ve Mimarlık, Hukuk, İktisadi ve İdari Bilimler, İletişim, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Tarım Bilimleri ve Teknolojileri ve bu fakültelere bağlı 54 lisans programı vardır. Ayrıca, 4 yıllık programların bulunduğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu, Sağlık Bilimleri Yüksekokulu, Turizm ve Otel İşletmeciliği Yüksekokulu, Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu ve 2 yıllık programların bulunduğu Adalet Meslek Yüksekokulu, Meslek Yüksekokulu ve Sağlık Bilimleri Meslek Yüksekokulu bulunmaktadır. Lisansüstü Eğitim Öğretim ve Araştırma Enstitüsünde ise yüksek lisans, doktora ve profesyonel doktora programları devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Çankaya Üniversitesi</span> Ankarada kurulu vakıf üniversitesi

Çankaya Üniversitesi, Sıtkı Alp Eğitim Vakfı tarafından 9 Temmuz 1997 tarih ve 4282 sayılı yasa ile kurulmuştur. İlk öğrencilerini aynı yıl 1997-1998 akademik yılı için kabul etmiştir. Balgat ve Eskişehir Yolu 29. km’de olmak üzere iki kampüsü bulunmaktadır. Üniversitenin Merkez kampüsünün alanı, 70.000 metrekaresi kapalı alan olmak üzere toplamda yaklaşık 440.000 metrekaredir. Dünya standartlarında kaliteli yükseköğretim hedefini esas alan Çankaya Üniversitesinde eğitim dili Hukuk Fakültesi, Adalet Meslek Yüksekokulu, Halkla İlişkiler ve Reklamcılık Bölümü hariç İngilizcedir. Çankaya Üniversitesinde, 5 fakülte, 23 bölüm, 3 programlı 2 meslek yüksekokulu ile iki enstitüde lisans ve lisansüstü eğitim verilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Karabük Üniversitesi</span> Karabükte kurulu devlet üniversitesi

Karabük Üniversitesi ya da kısaca KBÜ, 2007 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Bulunduğu il olan Karabük'ün ismini taşımaktadır. 2014-2015 Eğitim-Öğretim döneminden itibaren bünyesindeki 14 fakülte, 7 meslek yüksek okulu, 4 yüksek okul ve 4 enstitü ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Rektörlüğünü Fatih Kırışık, Rektör Yardımcılıklarını Hasan Solmaz, Elif Çepni ve İsmail Rakıp Karaş yapmaktadır. 2022-2023 eğitim öğretim yılı verilerine göre, Türkiye'de Anadolu Üniversitesi'nden sonra en fazla yabancı uyruklu öğrencinin bulunduğu ikinci üniversitedir. Yabancı öğrenci uyruklu öğrenci oranının ise en fazla olduğu üniversitedir. Üniversitedeki 12.000 civarı yabancı uyruklu öğrencinin yarısı Afrika kökenlidir.

<span class="mw-page-title-main">Kastamonu Üniversitesi</span> Kastamonuda kurulu devlet üniversitesi

Kastamonu Üniversitesi, Kastamonu, Türkiye'de yer alan, 2006 yılında kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Kastamonu Üniversitesi bugün 13 Fakülte, 2 Enstitü, 4 Yüksekokul, 13 meslek yüksekokulu, 35 bölüm ile akademik etkinliklerini sürdürmektedir. Yerleşkelerinde Osmanlı döneminden kalan tarihi binalarda hâlen eğitim yapılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karadeniz Teknik Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu devlet üniversitesi

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ),1955 yılında Trabzon'da kurulmuş bir devlet üniversitesidir.

<span class="mw-page-title-main">Liverpool John Moores Üniversitesi</span>

Liverpool John Moores Üniversitesi, Liverpool, İngiltere'de bulunan bir modern üniversitedir. Çok kere isminin kısaltılmış şekliyle LJMU olarak da bilinmektedir. Liverpool şehrinde şu anda bulunan üç üniversiteden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Hazar Üniversitesi</span>

Hazar Üniversitesi, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de yer alan özel üniversite. 1991 yılında eğitime başlamış olup, ülkenin ilk özel ve İngilizce eğitim yapan üniversitedir. Üniversitede önlisans, lisans, yüksek lisans ve doktora eğitimi verilmektedir. Amerikan kredi sisteminin kullanıldığı üniversite, Azerbaycan'ın Bologna sistemine katılmasına ve Bologna prensiplerinin Azerbaycan üniversitelerinde anlaşılarak uygulanmasına katkıda bulunmuştur. Ayrıca, Amerika ve Asya'daki çeşitli ülkelerin üniversiteleriyle öğrenci transfer sistemini uygulamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Viyana Teknik Üniversitesi</span>

Viyana Teknik Üniversitesi, 1815 yılında Viyana'da kurulan bir teknik üniversitedir. Viyana Teknik Üniversitesi, Avrupa’nın en iyi 10 teknik üniversitesi arasında gösterilmektedir. 20.000′den fazla öğrenci ve 2.000′in üzerindeki akademik kadrosu ile Avusturya’nın en büyük bilimsel-teknik araştırma ve eğitim kurumudur.

<span class="mw-page-title-main">İzmir Ekonomi Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir vakıf üniversitesi

İzmir Ekonomi Üniversitesi, Türkiye'nin İzmir şehrinde bulunan bir vakıf üniversitesidir. 14 Nisan 2001'de kurulan üniversite, Ege Bölgesi'nin ilk vakıf üniversitesidir. Eğitim dili İngilizce ve Türkçedir.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Şehir Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu vakıf üniversitesi

İstanbul Şehir Üniversitesi, 2008'de Bilim ve Sanat Vakfı tarafından kurulan ve 30 Haziran 2020'de faaliyetlerine son verilen bir vakıf üniversitesidir.

Kastamonu Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü 2006 yılında Fen ve Mühendislik Bilimleri alanında lisansüstü eğitimi düzenlemek, bilimsel ve teknolojik gelişmeleri izleyerek lisansüstü çalışma ve projelere yön vermek, öğrencileri güncel konularda ileri araştırmalara yöneltmek amacıyla kurulmuştur. Enstitüde, bağlı anabilim dallarında 16 Profesör, 17 Doçent, 34 Yardımcı Doçent ve 51 öğretim görevlisi ve toplam 500'den fazla yüksek lisans, doktora ve sanatta yeterlik öğrencisi bulunmaktadır. Enstitü şu ana kadar 300'e yakın öğrenci mezun etmiştir. Enstitü Kastamonu Üniversitesi Kuzeykent Yerleşkesi içinde hizmet vermektedir.

Toros Üniversitesi, 2009 yılında Mersin'de Mersin Eğitim Vakfı tarafından kurulmuş olan bir Vakıf Üniversitesi'dir.

<span class="mw-page-title-main">Avrasya Üniversitesi</span> Trabzonda kurulu vakıf üniversitesi

Avrasya Üniversitesi, Trabzon'da yerleşik; Maçka İmar, Eğitim, Kültür ve Sosyal Hizmet Vakfı tarafından kurulmuş kamu tüzel kişiliğine haiz bir vakıf üniversitesi'dir. Yükseköğretim Kurulu'na 2010 yılında yapılan başvuruyu takiben mevzuatta öngörülen süreçler tamamlanmış ve TBMM Genel Kurulu'nda kanunla Avrasya Üniversitesi'nin kurulması kabul edilmiştir. Kanunun 28.01.2011 tarihli Resmî Gazetede 27829 sayı numarasıyla yayımlanmasıyla Avrasya Üniversitesi tüzel kişiliğini kazanmıştır. Avrasya Üniversitesi Mütevelli Heyeti tarafından yönetilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi</span> Ankarada kurulu devlet üniversitesi

Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi (AYBÜ), eski adıyla Yıldırım Beyazıt Üniversitesi, Ankara'nın beşinci devlet üniversitesi. 27648 Sayı ve 21 Temmuz 2010 tarihli T.C. Resmî Gazete'de yayımlanan karar uyarınca, 7 fakülte, 1 yüksekokul ve 4 enstitü ile 1 konservatuvarla kurulmuş, 2011-2012 Öğretim yılında öğrenci alımına başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Antalya Bilim Üniversitesi</span> Antalyada kurulu vakıf üniversitesi

Antalya Bilim Üniversitesi 21 Temmuz 2010 tarihli Resmî Gazete kararıyla Antalya'da kurulmuş olan ikinci üniversite ve ilk vakıf üniversitesidir. Antalya Bilim Üniversitesi, Gaye Eğitim Sağlık Spor ve Çevre Vakfı tarafından kurulmuştur. 2012-13 eğitim öğretim dönemine öğrenci alımına başlayan üniversitenin rektörü Prof. Dr. Semih Ekercin'dir.

<span class="mw-page-title-main">Varna Hür Üniversitesi</span>

Varna Hür Üniversitesi „Černorizec Hrabǎr” Varna kentinde bulunup, Bulgaristan’ın en büyük özel okuludur. Altın Kum tatil merkezinin yakınında bulunmaktadır.