İçeriğe atla

Challenger 2

FV4034 Challenger 2

Çeşidi Ana muharebe tankı
Uyruğu Birleşik Krallık
Hizmet geçmişi
Hizmet 1998- günümüz
Kullanıcılar Birleşik Krallık, Umman
Kullanıldığı savaşlar Irak Savaşı
Üretim tarihi
Tasarlandığı tarih 1988
Üretici Alvis Vickers, BAE Systems
Birim maliyeti 5.200.000$
Üretildiği tarih 1993-2002
Üretim adedi 446
Özellikler
Ağırlık 75.0
Uzunluk 8.3m
Genişlik 3.5m
Yükseklik 2.5m
Namlu Çapı 120mm
Mürettebat 4 (şoför, silahçı, doldurucu, komutan)
Yolcu yok


ZırhıChobham/Dorchester Level 2/3
Ana silahı L30A1 120 mm yivsiz top mermisi (mühimmatı 52 mermi)
Diğer silahları 1x7.62mm eşeksenli makinalı tüfek
Motor Perkins CV-12 Dizel
1,200 beygir (895 kW)
Kaldırma kapasitesi 19.2 beygir/ton
Süspansiyon donanımı sıvı-havalı
Boş ağırlık 62.5ton
Harekat menzili 450 km
Azami hızı 59 km/h

FV4034 Challenger II, Birleşik Krallık ve Umman orduları ile birlikte hizmet veren bir İngiliz ana muharebe tankıdır (Main Battle Tank-MBT). İngiliz şirketi Vickers Defense Systems (şimdi BAE Systems Land & Armaments olarak da bilinir) tarafından tasarlanmış ve üretilmiştir. 1998 yılında ilk kez servise girmiş ve 2035 yılına kadar kara kuvvetlerinin ana muharebe tankı olarak görevini icra etmesi planlanmaktadır.

Tankın Genel Özellikleri:

Deponun tahrik sistemi 550 kilometrelik bir menzil sağlar ve maksimum yol hızı 59 km/saat, arazide ise 40 km/saat seviyesindedir. Tankın dört kişilik mürettebatı bulunmaktadır: komutan, sürücü nişancı ve yükleyici. Bugüne kadar toplam 446 Challenger 2 üretilmiştir. Challenger 2, Chieftain ve Challenger I'de kullanılan L11 topunun ardılı olan 120 milimetre (4.7 inç) 55-kalibre uzunluğunda L30A1 topuyla donatılmıştır. Ağustos 2006'da, Irak'ta RPG-29 ve RPG-7 ile ateşlenmiş 10 - 15 tane roket isabeti almış, reaktif zırh ile güçlendirilmiş (ERA Explosive Reactif Armor) ön alt gövdeden hasar görmüş ve sadece 1 mürettebatı yaralanmıştır. Tank hasarlı halde üsse geri dönüp onarılmış ve kısa süre sonra görevine geri dönmüştür. Bu olay Challenger 2 tankına düşman ateşiyle kayda geçmiş alınan en büyük hasardır. Bu olay dışında yalnızca 1 tane Challenger 2 tankı kullanılamaz hale gelmiştir, o da dost bir başka Challenger 2 tarafından imha edilmiştir

Irak'ta yaşanan RPG saldırısı olayından sonra zırh takviyesi yapılmıştır. Challenger 2 Bosna, Kosova ve Irak'ta hala aktif hizmet görmektedir.

Tankı Kullandığı Silahlar: NATO ana savaş topları arasında yivli olduğu için benzersiz olan L30A1, İngiliz Ordusu zırh delici fin-stabilize discarding-sabot mermilerine (APFSDS, fakat bu yivsiz toplardaki mermilerden daha farklı yapıdadır) ek olarak, yüksek patlayıcılı başlıklı mermi (HESH) kullanımına devam etmektedir. Challenger 2 ayrıca bir L94A1 EX-34 7.62 mm zincirli makineli tüfek (bir çeşit makineli tüfek türüdür) ve 7.62 mm L37A2 makineli tüfek ile donatılmıştır. 49 tane top mühimmatı ve 4.200 mermi 7.62 mm mühimmat taşımaktadır.Challenger 2, Chieftain ve Challenger 1'de kullanılan L11 topunun ardılı olan 120 milimetre (4,7 inç) 55 kalibre uzunluğunda L30A1 topuyla donatılmıştır. Bu top da, 120 milimetrelik önceki İngiliz topları gibi termal bir yuva sistemi ile izole edilmiştir. Silah ağzı duman çekici ile donatılmıştır ve tamamen elektrikli bir kontrol ve stabilizasyon sistemi ile kontrol edilmektedir. Taret, oldukça ağır olmasına rağmen gelişmiş hidrolik basınç dengeleme sistemleri ile 360 derecelik tam tur dönüşünü 9 saniyede tamamlayabilmektedir. HESH mermilerinin APFSDS'den daha uzun menzili vardır (zira bir çeşit kimyasal delim gücüne sahip bir mermidir ve mesafeye bağlı hız kaybı yaşaması delim gücünü etkilemez). Ayrıca HESH binalara ve ince katmanlı araçlara karşı çok daha etkilidir. 120 milimetrelik topun önceki sürümlerinde olduğu gibi, itici yükler kabuk veya KE (kinetik enerjili delici) mermisinden ayrı olarak yüklenir. APFSDS mermi için yanıcı katı bir yük kullanılır ve HESH ve duman mermileri için yanıcı hemisferik bir torba şarjı kullanılır. Ana silahlandırma turlarının ateşlenmesini başlatmak için elektrikle ateşlenen bir havalandırma borusu kullanılır. (Ana silahlanma mühimmatı, mermi, şarj ve havalandırma borusundan oluşan "üç parçalı mühimmat" olarak tanımlanmaktadır.) Mühimmat parçalarının ayrılması da daha az cephane patlamasının sağlanmasına yardımcı olur.

Canada Computing Devices Company'nin dijital atış kontrol bilgisayarı, MIL STD1553B veri bankasına sahip iki adet 32-bit işlemci barındırır ve Savaşalanı Bilgi Kontrol Sistemi gibi ek sistemler içerir. Komutan lazerli uzaktan gösterge ile panoramik bir SAGEM VS 580-10 görüş kamerasına sahiptir. Yükseklik aralığı + 35 ° ila -35 ° arasındadır. Komutanın istasyonu, 360° görüş için sekiz adet periskop ile donatılmıştır. Thales Termal Gözlem cihazı, hem gece görüşü hem de termal görüntü sağlar.Termal görüntü, hem topçunun hem de komutanın monitörleri üzerinde görüntülenir.Topçunun, 200 m (660 fit) ila 10 km (6.2 mil) aralığında birincil görüşü vardır.

Challenger II, dünyadaki en ağır ve en iyi korunan tanklardan biridir. Taret ve gövde 2.jenerasyon Chobham zırhı (Dorchester olarak da bilinir) tarafından korunmaktadır. Patlayıcı reaktif zırh petekleri, ek çubuk zırhı ile birlikte gerektiğinde takılır. Nükleer, biyolojik ve kimyasal (NBC) koruma sistemi bulunur. Tankın şekli radarda görünürlüğünü minumuma indirir. Taretin her iki yanında, beş L8 sis bombası bulunmaktadır. Challenger 2, egzoz manifoldlarına dizel yakıt enjekte edilerek ekstradan gizlenme için duman yaratabilir.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Josef Stalin tankı</span> Sovyetler Birliği tarafından Eylül 1943te geliştirilen ağır sınıf tank

Iosif Stalin tankı, II. Dünya Savaşı döneminde Sovyetler Birliği tarafından Eylül 1943 tarihinde ağır sınıf tank olarak geliştirildi ve ilk olarak Kursk bölgesinde kullanıldı. Ayrıca JS veya ИС tankları olarak da bilinirler.

<span class="mw-page-title-main">Panzer III</span> Savaş Tankı

Panzerkampfwagen III, II. Dünya Savaşı'nda kullanılmış olan Alman savaş tankıdır.

<span class="mw-page-title-main">Leopard 2</span> Alman yapımı savaş tankı

Leopard 2 Alman yapımı 3. nesil bir ana muharebe tankıdır. 1970'lerde geliştirilmeye başlanan tank, 1979'da Bundeswehr bünyesine katılmış ve Leopard tankları ile değiştirilmiştir. Değişik çeşitlemeleri Alman ordusu tarafından kullanılmaktadır. Ayrıca İngiltere ve Fransa dışındaki birçok AB ülkesi de bu tankı tercih etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Tanksavar</span> tank imha etmek üzere tasarlanan tahrip gücü yüksek silah

Tanksavar terimi her ne kadar tank türünü işaret etse de aslında tüm askeri amaçlı ZSA sınıf araçları kapsamaktadır. Bu terim bu türden araçların imhasını veya etkisiz hale getirilmesi için kullanılan tüm silah türlerini kapsar. Bunlar başlıca yüksek namlu çıkış hızına sahip topçu sistemleri, füzeler, değişik otomatik top ve tanksavar mayınlarını kapsar.

<span class="mw-page-title-main">Tank</span> Ateş gücü ve mobilitesi yüksek, ağır zırhlı araç

Tank; ana görevi doğrudan ateş gücü kullanımıyla düşman kuvvetlerine saldırmak olan, paletli ve zırhlı savaş aracı veya bu araçlardan oluşan birlikleri kapsayan askeri sınıf. Tankı diğer savaş araçlarından ayıran özellikleri ağır bir zırha, yüksek ateş gücüne ve her türlü arazide hızlı gidecek şekilde tasarlanmış sürüş takımlarına sahip olmasıdır. Her ne kadar masraflı ve lojistik açıdan çaba gerektiren araçlar olsa da, yer hedeflerine saldırma yeteneği ve piyadelerin moralini çökertmesi nedeniyle modern orduların vazgeçilmez unsurlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">Little Willie</span>

Little Willie, Mark I Tankı için İngiliz gelişiminde bir prototip oldu. Landships Komitesi'nin Emriyle 1915 sonbaharında inşasına başlanmıştır, bu tarihte tamamlanmış ilk tank prototipi olan Little Willie, ayakta kalan en eski tanktır ve İngilizlerin koleksiyonunun en ünlü parçalarından biri olarak Bovington Tank Müzesi'nde korunmuştur.

<span class="mw-page-title-main">M1 Abrams</span> Amerikan menşei ana muharebe tankı

M1 Abrams, ABD Kara Kuvvetleri ve Deniz Piyadeleri'nin yanında Mısır, Kuveyt, Suudi Arabistan, Avustralya ve 2010'dan itibaren Irak orduları envanterinde bulunan 3. nesil bir ana muharebe tankıdır. 1980'den başlayarak ortaya çıkan üç ana tipiyle Amerikan Ordusu tarafından kullanılan temel tank sınıfıdır. Son üretilen M1A2 modellerinde yeni nesil zırh ve elektronik sistemler kullanılmıştır. Tank adını 1968 ile 1972 yılları arasında görev yapan eski Genelkurmay Başkanı General Creighton Abrams'dan almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Sabra (tank)</span>

Sabra Ana Muharebe Tankı, IMI 'in Ramat Hasharon'da bulunan Slavin ağır silahlar departmanı tarafından tasarlanan, daha yüksek kalibreli top ve pasif zırhla geliştirilen M60 tankının modernize edilmiş bir uyarlamasıdır. Sabra geliştirme paketinin tümünde gözlem aygıtı programları, talebe ve operasyonel gereksinimlere göre özelleştirilir. Yunan Silahlı Kuvvetleri'nin dönemin en modern tanklarından olan Leopard 2A6 tedarik etmesini takiben Türk Silahlı Kuvvetleri'nin acil zırhlı ihtiyacını karşılamak için böylesi bir modernizasyona gidilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">M10 Wolverine</span> Amerikan tank imha edici

M10 3 inç KMO, Amerika Birleşik Devletleri Ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında tank imha edici olarak kullanılan araçtır.

<span class="mw-page-title-main">Ariete</span> İtalyan ana muharebe tankı

Ariete, İtalyan ordusunun ana muharebe tankıdır. Iveco Fiat ve Oto Melara firmalarının ortak çalışması yeni ateş gücü, hareketlilik ve koruma özellikleri ile üretilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Arjun (tank)</span> Hindistan Ana Muharebe Tankı

Arjun, Hindistan ordusu için üretilen ana muharebe tankıdır. Adını Hindistan'da çok bilinen Mahabharata destanındaki bir kahramandan almıştır.

Yüksek patlayıcı başlıklı mermi, içerisindeki savaş başlığında plastik patlayıcı bulunan ve tanklara karşı kullanılan bir mermi türüdür. Bu mermi Soğuk Savaş sırasında İngiltere Ordusu tarafından geliştirildi. Soğuk savaş döneminde İngiliz ana muharebe tanklarında bu mühimmat kullanıldı. Bu mühimmat ayrıca İngilizlere ait 105 mm Centurion tankını satın alan İsveç, Hindistan ve İsrail tarafından da kullanıldı. Amerikan Ordusu bu mermiye HEP High Explosive,Plastic(Türkçesi→yüksek patlayıcılı plastik) demektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kliment Voroşilov (tank)</span> Sovyetler Birliği tarafından üretilen ağır sınıf topçu tankı

Kliment Voroşilov (KV) Sovyetler Birliği tarafından üretilen ve Kızıl Ordu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan ağır sınıf tank serisinin verilen genel isimdir. Adını Sovyet savunma bakanı ve politikacı Kliment Voroşilov'dan almıştır. Nazi Almanyası ordusu Wehrmacht'ın Sovyetleri işgali sırasında Alman zırhlı araçlarına rakip olabilecek tankların başında geliyordu.

<span class="mw-page-title-main">Mk II kruvazör tankı</span> İngiliz ağır kruvazör tankı

Mk II Kruvazör Tank (A10), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında zırhlı savaş aracıydı. Mk I Kruvazör Tankı ile beraber tasarlandı. Kardeşinden daha ağır ve bu türün daha çok piyade tankı versiyonu olarak üretildi. Pratikte piyade tankı olarak düşünülse de, bu tank için "ağır kruvazör" tanımını kullanabilir.

<span class="mw-page-title-main">Crusader tankı</span> Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı araç

Mk VI Kruvazör tankı, Crusader (A15), Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan kruvazör tank sınıfında bir zırhlı savaş aracıydı. Özellikle Britanya ordusu tarafından Kuzey Afrika Cephesi'nde kullanılan en önemli zırhlı araçtı. Toplamda 5.300 adetten fazla üretildi.

<span class="mw-page-title-main">Sherman Firefly</span>

Sherman Firefly, Birleşik Krallık ordusu tarafından II. Dünya Savaşı sırasında kullanılan Sherman tankı üzerine yerleştirilen,İngiliz yapımı çok güçlü 17 librelik tanksavar topuyla donatılmış bir zırhlı savaş aracıydı.

<span class="mw-page-title-main">Type 59</span>

Type 59 Ana muharebe tankı, her yerde bulunan Sovyet T-54A tankının Çin kopyasıdır. İlk araç 1958'de üretildi ve 1959'da hizmete alındı. Bununla birlikte 1963'te seri üretime başlandı. Yaklaşık 9500 tank yapıldı ve üretimi 1980'de durduruldu ve yaklaşık 5500 tank Çin Silahlı Kuvvetleri envanterindedir. Type 59, 2000'lere kadar Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nun belkemiğini oluşturdu. Type 59-I ve Type 59-II varyantları ise 2002'de servise girdi.

<span class="mw-page-title-main">T-14 Armata</span> Rus menşei savaş tankı.

T-14 Armata, yeni nesil Rus Ana muharebe tankı. ilk kez 2015 Moskova askeri zafer gösterisinde tanıtılmıştır. Rusya ordusu için 2015-2020 tarihleri arasında 2300 adet üretilmesi planlanmaktaydı.

Object 279 Kotin, 1959 sonunda geliştirilen bir Sovyet deneysel ağır tankıydı.

T57 ağır tankı, Amerikan ordusu tarafından Soğuk Savaş döneminde M103 ağır tankının daha da geliştirilmiş versiyonu olarak geliştirilen deneysel bir ağır tanktı. Ağır zırh ve uzun menzilli 120 mm yivli topa sahip olan T57'nin, Avrupa'daki Amerikan ağır tank brimlerinde hizmet veren M103'ün yerini alması gerekiyordu. Gövde cephesindeki zırhın kalınlığı 5–8 inç (130–200 mm) arasında değişecek ve taret her tarafta maksimum 5,98 inç (152 mm) olacaktı. Fransız AMX 50 projesi gibi, salınımlı bir kuleye sahip olacaktı. Ayrıca 153 mm'lik bir top alacaktı. 203 mm'lik bir topun monte edilmesi için deneyler de yapıldı, ancak kısa süre sonra bunun mümkün olmadığı görüldü. Ağır zırhlı taretin ve topun fazla ağırlığı nedeniyle taret salınım sisteminde birden fazla sorun keşfedilince projeden vazgeçildi.