İçeriğe atla

Cezzâr Ahmed Paşa Camii

Koordinatlar: 32°55′22″K 35°04′13″D / 32.92278°K 35.07028°D / 32.92278; 35.07028
Cezzâr Ahmed Paşa Camii
מסגד אל-ג'זאר
مسجد الجزار
Cezzâr Ahmed Paşa Camii
Harita
Temel bilgiler
KonumAkka, İsrail
Koordinatlar32°55′22″K 35°04′13″D / 32.92278°K 35.07028°D / 32.92278; 35.07028
İnançSünni İslam
Mimari
Mimar(lar)Cezzâr Ahmed Paşa
Mimari türCami
Mimari biçimOsmanlı
İslam
Tamamlanma1781
Özellikler
Minare sayısı1

Cezzâr Ahmed Paşa Camii (Arapçaسجد الجزار, romanizeMescidü'l-Cezzâr; İbraniceמסגד אל-ג'זאר, romanizeMşsgad al-Gzar) veya Akka Beyaz Camii, İsrail'in Akka kentinde bulunan bir camidir. Cami, 1781 yılında Osmanlı döneminde inşa edilmiş olup Doğu Akdeniz'e bakan eski Akka kentinin surlarının içindeki Cezzâr Caddesi üzerinde yer alır ve adını Osmanlı Bosnalı valisi Cezzâr Ahmed Paşa'dan almaktadır.

Tarihçe

Akka'daki Hayfa körfezine bakan Cezzâr Ahmed Paşa Camii. Mart 1959

Cezzâr Ahmed Paşa Camii, etkileyici bayındırlık işleri ve 1799'da Akka Kuşatması'nda Napolyon Bonapart'ı yenilgiye uğratmasıyla ünlü, Sayda ve Şam eyaletlerinin Akka merkezli valisi Cezzâr Ahmed Paşa'nın projesiydi. Ahmed Pala, caminin yapımını 1781 yılında emretmiş ve o yıl içerisinde tamamlatmıştır.[1] Ahmed Paşa, mimarlık eğitimi olmamasına rağmen caminin mimarıydı,[2][3] planlarını ve tasarımını çizmiş[2] ve tüm inşaatına nezaret ediyordu.[2][3] Komplekste caminin yanı sıra öğrenci lojmanlarının bulunduğu bir İslami ilahiyat akademisi, bir İslami mahkeme ve bir halk kütüphanesi de bulunuyordu.[3][4] Cami dini amaçlar için inşa edilmişti, ancak onun görkemli büyüklüğü ve ek işlevleri de Ahmed Paşa tarafından Osmanlı Suriyesi'nin hükümdarı olarak siyasi meşruiyetini sağlamlaştırmanın bir aracı olarak hizmet etmeyi amaçlıyordu.[5] Camiyi Osmanlı başkenti İstanbul'daki camileri örnek alarak modelledi.[3][4]

Cezzâr Ahmed Paşa Camii, eski Müslüman ve Hristiyan ibadethaneleri ve askeri mimari de dahil olmak üzere diğer Haçlı binaları üzerine inşa edilmiştir.[1][4] Caminin inşaat malzemeleri, özellikle de mermer ve granit bileşenleri, Caesarea, Atlit ve Orta Çağ'dan kalma Acre'nin antik kalıntılarından alınmıştır.[4] Ahmed Paşa, caminin inşaatı için birkaç Rum duvarcıyı görevlendirdi.[6] Kapının iç kısmında mermer bir disk üzerinde, hükümdarın ve babasının adını taşıyan ve "daima muzaffer" efsanesini taşıyan bir tuğra bulunmaktadır.

Caminin bitişiğinde Ahmed Paşa ile onun evlatlığı ve halefi Süleyman Paşa ve akrabalarının türbelerinin bulunduğu küçük bir mezarlık bulunmaktadır.[7]

Mimarisi

Cami, hem Bizans hem de Pers tarzlarını birleştiren Osmanlı mimarisinin mükemmel bir örneğidir. Yeşil kubbesi ve minaresi, merdivenlerinin yanındaki yeşil kubbeli sebil (Sultan II. Abdülhamid tarafından soğuk içme suyu ve içecek dağıtımı için yaptırılan köşk) ve geniş avlusu bu özelliklerinden bazılarıdır.[7]

Akka'nın silüetine hakim olan cami, başlangıçta Mescid-i Envar ("Ulu Işık Camii") olarak adlandırılıyordu ve bir zamanlar uzaklardan parıldayan gümüşi beyaz kubbesi nedeniyle Beyaz Cami olarak da biliniyor. Kubbe artık yeşile boyanmıştır.[1] Minarenin 124 basamaklı döner merdiveni bulunmaktadır.[8]

Cami, günümüz İsrail'inde hakimiyeti tartışmalı olan Kudüs dışında bulunan en büyük camidir.

Tarihçi Nur Masalha, Cami'yi "Filistin'in olağanüstü zengin askeri ve kültürel mirasını birleştiren ve geri dönüştüren Osmanlı Bizans, Filistin ve Fars tarzlarının karışımı" ile dikkate değer olarak tanımlıyor.[4]

Galeri

Kaynakça

  1. ^ a b c Archnet 5 Ağustos 2011 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Jazzar Mosque.
  2. ^ a b c Philipp 2001, p. 58.
  3. ^ a b c d Sharon 1997, p. 47.
  4. ^ a b c d e Masalha, Nur (2018). Palestine : a four thousand year history. Londra. ss. 38-39. ISBN 978-1-78699-272-7. OCLC 1046449706. 27 Ekim 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Temmuz 2024. 
  5. ^ Philipp 2001, p. 59.
  6. ^ Sharon 1997, p. 50.
  7. ^ a b Mosque of Ahmed Jezzar Pasha 13 Ekim 2012 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi. Ullian, Robert. Wiley Publishing
  8. ^ Elian J. Finbert (1956) Israel Hachette, p 177

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Fatih Camii</span> İstanbul, Fatihte Fatih Sultan Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliye

Fatih Camii ve Külliyesi, İstanbul'un Fatih ilçesinde II. Mehmed tarafından yaptırılmış olan cami ve külliyedir. Külliye içinde 16 adet medrese, darüşşifa (hastane), tabhane (konukevi) imaret (aşevi), kütüphane ve hamam bulunmaktadır. Şehrin yedi tepesinden birinde inşa edilmiştir. Cami 1766 depreminde yıkıldıktan sonra onarılarak 1771'de bugünkü halini almıştır. 1999 Gölcük Depreminde zemininde kaymalar tespit edilen camide 2008 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından zemin güçlendirme ve restorasyon çalışmalarına başlandı ve 2012 yılında tekrar ibadete açılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Zeynep Sultan Camii</span>

Zeynep Sultan Camii 1769 yılında III. Ahmed'in kızı Zeynep Sultan tarafından Ayazma Camii'nin de mîmarı olan Mehmed Tahir Ağa'ya yaptırılmış barok tarzındaki câmidir. Mîmârî tarzına bulunduğu mekân göz önüne alınarak karar verilmiştir. Bu özel tarzı ve yapımında kullanılan malzemeler nedeniyle Bizans kiliselerini anımsatır.

<span class="mw-page-title-main">Süleymaniye Camii</span> İstanbulda bulunan bir cami

Süleymaniye Camii, Kanuni Sultan Süleyman adına 1551-1557 yılları arasında İstanbul'da Mimar Sinan tarafından inşa edilen camidir.

<span class="mw-page-title-main">Nuruosmaniye Camii</span> İstanbulda Barok mimari tarzında yapılan ilk cami

Nuruosmaniye Camii, İstanbul'da inşa edilmiş ilk barok özellikli camidir. Çemberlitaş semtinde, Kapalıçarşı girişinde yer alır. 1748-1755 yıllarında inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Cerrah Mehmed Paşa Camii</span> İstanbulda cami

Cerrah Mehmed Paşa Camii, İstanbul ili Fatih ilçesi Aksaray Mahallesinde bulunan tarihi cami. 1594'te Cerrah Mehmed Paşa tarafından yaptırılmıştır. Mimarı Mimar Davud Ağa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Şişli Camii</span> İstanbul, Türkiyede bir cami

Şişli Camii, İstanbul, Türkiye'de, Şişli ilçesinde bulunan bir camidir. Halâskârgazi Caddesi ile Abide-i Hürriyet Caddesi'nin kesişmesiyle oluşan bir adacıkta konumlanır.

<span class="mw-page-title-main">Zağnos Paşa Camii</span> Balıkesirde bir cami

Zağnos Paşa Camii veya Balıkesir Ulu Camii, Türkiye'nin Balıkesir şehir merkezinde bulunan15. yüzyıl yapısı cami.

İskenderpaşa Camii, İstanbul Fatih'te Sarıgüzel caddesindedir. Daha sonra bu caddeye bu camide ve bölgede gerçekleştirdiği hizmetlerden dolayı Mehmed Zahid Kotku'nun adı verilerek Mehmed Zahid Kotku Caddesi olarak değiştirilmiştir. Banisi, II. Bayezid vezirlerinden İskender Paşa'dır. 1505'te inşa edilen cami, çeşitli tarihlerde tamir görmüş, en son 1999 depreminde kubbe ve minaresinde hasar meydana gelmiş ve yeniden tamir edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Sokollu Mehmed Paşa Külliyesi</span>

Sokollu Mehmet Paşa Külliyesi, Mimar Sinan'ın İstanbul Kadırga'da Şehit Mehmet Paşa yokuşunda bulunan ve cami ile külliyeden oluşan bir eseri. Sinan'ın en güzel eserlerinden biri sayılır. Üç padişaha sadrazamlık yapan Sokollu Mehmet Paşa adına 1571'de karısı tarafından yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Hekimoğlu Ali Paşa Camii</span>

Hekimoğlu Ali Paşa Camii, İstanbul'un Fatih ilçesinde, Cerrahpaşa mahallesinde Kızılelma caddesi ile Hekimoğlu Ali Paşa caddesi kavşağında Osmanlı dönemi, 18. yüzyıla özgü bir camidir. Külliyesi ile birlikte klasik Türk mimarisinin son eseri olarak kabul edilir. 1734-1735 yılları arasında inşa edilmiştir. Üç kere sadrazamlık yapmış olan Hekimoğlu Ali Paşa adına yapılmıştır. Mimarları Çuhadar Ömer Ağa ile Hacı Mustafa Ağa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Ahmediye Camii (Fatih)</span> İstanbulda bulunan bir cami

Ahmediye (Orta) Camii İstanbul'un Fatih ilçesinde İskenderpaşa mahallesindedir. Bir başka İstanbul Ahmediye Camii Üsküdar'da bulunmaktadır. Yeniçeri Ortaları için Pargalı İbrahim Paşa tarafından yaptırılan İskenderpaşa muhtarlığına bitişik sekizgen Ahmediye (Orta) Camii'nin ilk yapım tarihi 1527'dir. 1826 yılındaki Yeniçeri Ocaklarının topa tutulması esnasındaki yıkılışlardan sonra yeniden yapılışı ise üzerindeki kitabeye göre 1913'tedir. Vatan Caddesi'nden Fatih'e yukarı çıkan Aile Sokağı'nın Öksüzler Sokağı ile Karakadı Sokağı'nın çapraz kesişme noktasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Yeşil Cami (Bursa)</span> Bursa, Türkiyede bir cami

Yeşil Cami, Bursa'da ilk dönem Osmanlı mimarisinin önemli örnekleri arasında yer alan bir tarihi yapı.

<span class="mw-page-title-main">Şemsi Paşa Camii</span> İstanbulda bir cami

Şemsi Paşa Camii veya Kuşkonmaz Camii, İstanbul'un Üsküdar ilçesi, Şemsi Paşa Caddesinde yer alan, Osmanlı Dönemi'nden kalma tarihi bir camidir.

<span class="mw-page-title-main">İznik Yeşil Cami</span> İznikte bir cami

İznik Yeşil Camii, Bursa ili, İznik ilçesinde bulunan Osmanlı mimarisinin ilk örneklerindedir. I. Murat'ın sadrazamı Çandarlı Halil Paşa tarafından yaptırılmıştır. Paşanın 1387'de ölmesi üzerine cami oğlu Çandarlı Ali Paşa tarafından bitirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Selimiye Camii</span> Üsküdar Mahallesinde bir cami

Büyük Selimiye Camii, Osmanlı Padişahı III. Selim tarafından Barok ve Osmanlı mimarisi tarzlarında yaptırılmış, İstanbul'un Üsküdar semtinde bulunan tarihi cami.

<span class="mw-page-title-main">Salepçioğlu Camii</span> İzmir, Türkiyede bir cami

Salepçioğlu Camii İzmir'in Konak ilçesinde bulunan Salepçizade Hacı Ahmed Ağa tarafından yaptırılmış ve 1897-1905 yılları arasında inşası tamamlanmış cami.

<span class="mw-page-title-main">İskender Paşa Camii (Diyarbakır)</span> Sur, Diyarbakırda cami

İskender Paşa Camii, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde yer alan camidir. Diyarbekir Eyaleti'nin 12. Osmanlı Valisi Çerkes İskender Paşa'nın emriyle 1551 ya da 1554 yılında caminin yapımına başlanmış ve 1557'te tamamlanmıştır. Bazı kaynaklarda caminin mimarı olarak Mimar Sinan'ın kaydedildiği ifade edilmekteyse de bu konuda netlik söz konusu değildir.

<span class="mw-page-title-main">Selimiye Camii (Konya)</span> Konya, Türkiyede bir cami

Konya Selimiye Camii, Türkiye'nin Konya şehrinde bulunan bir camidir. Osmanlı döneminde 16. yüzyılda tamamlanmıştır.

Diyarbakırlı Seyyid Kasım Gubari, şiirsel yazıları ve hat sanatıyla tanınan bir 17. yüzyıl Osmanlı sanatçısıydı. Zamanının en başarılı hattatlarından biri olarak kabul edilir. İstanbul'daki Sultanahmet Cami de dahil olmak üzere bir dizi önemli kamu binasını süsledi.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Paşa Camii (Rodos)</span> Rodos, Yunanistandaki tarihi bir cami

Mustafa Paşa Camii, Yunanistan'ın güneyindeki Rodos'ta bulunan Osmanlı döneminden kalma bir camidir. Rodos'un surlarla çevrili eski şehir kısmında yer alan cami ibadete açık değildir. Bununla birlikte, cami Müslüman topluluğu tarafından zaman zaman nikah salonu olarak kullanıma açılmaktadır. Mustafa Paşa Camii, küçük bir meydanda, şehir hamamının bitişiğinde bulunmaktadır.