İçeriğe atla

Cezayirli Gazi Hasan Paşa Çeşmesi (Çatma Mescit)

Koordinatlar: 41°01′56″K 28°58′08″D / 41.03222°K 28.96889°D / 41.03222; 28.96889
Cezayirli Gazi Hasan Paşa Çeşmesi (Çatma Mescit)
Harita
Genel bilgiler
TürÇeşme
KonumBeyoğlu, İstanbul, Türkiye
Koordinatlar41°01′56″K 28°58′08″D / 41.03222°K 28.96889°D / 41.03222; 28.96889
Teknik ayrıntılar
MalzemeMermer

Cezayirli Gazi Hasan Paşa Çeşmesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesi, Kasımpaşa semtindeki Osmanlı dönemi çeşmelerdir. Kasımpaşa semtinde birden fazla aynı isimde çeşme bulunur.

Galeri

Ayrıca bakınız

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Deniz Harp Okulu</span> Türk Deniz Kuvvetlerine muvazzaf subay yetiştiren lisans düzeyindeki okul, bahriye

Deniz Harp Okulu (DHO) ya da geleneksel adıyla Bahriye; 1773 yılında Cezayirli Gazi Hasan Paşa tarafından Kasımpaşa, İstanbul'da Tersane Hendesehanesi adıyla kurulmuş olan ve 1985'ten itibaren Tuzla, İstanbul'da bulunan Türk Deniz Kuvvetleri'ne muharip subay yetiştiren askeri eğitim kurumu. Mezuniyet törenleri her yıl 31 Ağustos'ta yapılan Deniz Harp Okulu'nda, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı bağlısı birliklerde görev yapmak üzere subay yetiştirilmektedir. Okulda endüstri, elektrik-elektronik, bilgisayar, makine ve gemi inşa mühendisliği bölümleri vardır. Ayrıca okulun Pusula adında bir de öğrenci dergisi mevcuttur. Okulun komutanlığını Tuğamiral Ramazan Özoğul yapmaktadır. Öğrencilere bahriyeli denmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Kasımpaşa</span> İstanbulda bulunan bir semt

Kasımpaşa, İstanbul ilinin Beyoğlu ilçesinde bulunan tarihî semt.

<span class="mw-page-title-main">Hacıhüsrev</span>

Hacıhüsrev, İstanbul, Beyoğlu İlçesi'nde semt. İstiklal Mahallesi'nin Hacı Ahmet Mahallesi'ne komşu olduğu batı kesiminde yer alır. Semt adını buradaki Hacı Hüsrev Caddesi'nden alır. Bu cadde Ali Kabuli Caddesi Feriköy'e çıkan Yay Meydanı Caddesi'ne bağlanır. Doğudaki Hacı Ahmet Bostanı Sokağı ile batıdaki Piyale Paşa Bulvarı arasında yükselen sırtta bulunan yerleşme alanı günümüzde Hacıhüsrev olarak adlandırılır. Hacıhüsrev kuzeyde Feriköy Mezarlığı ile sınırlıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mandalzade Hüsameddin Paşa</span>

Mandalzade Hüsameddin Paşa Osmanlı devlet adamı ve denizcisi. 1770 yılındaki Çeşme Deniz Muharebesi'nde Kaptan-ı Derya sıfatıyla Osmanlı donanmasının komutanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Cezayirli Gazi Hasan Paşa</span> 155. Osmanlı sadrazamı

Cezayirli Gazi Hasan Paşa, 18. yy'ın ikinci yarısında Kaptan-ı derya ve sadrazam olarak görev yapan Palabıyık lakaplı Osmanlı devlet adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Piyalepaşa</span> Beyoğlu, İstanbul, Türkiyede mahalle

Piyalepaşa, İstanbul ilinin Avrupa Yakası'nda bulunan Beyoğlu ilçesine bağlı bir mahalledir. İdari sınırlarına bakıldığında güneyinde Kaptanpaşa; batısında Fetihtepe; doğusunda Şişli ilçesine bağlı Paşa ve Mahmut Şevket Paşa; kuzeyinde Kâğıthane ilçesine bağlı Mehmet Akif Ersoy mahalleleri bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Koca Yusuf Paşa</span> 153. Osmanlı sadrazamı

Koca Yusuf Paşa, Osmanlı Devleti hizmetinde I. Abdülhamid ve III. Selim saltanatları sırasında 25 Ocak 1786 - 28 Mayıs 1789 ve 12 Şubat 1791 - 4 Mayıs 1792 dönemlerinde iki kez sadrazamlık yapmış Gürcü asıllı bir devlet adamıdır.

Hoşyar Kadın ya da Huşyar Kadın, Osmanlı Padişahı II. Mahmud'un ikinci kadınıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cezayirli Gazi Hasan Paşa Anıtı (İzmir)</span> Çeşmede bir anıt

Cezayirli Gazi Hasan Paşa Anıtı, İzmir ilinin Çeşme ilçesinde bulunan bir anıttır. Anıt, Çeşme şehir merkezinde tarihi kalenin önünde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Limni Kuşatması (1770)</span>

Limni Kuşatması, 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Midilli Kuşatması (1771)</span>

Midilli Kuşatması, 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Toprakada Deniz Muharebesi</span>

Toprakada Deniz Muharebesi, 1768-1774 Osmanlı-Rus Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">Kasımpaşa İskelesi</span> İstanbulda iskele

Kasımpaşa İskelesi, Haliç'in kuzey kıyısındaki iskelelerden biridir. Kasımpaşa semtindedir. İdari olarak Beyoğlu ilçesi, Bedrettin mahallesindedir. Şehir Hatları'nın Üsküdar-Eyüpsultan, Kadıköy-Eyüpsultan ve Beşiktaş-Eyüpsultan hatları tarifeli seferlerinde kullanılmaktadır. İskeleye Turabi Baba caddesinden yaya olarak erişim mümkündür.

Abdi Kaptan Çeşmesi ya da Gedik Abdi Kaptan Çeşmesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki bir çeşmedir. 1622 ya da 1623 yılında yaptırılmıştır.

Güzelce Ali Paşa Çeşmesi ya da Ali Paşa Çeşmesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde bulunan bir çeşmedir.

<span class="mw-page-title-main">Kasım Paşa Camii</span> İstanbulda cami

Kasım Paşa Camii ya da Güzelce Kasım Paşa Camii, İstanbul ili Beyoğlu ilçesi Küçük Piyale mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi camidir. 2 kez yangın geçiren cami son haline 19. yüzyılda Abdülaziz döneminde ulaşmıştır.

Cezayirli Gazi Hasan Paşa Camii, İstanbul ili Beyoğlu ilçesi Camiikebir mahallesinde bulunan Osmanlı dönemi camidir. Daha sonra betonarme olarak yeniden inşa edilmiş özgün mimarisini yitirmiştir. 18. yüzyılda Cezayirli Gazi Hasan Paşa tarafından yaptırıldı. Tek minarelidir. Dört katlı binanın ilk iki katı cami, diğer iki katı lojman olarak kullanılır. Kültür varlığı olarak tescillidir.

<span class="mw-page-title-main">Mehmed Efendi Çeşmesi (Beyoğlu)</span> İstanbulda çeşme

Kethüda Mehmet Efendi Çeşmesi, İstanbul'un Beyoğlu ilçesi Bedreddin mahallesinde Osmanlı dönemi çeşmedir. Şişhane Metro İstasyonu Kasımpaşa çıkışı önündedir. Lâle Devri üslubunda yapılmıştır. Kitabesi üzerindedir. Restore edilmiş ancak suyu akmamaktadır. Kesme taştan yapılan çeşme yapısının üzeri kurşun ile örtülü, ön cephesi mermer ile kaplıdır.

Cezayirli Gazi Hasan Paşa Anıtı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesi Kasımpaşa semtinde Kasımpaşa İskelesi karşısındaki anıttır. Cezayirli Gazi Hasan Paşa'yı yanında aslan ile tasvir eden anıt Haluk Tezonar tarafından 1985'te yapılmıştır. Hasan Paşa, Osmanlı'da donanma komutanlığı yapmış olup anıt Osmanlı'da donanma komutanlığı olarak kullanılan Kalyoncu Kışlası binasının karşısındadır.

Cezayirli Gazi Hasan Paşa Çeşmesi ile şu maddeler kastedilmiş olabilir: