İçeriğe atla

Cezayir Türkleri

Cezayir Türkleri
Cezayir'deki Keçiova Camii, 1612 yılında Osmanlı Türkleri tarafından yaptırılmıştır. Yakın zamanda Türk hükûmeti tarafından restore edilmiştir.
Toplam nüfus
600.000 - 2.000.000 arası
(2008, Cezayir'deki Türk Büyükelçiliği'nin tahmini)[1]

Diğer tahminler: 1.740.000[2] 3.300.000[3]

Cezayir nüfusunun %5'i ila[2] %25'i Türk kökenli[4]
Önemli nüfusa sahip bölgeler
Diller
Din

Cezayir Türkleri (Arapçaالأتراك في الجزائر FransızcaTurcs en Algérie), Türk-Cezayirliler olarak da bilinen Cezayir'deki Türklerdir. Osmanlı İmparatorluğu'nun Cezayir'i fethetmesiyle birlikte, Türkler ilk kez Cezayir'e yerleşmiştir.

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ Turkish Embassy in Algeria 2008, 4.
  2. ^ a b Oxford Business Group 2008, 10.
  3. ^ Zaman. "Türk'ün Cezayir'deki lakabı: Hıyarunnas!". 25 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Mart 2012. 
  4. ^ Hizmetli 1953, 10.

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cezayir</span> Kuzey Afrikada bulunan bir ülke

Cezayir, resmî adıyla Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da bir ülkedir. 2,381,741 kilometre karelik yüzölçümü ile Afrika'nın yüzölçümü olarak en büyük ülkesi olan Cezayir, dünyanın onuncu, Arap Dünyası ve Afrika Birliği içerisinde ise en büyük ülkedir. Aynı zamanda, 44 milyonluk nüfusuyla da Afrika'nın en kalabalık sekizinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Barbaros Hayreddin Paşa</span> Osmanlı denizcisi ve kaptan-ı deryâsı (1478–1546)

Hızır Reis veya bilinen adıyla Barbaros Hayreddin Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk kaptan paşası ve 25. kaptan-ı deryâsı olan denizci ve askerdir. 16. yüzyılın ilk yarısında gerçekleştirdiği askerî seferlerle Akdeniz'de Osmanlı egemenliğini pekiştirdi. Ayrıca Osmanlı Devleti'nin deniz politikasına ve Tersane-i Amire'ye nizam verdi.

.dz Cezayir için internet ülke kodu üst seviye alan adıdır. (CcTLD)

<span class="mw-page-title-main">Fransız Cezayiri</span> 1830 - 1962 yılları arasında Cezayirde varolmuş Fransız sömürgesi

Fransız Cezayiri veya Fransa Cezayir Mandası b 1830 - 1962 yılları arasında Cezayir'de var olmuş Fransız sömürgesi.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir millî futbol takımı</span>

Cezayir millî futbol takımı, Cezayir'i uluslararası arenada temsil eden futbol takımıdır.

<span class="mw-page-title-main">Mağrip</span> Kuzey Afrikada coğrafi bölge; Arap dünyasının batı yarısı

Mağrip, Arap dünyasının batı kısmıdır. Bölge, Cezayir, Libya, Moritanya, Fas ve Tunus dahil olmak üzere Batı ve Orta Kuzey Afrika'yı kapsar. Mağrip ayrıca Batı Sahra'nın tartışmalı bölgesini de içerir. 2018 itibarıyla bölgenin nüfusu 100 milyondan fazlaydı.

<span class="mw-page-title-main">Vahran</span> Cezayirde bir şehir

Vahran kuzeybatı Cezayir'de Akdeniz kıyısında bir şehirdir. Aynı zamanda Vahran ilinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Mağrip İsyanı (2002-günümüz)</span>

Mağrip İsyanı, 2002 yılından beri cihatçı Selefi silahlı grup Vaaz ve Savaş için Selefi Grup (GSPC) tarafından yönetilen isyanın konusudur. GSPC Cezayir hükûmetine karşı olan el-Kaide organizasyonu ile birliktir. Bu birlik kendi içinde Free Salafist Group u (GSL)'yi oluşturdu. Bu çatışma 2002 yılında son bulan Cezayir İç Savaşı'nın bir devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Cezâyir-i Garp (eyalet)</span> 1517-1830 arası Osmalı İmparatorluğu Afrika Eyaleti

Cezayir Eyaleti veya Cezayir Beylerbeyliği, Osmanlı Devleti'nin Sâlyâneli eyaletlerindendir.

<span class="mw-page-title-main">Sofiane Feghouli</span> Cezayirli-Fransız futbolcu (d. 1989)

Sofiane Feghouli, Fransa'da yetişmiş Cezayirli millî futbolcudur. Orta sahada, sağ ve sol kanatlarda görev alabilmektedir. Cezayir millî futbol takımında da oynamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Cezayir ilişkileri, Türkiye'nin Cezayir'le 1962 yılından bu yana sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir. Türkiye, Cezayir’i 31 Temmuz 1962 tarihinde tanıdı. Büyükelçilik 30 Haziran 1963 tarihinde faaliyetlerine başladı.

Cezayir'in illeri, Cezayir'in birinci düzey idari bölümleridir. Cezayir, 58 ile ayrılmaktadır. Bu iller, ek olarak 548 ilçeye ve ilçelerde belediyelere ayrılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Es-Setafi</span>

Es-Setafi, tam adıyla El-Vifak er-Riyadi es-Setafi ya da bilinen Fransızca adıyla ES Sétif, Cezayir'in Setaf şehrinde bulunan profesyonel futbol kulübüdür. 1958 yılında kurulan kulüp iç saha maçlarını 25.000 kişilik Stade 8 Mai 1945 stadyumunda oynamaktadır. Şu ana kadar 6 kez Cezayir Ligi şampiyonu olmuş, 8 kez Cezayir Kupası kazanmış; 1988, 2014 yılları olmak üzere 2 kez CAF Şampiyonlar Ligi, 2007, 2008 yıllarında 2 kez Arap Şampiyonlar Ligi ve 2015 yılında 1 kez CAF Süper Kupası'nı kazanmıştır.

Cezayir başbakanları listesi, Cezayir'de hükûmetin başındaki kişilerin listesidir. Makamda oturan kişi ise Cezayir Hükûmetinin başı ve Bakanlar Kurulunun başkanıdır. Makam, 1958'de Cezayir Kurtuluş Savaşı sırasında Mısır'ın Kahire kentinde sürgünde olan Cezayir Cumhuriyeti Geçici Hükûmeti (GPRA) başkanı olarak kurulmuştur.

İstihbarat ve Güvenlik Dairesi (DRS) Cezayir devlet istihbarat servisidir.

Kuloğlu Türkleri, Osmanlı'nın Berberi sahilindeki batı ve orta kıyı bölgelerinde yaşayan, Türk erkek ve Berberi kadınlardan doğan insanları tanımlamak için kullanılmış bir terimdir. Bu terim Osmanlı Cezayiri, Osmanlı Libyası ve Osmanlı Tunus'unda yaygın olarak kullanılırken, Mısır'daki Mısır Türkleri için kullanılmamıştır. Bugün, Kuloğullarının torunları bağımsızlıktan sonra büyük ölçüde yerel toplumların arasında entegre oldular, ancak yine de bazı kültürel geleneklerini koruyorlar; ayrıca Hanefi mezhebini yaşamaya devam ederler ve Türk kökenli soyadlarını hala kullanmaya devam ederler.

Refa Emrali, Türk heykeltıraş ve akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Adası'nın Fethi</span>

Cezayir Adası'nın Fethi, Osmanlıların elindeki Cezayir kentinin açıklarında bulunan ve 1510 yılından beri İspanyol İmparatorluğu'nun işgalindeki Cezayir Adası'nın 1529 yılında Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı birliklerince kuşatılıp ele geçirilmesiyle sonuçlanan askerî harekât.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir mutfağı</span>

Cezayir mutfağı, Cezayir'e özgü yemek pişirme tarzıdır. Cezayir mutfağı, Berberi kökenli bir Akdeniz ve Kuzey Afrika mutfağı olup Cezayir'in yüzyıllar boyunca diğer kültürler ve milletlerle olan etkileşimlerinden ve alışverişlerinden etkilenmiştir. Hem kara hem de deniz ürünlerinden elde edilen bir zenginlik ile karakterizedir. Cezayir topraklarına yönelik fetihler veya demografik hareketler, farklı halklar ve kültürler arasındaki alışverişin ana faktörlerinden ikisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Arap Sosyalist Baas Partisi</span> Cezayirde bir siyasi parti

Cezayir Arap Sosyalist Baas Partisi, Cezayir'de bir siyasi partidir. Irak liderliğindeki Baas Partisi'nin Cezayir bölgesel şubesidir. Ahmed Çutri tarafından yönetiliyor.