İçeriğe atla

Cezayir Silahlı Kuvvetleri

Cezayir Silahlı Kuvvetleri
الجيش الوطني الشعبي الجزائري (Arapça)
Aserdas Aghelnaw Agherfan Adzyari (Berberice)
Cezayir Silahlı Kuvvetleri arması
Kuruluş1962
Birimler
KarargâhCezayir
Genel Bilgiler
Askerlik yaşı19-30
Zorunlu askerlik12 ay[1]
Askere alınması mümkün
olan vatandaş sayısı
9,736,757 erkek, yaş 16-49[1] (2009 tah.),
9,590,978 kadın, yaş 16-49[1] (2009 tah.)
Askere alınmaya uygun
olan vatandaş sayısı
8,317,473 erkek, yaş 16-49[1] (2009 tah.),
8,367,005 kadın, yaş 16-49[1] (2009 tah.)
Her sene askerlik yaşına
genel vatandaş sayısı
375,852 erkek (2009 tah.),
362,158 kadın (2009 tah.)
Etkin personel sayısı512.000 (26)
Rezerve personel sayısı400.000 [2]
Maliye
Harcamalar$13 milyar (2016) [3][4]
Sanayi
Yerli yardımlarSNVI
ECMK-K
ENIM
BCL
ECM-R
SCAFSE
Dış yardımlarListe'de dış yardımlar

Cezayir Silahlı Kuvvetleri, Cezayir'i karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Cezayir Kara Kuvvetleri, Cezayir Hava Kuvvetleri, Cezayir Deniz Kuvvetleri ve Cezayir Jandarması'ndan askeri birliklerden oluşmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ a b "CIA - World Factbook -- Algeria". Central Intelligence Agency. 28 October 2009. 13 October 2012 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Kasım 2009. 
  2. ^ "Ülkelerin Askeri Güçleri". 2 Ekim 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Ekim 2017. 
  3. ^ "Arşivlenmiş kopya". 3 Mayıs 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2017. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 31 Ağustos 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 1 Ekim 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türk Silahlı Kuvvetleri</span> Türkiye Cumhuriyetinin askerî gücü

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), yurt dışından gelecek tehdit ve tehlikelere karşı Türk vatanını savunmakla görevli askerî kuvvettir. Görevi caydırıcılık sağlayacak şekilde askerî gücün muhafazasını ve güçlendirilmesini sağlamak, Türkiye Büyük Millet Meclisi kararıyla yurt dışında verilen görevleri yapmak ve uluslararası barışın sağlanmasına yardımcı olmaktır.

<span class="mw-page-title-main">İtilaf Devletleri</span> I. Dünya Savaşında Britanya, Fransa ve Rusyadan oluşan ittifak

İtilaf Devletleri, Anlaşma Devletleri ya da Müttefik Devletler, Britanya İmparatorluğu, Fransa ve Rusya'dan oluşan ittifaktır. I. Dünya Savaşı'ndaki iki ana ittifaktan biridir. İtilaf Devletleri Almanya'nın önderliğindeki İttifak Devletleri'ne karşı savaşmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri</span> Amerika Birleşik Devletleri Silahlı Kuvvetlerinin hava hizmeti şubesi

Amerika Birleşik Devletleri Hava Kuvvetleri, ABD askeri örgütlenmesinin başlıca kollarından biridir. Hava savaşları, hava savunması ve askeri uzay araştırmalarının geliştirilmesiyle görevlidir. Diğer askeri kollara hava desteği ve hizmeti de sağlar. 1941'de hava kuvvetleri olarak kara kuvvetleri içinde özerk bir komutanlık hâline getirilmiş, 1947 Ulusal Güvenlik Yasası ile bağımsız ABD Hava Kuvvetleri oluşturulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Kraliyet Donanması</span> Birleşik Krallıkta askerî örgütlenmenin denizcilik kolu

Kraliyet Donanması, Birleşik Krallık'ta askerî örgütlenmenin denizcilik koludur. Denizlerde ulusal güvenliği sağlamak, ticareti korumak ve uluslararası anlaşmaları uygulamakla görevlidir.

<span class="mw-page-title-main">Mağrip İsyanı (2002-günümüz)</span>

Mağrip İsyanı, 2002 yılından beri cihatçı Selefi silahlı grup Vaaz ve Savaş için Selefi Grup (GSPC) tarafından yönetilen isyanın konusudur. GSPC Cezayir hükûmetine karşı olan el-Kaide organizasyonu ile birliktir. Bu birlik kendi içinde Free Salafist Group u (GSL)'yi oluşturdu. Bu çatışma 2002 yılında son bulan Cezayir İç Savaşı'nın bir devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Amerika Birleşik Devletleri Donanması</span>

Amerika Birleşik Devletleri Donanması veya Birleşik Devletler Ulusal Donanması ABD Silahlı Kuvvetleri'nin deniz koludur. Yedi Amerika Birleşik Devletleri düzenli servisi'nden birisidir. 31 Aralık 2008 itibarıyla ABD Deniz Kuvvetleri etkin görevde 347.487 personele ve Deniz Kuvvetleri Yedekleri'nde ise 96.710 personele sahiptir. Askerlik hizmetinde 296 gemi ve 3.700'den fazla uçak işletmektedir. ABD Deniz Kuvvetleri dünyanın en büyük deniz kuvvetlerine sahiptir; muharebe donanma tonajı, sonraki 13 ortağından daha büyüktür. ABD Deniz Kuvvetler aynı zamanda Hizmet-içi 11 ile dünyanın en büyük taşıyıcı donanmasına sahiptir ve bir tanesi de henüz yapım aşamasındadır.

<span class="mw-page-title-main">Fransız Silahlı Kuvvetleri</span> Fransanın askerî gücü

Fransız Silahlı Kuvvetleri Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri ve Jandarma'dan oluşan üst askeri birim. Cumhurbaşkanı "chef des armées" unvanıyla, silahlı kuvvetlerin başıdır. Cumhurbaşkanı askeri konulardaki en üst otorite ve bir nükleer saldırı emri verebilecek tek kişidir. Fransız askeriyesinin öncelikli görevleri, ulusal sınırların güvenliği, yurt dışında Fransa'nın çıkarlarının korunması ve küresel istikrarın sağlanmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İran Silahlı Kuvvetleri</span> İran İslam Cumhuriyetinin askerî gücü

İran İslam Cumhuriyeti Silahlı Kuvvetleri, İran'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. İran Ordusu, İran Devrim Muhafızları Ordusu ve İran Kolluk Kuvvetleri'nden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Deniz Seferi (1541)</span>

Cezayir Deniz Seferi, (1541) yılında Kutsal Roma Cermen İmparatoru V. Karl'ın Osmanlı İmparatorluğu denetimindeki Cezayir'i ele geçirmek için düzenlediği başarısız askeri sefer ve kuşatma.

<span class="mw-page-title-main">Mısır Silahlı Kuvvetleri</span> Mısırın askerî gücü

Mısır Silahlı Kuvvetleri, Mısır'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Mısır Kara Kuvvetleri, Mısır Hava Kuvvetleri, Mısır Deniz Kuvvetleri ve Mısır Hava Savunma Kuvvetleri'nden askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Arnavutluk Silahlı Kuvvetleri</span>

Arnavutluk Silahlı Kuvvetleri (ASK), Arnavutluk'u dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. 1912 yılında Arnavutluk'un Osmanlı İmparatorluğu'ndan bağımsızlığını ilan etmesinden hemen sonra kuruldu. Silahlı kuvvetler, Kara, Hava ve Deniz Kuvvetleri'nden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Bulgaristan Silahlı Kuvvetleri</span>

Bulgaristan Silahlı Kuvvetleri, Bulgaristan'ı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Bulgaristan Cumhurbaşkanı aynı zamanda Silahlı Kuvvetlerin Başkomutanıdır. Askeri komuta Genelkurmay Başkanlığında iken, Siyasi liderlikten Savunma Bakanlığı sorumludur. Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri olmak üzere 3 ana birimden oluşur.

<span class="mw-page-title-main">Letonya Ulusal Silahlı Kuvvetleri</span>

Letonya Ulusal Silahlı Kuvvetleri, Letonya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Letonya'nın savunma kavramı bir seferberlik tabanı ile profesyonel küçük bir askeri gruptan oluşan çevik kuvvete dayanır. Ulusal Silahlı Kuvvetleri; Kara Kuvvetleri, Deniz Kuvvetleri, Hava Kuvvetleri, Ulusal Muhafızlar ve diğer birimlerden oluşur. Letonya, 2005 yılında tamamen profesyonel orduya geçiş yapmıştır. 1 Ocak 2007'den itibaren Letonya Ordusu tamamen sözleşmeli askerlerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Norveç Silahlı Kuvvetleri</span>

Norveç Silahlı Kuvvetleri, Norveç'i dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Silahlı kuvvetler, Norveç Kara Kuvvetleri, Norveç Kraliyet Deniz Kuvvetleri, Norveç Kraliyet Hava Kuvvetleri, Ana Muhafızlar ve Siber Kuvvetler'in yanı sıra birçok ortak bölümden oluşmaktadır. Sivil çalışanlar dahil etkin 23,000 personeli bulunmaktadır. Seferberlik anında asker sayısı 83,000'e yükselir. Norveç'te askerlik zorunludur.

<span class="mw-page-title-main">Slovenya Silahlı Kuvvetleri</span>

Slovenya Savunma Kuvvetleri, Slovenya'yı dışarıdan gelebilecek askeri tehditlere karşı korumakla görevli silahlı kuvvetlerdir. Kara, Deniz, Hava ve Hava Savunma kuvvetlerinden oluşmaktadır. 2003 yılında zorunlu askerliğin kaldırılmasından beri Silahlı kuvvetler tamamen profesyonel askerlerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Foça Deniz Üssü</span> Foça, İzmirde askerî deniz üssü

Foça Deniz Üssü, İzmir'in Foça ilçesinin 4.2 km güneyindeki Ege Denizi'nin güneydoğu ile doğu kıyısında, Türk Deniz Kuvvetleri üssüdür. Üs, amfibik operasyonlar için Deniz Piyadeleri'ne ev sahipliği yapmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Yaşar Güler</span> Türkiye Cumhuriyeti Millî Savunma Bakanı

Yaşar Güler Türk asker. Mevcut Türkiye Millî Savunma Bakanı. Türk Silahlı Kuvvetlerinin 30. Genelkurmay Başkanı.

<span class="mw-page-title-main">Kuveyt Silahlı Kuvvetleri</span>

Kuveyt Silahlı Kuvvetleri, Kuveyt'i karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Kuveyt Kara Kuvvetleri, Kuveyt Hava Kuvvetleri ve Kuveyt Deniz Kuvvetleri'nden askeri birliklerden oluşmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir Deniz Kuvvetleri</span>

Cezayir Deniz Kuvvetleri, Cezayir'i denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevlidir. Cezayir Silahlı Kuvvetleri'nin en küçük kuvvetidir.

<span class="mw-page-title-main">Fas Silahlı Kuvvetleri</span>

Fas Silahlı Kuvvetleri, Fas'ı karadan, havadan ve denizden gelebilecek her türlü saldırıya karşı korumakla görevli olan askerî kuvvet. Fas Kara Kuvvetleri, Fas Hava Kuvvetleri ve Fas Deniz Kuvvetleri'nden askeri birliklerden oluşmaktadır.