İçeriğe atla

Cezayir (şehir)

Cezayir
لجزائر

Dzayer
Kentten görünüm
ÜlkeCezayir Cezayir
VilayetCezayir Vilayeti
İdare
 • ValiKhalida Toumi
Yüzölçümü
 • Toplam273 km²
Rakım1 m
Nüfus
2006 yılında
 • Kent
1,519,570
 • Metropol
3,500,000
Zaman dilimiUTC+02.00 (OAS)
 • Yaz (YSU)UTC+02.00 (OAS)

Cezayir (al-JEERZ; Arapçaالجزائر al-Jazā’ir, Cezayir Arapçası ve Berberice: Dzayer دزاير; FransızcaAlger, Fransızca telaffuz: [alʒe]), Cezayir'in başkenti ve en büyük şehridir.

Aynı zamanda Cezayir Vilayeti'nin başkentidir. Cezayir, Afrika'nın en büyük şehirlerinden biridir. Nüfus içinde Avrupalı sayısı oldukça fazladır. Cezayir'in en büyük limanı da bu şehirdedir. Şehrin kuzeyde Akdeniz'e kıyısı vardır.

1816 yılında şehrin durumunu gösteren bir resim

Tarih

Şehri Fenikeliler kurmuştur. Adı Ikosim'di. Şehir 1500'lü yılların başında Osmanlı İmparatorluğu'na bağlanmıştır. Yönetimi Barbaros Hayrettin Paşa'ya verilmiştir. 1830 yılında Osmanlı İmparatorluğu şehirden çekilirken burada tam 176 cami vardı. 1862 yılında ise 48 cami kaldı. Bu da Fransızların burada yaptığı tahribata bir örnektir.[]

Ulaşım

Kardeş Şehirler

Kaynakça

  • Yeni Hayat Ansiklopedisi
  • Ch. André Julien: Histoire de l'Afrique du nord


İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Cezayir</span> Kuzey Afrikada bulunan bir ülke

Cezayir, resmî adıyla Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da bir ülkedir. 2,381,741 kilometre karelik yüzölçümü ile Afrika'nın yüzölçümü olarak en büyük ülkesi olan Cezayir, dünyanın onuncu, Arap Dünyası ve Afrika Birliği içerisinde ise en büyük ülkedir. Aynı zamanda, 44 milyonluk nüfusuyla da Afrika'nın en kalabalık sekizinci ülkesidir.

<span class="mw-page-title-main">Sofya</span> Bulgaristanın başkenti

Sofya, Bulgaristan'ın başkenti ve en büyük şehri. Nüfusu yaklaşık 1,3 milyon kişidir. Balkan Yarımadasının merkezinde, Bulgaristan'ın batısındaki Sofya Havzasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Barbaros Hayreddin Paşa</span> Osmanlı denizcisi ve kaptan-ı deryâsı (1478–1546)

Hızır Reis veya bilinen adıyla Barbaros Hayreddin Paşa, Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk kaptan paşası ve 25. kaptan-ı deryâsı olan denizci ve askerdir. 16. yüzyılın ilk yarısında gerçekleştirdiği askerî seferlerle Akdeniz'de Osmanlı egemenliğini pekiştirdi. Ayrıca Osmanlı Devleti'nin deniz politikasına ve Tersane-i Amire'ye nizam verdi.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Afrika</span> Afrika kıtasının Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır ve Sudanı içeren kuzey bölgesi

Kuzey Afrika, Afrika'nın kuzeyindeki bölgeye verilen isim. Bugün Kuzey Afrika'da Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır ve Sudan devletleri bulunmaktadır. Bölgede Müslümanlar çoğunluktadır. Bölgedeki yaygın diller Arapça, Berberice ve Kıpticedir.

<span class="mw-page-title-main">Dakar</span> Senegalin başkenti

Dakar, Senegal Cumhuriyeti'nin başkenti.

<span class="mw-page-title-main">Kayrevan</span> Tunus şehri

Kayravan ya da Kayrevan (veya Kirwan, Al Qayrawan), Tunus'un Kayravan vilayetinin 150.000 nüfuslu merkezi ve şehridir.

<span class="mw-page-title-main">Fransız sömürge imparatorluğu</span> 17. asırdan 20. asıra kadar sürdüğü düşünülen Fransa sömürgesi altındaki Afrika bölgeleri

Fransız sömürge imparatorluğu, 19. ve 20. yüzyılda Britanya İmparatorluğu'nun ardından Dünya'nın en büyük ikinci sömürge imparatorluğuydu. İmparatorluğunun yüzölçümü, anavatan ile birlikte 1900 ile 1939 yılları arasında 13.500.000 km²ye ulaştı. Bu büyüklük toplam karasal alanının %10'u idi. İlk Fransız sömürge imparatorluğu, zirvesinde (1680), 10.000.000 km²'nin üzerine yayıldı, o zamanlar dünyanın sadece İspanyol İmparatorluğu'nun arkasındaki en büyük ikinci imparatorluğu. Fransız Sömürge İmparatorluğu'nun toplam alanı, birinci ve ikinci Fransız sömürge imparatorluklarının bir araya gelmesiyle, dünyanın en büyük ikinci olan 24.000.000 km²'ye ulaştı.

<span class="mw-page-title-main">Vahran</span> Cezayirde bir şehir

Vahran kuzeybatı Cezayir'de Akdeniz kıyısında bir şehirdir. Aynı zamanda Vahran ilinin merkezidir.

<span class="mw-page-title-main">Kazablanka</span> Fasın en büyük şehri

Kazablanka, Fas'ın batısında, Atlas Okyanusu kıyısında yer alan liman kenti. Aynı zamanda Fas'ın en büyük şehridir. Nüfusu 3.800.000'dir. (2006)

<span class="mw-page-title-main">Bizerte</span>

Binzert, Bizerte ya da Bizerta Tunus'ta bir kent ve Bizerte vilayetinin merkezidir. 2004 yılı verilerine göre nüfusu 114.371 kişidir.

<span class="mw-page-title-main">Nice</span> Fransada komün

Nice, Güney Fransa'da, Akdeniz sahilinde, Marsilya ile Cenova arasında yer alan bir şehirdir.

<span class="mw-page-title-main">Konstantin, Cezayir</span>

Konstantin, kuzeydoğu Cezayir'de şehir. 464.219 kişilik nüfusuyla ülkenin başkent Cezayir ve Vahran'dan sonra üçüncü büyük şehri.

<span class="mw-page-title-main">Grenoble</span> Fransada komün

Grenoble, Fransa'nın güney-doğusunda bulunan Rhone-Alpes bölgesinde Isère ilinin merkezi olan ve Drac nehrinin Isère nehrine karıştığı noktada, Alpler'in eteğinde yer alan bir şehirdir. Grenoble, Rhône-Alpes bölgesinin içindedir; bu bölge içindeki Isère şubesinin başkentidir. Dağlara olan yakınlığı halk arasında bu şehrin "Alp Dağları'nın başkenti" olarak isimlendirilmesine yol açmıştır.

Fes, Fas'ın Fès-Boulemane bölgesinde bulunan ülkenin üçüncü büyük şehri.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir'deki Yahudilerin tarihi</span>

Yahudiler ve Yahudiliğin Cezayir'de uzun bir geçmişi vardır fakat 20.yy'ın sonlarına doğru gelişen politik gerginlik sebebiyle ülkedeki Yahudi nüfusu tükenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Antananarivo</span> Madagaskarın başkenti

Antananarivo, Madagaskar'ın başkenti ve en büyük şehridir. Kısaca "Tana" olarak da bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Tunus'taki Yahudilerin tarihi</span>

Tunus'taki Yahudilerin tarihi Roma dönemine kadar dayanır. 1948'de önce Tunus'taki Yahudi nüfusu 110.000'lere kadar ulaştı. 1950'lerde nüfusun yarısı İsrail'e diğer yarısı Fransa'ya göç etti. 2011 itibarıyla Tunus şehrinde 700 ve Cerbe Adası'nda 1000 Yahudi yaşamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tunus'un Fethi (1535)</span> 1535de bir savaş

Tunus'un Fethi, Osmanlı İmparatorluğu'nun elindeki Tunus'un 1535'in Haziran ayında İspanyolların eline geçmesiyle sonuçlanan muharebedir.

Afrika'daki Osmanlı Savaşları, Osmanlı İmparatorluğu'nun (1299-1922) Kuzey ve Doğu Afrika'da verdiği askerî mücadeleler.

<span class="mw-page-title-main">Fransa'nın Tunus'u işgali</span>

Fransa'nın Tunus'u işgali 1881'de iki aşamada gerçekleşti: ilki bir koruma antlaşmasının imzalanmasından önce ülkenin işgali ve güvenliğinin sağlanması, ikincisi ise bir isyanın bastırılmasından oluşuyordu. Kurulan Fransız Tunus pretokrası 20 Mart 1956'da Tunus'un bağımsızlığı ilan edilene kadar sürdü.