İçeriğe atla

Cezayir-Türkiye ilişkileri

Cezayir–Türkiye ilişkileri
Haritada gösterilen yerlerde Algeria ve Turkey

Cezayir

Türkiye
Diplomatik Misyon
Cezayir'in Ankara BüyükelçiliğiTürkiye'nin Cezayir Büyükelçiliği
Temsilcilik
Büyükelçi Mourad AdjabiBüyükelçi Mahinur Özdemir Göktaş

Türkiye-Cezayir ilişkileri, Türkiye'nin Cezayir'le 1962 yılından bu yana sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir. Türkiye, Cezayir’i 31 Temmuz 1962 tarihinde tanıdı. Büyükelçilik 30 Haziran 1963 tarihinde faaliyetlerine başladı.

Cezayir'in Ankara'da bir büyükelçiliği İstanbul'da ise bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Türkiye'nin ise Cezayir'de bir büyükelçiliği vardır. Her iki ülke de Akdeniz Birliği'ne üye ülkeler arasındadır.

Son yıllarda büyük ivme kazanan ikili ilişkiler ileri düzeyde olumlu olarak devam etmektedir. Karşılıklı ziyaretler son yıllarda sıklıkla devam etmektedir. Türkiye, Cezayir'i uluslararası alanda korumaktadır ve ülkeye yardım etmeye devam etmektedir.[1]

Tarihçe

16. yüzyıldan 1830 yılına kadar, Cezayir; Cezayir-i Garp Eyaleti adıyla Osmanlı İmparatorluğu'na bağlıydı.

Türkiye-Cezayir arasındaki 500 yıllık dostluğun sembollerinden biri olan Cezayir'deki Ketchaoua Camii, 2017 yılında Türk sermayesi ile restore edilmiştir. Restorasyon, Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 2006 yılında Cezayir ziyareti sırasında imzalanan "Dostluk ve İşbirliği Anlaşması"na ilişkin projelerden biriydi.[2][3]

Ziyaretler

Türkiye'den Cezayir'e

Tarih Devlet Temsilcisi
4-6 Şubat 1985 Başbakan Turgut Özal
17-20 Ocak 1988 Cumhurbaşkanı Kenan Evren
25-26 Ocak 1999 Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel
22-23 Mayıs 2006 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan
4-5 Haziran 2013 Başbakan Recep Tayyip Erdoğan[4]
19-20 Kasım 2014 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan[5]
26-27 Şubat 2018 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
26 Ocak 2020 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan
21-22 Kasım 2023 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cezayir'den Türkiye'ye

Tarih Devlet Temsilcisi
Nisan 1986 Başbakan Abdelhamid Brahimi
2-4 Şubat 2005 Cumhurbaşkanı Abdelaziz Bouteflika
16 Mayıs 2022 Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun
21-22 Temmuz 2023 Cumhurbaşkanı Abdülmecid Tebbun

Karşılaştırma

Bayrak Cezayir Türkiye
Devlet Arması
Konum
Kuruluş 5 Temmuz 1962 29 Ekim 1923
Nüfus44.700.000 83.154.997
Alan2,381,741 km2783.356 km2
Nüfus yoğunluğu18 km2106 km2
BaşkentCezayirAnkara
HükûmetCumhuriyetCumhuriyet
Mevcut LiderCumhurbaşkanı: Abdülmecid Tebbun

Başbakan: Nadir Larbaoui

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz

TBMM Başkanı Mustafa Şentop

Resmi Din İslamLaik
Resmi dillerArapça, Berberice ve FransızcaTürkçe
İnanılan dinler %99 İslam %1 Diğer %89.5 İslam, %8.9 Dinsiz, %1.1 Diğer(Yahudilik,Bahâîlik,Tengricilik,Yezîdîler) %0.3 Hıristiyanlık
Etnik gruplar%99 Berberi-Arap %1 Diğer %84 Türk %12 Kürt %1 Arap, %1 Zaza %2 Diğer
İGE 0.748 (yüksek) 0.820 (çok yüksek)
GSYİHSAGP: 514,748 milyar $ Kişi başına: 11.433 $ SAGP: 2.750 trilyon[6] $ Kişi başına: 32.278 $
GİNİ 27.6 (düşük) 41.9 (orta)
Telefon Kodu +213 +90
Para Birimi Cezayir dinarıTürk Lirası - ₺ - TL (Uluslararası: TRY)

Ayrıca bakınız

Dış bağlantılar

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 13 Mayıs 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2014. 
  2. ^ "Turkey restores symbolic mosque listed as UNESCO heritage site in Algeria". Daily Sabah. 16 Aralık 2017. 16 Aralık 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  3. ^ "Uluslararası Osmanlı'dan Günümüze Türkiye-Cezayir İlişkileri Sempozyumu, Oturum Kitapçığı 11-12 Mart 2017, Cezayir". Association of Researchers on Africa. 7 Mart 2017. 3 Nisan 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. 
  4. ^ "Arşivlenmiş kopya". 21 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2014. 
  5. ^ "Arşivlenmiş kopya". 19 Aralık 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Aralık 2014. 
  6. ^ "International Monetary Fund, Report on selected countries". imf.org. 24 Haziran 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Haziran 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya-Türkiye ilişkileri</span> Japonya ve Türkiye arasındaki karşılıklı ilişkiler

Japonya-Türkiye ilişkileri, Japonya Devleti ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ikili ilişkilerdir. İlk olarak 13. yüzyılda Moğol İmparatorluğu döneminde münasebetlere başlamış, 1870'lerde Sultan II. Abdülhamid döneminde de diplomatik bağlantıya geçmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Rusya-Türkiye ilişkileri</span>

Türkiye-Rusya ilişkileri temelleri 15. yüzyıl sonlarında Osmanlı Devleti ile Çarlık Rusyası arasında başlayan ilişkilerine dayanan ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Birleşik Krallık-Türkiye ilişkileri</span>

Birleşik Krallık-Türkiye ilişkileri, Birleşik Krallık ile Türkiye arasında süregelen ikili ilişkileri içerir. Birleşik Krallık, Türkiye ile beraber Osmanlı Devleti'nin yıkılması ve I. Dünya Savaşı öncesi mükemmel denecek ittifakta ilişkilerini geliştirmişlerdir. Ancak Osmanlı Devleti'nin I. Dünya Savaşı'nda Birleşik Krallık yerine Almanya'nın yanında yer alması ve Birleşik Krallık'la Osmanlı Devleti'nin dağılma döneminde Avrupa'da çıkan ham madde ve toprak arayışı, başta Birleşik Krallık, Fransa, İtalya ve Yunanistan ile, Osmanlı Devleti ve Almanya'yı karşı tarafta savaşa sokmuş ve Osmanlı Devleti'nin Birleşik Krallık'ın karşısında savaşmasına neden olmuştur. Ama bu Medeniyetler İttifakı'nın en güçlü ilişkilerinden olan Birleşik Krallık ve Osmanlı Devleti ilişkilerini, daha sonrasında da Türkiye ilişkilerini yıldıracak seviyelere kadar zora sokmamıştır. Bu durum, Türkiye'nin I. Dünya Savaşı'ndan kalan savaş borçlarını IMF'ye ödedikten sonra Birleşik Krallık'ın Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğine güçlü desteğine kadar tam süratle ilerlemiştir. Birleşik Krallık, her ne kadar İspanya ve İtalya'dan, sonrasında da Polonya ve Finlandiya'dan sonra Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğine desteğini 2005-2008 arası ertelese bile, Birleşik Krallık, Türkiye'nin en büyük ve en güçlü Avrupa Birliği destekçisiydi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye-Ukrayna ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Türkiye-Ukrayna ilişkileri, Türkiye ile Ukrayna'nın süregelen uluslararası politikalarını içerir. Türkiye ile Ukrayna'nın tarih boyunca tarihî, coğrafî ve kültürel yakınlıkları oldu. İki ülke arası diplomatik ilişkiler 1990'larda Türkiye'nin, Ukrayna'nın bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri olmasıyla başladı. Türkiye'nin Kiev'de büyükelçiliği, Odessa'da konsolosluğu vardır. Ukrayna'nın Ankara'da büyükelçiliği, İstanbul'da konsolosluğu vardır. Türkiye NATO'ya tam üye, Ukrayna ise NATO adayıdır. İki ülke Karadeniz Donanma İş Birliği Görev Grubu ve KEİ üyeleridir. Ukrayna Avrupa Birliği'ne üye değildir. Türkiye ise AB'ye aday ülke konumundadır. Türkiye ile Ukrayna arasındaki ilişkilerde Kırım Tatarları'nın da önemli bir rolü vardır.

<span class="mw-page-title-main">Arjantin-Türkiye ilişkileri</span> ikili diplomasi ilişkiler

Türkiye-Arjantin ilişkileri, iki ülke elçiliklerince imzalanan 1909 tarihli bir anlaşma ile başlar. İki ülke arasında büyükelçilik düzeyinde ilişki vardır. Türkiye'nin Buenos Aires Büyükelçiliği Arjantin, Bolivya, Paraguay ve Uruguay ile ilişkilerden sorumlu iken Arjantin'in Ankara Büyükelçiliği Türkiye, Gürcistan ve Azerbaycan'la ilişkilerden sorumludur.

<span class="mw-page-title-main">Sırbistan-Türkiye ilişkileri</span>

Bu madde, Sırbistan-Türkiye ve eskiden beri süregelen Türk-Sırp ilişkilerini içerir.

Cezayir Hükûmeti belirli ülkeler ve bölgelerin vatandaşlarına vize almak zorunda kalmadan Cezayir'i ziyaret etmelerini sağlar. Tüm ziyaretçilerin en az 6 ay geçerli bir pasaporta sahip olmaları gerekmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Meksika-Türkiye ilişkileri</span>

Meksika-Türkiye ilişkileri, Meksika ile Türkiye arasındaki siyasi, iktisadi ve ekonomik ilişkileri içerir.

<span class="mw-page-title-main">Malezya-Türkiye ilişkileri</span>

Malezya-Türkiye ilişkileri, Malezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. Türkiye'nin Kuala Lumpur'da bir büyükelçiliği, Malezya'nın ise Ankara'da bir büyükelçiliği ve İstanbul'da bir başkonsolosluğu bulunmaktadır. Her iki ülke de Dünya Ticaret Örgütü (WTO) ve İslam İşbirliği Teşkilatı'nın (OIC) tam üyesidir. Her iki ülke de kendi bölgelerinde bölgesel güç ve orta güç olarak sınıflandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Benin-Türkiye ilişkileri</span>

Benin-Türkiye ilişkileri; Benin ve Türkiye arasındaki uluslararası askeri, siyasi, idari ve kültürel anlaşmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Karadağ-Türkiye ilişkileri</span> Karadağ - Türkiye arasında sürdürülen ukusarası politikalar içerid

Karadağ-Türkiye ilişkileri, Karadağ ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Singapur-Türkiye ilişkileri</span>

Singapur-Türkiye ilişkileri, Singapur ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Endonezya-Türkiye ilişkileri</span> Çift taraflı ilişki

Endonezya-Türkiye ilişkileri, Endonezya ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir. İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, özellikle her ikisi de Müslüman çoğunluklu modern demokrasiler olmaları nedeniyle önemlidir.

<span class="mw-page-title-main">Cezayir-Yunanistan ilişkileri</span>

Cezayir-Yunan ilişkileri 2000 yıldan fazla sürmektedir. Cezayir'in bağımsızlığının ilk yıllarından beri diplomatik ilişkiler sağlamdır. Yunanistan'ın Cezayir'de bir büyükelçiliği vardır ve Cezayir, Yunanistan'da Atina'daki büyükelçiliği tarafından temsil ediliyor. Cezayir'den yapılan doğal gaz ithalatının önemli bir etken olmasıyla birlikte Yunanistan ile Cezayir arasındaki ticaret artıyor. Son yıllarda Cezayir'den Yunanistan'a yasadışı göç ve Avrupa Birliği'ne girmek isteyen Sahra altı Afrikalıların kaçakçılığı ile ilgili sorunlar yaşandı.

<span class="mw-page-title-main">Paraguay-Türkiye ilişkileri</span>

Paraguay-Türkiye ilişkileri, coğrafî uzaklık ve Paraguay'ın bağımsızlığını ilan etmesinden sonra uyguladığı kapalı politika sebebiyle uzun yıllar boyunca ilişkiler sınırlı bir seviyede kalmıştır. Türkiye'nin son dönemlerde Latin Amerika ve Karayipler bölgesine açılma politikası sebebiyle ilişkiler gelişmeye başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eritre-Türkiye ilişkileri</span>

Eritre-Türkiye ilişkileri, 1993'te Eritre'nin bağımsızlığını ilan etmesi üzerine, Türkiye'nin, Eritre'yi tanıyan ilk ülkelerden birisi olmasıyla başlamıştır. Türkiye 2017 yılında, Eritre'nin başkenti Asmara'da, Fahri Konsolosluk açmıştır. 1 Kasım 2013'te ise Asmara Büyükelçiliği açılmıştır. Eritre'nin de Türkiye'de bir temsilciliği vardır.

<span class="mw-page-title-main">Tayland-Türkiye ilişkileri</span>

Tayland-Türkiye ilişkileri, Tayland ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir. İki ülke arasındaki samimi ilişkiler, Türkiye'nin 1958 yılında kurduğu Bangkok'ta büyükelçiliğe dayanıyor. Tayland, 1972'de büyükelçiliğini açarak karşılık verdi.

<span class="mw-page-title-main">Nijer-Türkiye ilişkileri</span>

Nijer-Türkiye ilişkileri, Nijer ile Türkiye arasındaki dış ilişkilerdir.

<span class="mw-page-title-main">Kamboçya-Türkiye ilişkileri</span>

Kamboçya ve Türkiye diplomatik ilişkileri 1959 yılında başlamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mauritius-Türkiye ilişkileri</span>

21 Nisan 2010 tarihinde faaliyete geçen Türkiye'nin Antananarivo Büyükelçiliği Mauritius’a akreditedir. Mauritus'un Berlin Büyükelçiliği ise Türkiye'ye akreditedir. Port Louis’de Türkiye'nin bir Fahri Başkonsolosluğu mevcuttur.