
Cezayir, resmî adıyla Cezayir Demokratik Halk Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da bir ülkedir. 2,381,741 kilometre karelik yüzölçümü ile Afrika'nın yüzölçümü olarak en büyük ülkesi olan Cezayir, dünyanın onuncu, Arap Dünyası ve Afrika Birliği içerisinde ise en büyük ülkedir. Aynı zamanda, 44 milyonluk nüfusuyla da Afrika'nın en kalabalık sekizinci ülkesidir.

Fransız Cezayiri veya Fransa Cezayir Mandası b 1830 - 1962 yılları arasında Cezayir'de var olmuş Fransız sömürgesi.

Vahran kuzeybatı Cezayir'de Akdeniz kıyısında bir şehirdir. Aynı zamanda Vahran ilinin merkezidir.

Cezayir, Cezayir'in başkenti ve en büyük şehridir.

Cezayir Eyaleti veya Cezayir Beylerbeyliği, Osmanlı Devleti'nin Sâlyâneli eyaletlerindendir.

Cezayir'de İtalyan Kız Gioacchino Rossini tarafından bestelenmiş 2 perdelik bir "drama giocoso" türünde bir operadır. Eserin librettosunu, İtalyanca olarak daha önce 1808'de "Luigi Mosca" tarafından yazılmış bir libretto metninden uyararak, "Angelo Anelli" yazmıştır. Eserin prömiyeri 22 Mayıs 1813'te Venedik'te "Teatro San Benedetto"da yapılmıştır. Bu opera çok tutulmuştur ve Rossini'nin bu eseri yapılan bazı değişikliklerle sonraki iki yılda Vicenza, Milano ve Napoli'de sahnelenmiştir.

2011 Cezayir protestoları, Cezayir'de 2010'un aralık ayından beridir devam eden protesto gösterileridir. Göstericiler tarafından gösterilen sebepler, işsizlik, gıda enflasyonu, evsizlik, usulsuzlük, ifade özgürlüğü ve kötü yaşam koşullarıdır. Daha önceki yıllarda yerel gösteriler sıkça yapılmış olsa da, tüm ülke çapında eşzamanlı gösteriler 2011'in ocak ayında patlak verdi. Bunlar hükûmetin gıda fiyatlarını düşürmesiyle bastırıldı; fakat daha sonra çoğunlukla hükûmet binalarının önünde gerçekleşen kendini yakma eylemleri başladı. Muhalefet partileri 1992'deki darbeden beridir olağanüstü hal bulunan Cezayir'in hükûmetinden izin almadan yasa dışı nitelikte gösteriler düzenlemeye başladı. Gösterilerde üç kişi öldü, 420 kişi yaralandı.

Türkiye-Cezayir ilişkileri, Türkiye'nin Cezayir'le 1962 yılından bu yana sürdürdüğü uluslararası politikaları içerir. Türkiye, Cezayir’i 31 Temmuz 1962 tarihinde tanıdı. Büyükelçilik 30 Haziran 1963 tarihinde faaliyetlerine başladı.

Cezayir Deniz Seferi, (1541) yılında Kutsal Roma Cermen İmparatoru V. Karl'ın Osmanlı İmparatorluğu denetimindeki Cezayir'i ele geçirmek için düzenlediği başarısız askeri sefer ve kuşatma.
Moulay Haddou, defans pozisyonunda görev yapmış Cezayirli millî futbolcu ve teknik direktördür.
TV1 veya Cezayir Televizyonu, Cezayir'in Kamu Televizyon Kurumu'na bağlı genel amaçlı bir televizyon kanalıdır. Kanal, 26 Aralık 1956 tarihinde kurulmuş olup ülkenin ilk televizyon kanalı ve Kamu Televizyon Televizyonu'nun ana kanalıdır.

Nahla El Fatiha Naili, Cezayirli heykeltıraş ve sanatçı.

Cezayir Adası'nın Fethi, Osmanlıların elindeki Cezayir kentinin açıklarında bulunan ve 1510 yılından beri İspanyol İmparatorluğu'nun işgalindeki Cezayir Adası'nın 1529 yılında Barbaros Hayrettin Paşa komutasındaki Osmanlı birliklerince kuşatılıp ele geçirilmesiyle sonuçlanan askerî harekât.

Ali Bin Ahmed veya takma adlarıyla Ali Hoca, Ali-Meguer veya Ali Loco Megrel kökenli memlûk. Selefisi Ömer Ağa'nın Yeniçeriler tarafından öldürülmesiyle beraber, Eylül 1817'de Cezayir Dayısı olarak atandı. Şubat 1818'deki ölümüne kadar Dayılık yaptı. Lakabı Ali-Meguer, Megrel kökenine vurgu yapmaktadır.
Peñón de Argel, 16. yüzyılda İspanya Krallığı tarafından tahkim edilmiş, Cezayir kıyılarında yer alan küçük bir adacıktı.

Ömer Ağa, sadece 17 gün görevde kalan selefi Muhammed Haznaci'nin 7 Nisan 1815'te öldürülmesinden sonra, Nisan 1815'ten Eylül 1817'ye kadar Cezayir Dayısıdır.
Tilimsan Seferi, 1557'de Muhammed eş-Şeyh komutasındaki Saadiler tarafından, o zamanlar Osmanlı İmparatorluğu'nun bir vasal devleti olan Cezayir Naipliği'nin egemenliğindeki Tilimsan'a karşı yürütülen askeri bir seferdir. Cezayir'i fethetmek isteyen Muhammed eş-Şeyh, şehri işgal eder ancak Caid Saffa komutasındaki 500 kişilik bir garnizon tarafından savunulan El-Meşver Sarayı'nı ele geçiremez.

Huari Bumedyen Uluslararası Havalimanı, Cezayir Havalimanı ya da Cezayir Uluslararası Havalimanı olarak da bilinir, Cezayir'in başkenti Cezayir'in başlıca havalimanı. Kentin yaklaşık 17 km güney-güneydoğusnda yer alır. Cezayir2in eski devlet başkanlarından Huari Bumedyen'in adını taşır.

Satvali Muharebesi 18-19 Haziran 1830 tarihinde Fransa ile Cezayir Beylerbeyliği olarak da bilinen Osmanlı Cezayir-i Garp Eyalet birlikleri arasında, Cezayir Beylerbeyliği'nin başkentinin Fransa tarafından ele geçirilmesi ve Cezayir'in işgali sırasında gerçekleşmiştir. İşgali engellemeye çalışan Osmanlı-Cezayir Beylerbeyliği birlikleri muharebe öncesi ve sırasındaki yapılan taktik ve stratejik hatalar neticesinde başarısız olmuştur.

Sidi Khalef Muharebesi Satvali Muharebesi akabinde 5 gün sonra Osmanlı Cezayir Beylerbeyliği birlikleri ile Cezayir'i işgal eden Fransız Birlikleri arasında gerçekleşen ikinci muharebedir. Muharebe Osmanlı Cezayir birliklerinin yenilgisi ve İmparator kalesi de dahil Cezayir şehrinin Fransızların eline geçmesi ve Osmanlı'nın Cezayir Beylerbeyliğini kaybı ile sonuçlanmıştır.