İçeriğe atla

Ceza taburu

1815'te Prusya Landwehr askeri.

Ceza taburu, yargılanıp ceza alan askerlerin seferberlik şartlarında oluşturduğu taburlardır. Bu tür birimlerdeki hizmet, hapis veya ölüm cezası yerine bir ceza veya disiplin şekli olarak kabul edilir.

Tarihçe

Özel birimler ilk olarak Napolyon Savaşları dönemindezorunlu askerlikten oluşan büyük orduların çoğu zaman disiplin sorunlarından muzdarip olduğu düşünüldü.[1] Düşmanla yüzleşmeyi reddeden askerler, ordunun uyumuna zarar verici ve halka utanç verici olarak görüldü. Ceza taburlarının oluşumu bir orduyu disipline etmenin ve askerleri aynı hizada tutmanın bir yolu olarak görülüyordu. Ayrıca birçok ülke ulusal işgücünü daha iyi kullanmak için savaş zamanında hapsetmek yerine suçluları ceza taburlarına soktu. Bu tür askerî birlikler normal ordular tarafından çok az dikkate alınarak muamele gördü ve çoğunlukla "forlorn hope" gibi umutsuz durumlarda saldırılarında kullanılmak için kullanıldı.[1] Özellikle Birinci Fransız İmparatorluğu dönemindeki Koalisyon Savaşları sırasında insan gücünün kısıtlı olması sebebiyle çatışmaların son yıllarında ceza askerî birimleri kullanıldı. 1811'de kurulan ve neredeyse tamamı hüküm giyenlerden oluşan Régiment pénal de l'Île de Ré, Napolyon Savaşları'nın sonraki yıllarında aktif olarak faaliyet yürüttü.[2]

II. Dünya Savaşı öncesi askerî silahlanma dönemi, askerî birlik kavramına yeniden ilgi duyulmasına neden oldu. 1935 yılının Mayıs ayında, Nazi Almanyası'na bağlı Wehrmacht "Alman zorunlu hukuku" kapsamında, askerî disipline zarar veren, ancak "hizmete layık" görülen askerlerin askerî ceza birimlerine gönderileceğini belirten yeni bir kanun yayınladı. Suçlular daha hafif cezalar karşılığında veya infazın şekline bağlı olarak ceza birimlerine gönderildi.[3] "Özel bölümler" veya daha spesifik olarak Strafbataillon olarak adlandırılan bu birimler bu grup Nazi askerî polisi tarafından denetlendi. II. Dünya Savaşı'ndan önce Wehrmacht içinde dokuz Strafbataillone vardı. Bir Strafbataillon'un ana rolü ön hat desteği sağlamaktı. Savaş ilerledikçe, Strafbataillon taburlarının büyüklüğü zamanla Nazi askerî politikasındaki değişiklikler nedeniyle büyük ölçüde arttı. Bu tür politikalar uyarınca cepheden geri çekildiği belirlenip ölüm cezasına çarptırılan herhangi bir asker otomatik olarak ceza taburlarına atandı ve Strafbataillon'un kullanabileceği asker sayısını büyük ölçüde arttırdı.

Barbarossa Operasyonu ve Sovyetler Birliği'nin II. Dünya Savaşı'na girmesinin ardından Kızıl Ordu bu askerî birimlerin uygulanmasını ciddi olarak düşünmeye başladı. Ardından Shtrafbat ismiyle hükümlü askerlerin ve siyasi mahkûmların oluşturduğu ceza taburları kuruldu. İlk Nazi işgali sırasında emir vermeden geri çekilen çok sayıda Kızıl Ordu askeri, Shtrafbat'ın öncülleri olan temel ceza taburları halinde yeniden düzenlendi. Shtrafbat, Temmuz 1942'de Josef Stalin'in 227 No.lu Emri ile tarafından büyük oranda arttırıldı. "Geri adım yok!" (Ни шагу назад!) emriyle birlikte izinsiz geri çekilmeler için yerinde infaz da dahil olmak üzere ağır cezalar verildi.[4][5]

Ülkelere göre ceza taburları

Fransa

  • Régiment pénal de l'Île de Ré, (1811-1911)
  • Afrika Hafif Piyade Taburu 1832'de kuruldu. Halen askerlik hizmetlerinde disiplin sorunları olan askerlerin yapmak zorunda olduğu cezaevi kayıtları olan erkeklerden oluşur.
  • Uzak Doğu'da Yabancı Bölgeler Disiplin Taburu (1946–1954)

İtalya

Nazi Almanyası

  • Afrika Tugayı 999 (aka Bewährungseinheiten 999, Strafbataillon 999, Bewährungstruppe 999, Bölüm 999).
  • Dirlewanger Tugayı (aka SS-Sturmbrigade Dirlewanger, daha sonra SS'nin 36. Waffen Grenadier Bölümü).
  • Strafbattalion

Sovyetler Birliği

Kaynakça

Özel;
  1. ^ a b Bertaud, Jean-Paul (1988). The Army of the French Revolution: From Citizen-soldier to Instrument of Power. Princeton University Press. 
  2. ^ "Re: French Penal Regiment Organization". www.napoleon-series.org. 11 Nisan 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 29 Temmuz 2019. 
  3. ^ Grunberger, Richard (1971). The 12-Year Reich: A Social History of Nazi Germany, 1933–1945. Holt, Rinehart and Winston. 
  4. ^ Tolstoy, Nikolai, Stalin's Secret War, New York: Holt, Rinehart & Winston (1981), ISBN 0-03-047266-0
  5. ^ Suvorov, Viktor, Inside The Soviet Army, Hamish Hamilton (1982),, ISBN 0-241-10889-6
Genel;
  • Conquest, Robert, Kolyma: The Arctic Death Camps, Methuen Press, (1978) ISBN 978-0-670-41499-4
  • Hatch, Gardner N., American Ex-prisoners of War: Non Solum Armis, Turner Publishing Company, (1988), ISBN 978-1-56311-624-7
  • Krivosheev, G.F. Soviet Casualties and Combat Losses in the twentieth century, London, Greenhill Books, 1997, 978-1-85367-280-4, available online (in Russian) [1].
  • Lebed, Alexander (Gen.), My Life and My Country, Regnery Publishing, Inc. (1997) ISBN 978-0-89526-422-0
  • Manazeev, Igor, A 'Penal' Corps on the Kalinin Front, Journal of Slavic Military Studies, Vol. 15, Issue 3, September 2002, OCLC 201968754
  • Mawdsley, Evan, The Stalin Years: The Soviet Union 1929-1953, Manchester University Press (2003), ISBN 978-0-7190-6377-0
  • Toppe, Alfred, Night Combat, Diane Publishing (1998), ISBN 978-0-7881-7080-5
  • Lynch, Dr Michael, The Chinese Civil War 1945–49: Modern Warfare (Guide To... Book 61) Osprey Publishing (2010), ISBN 978 1 4728 1025 0

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">II. Dünya Savaşı</span> 1939-1945 yılları arasındaki küresel savaş

II. Dünya Savaşı, 1939'dan 1945'e kadar süren küresel savaştır. Savaşa dönemin büyük güçleri ve dünya ülkelerinin büyük çoğunluğu katıldı, Müttefikler ve Mihver olmak üzere iki karşıt askerî ittifak kuruldu. 30'dan fazla ülkeden gelen 100 milyondan fazla personelin doğrudan katıldığı bu topyekûn savaşta, savaşın büyük tarafları tüm ekonomik, endüstriyel ve bilimsel kapasitelerini savaş için seferber ettiler. 70 ila 85 milyon ölümle sonuçlanan II. Dünya Savaşı, insanlık tarihindeki en ölümcül savaştı ve savaş boyunca askerî personelden daha çok sivil kayıp verildi. Milyonlarca insan soykırımdan, planlanmış açlık ölümlerinden, katliamlardan ve hastalıklardan öldü. Tanklar, zırhlı araçlar, savaş uçakları, stratejik bombardımanlar, uçak gemileri, radar ve sonar, nükleer silahların geliştirilmesi ve roketler gibi birçok savaş teknolojisi savaşta önemli rol oynadı.

<i>Schutzstaffel</i> Koruma Timi

Schutzstaffel, Adolf Hitler ve Nasyonal Sosyalist Alman İşçi Partisi (NSDAP) altında Nazi Almanyası'nda ve daha sonra Alman işgali altındaki Avrupa'da önemli bir paramiliter örgüttü. Örgüt, Münih'teki parti toplantılarına güvenlik sağlaması için NSDAP gönüllülerinden oluşan ve Saal-Schutz olarak bilinen küçük bir koruma birimi olarak başladı. 1925'te Heinrich Himmler birime katıldı, bu zamana kadar birim reforme edilmiş ve son adı verilmişti. Himmler'in yönetimi (1929-1945) altında örgüt Weimar Cumhuriyeti içerisinde küçük bir paramiliter kuruluştan Nazi Almanyası'ndaki en güçlü örgütlerden birine dönüştü. NSDAP'nin yükselmesinden 1945'te yönetimin çökmesine kadar, SS Almanya'nın ve Alman işgali altındaki Avrupa'nın en önemli güvenlik, gözetim ve terör organıydı.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl Ordu</span> 1918de Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri, 1922de SSCBnin resmî ordusu

İşçi ve Köylü Kızıl Ordusu, genellikle Kızıl Ordu olarak kısaltılır.

<span class="mw-page-title-main">Katyn Katliamı</span>

Katyn Katliamı veya Katyn Ormanı Katliamı, 1940 yılında yaklaşık 22.000 Polonyalı subay, sivil ve aydınların başlarına birer kurşun sıkılarak gerçekleştirilen toplu infaz. Sovyetler Birliği hükûmeti uzun yıllar bu olayda kendisinin sorumlu olmadığını açıkladı, olayın Nazi Almanyası tarafından gerçekleştirildiğini savundu. Ancak 1990 yılında Mihail Gorbaçov yaşananların Sovyetler tarafından gerçekleştirildiğini kabul etti. Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından 1992 yılında Rusya Devlet Başkanı Boris Yeltsin, Polonya Devlet Başkanı Lech Walesa'ya infaza dair Josef Stalin'in imzaladığı emrin orijinal belgelerini verdi. Ayrıca 2010 yılında, dönemin Rusya başbakanı Dmitri Medvedev, 22.000 bin kişinin infaz edildiği bu katliam hakkındaki Sovyet belgelerinin çevrimiçi olarak yayınlanmasını emretmiştir. Bunun üzerine Rusya, hükûmete ait bir web sitesinde Katyn'deki Polonyalı mahkûmların katliamına ilişkin belgeleri yayınladı.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet Kara Kuvvetleri</span> eski bir ülkenin kara kuvvetleri

Sovyet Kara Kuvvetleri, Kızıl Ordu'nun kara unsurlarını içermektedir. Daha sonra Sovyetler Birliği Silahlı Kuvvetleri'ne dahil olmuştur. Bolşeviklerin silahlı kuvvetleri olan Kızıl Muhafızların Rus İç Savaşı sırasında yeniden düzenlenmesiyle kurulmuştur.

<span class="mw-page-title-main">Sovyet savaş suçları</span> Sovyetler Birliğinin gerçekleştirdiği katliamlar

Sovyet savaş suçları, 1919 ve 1991 arasında Kızıl Ordu ve NKVD tarafından işlenen savaş suçlarını ifade eder. Bazı durumlarda, bu suçlar, Sovyet lideri Josef Stalin'in emriyle işlendi. Diğer durumlarda ise, savaş esirlerine ve sivillere karşı partizan savaşı veya diğer ülkelerin SSCB ile silahlı çatışmaları sırasında Sovyet birlikleri tarafından herhangi bir emir alınmadan işlendi.

<span class="mw-page-title-main">Kafkas Ordusu (Rusya)</span>

Kafkas Ordusu, I. Dünya Savaşı'nda Rus İmparatorluğu'nun Kafkasya Cephesinde bulundurduğu ordu. Savaş öncesi bu ordunun bütün kuvveti, 100 tabur, 117 bölük ve 250 toptan ibaretti. Bu ordu nun komutanı İllarion İvanoviç Borontosv-Daşkov'tur. 23 Şubatta Rusya'da Şubat Devrimi ile başlayan sorunlar orduda disiplini hissedilir derecede bozmuştur. Bahardan itibaren, hijyen ve gıda kaynaklı sorunlar ve tifüs salgını bu orduyu yıpratır ve dağılmasına yol açar.

<span class="mw-page-title-main">Sovyetler Birliği Generalissimosu</span> Josef Staline verilen özel bir SSCB askeri rütbesi

Sovyetler Birliği Generalissimosu(Rusça: Генералиссимус Советского Союза), İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra Joseph Stalin için oluşturulan ve 27 Haziran 1945'te kendisine verilen Sovyetler Birliği'ndeki en yüksek askeri rütbeydi. Stalin çok gösterişli bulduğu rütbeden pişman oldu ve Mareşal rütbesini ve üniformasını giymeye devam etti.

<span class="mw-page-title-main">Demir Perde</span> Soğuk Savaş döneminde Avrupayı bölen düşünsel-politik çatışmayı ve fiziksel sınırı simgeleyen kavram

Demir Perde, II. Dünya Savaşı'nın sonu olan 1945 yılından Soğuk Savaş'ın sonu olan 1991 yılına kadar Avrupa'yı iki ayrı bölüme bölen ideolojik çatışma alanlarını ve fiziksel sınırları tanımlar.

<span class="mw-page-title-main">36. Waffen-SS Grenadiye Tümeni Dirlewanger</span>

36. SS Waffen Grenadier Tümeni "Dirlewanger", II. Dünya Savaşı sırasında Almanların işgal ettiği bölgelerde meydana gelen partizan eylemlerine karşı oluşturulmuş birliklerdir. Ceza taburu kapsamındadır. Savaşın sonlarına doğru kuşatılan 9. Ordu ile birlikte Kızıl Ordu'ya karşı savaşmıştır. Waffen-SS tümenlerine bağlı olan bu birlikler tecavüz, yağma ve toplu katliamlar gerçekleştirmiştir. Bu tümenin lideri ise sadist olarak nitelendirilen Oskar Dirlewanger'dir.

<span class="mw-page-title-main">227 No.lu Emir</span> Sovyet Basını Sloganı

227 No.lu Emir veya bilinen adıyla Geri adım yok!, devam eden Büyük Vatanseverlik Savaşı sırasında Halk Savunma Komiseri olarak görev yapan Josef Stalin tarafından 28 Temmuz 1942 tarihinde verilen emirdir. Emiri konu alan Geri adım yok! sloganı 1942 yazında Sovyet basınının ana sloganı haline geldi.

<span class="mw-page-title-main">Açlık Planı</span> Nazi Almanyasının gıda talebini güvence altına almayı hedeflemiş plan

Açlık Planı, ana hatları Herbert Backe tarafından belirlenen, bununla birlikte Heinrich Himmler gibi üst düzey Nazi yöneticilerinin de katkı sunduğu, Nazi Almanyası'nın gıda talebini güvence altına almayı hedeflemiş plan.

Shtrafbats, II. Dünya Savaşı'nda Doğu Cephesinde savaşan Sovyet ceza taburları.

<span class="mw-page-title-main">Adolf Hitler'in askerî kariyeri</span> Alman asker ve "Führer" Adolf Hitlerin askeri hayatına genel bir bakış

Adolf Hitler'in askeri kariyeri, Adolf Hitler'in hayatının iki ayrı bölümüne bölünebilir. Esas olarak, I. Dünya Savaşı sırasındaki dönem Hitler'in Bavyera Ordusunda Gefreiter (onbaşı) olarak görev yaptığı dönem ve Nazi Almanyası Führer'i olarak Wehrmacht'ın Başkomutanı olarak görev yaptığı dönemdir.

<span class="mw-page-title-main">Strafbataillon</span>

Strafbataillon, İkinci Dünya Savaşı sırasında mahkûmlardan Wehrmacht'ın tüm branşlarında yaratılan ceza birimlerinin jenerik terimidir. Bu tümene mahkûm edilen asker ve sivil suçlular genellikle kötü silahlanmış ve tehlikeli olan yüksek zayiat görevleri üstlenmek zorundaydılar. Strafbataillon, Alman askeri polisi olan Feldgendarmerie tarafından işletildi ve yönetildi.

<span class="mw-page-title-main">Bantam</span> İngiliz Ordusunun minimum asker yüksekliği ölçüsü.

Bantam, İngiliz Ordusu'nda minimum asker yüksekliği olan 160 cm (5,2 ft) sınırının altındaki askerleri tanımlayan bir terimdir.

<span class="mw-page-title-main">Türkistan Lejyonu</span>

Türkistan Lejyonu, II. Dünya Savaşı sırasında Wehrmacht'ta savaşan Türk halklarından oluşan askerî birliklerin adıdır. Bu birliklerin çoğu, Almanlarla ortak bir dava oluşturan Kızıl Ordu savaş esirleri idi. Kuruluşunun öncülüğünü, Türk halklarının yaşadığı bölgeleri ülkelerinden ayırmaya ve sonunda onları Türk yönetimi altında birleştirmeye çalışan bir Türk Pan-Türkizm teorisyeni Nuri Killigil yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Polonya'da Holokost</span>

Polonya'da Holokost, Nazi Almanyasının Avrupa çapında çoğunlukla 101.Yedek Ordnungspolizei Taburu eliyle işlediği Holokost'un o dönem Alman işgâlinde bulunan Polonya'daki tezahürlerini kapsar. Bu soykırım kapsamında üç milyon Polonya Yahudisi, yani Holokost'ta katledilmiş tüm Yahudilerin yarısı, öldürüldü.

<i>Buzkıran</i> (kitap)

Buzkıran, Rus yazar Viktor Suvorov'un 1988 yılında yayınlanan askerî tarih kitabıdır. Suvorov, Josef Stalin'in uzun yıllar boyunca Avrupa'nın fethini planladığını ve bu planı başlatmak için 1941 yazının sonunda Nazi Almanyası'na sürpriz bir saldırı düzenlemeye hazırlandığını savunmuştur. Barbarossa Harekâtı'nın Adolf Hitler'in önleyici bir saldırısı olduğunu ve bu iddiayı o dönemde Nazi liderinin kendisinin de dile getirdiğini söyledi. 1990'lardan ve Sovyetler Birliği'nin dağılmasından bu yana, bu teori bazı eski Sovyet ve Orta Avrupa ülkelerindeki tarihçiler arasında bir miktar destek görmüştür, ancak Batılı akademisyenler kanıt ve belge eksikliği nedeniyle Suvorov'un iddialarını eleştirmişlerdir.

<span class="mw-page-title-main">Wola katliamı</span>

Wola katliamı, Polonya'nın başkenti Varşova'nın Wola semtinde 40.000 ila 50.000 Polonyalının Alman Waffen-SS ve Azerbaycan Lejyonu'ndaki Mihver işbirlikçilerinin yanı sıra ağırlıklı olarak Ruslardan oluşan RONA güçleri tarafından sistematik olarak öldürülmesiydi. 5 - 12 Ağustos 1944 tarihleri arasında gerçekleşti. Katliam emrini, Varşova Ayaklanması başladıktan hemen sonra durdurmak için "hareket eden her şeyin" öldürülmesi emrini veren Heinrich Himmler verdi.