İçeriğe atla

Ceza soruşturması

Ceza soruşturması; ceza muhakemesi ve ceza hukukunda bir süreçtir.[1] Eksiksiz bir cezai soruşturma, aramayı, görüşmeleri, sorgulama, delil toplama ve korumayı ve çeşitli soruşturma yöntemlerini içerebilir. Günümüzün kriminal soruşturmalarında genellikle adli tıp gibi birçok modern bilimsel teknikler kullanılmaktadır.[2]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Criminal investigation | Forensic Evidence, Interviews & Interrogations | Britannica". www.britannica.com (İngilizce). 31 Aralık 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2024. 
  2. ^ "Criminal Investigation, Third Edition | Office of Justice Programs". www.ojp.gov. 19 Mart 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Mart 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Kriminoloji</span> suç bilimi

Kriminoloji ya da suç bilimi suçun açıklamasını yapan, suçlu davranışın nedenlerini inceleyen, suçun önlenmesi ve suçlulukla mücadele ile ilgilenen bir bilimsel öğretidir.

<span class="mw-page-title-main">Adli tıp</span> Tıbbi bilim dalı

Adli tıp, tıp biliminin ceza hukuku ve medeni kanunlara, özellikle de ceza hukuku tarafında, kabul edilebilir kanıtların ve ceza usulünün yasal standartlarına uygun olarak, ceza soruşturması sırasında uygulanmasıdır. Adli bilim insanları, araştırma sırasında bilimsel kanıtları toplar, muhafaza eder ve analiz eder. Bazı adli bilim insanları delilleri toplamak için suç mahalline seyahat ederken diğerleri başkalarının kendilerine getirdiği nesneler üzerinde analiz yaparak laborant rolünü üstlenirler.

<span class="mw-page-title-main">Delil</span>

Delil hukuki işlemlerde bir şeyi teyit etmeye yönelik kullanılan ipuçlarıdır. Bu ipuçları, karara varılırken hangi ispatların dikkate alınması veya hangilerinin dikkate alınmaması gerektiğini belirler. Deliller belgesel delil, maddi delil, dijital delil, aklayıcı delil, suçlayıcı delil, uydurma delil türlerinde olabilir.

<span class="mw-page-title-main">Adalet Bakanlığı (Türkiye)</span> Türkiyede bir bakanlık

Adalet Bakanlığı, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığına bağlı olarak çalışan, adalet ve yargı işlerinden sorumlu olan bakanlıktır. Bakanlığın temel görevleri arasında, kanunlarda öngörülen mahkemelerin kurulması ve teşkilatlandırılması, ceza infaz kurumları, icra ve iflas daireleri gibi adalet kurumlarının planlanması, idari gözetimi ve denetimi yer alır. Kamu veya özel kurumlarla iş birliği yaparak adalet hizmetlerinin geliştirilmesine katkıda bulunur ve kanunlarla veya cumhurbaşkanlığı kararnameleriyle verilen diğer görevleri yerine getirir.

Hüküm, bir dava mahkemesinin hukuksal uyuşmazlığı çözen son kararıdır. Ceza yargılamasında, sanığın suçlu bulunması durumunda yasanın o suç için öngördüğü cezaya çarptırılması, suçsuz bulunması durumunda da aklanması biçiminde olur. Hukuk yargılama usulünde ve idari yargılamada hüküm, açılan davanın türüne göre değişir. Cezaevi gibi kurumsal bir ortamda cezayı ya da koşullu salıverme veya denetimli serbestlik gibi uygulamaları kapsayabilir.

<span class="mw-page-title-main">Gözaltı</span> suç şüphesi üzerine yakalanan kişinin kollukça belirli bir süre alıkonulması işlemi

Gözaltı, suç şüphesi üzerine yakalanan kişinin, suçu işlediğine ilişkin emarelerin varlığı halinde, Cumhuriyet Savcısının kararıyla, soruşturmanın tamamlanması amacıyla, soruşturmanın yürütülmesi açısından zorunlu olması halinde kolluk tarafından belirli bir süre alıkonulması işlemidir.

<span class="mw-page-title-main">Münevver Karabulut cinayeti</span> Türkiyede işlenmiş bir kadın cinayetidir

17 yaşındaki lise öğrencisi Münevver Karabulut, 3 Mart 2009 tarihinde Cem Garipoğlu tarafından öldürüldü. Cinayet duyulduktan sonra Türkiye kamuoyunda dikkat çekmiş ve büyük tepki oluşmuştur. Katil zanlısı Cem Garipoğlu cinayetten 197 gün sonra teslim olmuştur. Yargılama süreci 18 Kasım 2011 tarihinde mahkûmiyet kararının verilmesiyle sona ermiştir. Garipoğlu, 10 Ekim 2014 tarihinde Silivri'de cezasını çektiği 5 No'lu L Tipi Kapalı Cezaevi'nde bir ip ve poşet kullanarak intihar etmiştir.

Necmettin Kalkan,, Türk bürokrat.

Adli psikoloji, sanıkların soruşturma tekniği, görgü tanıklarının düşebileceği yanılsamaların saptanması, suç işleme yönteminin önceden bilinmesi, suçlu çocukların yeniden eğitim yoluyla toplum yaşamlarına uyumlarının sağlanması gibi konularla ilgilenen psikoloji dalıdır. Sosyal psikoloji, klinik psikoloji, deneysel psikoloji, danışmanlık psikolojisi ve nöropsikoloji gibi çeşitli psikoloji alt disiplinlerini birleştirir.

Ceza muhakemesi veya ceza yargılaması, ceza hukukunda iddia, savunma ve yargılama sürecidir. Amaç ise maddi gerçeğe ulaşılmasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Kolluk kuvveti</span> Toplumun bazı üyeleri tarafından yasanın uygulanması

Kolluk kuvveti, kanunları ihlal eden kişileri keşfederek, caydırarak, rehabilite ederek veya cezalandırarak kanunu uygulamak için organize bir şekilde hareket eden hükûmete bağlı kurumların faaliyetidir. Terim polisi, mahkemeleri ve düzeltmeleri kapsar.

odatv.com, OdaTV ya da odaTV, 2007 yılında haber portalı olarak yayın yaşamına başlayan web sitesi.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'deki sulh ceza hakimlikleri</span>

Türk hukuk sisteminde ilk derece karar organı.

<i>Kriminalpolizei</i>

Norveç]] Polisinin eşdeğer bölünmesi, Norveç'teki benzer bir kısaltmadan türetilen Kripos olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Bölge adliye mahkemesi</span> Türkiyede adli yargı kolunun içinde yer alan mahkemelerden biri

Bölge adliye mahkemesi, Türkiye'de adli yargı kolunun içinde yer alan mahkemelerden biridir. Genel adli yargı düzeninde ilk derece hukuk ve ceza mahkemelerinin bir üstünde olan mahkeme olarak oluşturulmuştur. 2004'te yasalaşan mahkemeler, 2016'da faaliyete başladı. Başlangıçta yedi ilde kurulan mahkemelerin sayısı 2017, 2018, 2019 ve 2022'de yapılan eklemelerle on sekize yükseldi.

<span class="mw-page-title-main">Tutuklama</span> genellikle bir suç işlediğinden veya planladığından şüphelenildiği için bir kişinin özgürlüğünün yargılama süresince yasal olarak belirlenen süre boyunca kısıtlanmasına yönelik tedbir kararı

Tutuklama, genellikle bir kişinin bir suç işlediğinden şüphelenildiği zaman veya gözaltına alındıktan sonra yasal koruma ve kontrol için yapılan, kişinin seyahat özgürlüğünü kısıtlamaya yönelik bir koruma tedbiridir. Tutuklama, yargılamaya ilişkin nihai bir hüküm değildir. Bu nedenle, tutuklanan kişi sonrasında daha fazla sorgulanabilir ve/veya suçlanabilir, bulgular kişinin lehine ise tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılabilir veyahut suçu işlemediği sübut bulmuşsa beraat edebilir.

Soruşturma, adli ve idari olarak ikiye ayrılan, şüphe duyulan bir durumun yarattığı tehlikeli hali gidermek için yapılan araştırmadır.

<span class="mw-page-title-main">Ukrayna'da Uluslararası Ceza Mahkemesi soruşturması</span> Uluslararası Suç Mahkemesi tarafından devam eden soruşturma

Ukrayna'da Uluslararası Ceza Mahkemesi soruşturması veya Ukrayna'daki Durum, Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) tarafından 21 Kasım 2013'ten bu yana, Onur Devrimi, Rusya-Ukrayna Savaşı, 2014'te Kırım'ın Rusya Federasyonu tarafından ilhakı, Donbas'taki savaş ve 2022'de Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında "açık bir şekilde" işlenmiş olabilecek savaş suçları ve insanlığa karşı suçlara ilişkin devam eden bir soruşturmadır. Tam soruşturma 2 Mart 2022'de yargı yetkisini aldı.

<span class="mw-page-title-main">Ceza adaleti</span>

Ceza adaleti veya cezai adalet, suçlu ve sanık insanlar için adaletin sağlanmasıdır. Ceza soruşturması ve ceza savunması, ceza muhakemesi süreçlerini oluşturur. Ceza adaleti sistemi bir dizi devlet kurumundan oluşur ve sisteminin temel kurumları polis, savcılık, müdafi, mahkemeler ve cezaevleri sistemidir.

<span class="mw-page-title-main">Adli diş hekimliği</span>

Adli diş hekimliği veya adli odontoloji, ceza adaleti bağlamında dişten elde edilen delillerin ele alınması, incelenmesi ve değerlendirilmesini içerir. Adli diş hekimliği hem ceza hem de medeni hukukta kullanılmaktadır. Adli diş hekimleri, özellikle tanımlayıcı bilgilerin yetersiz veya hiç olmadığı durumlarda, örneğin yanık kurbanlarının dişlerinden yola çıkarak kurbanların kimliklerinin belirlenmesinde soruşturma kurumlarına yardımcı olur. Adli diş hekimlerinden ayrıca kimliği belirlenemeyen kurbanların yaşını, ırkını, mesleğini ve sosyoekonomik durumu gibi birçok etmeni belirlemede de yardım istenebilir.