İçeriğe atla

Ceylan Yeğinsu

Ceylan Yeğinsu, Türk-Britanyalı gazetecidir. The New York Times gazetesinde çalışmaktadır.

Yaşamı

Yeğinsu, gazetecilik kariyerine 2008 yılında siyaset, kültür, iş dünyası ve spor dallarında yer aldığı Hürriyet Daily News gazetesinde muhabir ve editör olarak başladı. Ayrıca Türkiye'de cinsiyet eşitliği konularında haftalık bir köşe yazısı yayınladı. 2011 yılında Columbia Üniversitesi Gazetecilik Enstitüsü'nde Dijital Medya'da yüksek lisans yaptı ve Brigid O'Hara-Forster Bursu'na layık görüldü. New York ve İstanbul'da serbest muhabir ve multimedya gazetecisi olarak The Atlantic, The Economist, Huffington Post ve International Business Times gibi yayınlarda çalıştı.[1]

2013 yılında Yeğinsu, The New York Times gazetesinin İstanbul bürosunda başladı.[1] Eylül 2014'te IŞİD'in Ankara'nın Hacıbayram semtinde militan topladığına ilgili bir ön sayfa hikâyesi yayınladı.[2] Rapor, öyküyü "utanmazca, cahilce ve haince" olarak adlandıran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından ağır bir şekilde eleştirildi.[3] Yeğinsu, daha sonra Star gazetesi ve diğer hükûmet yanlısı medya tarafından saldırıya uğradı ve birden fazla ölüm tehdidi aldı.[4] Ancak, hikâyesi ile ilgili tek sorunlu kısım The New York Times gazetesinin Erdoğan'ı o zamanki başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte mahalledeki camiden çıkmasını gösteren bir yazı seçmesiydi.[5] Yeğinsu aleyhindeki yıldırma kampanyası kendisini geçici olarak ülkeyi terk etmeye zorladı.[6] Sınır Tanımayan Gazeteciler'in yönetmenleri, Article 19 ve English PEN'e açık bir mektup yayınlayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'a gazetecilere demokraside önemli rol oynadığını ve hem Türk hem de uluslararası hukukta korunduklarını açıkladı.[3] ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye'yi bu yıldırma ve tehdit girişimleri nedeniyle eleştirdi.[7]

Kaynakça

  1. ^ a b "Ceylan Yeğinsu". Ceylan Yeğinsu. 4 Temmuz 2011 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  2. ^ Ceylan Yeğinsu (15 Eylül 2014). "ISIS Draws a Steady Stream of Recruits From Turkey". New York Times. 29 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  3. ^ a b "Open letter to president Erdogan". Sınır Tanımayan Gazeteciler. 23 Eylül 2014. 2 Ağustos 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  4. ^ "Pro-Erdoğan media targets New York Times reporter". Today's Zaman. 18 Eylül 2014. 5 Ocak 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  5. ^ Kaya Genç (Aralık 2014). "Turkey's "treacherous" women journalists". Index on Censorship. 43 (4). ss. 88-92. doi:10.1177/0306422014560506. 
  6. ^ Alev Scott (6 Temmuz 2016). "As ISIS attacks mount, Turkey steps up its war on free speech". Newsweek. 3 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 
  7. ^ "Freedom of the Press – 2015 in Turkey". Freedom House. 2015. 8 Haziran 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 14 Nisan 2020. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>BirGün</i> Gazete

BirGün, Türkiye'de günlük olarak yayımlanan ulusal bir gazete.

<span class="mw-page-title-main">Ara Güler</span> Türk fotoğrafçı ve foto muhabiri

Ara Güler, Türkiye Ermenisi gazeteci, foto muhabiri ve yazardır.

<i>Zaman</i> (gazete) Türkiyede yayımlanan günlük gazete (1986-2016)

Zaman, 1986-2016 yılları arasında Türkiye'de yayımlanan günlük ulusal gazete.

Gazetecilik, olayların, olguların, fikirlerin ve insanların etkileşimi üzerine toplumu en azından bir dereceye kadar doğru bilgilendiren raporların araştırılması, yayınlanması ve dağıtımıdır. Bir isim olarak gazetecilik mesleği, bilgi toplama yöntemleri ve editoryal edebi tarzlar için geçerlidir. Gazetecilik mesleğini yapan kişilere gazeteci denir.

<span class="mw-page-title-main">Freedom House</span> kâr amacı gütmeyen araştırma kuruluşu

Freedom House, 1941 yılında kurulmuş, merkezi Washington'da olan ve belli ülkelerde şubeleri bulunan demokrasi, siyasi özgürlük ve insan hakları konusunda araştırma ve savunuculuk yapan bir sivil toplum kuruluşudur.

New York Herald Tribune, New York Tribune gazetesinin New York Herald ile birleşmesi sonucu 1924'te ortaya çıkan günlük gazete. Herald Tribune, Cumhuriyetçi bir gazeteydi ve Chicago Tribune gazetesinin başını çektiği tecrit politikasına karşı uluslararası ılımlı Cumhuriyetçileri destekliyordu. Tüm ülke çapında okuyucu bulmasıyla saygı duyulan ve etkileyici bir gazete haline gelmişti, kalitesiyle The New York Times ile yarışır düzeydeydi. Dorothy Thompson, Red Smith, Richard Watts, Jr. ve Walter Kerr gibi önemli eleştirmenler ve gazeteciler de bir dönem bu gazetede yazmıştır. 1967'de günlük yayımını sona ermiştir.

<span class="mw-page-title-main">Amberin Zaman</span> Türk gazeteci

Amberin Zaman, Türk gazeteci, Al-Monitor haber sitesi yazarı.

Sınır Tanımayan Gazeteciler, Paris kökenli, basın özgürlüğünü savunan uluslararası bir sivil toplum kuruluşudur. Robert Ménard, Rony Brauman ve gazeteci Jean-Claude Guillebaud tarafından 1985 yılında kuruldu. Jean-François Julliard 2008 yılına kadar genel sekreter olarak görev yaptı. İngiliz muhabirler organizasyondan bahsederken sıklıkla Fransızca ismini veya baş harflerini (RSF) kullanırlar. BM, UNESCO, Avrupa Konseyi ve Uluslararası Frankofoni Örgütü'nde danışman statüsündedirler. 10 farklı ülkede büroları ve 130 farklı ülkede muhabir ağları bulunmaktadır. Aldıkları fonlardan ve arka plan desteklerinden sonraki en önemli dayanakları, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 19. maddesi olan "Her ferdin fikir ve fikirlerini açıklamak özgürlüğüne hakkı vardır. Bu hak fikirlerinden ötürü rahatsız edilmemek, memleket sınırları söz konusu olmaksızın bilgi ve fikirleri her araç ile aramak, elde etmek veya yaymak hakkını içerir." cümlesidir.

<span class="mw-page-title-main">Basın Özgürlüğü Endeksi</span> Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından hazırlanan bir endeks

Basın Özgürlüğü Endeksi, 180 ülkede basın özgürlüğünün durumunu değerlendirmek için Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) tarafından yıllık olarak hazırlanıp yayınlanan bir endekstir.

Aslı Aydıntaşbaş, Türk gazeteci.

Belma Akçura, Türk araştırmacı gazeteci ve yazardır.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye'de medya</span> Türk medyasına genel bakış

Türkiye'de medya, farklı görüşlerin ifade edildiği yerli ve yabancı süreli yayınları içeren, son derece rekabetçi yerli gazetelerden oluşan bir medya sektörüdür. Medya sahipliği, genellikle varlıklı kişiler tarafından kontrol edilen holdinglerin parçası olan birkaç büyük özel medya grubunun elinde yoğunlaşmıştır ve bu da sunulan görüşleri sınırlı kılmaktadır. Buna ek olarak şirketler, iktidar ile dostça ilişkiler kurmaya çalışmak dahil olmak üzere sahiplerinin iktisadi çıkarlarını desteklemek için nüfuzlarını kullanmaktadırlar. Türkiye'de medya, kamuoyu üzerinde güçlü bir etkiye sahiptir.

<span class="mw-page-title-main">Dicle Haber Ajansı</span> Türk Haber Ajansı

Dicle Haber Ajansı (DİHA), genellikle İran, Irak Suriye ve Türkiye'deki Kürtler hakkında yayın yapan haber ajansı. Mart 2012'de Sınır Tanımayan Gazeteciler 27 DİHA muhabirinin cezaevinde olduğunu açıklamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kore'de sansür</span>

Kuzey Kore'de sansür Dünya ülkeleri arasında, iletişim üzerinde en aşırı sıkı kontrol altına almış hükûmeti ile yapılan sansürdür. Ülke, rutin olarak Sınır Tanımayan Gazeteciler tarafından her yıl yayınlanan Dünya Basın Özgürlüğü Endeksi sıralamasında alt sırada yer almaktadır. 2007 yılından itibaren 2016 yılına kadar Kuzey Kore, yaklaşık 180 ülke içerisinde, Eritre'nin arkasında, sondan ikinci sırada ve 2002 yılından 2006 yılına kadar dünyanın en kötüsü olarak listede yer almıştır.

Çiğdem Toker, Türk gazeteci yazar ve hukukçu.

<span class="mw-page-title-main">Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı</span> Türk düşünce kuruluşu

Siyaset, Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı (SETA), Ankara merkezli bir düşünce kuruluşudur. 2006 yılında kurulmuştur ve amacını "politika, ekonomi ve toplum alanlarında güncel, doğru bilgi ve analizler üretmek, siyasiler ve değişen siyasi, ekonomik, sosyal ve kültürel koşullar hakkında bilgilendirmek" olarak açıklamıştır. Genel koordinatörü 2014 yılından bu yana Burhanettin Duran'dır. Vakıf kendisini bağımsız, kâr amacı gütmeyen ve apolitik kuruluş olarak tanımlamaktadır, ancak Deutsche Welle, kuruluşun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kontrol edildiğini iddia etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Selahattin Sönmez</span>

Selahattin Sönmez, Türk gazeteci, fotoğrafçı, foto muhabiri, yazar.

Çoğu Azerbaycanlı, çeşitli bilgiyi zorunlu olarak hükûmet yanlısı ve hükûmet kontrolü altındaki televizyondan yayınlarından alıyor. Bir STK olan "Gazeteciler Özgürlüğü ve Güvenliği Enstitüsü (IRFS)" 2012 raporuna göre Azerbaycan vatandaşları Azerbaycan'daki insan hakları konuları ile ilgili nesnel ve güvenilir haberlere erişememekte ve halk kamu yararına olan konularda yetersiz bilgilendirilmektedirler. Yetkili güçler, ülke içindeki medya özgürlüğünü kısıtlamak için bir dizi kısıtlama getirmektedirler. Muhalefet, bağımsız medya kuruluşları ve gazetecilerin matbaalara ve dağıtım araçlarına erişimleri sınırlıdır. Bu kişiler uydurma suçlamalardan dolayı hapis cezası dahil olmak üzere hükûmetin susturma taktiklerine maruz kalabilmektedirler.

İsrail'de sansür yasaları, 1945'ten itibaren İsrail'den veya İsrail üzerinden yerel medya, yabancı gazeteler ve tel servisi aktarımları için geçerli olan yayınlarına uygulanan İngiliz düzenlemelerine dayanmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Dmitri Muratov</span> Rus gazeteci ve televizyon sunucusu

Dmitri Andreyeviç Muratov, Rus gazeteci, Novaya Gazeta gazetesinin kurucusu ve genel yayın yönetmenidir. 2021 Nobel Barış Ödülü'nü, "demokrasinin ve kalıcı barışın ön koşulu olan ifade özgürlüğünü koruma çabaları" nedeniyle Maria Ressa ile birlikte aldı.