İçeriğe atla

Ceyda Sungur

Ceyda Sungur
Tarihe geçen kırmızı elbisesi ve beyaz çantası ile Ceyda Sungur, polis tarafından saldırıya maruz kalırken (2013)
Doğum1986
Diğer ad(lar)ıKırmızılı Kadın
Meslek
  • Akademisyen
  • aktivist
İşverenİstanbul Teknik Üniversitesi
Tanınma nedeniGezi Parkı olayları

Ceyda Sungur veya bilinen takma adıyla Kırmızılı Kadın; Türk akademisyen ve aktivist. 2013 yılında İstanbul'da düzenlenen Gezi Parkı protestoları sırasında, üzerindeki kırmızı elbisesi ve beyaz çantasıyla gösteri alanındayken bir polisin yüzüne biber gazı sıktığı esnada çekilen fotoğrafıyla ünlenmiş ve eylemin simgelerinden biri haline gelmiştir.[1]

Hayatı

1986 yılında dünyaya geldi. Üniversitede şehir ve bölge planlama eğitimi aldıktan sonra araştırma görevlisi olarak İstanbul Teknik Üniversitesi'nde çalışmaya başladı. 2013 yılının Mayıs ayında Türkiye genelinde başlayan Gezi protestoları çerçevesinde İstanbul'da yapılan eylemlerde gösterici ve gönüllü ilk yardımcı olarak yer aldı.[2][3] Mahkeme kararı olmaksızın Gezi Parkı'nda başlatılan yıkım çalışmalarına karşı gösteri yaparken polis memuru Fatih Zengin tarafından biber gazıyla saldırıya uğradı. Saldırı esnasında Reuters ajansı bünyesinde foto muhabirlik yapan Osman Orsal'ın olayı fotoğraflamasıyla toplumda büyük yankı uyandırdı. Yaşanan saldırıdan sonra polis memuru hakkında kasıtlı ve orantısız olarak güç kullanmak sebebiyle bir yıldan iki yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı. Ceyda Sungur, mahkeme salonunda verdiği ifadede "Sanığın elinde silah olsaydı, Ethem Sarısülük’ü öldüren polis gibi beni de öldürebilirdi." açıklamasını yaparak canına kastedildiğini ileri sürdü.[4] 2014'te sonuçlanan mahkemede ise yakın mesafeden biber gazı sıkması ve görevini kötüye kullanması gerekçesiyle saldırgan polise 600 adet fidan dikme cezası verildi. Ayrıca; Sungur'a "halkı, kanuna uymamaya tahrik" suçundan açılan davaya da takipsizlik kararı verildi.[5]

Popüler kültüre etkileri

Kitaplar

  • Ferzan Özpetek - İstanbul Kırmızısı; Gezi Parkı olaylarından oldukça etkilenen yazar, yazdığı kitaba Kırmızılı Kadın imajından ve söylemlerinden esinlenerek bu adı verdi.[6]
  • Gezi eylemleri sürecinde kapatılan Tarih dergisi editörü Gürsel Göncü tarafından yazılan Yaşarken Yazılan Tarih'in kapağında, Kırmızılı Kadın ve ona biber gazı sıkan bir polis resmedildi.[7]

Dergiler

  • Brezilya merkezli kültür dergisi Piauí; ülkede, Gezi Parkı olaylarıyla aynı dönemde ortaya çıkan toplumsal ayaklanmaya da gönderme yaparak 2013 yılının Temmuz ayında yayımladığı sayısında kapak fotoğrafı olarak "elinde Brezilya bayrağı tutan Kırmızılı Kadın" illüstrasyonuna yer verdi. Ayrıca; sayfanın altında da "#direngezi" etiketi kullanıldı.[8]
  • Türk mizah dergisi Penguen, Temmuz 2013'te yayımlanan sayısının kapak tasarımında Kırmızılı Kadın'ı bir polise biber gazı sıkarken tasvir etti. O dönem Gezi eylemlerini itibarsızlaştırmak adına çıkartılan sahte ve yalan haberlere tepki olarak da "Göstericiler polise saldırdı!" başlığını attı. Bu çalışma, "2013’ün en yaratıcı mizah dergisi kapakları" arasında gösterildi.[9]

Kaynakça

  1. ^ Vale, Paul (5 Haziran 2013). "Turkey Uprising: Ceyda Sungur, 'Woman In Red', Becomes Iconic Image For Activists" (İngilizce). HuffPost. 15 Aralık 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2020. 
  2. ^ "Kırmızılı Kadın konuştu". Milliyet. Anka Haber Ajansı. 10 Haziran 2013. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2020. 
  3. ^ Sherlock, Ruth (8 Haziran 2013). "Lady in the Red Dress and her dream of a Turkish rebirth" (İngilizce). The Daily Telegraph. 29 Şubat 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2020. 
  4. ^ "Şehir Plancısı Ceyda Sungur Polis Şiddetinin Peşini Bırakmıyor". Politeknik. 12 Aralık 2014. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2020. 
  5. ^ ""Kırmızılı Kadın" Ceyda Sungur İfade Verdi". Milliyet. 13 Mayıs 2014. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2020. 
  6. ^ "Özpetek'in 'İstanbul Kırmızısı' raflarda". Radikal. 5 Kasım 2013. 27 Eylül 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2020. Kitabın ismi, annemin benden istediği kırmızı ojeden geliyor. Ama aslında içinde bir sürü kırmızılar var. Kitabı okuyanların içinde bulacağı kırmızılar bunlar. Kitabı yazarken bu arada Gezi olayları oldu mesela ve orada kırmızılı kadın vardı. Bir de İstanbul’da benim evimden gördüğüm İstanbul’un mavi ile kırmızıya karışan bir gökyüzü vardır. Aslında İstanbul’u hep mavi olarak düşünürüz. O kırmızının, o gökyüzüne karışması benim çok hoşuma gider hep. 
  7. ^ "#tarih dergisi kapandı". Sözcü. 8 Aralık 2015. 9 Şubat 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 
  8. ^ "Kırmızılı Kadın Brezilya dergilerinde". T24. 12 Temmuz 2013. 13 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 11 Mayıs 2020. 
  9. ^ Pelin Özkan (10 Ocak 2014). "2013'ün en komik, en yaratıcı mizah dergisi kapakları". MediaCat. 15 Mayıs 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 12 Mayıs 2020. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<i>Penguen</i> (dergi) Türk mizah dergisi

Penguen, 2002 ile 2017 yılları arasında Türkiye ve Kuzey Kıbrıs'ta yayımlanmış haftalık bağımsız mizah ve hiciv dergisi.

<span class="mw-page-title-main">Leman Sam</span> Türk şarkıcı

Emine Leman Şenkan veya bilinen adıyla Leman Sam, Türk şarkıcı.

İzel Rozental, karikatürist, mizahçı, köşe yazarı ve iş adamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Bahariye, Kadıköy</span>

Bahariye, İstanbul ilinin Kadıköy ilçesinde bulunan bir semttir. Boğa heykelinin yukarısında kalmakla birlikte, birçok sanat aktivitesinin de bulunduğu bir mekândır. Nâzım Hikmet Kültür Merkezi buradadır. Kadıköy'deki iki kiliseden biri olan Ermeni Katolik Kilisesi de buradadır. Bahariye Caddesi 1992 yılında yaya yolu haline getirilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Taksim Gezi Parkı</span>

Taksim Gezi Parkı, İstanbul'un Beyoğlu ilçesindeki şehir parkıdır. Taksim Meydanı'nın kuzeydoğusunda Cumhuriyet, Asker Ocağı ve Mete caddeleri arasında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2008 Yunanistan ayaklanmaları</span>

2008 Yunanistan ayaklanmaları 6 Aralık 2008'de Atina'da polis Epaminondas Korkoneas'ın silahından çıkan mermiyle 15 yaşındaki Alexandros Grigoropoulos 'un ölümüyle sonuçlanmasıyla başladı. Bu olayın ardından öncelikle başkentte ardından tüm ülkede anarşistler ve hükûmet karşıtları polise karşı ayaklandı ve polisle çatışmaya başladı. Göstericiler molotofkokteylleri ile özel mülklere saldırdı. Atina'nin ardından çatışmalar ülkenin ikinci büyük şehri Selanik'e sıçradı.

Fatma İpek Bilgin, Türk tiyatro oyuncusu, tiyatro oyun yönetmeni, oyuncu çalıştırıcısı ve çevirmendir. Esasen tiyatrocu olan İpek Bilgin, tiyatronun yanı sıra birçok sinema filmi ve televizyon dizisinde de oynamıştır. Ankara Devlet Tiyatrosu'nda görev yapmıştır. Geç başladığı televizyon dizilerindeki kariyeri, ülke çapında tanınmasını sağlamış ve hayranlık kazandırmıştır. Tiyatrocu Çağ Çalışkur’un annesidir.

<span class="mw-page-title-main">Topçu Kışlası</span> 1806-1940 yıllarında Taksim Meydanında bulunan kışla

Taksim Kışlası ya da Halil Paşa Topçu Kışlası, 1806 - 1940 yılları arasında İstanbul Taksim Meydanı'nda günümüzde Taksim Gezi Parkı'nın durduğu yerde bulunan yapı. Askeri işlevlerinin yanı sıra cambaz gösterileri, at yarışları, Rum hacıların konaklaması gibi amaçlarla da kullanıldı. 1940 yılında İstanbul Valisi ve Belediye başkanı sıfatıyla Lütfi Kırdar'ın isteği ve Avrupalı şehir planlamacılarından Henri Prost'un tavsiyesi üzerine yıkılan kışlanın yerine konut ve sosyal etkinlik alanları inşa edilmesi kararlaştırıldı, fakat planlanan düzenlemelerin pek azı yapılabildi. Şimdi yapının yerinde Taksim Gezi Parkı vardır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Onur Yürüyüşü</span>

İstanbul Onur Yürüyüşü, Türkiye'nin en kalabalık kenti İstanbul'da düzenlenen geleneksel LGBT Onur Yürüyüşü. İlk kez 2003'te yaklaşık otuz kişi tarafından düzenlenen yürüyüş, Haziran ayının son pazarı yapıldı. 2010'da katılımcısı beş bin kişiye ulaşan yürüyüş, 2011'de on bin kişiye ulaşmıştır: Balkanlar'da ve Türkiye'de düzenlenen en büyük onur yürüyüşüdür. Yürüyüş 2013'te, Gezi Parkı olaylarının da etkisiyle 100.000 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. 2014'teki yürüyüşte katılımcı sayısı on binlerle ifade edilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gezi Parkı olayları</span> 2013te İstanbulda başlayan protesto

Gezi Parkı olayları veya Gezi Parkı direnişi, 28 Mayıs 2013 tarihinde, ilk olarak İstanbul'daki Taksim Gezi Parkı için hazırlanan kentsel gelişim planına karşı çıkmak amacıyla düzenlenen, daha sonrasında ifade özgürlüğü, medya sansürü, otoriteryanizm gibi toplumsal sorunlara ve Erdoğan'ın görece baskıcı yönetimine karşı toplumsal bir harekete dönüşen protesto hareketleridir.

Çapulcu başkasının malını alan, talan eden kimse, yağmacı ve düşman toprağına atla hücum edip yağma eden, akıncı anlamlarına gelir. Recep Tayyip Erdoğan tarafından Gezi Parkı olayları sırasında göstericiler için kullanıldıktan sonra Türk Dil Kurumu (TDK) tarafından, kelimenin tanımının değiştirildiği öne sürülmektedir. TDK sitesinde hâlen kullanılan tanım "Düzene aykırı davranışlarda bulunan, düzeni bozan, plaçkacı" olarak görülmektedir. Fakat Gezi Parkı olayları sırasında değiştirildiği iddia edilen bu tanım TDK'nın Türkçe Sözlüğünün 2010 yılında çıkan 11. baskısında aynen yer almaktadır.

Ethem Sarısülük, 2013 yılında Gezi Parkı protestoları sırasında Ankara'da Polis tarafından vurularak öldürülen eylemci. Ankara'daki Gezi Parkı eylemi sırasında Polis memuru Ahmet Şahbaz tarafından başından ağır yaralanan Sarısülük, 14 gün yoğun bakımda kaldı. 12 Haziran 2013 tarihinde beyin ölümü gerçekleşen Ethem Sarısülük, 14 Haziran 2013 tarihinde saat 15.15'te Ankara Numune Hastanesi'nde öldü. Yapılan otopside mermi çekirdeğinin beynin içinde olduğu rapor edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Gezi Parkı olayları zaman çizelgesi</span> Vikimedya liste makalesi

Aşağıdaki zaman çizelgesi Gezi Parkı olayları sırasında ve sonrasında yaşanan olayları kronojik sıralamasını içermektedir.

<i>İstanbul Kırmızısı</i>

İstanbul Kırmızısı, Türk-İtalyan yönetmen, senarist ve yazar Ferzan Özpetek'in ilk romanıdır. Roman, 29 Ekim 2013'te İtalya’da Arnoldo Mondadori Yayınevi’nden satışa çıkarken Şubat 2014'te de Türkiye'de raflardaki yerini almıştır.

<i>İstanbul Kırmızısı</i> (film) 2017 yapımı Ferzan Özpetek filmi

İstanbul Kırmızısı (İtalyanca: Rosso Istanbul), 2016 yapımı Türk asıllı İtalyan yönetmen Ferzan Özpetek'in ilk Türk filmi. Çekimleri İstanbul'da yapılan film, 2 Mart 2017'de İtalya'da 200 salonda, 3 Mart 2017'de ise Türkiye'de 279 salonda gösterime girdi. Ferzan Özpetek'in aynı isimli kitabından sinemaya uyarladığı filmin başrollerinde Nejat İşler, Mehmet Günsür, Tuba Büyüküstün, Halit Ergenç, Serra Yılmaz gibi oyuncular yer alıyor. Filmde, Ferzan Özpetek'i, Deniz adındaki karakter ile Nejat İşler canlandırıyor. Mehmet Günsür ve Tuba Büyüküstün, Özpetek’in hayatındaki iki önemli karakteri, Yusuf ve Neval’i oynuyor. Halit Ergenç ise kitapta yer almayan Orhan adında yeni bir karakteri canlandırıyor. Filmin uluslararası tanıtımı ilk kez Roma Film Festivali'nde gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Gaye Su Akyol</span> Türk vokalist

Gaye Su Akyol, Türk şarkıcı ve ressamdır.

<i>Napolinin Sırrı</i> 2017 yapımı Ferzan Özpetek filmi

Napoli'nin Sırrı, İtalyan yönetmen Ferzan Özpetek'in 2017 çıkışlı romantik, gerilim türündeki filmi. 28 Aralık 2017'de vizyona giren filmin başrollerini, İtalyan oyuncular Giovanna Mezzogiorno, Alessandro Borghi, Maria Pia Calzone, Luisa Ranieri ve Isabella Ferrari paylaşmaktadır. 40. Uluslararası Moskova Film Festivali'nin açılış filmi olarak gösterildi.

Bayan Yanı, Türkiye'deki kadınların karşılaştığı durumları ve kadın gündemini feminist bir bilinçle ele alan Türkçe hiciv dergisidir.

Ceyda, Türkçe bir kadın ismidir. Kelime anlamı olarak güzel ve uzun boyunlu kadın anlamına gelir. Şu anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Popüler kültürde Gezi Parkı olayları</span>

28 Mayıs 2013 tarihinde İstanbul'daki Gezi Parkı'nda başlayan ve ardından başta Türkiye'nin diğer şehirleri olmak üzere dünyanın farklı noktalarında gerçekleştirilen eşzamanlı eylemlerle ulusal ve uluslararası kamuoyunda yankı uyandıran Gezi Parkı olayları; popüler kültürdeki pek çok kitaba, dergi kapağına ve şarkıya konu olmuştur.