İçeriğe atla

Cevher-i Musiki

Cevher-i Musiki, 2005 yılında Prof. Dr. M. Hakan Cevher'in öncülüğünde, 17. yüzyıl geleneksel Türk musikisini icra etmek amacı ile kurulan bir müzik grubudur. Santur, şehrut, rebap, ney, tambur, mazhar, kudüm, bendir icracıları bulunmaktadır. Grup üyelerinin tümü, Ege Üniversitesi Devlet Türk Musikisi Konservatuvarı'nda öğretim elemanıdır.

Grup üyeleri

  • Şehrut: Prof. Dr. M. Hakan Cevher
  • Ney: Kaşif Demiröz
  • Tambur: Sami Büyüköztekir
  • Santur: Ergün Karadağ
  • Rebap: Mehmet Yalgın Mazhar
  • Bendir: Tufan Güldaş
  • Kudüm: Serkan Çelik
  • Hanende: Tolga Meriç

İlgili Araştırma Makaleleri

Ömer Altuğ, Türk tamburi ve bestekâr. Ankara Radyosu sanatçılarındandır.

Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından Hizmet Ödülü, bilim insanı yetiştirmek, kendi bilim dalını kurumsallaşmasına katkıda bulunmak, bilimsel kurum kurmak yoluyla bilime üstün hizmet edenlere verilir. Ödüllere ilişkin duyuru her yıl ekim ayı içinde yapılır.

<span class="mw-page-title-main">Klasik Türk müziği</span> müzik türü

Klasik Türk müziği, klasik Türk mûsıkîsi, Osmanlı'daki adıyla mûsıkî veya günümüzde kullanılan adıyla Türk sanat müziği; Türk kültürüne has makamlı bir müzik türü. Klasik batı müziği ve Hint müziği ile beraber dünya üzerinde süreklilik ve gelenek oluşturma bakımından mevcut birkaç klasik müzikten birisi olarak kabul edilir.

Tasavvuf müziği, İslamdaki Tasavvuf felsefesine uygun olarak, eğlendirmek için değil, insanın Allah'a olan kulluğunun farkına varmasını sağlamak için yapılan bir müzik türüdür. Dini duyguların seslendirilmesidir. Tasavvuf müziği ilahidir.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Dağcılık Federasyonu</span>

Türkiye Dağcılık Federasyonu, Türkiye'de dağcılık sporunu yöneten bir federasyondur

<i>Yeniçağ</i> (gazete) Türk gazetesi

Yeniçağ, 2002 yılında "Türkiye Türklerindir" ve "Dünyayı Türkçe Okuyun" sloganlarıyla yayın hayatına başlamıştır. Güncel, dış haber, ekonomi, spor, medya, eğitim, tarih ve kitap, kültür, televizyon ve din bölümleri olan günlük olarak yayınlanan siyasi bir gazetedir. Atatürkçü ve Türk milliyetçisi bir çizgiyle yayın yapar. Merkezi İstanbul'da bulunmaktadır.

147'ler olayı, 27 Mayıs 1960 askerî darbesinin ardından kurulan askerî yönetimin 147 öğretim üyesini üniversitelerden ihraç etme kararıdır.

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi</span> İstanbul’da kurulan, benzerleri arasında Türkiye’nin ilk ve en büyük fakültesi

İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi (İÜEF), 1933 yılında İstanbul Üniversitesi bünyesinde Edebiyat Fakültesi adı ile kurulan fakülte. Türkiye'nin ilk edebiyat yüksek okuludur.

<span class="mw-page-title-main">5. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları</span>

5. Uluslararası Türkçe Olimpiyatları, Uluslararası Dil Öğretimi Derneği tarafından düzenlenen, tüm dünyadaki Türkçe öğrencilerinin katıldığı dil olimpiyatlarının beşincisidir. Bu yılki teması "Türkçenin 100 Akları" ve "100 ülke sevgi diliyle buluşuyor, yarışıyor." olan olimpiyatlara 105 ülke katılmıştır.

Mustafa Santur, Türk akademisyen.

İncesaz, aşağıdaki anlamlara gelebilir:

<span class="mw-page-title-main">Nakkare</span>

Kudüm ya da nakkare, yarım küre biçiminde bir çift küçük davuldan oluşan vurmalı bir çalgı.

Fikri Santur, Türk bilim insanı.

Tanburi İsak Efendi, Klasik Türk müziği'nin ünlü tanburisi ve bestecisidir.

Çaycı İzzet Paşa Türk siyasetçi ve araştırmacıdır.

<i>Meyhaneci</i>

Meyhaneci, 4 Mart 1987'de yayınlanan Bülent Ersoy'un Uzelli Müzik'den çıkan beşinci stüdyo albümü.

İstanbul Üniversitesi Felsefe Bölümü, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi bünyesinde, felsefe eğitimi veren bölümdür. Osmanlı Devleti'nde Batılı anlamda felsefe disiplininin kurulduğu, Türkiye'de ise bu isimle kurulan ilk bölümdür.

<span class="mw-page-title-main">Türkiye Hentbol Federasyonu</span>

Türkiye Hentbol Federasyonu (THF), Türkiye'deki hentbol ve plaj hentbolu sporlarının yönetimini sağlayabilmek amacıyla 4 Şubat 1976 tarihinde kurulmuş Avrupa Hentbol Federasyonu (EHF) üyesi federasyon. Merkezi Ankara'nın Çankaya ilçesinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Azerbaycan müzik aletleri</span>

Azerbaycan müzik aletleri(Azerice: Azərbaycan musiqi alətləri) Azerbaycan'da, öncelikle halk çalgı aletleri topluluğunda kullanılan müzik aletleridir. Eski müzik aletleri, halkın tarihi, kültürel ve manevi anıtlarıdır. Azerbaycan halk çalgı aletlerinin sınıflandırılması Azerbaycan'da var olan çalgı aletlerinin türleri belirlenirken klasik şiirlerden alınan dizeler de çok değerli kaynaklardır.

<i>Damla Damla</i> (Burhan Çaçan albümü)

Damla Damla, Burhan Çaçan'ın 22 Şubat 1992'de Çaçan Plak etiketiyle yayımlanan stüdyo albümüdür.