İçeriğe atla

Cevher, Somali

Cevher
Jowhaar
جوهر‎‎
Şehir
Somali üzerinde Cevher
Cevher
Cevher
Cevher'in Somali'deki konumu
ÜlkeSomali Somali
İlOrta Şabel
İlçeCevher
Nüfus
 (2010)
 • Toplam62.000
Zaman dilimiUTC+03.00 (EAT)

Cevher (SomaliceJowhaar; Arapçaجوهر‎‎; İtalyancaGiohar), Somali'nin Orta Şabel ilinin merkezi olan şehirdir. Şehir başkent Mogadişu'nun 90 km kuzeyinde yer almaktadır. Şehrin nüfusu 2010 yılı itibarı ile 62,000'dir.

Cevher 27 Aralık 2006 tarihinde uluslararası destekli Etiyopya ve geçici hükûmet güçleri tarafından ele geçirildi.[1] 17 Mayıs 2009 tarihinde şehir bu sefer Eş-Şebab örgütü tarafından ele geçirildi.[2] 9 Aralık 2012 tarihinde AMISOM destekli Somali güçleri şehri geri aldı.[3]

Kaynakça

  1. ^ Ethiopian, Somali Troops Regain Jowhar 27 Eylül 2007 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., FOX News, 27 Aralık 2006
  2. ^ Somali militants capture key town 23 Mayıs 2009 tarihinde Wayback Machine sitesinde arşivlendi., BBC, 17 Mayıs 2009
  3. ^ "In Somalia, African Union and gov't troops take town from Islamist extremists of al-Shabab". Associated Press. 9 Aralık 2012. 11 Ocak 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 9 Temmuz 2016. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Varşova</span> Polonyanın başkenti

Varşova (Lehçe: Warszawa

<span class="mw-page-title-main">Somali</span> Doğu Afrikada bir ülke

Somali, resmî olarak Somali Federal Cumhuriyeti ve komünist yönetimde önceki bilinen adıyla Somali Demokratik Cumhuriyeti olarak anılan, Doğu Afrika'da Afrika Boynuzu denilen coğrafî bölgede bulunan bir ülkedir. 1991’de Somali İç Savaşı'nın başlamasından beri devletin çoğu bölgesinde merkezî bir hükûmet kontrolü yoktur. Uluslararası olarak tanınmış Federal Geçiş Hükûmeti, ülkenin sadece küçük bir parçasını yönetmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Rio de Janeiro</span> Brezilyanın ikinci büyük şehri ve Rio de Janeiro eyaletinin başkenti

Rio de Janeiro, bulunduğu eyaletin başkenti ve Brezilya'nın en büyük ikinci kentidir.

<span class="mw-page-title-main">Rotterdam</span> Hollandanın en büyük ikinci ili

Rotterdam, Hollanda'nın Güneybatısında bulunur. Amsterdam'dan sonra nüfus olarak 2. büyük şehirdir, fakat Rotterdam'ın yüzölçümü daha büyüktür. Rotterdam, Avrupa'nın en büyük limanını bünyesinde barındırır. Dünyanın dört bir yanından getirilen kargoların kıtaya kuzeyden giriş noktasıdır. İsmini Rotte ırmağından almaktadır. Nüfusun yaklaşık yarısının Hollanda kökenli olmadığı bu şehirde, %7,8 oranında kayda değer bir Türk nüfusu da yaşamaktadır. Avrupa İslam Üniversitesi de Rotterdam merkezli faaliyet sürdüren bir eğitim kurumudur. Rotterdam'ın ulusal sloganı: Sterker door Strijd, yani: Mücadele ederek, daha güçlü olmak.

<span class="mw-page-title-main">Mogadişu</span> Somalinin başkenti

Mogadişu, Afrika'nın doğusunda, Hint Okyanusu kıyısında bulunan Somali'nin başkentidir. Aynı zamanda Banaadir eyaletinin de merkezidir. Piri Reis'in Muğdiş dediği şehre Somali dilinde Muqdisho, Arapça kaynaklarda Makdeşû, İtalyancada Mogadiscio, Türkçe eserlerde Mogadişu (Magdişu) denilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Gazimağusa</span>

Gazimağusa ya da Mağusa, Kıbrıs Adası'nda bir liman kenti. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Mağusa kazası'nın ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Gazimağusa İlçesi'nin yönetim merkezi.

<span class="mw-page-title-main">Hagen</span> Kuzey Ren-Vestfalyada büyükşehir (Almanya)

Hagen, Almanya'nın batısında, Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde (Land) kent.

<span class="mw-page-title-main">Somali İç Savaşı</span> 1991den beri devam eden iç savaş

Somali İç Savaşı Somali'de 1988'den bu yana sürmekte olan bir silahlı çatışmadır.

<span class="mw-page-title-main">Suriye İç Savaşı</span> Suriyede 2011den beri süren iç savaş

Suriye İç Savaşı, Suriye ordusu, Suriye hükûmeti ve Suriye'deki iç isyancılar arasında başlayan, sonrasında Irak ve Şam İslam Devleti, El Nusra ve bazı Kürt, Türkmen, Dürzi ve Süryani grupların da katıldığı, son dönemde ise Rusya, İran, Amerika Birleşik Devletleri, Türkiye ve İsrail gibi dış güçlerin de sınırlı ve düzenli olarak dâhil olduğu çatışmalardır. Gösteriler 15 Mart 2011'de başlamış ve Nisan 2011 tarihinde ülke çapında yayılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Eş-Şebab</span> Somali merkezli İslamcı terör örgütü

Hareket eş-Şebab el-Mücahidin veya kısaca eş-Şebab, Somali'de Federal Geçiş Hükûmeti'ni ortadan kaldırmak için savaşan bir silahlı örgüt. 2011 yılı itibarıyla ülkenin güneyinin çoğunu kontrol etmektedir. Bu bölgelerde sıkı bir şeriat uyguladığı bildirilmektedir. Mayıs 2011 itibarıyla gücü 14,426 militan olarak tahmin edilmektedir. Örgütün şu anki lideri Ahmed Ömer'dir.

<span class="mw-page-title-main">Sirte Muharebesi (2011)</span>

Sirte Muharebesi, 2011 Libya İç Savaşı'nda Ulusal Geçiş Konseyi güçlerinin Kaddafi yanlılarının elinde kalan son şehirlerden olan Sirte'yi ele geçirmek üzere düzenlediği hücumlarla başlayan bir muharebeydi. Eylül 2011 itibarı ile Kaddafi güçlerinin elinde kalan son iki şehir Sirte ve Beni Velid'di ve Kaddafi'nin memleketi ile Trablus'un düşmesinin ardından başkent ilan ettiği Sirte'nin düşmesiyle iç savaşın biteceği düşünülüyordu. Muharebe 42 yıllık Kaddafi rejiminin tamamen yok oluşuna yol açtı ve Muammer Kaddafi şehirden kaçmaya çalışırken yaralandı ve ele geçirildi. Kaddafi bir saat kadar sonra öldü.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Kürdistanı çatışmaları</span> Kuzey Suriyede askeri ve siyasi çatışma

Rojava Savaşı ya da Suriye Kürdistanı Çatışmaları, Suriye'nin kuzeyindeki taraflar arasındaki çatışmaları kapsamaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Tel Abyad</span> Suriyede bir şehir

Tel Abyad, Balıh Nehri boyunca yer alan ve idari olarak Rakka Valiliği'ne ait Suriye şehridir. Kürt, Arap, Ermeni ve Türkmen'lerden oluşan 200.000 kişilik bir nüfusa sahiptir. Osmanlı döneminde Şanlıurfa ilinin Akçakale ilçesiyle aynı idi.

<span class="mw-page-title-main">Irak İç Savaşı (2013-2017)</span>

Irak İç Savaşı (2013-2017), IŞİD'in Musul'a saldırmasıyla başlayan iç çatışmaları kapsamaktadır. IŞİD ve IŞİD'e destek veren eski Baas partisi mensupları, Sünni Arap aşiretleri ve diğer radikal örgütler ile Irak Ordusu, Peşmerge, İran destekli Şii milisler, Süryani/Asuri/Yezidi azınlık savaşçıları ve merkezi hükûmete destek veren Sünni ve Şii Arap, Kürt ve Türkmen aşiretleri arasındaki çatışmalar günümüzde de devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Palmira Taarruzu (Mart 2016)</span>

Palmira taarruzu, Suriye rejimi ve müttefiklerinin Rus hava desteğiyle Palmira şehir merkezi ve çevresindeki yerleşim bölgelerini IŞİD'den aldığı çatışmalardır.

<span class="mw-page-title-main">Somali-Türkiye ilişkileri</span> ikili ilişkiler

Somali-Türkiye ilişkileri, Somali ile Türkiye arasında sürdürülen uluslararası politikaları içerir.

<span class="mw-page-title-main">Emin el-Hafız</span> Suriye Arap Cumhuriyeti 3. Cumhurbaşkanı

Emin el-Hafız Suriyeli politikacı, asker. Baas Partisi üyesi olan Hafız, 27 Temmuz 1963 - 23 Şubat 1966 tarhileri arasında Suriye devlet başkanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">Bulo Marer</span>

Bulo Marer, Somali'nin güneybatı bölgesinde bulunan Aşağı Şabel'e bağlı bir kenttir. El Şebab bölgede güçlü bir taban oluşturmuş durumdadır. Dış Güvenlik Genel Müdürlüğü 2013 yılında bu bölgede rehine kurtarma girişiminde bulunmuş ve çok sayıda sivil ölmüştü. Somali hükûmet güçleri 30 Ağustos 2014'te kasabayı AMISOM yardımıyla ele geçirdi. El Şebab 2018 yılında AMISOM ve Somali hükûmet güçlerine karşı bir saldırı gerçekleştirdi.

<span class="mw-page-title-main">Trostyanets Muharebesi</span> 2022de Rusyanın Ukraynayı işgalinde muharebe

Trostyanets Muharebesi, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali sırasında gerçekleşen askerî bir çatışmaydı. Sumı Oblastı'ndaki Trostyanets şehri Kuzeydoğu Ukrayna Taarruzu'nun bir parçası olarak istilanın ilk günü 24 Şubat'ta Rus güçleri tarafından saldırıya uğradı. Bir aydan biraz fazla bir süre işgal altında kalan şehir, Mart ayı sonlarında Ukrayna güçleri tarafından yeniden ele geçirildi.

<span class="mw-page-title-main">Baydabo Kuşatması</span>

Baydabo Kuşatması, Somali İç Savaşı'nda Temmuz 2008 ve Ocak 2009 arasında gerçekleşen, Eş-Şebab milislerinin Somali Federal Geçiş Hükümeti'nin (FGH) başkentini kuşattığı bir silahlı eylemdi.