İçeriğe atla

Cevdet Öztopal

Cevdet Öztopal tulum çalarken

Cevdet Öztopal (5 Nisan 1942, Aslandere, Fındıklı, Rize - 22 Ağustos 2006) Türk tulum sanatçısı.[1] Sert ve kıvrak figürlü Topaloğlu horonunun yaratıcısıdır.[2]

Hayatı

Öztopal 1942 yılında Hemşinli bir ailenin çocuğu olarak Fındıklı'da doğdu.[3] Abisinin tulumunu çalmaya başladı. 1963'te çay evlerinde kantarcı olarak çalışmaya başladı. 1972-73 yıllarında Artvin Halk Oyunları Derneği'nde, 1974-75 yılarında Arhavi lisesinde tulum sanatçısı olarak görev yaptı. Öztopal'ın eğitmenliğini yaptığı Fındıklı Lisesi halk oyunları takımı bölge ikincisi ve Türkiye üçüncüsü oldu.[4] Yayımlanmamış Fındıklı Lisesi folklor ders notları bulunmaktadır.

Kaynakça

  1. ^ Samson, Jim (2021). Black Sea Sketches: Music, Place and People. Routledge. ISBN 1000340171. 18 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  2. ^ Topaloğlu, İhsan (2005). Rize folklorunda tulum-horon ve düğünler. Yöresel Folklor Araştırması. ss. 15, 167, 176. ISBN 9752708323. 19 Nisan 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 
  3. ^ Abdullah Akat. "Cevet Topaloğlu". s. 21. 19 Eylül 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 19 Eylül 2024. 
  4. ^ "Cevdet Öztopal". kuzeymavi.com. 3 Kasım 2009 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 18 Nisan 2021. 

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Tulum (çalgı)</span> Karadeniz bölgesine özgü üflemeli çalgı

Tulum, Anadolu'nun kuzeydoğusunda Rize, Artvin, Ardahan, Erzurum ve Gümüşhane'de kullanılan nefesli bir halk çalgısı. Balkan yarımadası ve İskoçya'da kullanılan gaydadan en önemli farklı pes sesleri kontrol edebilen boruya sahip olmamasıdır.

<span class="mw-page-title-main">İnci Çayırlı</span> Türk ses sanatçısı ve koro şefi

Hatice İnci Çayırlı, Türk Sanat Müziği yorumcusu ve koro şefi.

Sâdi Yâver Ataman, Türk müzikolog, folklor uzmanı, eğitimci ve sanatçı.

<span class="mw-page-title-main">Birol Topaloğlu</span> Türk Halk Müziği sanatçısı

Birol Topaloğlu, Laz asıllı halk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Ocak zinciri</span>

Ocak zinciri, güğüm, ocak ve kazan gibi aletlerin asıldığı, bir ucu tavandaki kirişe bağlı büyük zincirdir. Rize, Trabzon ve Artvin'in Arhavi, Hopa ve Borçka ilçelerinde kullanılmaktadır. Zincir halkaları burgulu bir şekilde yapılır ve bahçe ocağı da denen taş ocağa kadar uzatılır. Zincirin uçlarına ikili bir demir çengel monte edilir. Ocağın zincire bağlanması için kokancsi denilen demir kanca kullanılır.

Mustafa Tahir Taşer veya Garipoğlu Mustafa Türk tulum sanatçısı. 1945 yılında radyoda tulum çalan ilk sanatçı olmuştur. Taşer'in birçok bestesi bulunmaktadır.

Remzi Bekar, Türk tulum sanatçısı. Bekar, Türkiye'de ilk defa tulumla plak ve kaset çalışmaları yapan kişidir. 6 plak ve 8 tulum kasedi çıkarmıştır.

Filiz İlkay Balta, Türkiye'nin ilk kadın tulumcusudur. Balta'nın 3 tane albümü bulunmaktadır.

Mustafa Tezcan veya Çukitali Mustafa, Türk tulum sanatçısıdır. Dinamik ve sert olan kendine özgü bir tulum çalışı vardı.

Yaşar Çorbacı veya bazı kaynaklarda geçen adıyla Yaşar Çorbacıoğlu, Türk tulumcudur. Çorbacı'nın TRT arşivlerinde 70'ten fazla eseri vardır.

Ali Çamkerten, Türk tulum sanatçısı ve tulum imalatçısıdır. Erzurum Radyosu'nda tulum çalmıştır.

Mahmut Turan, Türk tulum sanatçısıdır. Zuğaşi Berepe ve Grup Yorum'un bazı albümlerinde tulum çalmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Nurdoğan Demir Abaşişi</span>

Nurdoğan Demir Abaşişi yazdığı Lazca masal, hikâye, destan, şiir ve şarkılarla tanınan Laz kökenli Türk yazar. "Biz kişneyen atlarla gelmedik, biz buradaydık" dizeleriyle Nâzım Hikmet'in "Dört nala gelip uzak Asya'dan" dizesine nazire yaptığı şiiri, Lazlar arasında popülerdir.

Dindar Güner, Türk tulum sanatçısıdır.

Murat Oğuz, Türk tulumcu ve müzisyen.

Şükrü Parlak, Türk tulumcu ve tulum imalatçısı.

Ahmet Güngör, Türk kemençeci ve tulumcu.

Osman Zeki Gümüşoğlu, Türk senatör ve avukat.

<span class="mw-page-title-main">İhsan Topaloğlu (yazar)</span>

İhsan Topaloğlu Rize temalı çalışmalarıyla tanınan Türk araştırmacı yazar.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Sırtlı</span>

Mustafa Sırtlı, yaptığı Doğu Karadeniz müziği besteleriyle Türk müzisyen ve tulumcu. Karadenizli birçok sanatçıya yaptığı besteleri verdiği için, Karadeniz müziği camiasında Bacasız Beste Fabrikası olarak bilinirdi. Peştamallı Kız adlı eseri, tulum müziğinin iyi örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Dertliyim Efkarlıyım ve Ali Dayı başlıca eserlerinden diğer ikisidir.