İçeriğe atla

Cevdet Hüseyin Çağdaş

Cevdet Hüseyin Çağdaş
Doğum4 Ağustos 1926(1926-08-04)
Gazimağusa, KKTC
Ölüm23 Aralık 2019 (93 yaşında)
MeslekRessam, müzeci

Cevdet Hüseyin Çağdaş (4 Ağustos 1926, Gazimağusa - 23 Aralık 2019), Kıbrıs Türkü ressam ve müzeci. Kıbrıs Türk resminde önde gelen isimlerden biri olan Çağdaş, müzecilikle de ilgilendi. Muhtelif gazete ve dergilerde sanat yazıları yayımlarken Kıbrıs’ta Türk Devri Eserleri ve Sanat Yazıları adını taşıyan iki kitabı da bulunmaktadır.[1] Ocak 2018'de milletvekili seçilen Jale Refik Rogers'ın dedesidir.[2]

Kendi anlatımına göre yoksul bir aileden geliyordu, dört yaşındayken annesini kaybetmişti. Babası Türkçe ve Rumca bilen okuryazar bir şahsiyetti ve bakkalcılıkla uğraşıyordu. Yine kendi anlatısına göre Çağdaş çocukluk döneminini kalabalık bir ailede trajik bir şekilde geçirmişti.[3] Nergisli İlkokulu'nda eğitimine başlayan Çağdaş'ın resim sanatına yönelmesinde hocası Hasan Zafer Örek etkili olmuştu. Sonrasında eğitimine Omorfo Öğretmen Koleji'nde devam etti. Bu okulda farklı kültür ve lisanlarla temas ederek kendini geliştirdi, 1948'de buradan mezun oldu. Resim sanatına olan ilgi ve yeteneğinde okuldan hocası Adamantios Diamantis'in büyük bir etkisi olmuştu.[4] Hocasının referansı ile iki yıl İngiltere'de Brighton College of Art Crafts'ta devlet bursuyla okudu, burada çocuk resimleri üzerine uzmanlaştı. 1959'da Ayer Kaşif'in mimarlık ofisinde ilk kişisel sergisini açtı. Bir süre Türk Maarif Dairesi'nde çalıştı. 1961-62 sonrasında müzecilikle ilgilenmeye başladı. Lefkoşa'da Etnografya Müzesi'nin açılmasında görev aldı ve yurt dışında müzecilik eğitimleri aldı, burslu olarak gittiği Ankara, Konya ve İstanbul'da bu alanda staj yaptı. Fransa'da da aldığı bursla müzelerde çalışma imkanı elde etti. 1979'da emekliye ayrıldı.[5] Türk Bankası tarafından 1985'te kurulan Kültür Sanat Ödülü Kurumu Plastik Sanatlar, Seçici Kurul Üyesi olarak atandı. Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı tarafından 1988 Asya – Avrupa Sanat Bienali'ne KKTC temsilcisi olarak gönderildi.[6]

Birçok mesleki kimliğe haiz olan Çağdaş KKTC'de ağırlıkla resim sanatına olan katkılarıyla tanınmaktadır ve sanat yaşamında suluboya resimleri öne çıkmaktadır. İlk dönem eserlerinde izlenimcilik etkisi hakimdir. İlk eserleri arasında olan ve Büyük Han'ı tasvir ettiği resmi 1945 tarihlidir, yapının terk edildiği dönem tasvir edilir. Büyük Han dışında Derviş Paşa Konağı da Çağdaş'ın konu edindiği tarihi mekânlar arasındadır.[6] 1957 tarihli Ömeriye Mahallesi adlı suluboya çalışması janr resmidir. Natürmort çalışmaları haricinde etnografya müzesindeki kabartmalardan hareketle Tuğra adını taşıyan 1984 tarihli pastel boya çalışması mevcuttur.[7]

Çağdaş'ın şiire ilgisi olduğu ve Avare adını taşıyan 1954 tarihli bir öyküsünün de bulunduğu belirtilmektedir.[8]

Kaynakça

Özel
  1. ^ Yıldız 2018, s. 35.
  2. ^ "Cevdet Çağdaş hayatını kaybetti". Yeni Düzen. 23 Aralık 2019. 24 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2020. 
  3. ^ Yıldız 2018, s. 37.
  4. ^ Yıldız 2018, s. 40.
  5. ^ Yıldız 2018, s. 42.
  6. ^ a b Yıldız 2018, s. 43.
  7. ^ Yıldız 2018, s. 46.
  8. ^ "Cevdet Hüseyin Çağdaş". Biyografya. 26 Kasım 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 16 Ekim 2020. 
Genel

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Mehmet Pesen</span> Türk ressam

Mehmet Sait Pesen, Türk ressam, eğitimcidir.

Günay Sağun, Türk ressam.

<span class="mw-page-title-main">Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı</span> KKTCnin ulusal bayrağı

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti bayrağı, Kuzey Kıbrıs'ı temsil eden, beyaz fon üzerine üstte ve altta olmak üzere iki, kırmızı, boydan boya şerit ile, ortada kırmızı renkli ay yıldızdan oluşan bayraktır. Bugünkü hâli 7 Mart 1984 tarihinde Cumhuriyet Meclisi tarafından onaylanmıştır.

Fatma Nazlı Ecevit, Türk ressam. TBMM VII. ve VIII. dönem Milletvekili Fahri Ecevit'in eşi ve 16. Türkiye Başbakanı Bülent Ecevit'in annesidir.

<span class="mw-page-title-main">Halil Dikmen</span> Türkiye doğumlu ressam

Halil Dikmen, (1906-1964) Türk ressam ve neyzen.

Cumhuriyetin ilanını takiben, Türkiye müzeleri Atatürk'ün Anadolu'nun insan eliyle yapılan faydalı şeylerinin sergi ve araştırmasına önem vermesi dolayısıyla kaydedilebilir şekilde gelişti. Türkiye ilan edildiğinde, İstanbul'da "Asar-ı Atika Müzesi", olarak adlandırılan İstanbul Arkeoloji, Aya İrini'nin ev sahipliğini yaptığı Askeri Müze, Süleymaniye Camii'nde Türk ve İslam Eserleri Müzesi ve Anadolu'nun birkaç büyük şehrinde Osmanlı İmparatorluğu Müzesi müzeleri vardı.

Cemal Güvenç, Türk Ressam, Sanat Eğitimcisi

Çallı Kuşağı, 1914 Kuşağı veya Türk İzlenimciler, Sanayi-i Nefise Mektebi tarafından düzenlenen Avrupa sınavını kazanarak Paris'e gönderilen, İbrahim Çallı ve kendi olanakları ile giden Namık İsmail, Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya Güran gibi ressamlar I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile birlikte 1914'te ülkeye geri döndüler. Türk resim tarihinde "1914 Kuşağı", "Çallı Kuşağı" veya "Türk İzlenimcileri" diye adlandırılan bu grubun başlıca üyeleri, İbrahim Çallı, Ruhi Arel, Feyhaman Duran, Hikmet Onat, Hüseyin Avni Lifij, Nazmi Ziya Güran, Namık İsmail, Sami Yetik ve Ali Sami Boyar ve Hasan Vecih Bereketoğlu'dur.

<span class="mw-page-title-main">Asker Ressamlar</span> Türk ressam grubu

Asker Ressamlar, Türk resminde bir döneme adını vermiş, askerî okullarda yetişmiş ressamlar grubu. Batı anlayışında Türk resim sanatının temelleri, III Selim döneminde ilk kez resim derslerinin verilmeye başlandığı, 1795'te açılan Mühendishane-i Beri-i Hümâyun'da atıldı.

<span class="mw-page-title-main">Osman Asaf</span>

Osman Asaf (Bora) (d. 1868 Saraybosna - ö. 1938) Türk ressam.

Agop Arad, Türkiye Ermenisi ressam, grafiker ve gazeteci.

Sabiha Ziya Hanım, Türk ressam ve heykeltıraş. Sanayi-i Nefise Mektebi'nin heykel bölümünden mezun olan ilk kadın sanatçıdır.

<span class="mw-page-title-main">Hüseyin Yıldırım (ressam)</span> Türk ressam

Hüseyin Yıldırım, Türk ressam ve sanat eğitimcisi.

Cemil Eren, Türk ressam, heykeltıraş, seramik, vitray sanatçısı, sanat tarihçisi ve sanat eğitimcisidir.

Hakan Güysoytrak Türk sanatçı, ressam ve akademisyen. Resimlerinde kentler ve kent yaşamından izler görülür.

Güzin Duran, Türk ressam ve hattat.

Alaettin Aksoy, Türk ressam.

Altan Çelem Türk ressamdır.

Nazan Ölçer, Türk sanat tarihçisi ve müzecidir.

Memduha Candan Güngör, Türk seramik sanatçısı. Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nde şekillenen bir eğitim ve akademik kariyere sahipken aynı fakültede öğretim üyesidir. Birçok yurt içi ve yurt dışı çağdaş sanat bienali, sergi ve sempozyumlarına katıldı. Birçok eseri kamusal mekânlarda yer buldu. 2001'de Turgut Pura Vakfı 20. Ödüllü Resim ve Heykel Yarışması'nda ikinci olurken ertesi yıl VII. Altın Testi Özel Ödülü'ne layık görüldü. Güngör, Türk Seramik Derneği ve UNESCO Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (AIAP) üyesidir. Aynı zamanda Seramik-Türkiye Dergisi adlı dergide sanat editörlüğü ile Batı Anadolu Çömlekçilik Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde idari görev yapmaktadır.