İçeriğe atla

Cevdet Döğer

Cevdet Döğer
LakabıAbdulla Kurd
Doğum20 Nisan 1977 (47 yaşında)[1]
Solhan, Bingöl, Türkiye
Ölüm3 Mayıs 2011 (34 yaşında)[1]
Çeçenistan
Bağlılığı Kafkasya Emirliği[2]
Çatışma/savaşlarıİkinci Çeçen Savaşı
Kuzey Kafkasya'da çatışmalar

Cevdet Döğer (takma adı Abdulla Kurd, RusçaАбдулла Курд; 20 Nisan 1977, Bingöl - 3 Mayıs 2011, Çeçenistan), Çeçenistan'da savaşmış bir Kürt militan.[2] Abdulla Kurd, Suudi Arabistanlı Muhannad'ın yardımcısı olup 21 Nisan 2011 tarihinde öldürülmesinden sonra Çeçenistan'daki yabancı savaşçıların emiri oldu. Abdulla Kurd, 3 Mayıs 2011 tarihinde Rus güvenlik güçlerinin Çeçenistan'da Çeberloyevski kırsalında düzenlediği bir operasyon sırasında öldürüldü.[3]

Kaynakça

  1. ^ a b "НАК сообщил об успешной спецоперации" (Rusça). NTV. 4 Mayıs 2011. 23 Mayıs 2013 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2015. 
  2. ^ a b "Çeçenistan'da öldürülen Türk militan El-Kaide sorumlusu çıktı". haberrus.com. 4 Mayıs 2011. 11 Aralık 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2015. 
  3. ^ "Top Al-Qaeda envoy killed in Chechnya". RT. 4 Mayıs 2011. 13 Kasım 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 10 Aralık 2015. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Şamil Basayev</span> Çeçen komutan

Şamil Salmanoviç Basayev, Çeçen direniş lideri ve Çeçen İçkerya Cumhuriyeti silahlı kuvvetleri komutanı.

<span class="mw-page-title-main">Çeçenistan</span> Rusya Federasyonunda idari bir bölge

Çeçenistan, resmî adıyla Çeçen Cumhuriyeti, yaygın olarak bilinen şekliyle Çeçenya, Rusya Federasyonu'nun federal bölgelerinden (cumhuriyet) birisidir.

Çeçenler, Kafkasya’nın kuzeydoğu kesiminde, Sunja ve Argun ırmakları civarında yaşayan yerli Kafkasya halkı. Kendilerini Nohçi olarak adlandırırlar. Bu ad, Çeçenlerin Nohçmekhahoi adlı kabilesinden ve bu kabilenin topraklarından gelir.

<span class="mw-page-title-main">Mağrip İsyanı (2002-günümüz)</span>

Mağrip İsyanı, 2002 yılından beri cihatçı Selefi silahlı grup Vaaz ve Savaş için Selefi Grup (GSPC) tarafından yönetilen isyanın konusudur. GSPC Cezayir hükûmetine karşı olan el-Kaide organizasyonu ile birliktir. Bu birlik kendi içinde Free Salafist Group u (GSL)'yi oluşturdu. Bu çatışma 2002 yılında son bulan Cezayir İç Savaşı'nın bir devamıdır.

<span class="mw-page-title-main">Belaruslular</span>

Belaruslar veya Beyaz Ruslar, Belarus'ta nüfusun çoğunluğunu oluşturan bir Doğu Slav halkı.

<span class="mw-page-title-main">Birinci Çeçen Savaşı</span> Rusya Federasyonu ile Çeçen İçkerya Cumhuriyeti arasındaki, Aralık 1994ten Ağustos 1996ya kadar süren savaş

Birinci Çeçen Savaşı, diğer adıyla Çeçenistan Savaşı, Rusya Federasyonu ile Çeçen İçkerya Cumhuriyeti arasındaki, Aralık 1994'ten Ağustos 1996'ya kadar süren savaştır. 1994–1995 yıllarında, özellikle Grozni Muharebesi'nde zirveye ulaşan başlangıç harekâtından sonra Rus kuvvetleri, Çeçenistan'ın dağlık bölgelerinin kontrolünü ele geçirmeye çalıştı ancak daha üst konumda olduğu asker sayısı, silah gücü, yakın hava desteği gibi faktörlere rağmen, Çeçen gerilla savaşı ve düz arazilere yapılan baskınlar nedeniyle geri çekildi. Bunlar sonucunda oluşan Rus kuvvetlerindeki geniş çaplı demoralizasyon ve Rus kamuoyunun savaşa yönelik yaygın karşıtlığı, Boris Yeltsin hükûmetinin 1996'da Çeçenlerle ateşkes ilan etmesine ve bundan bir yıl sonra barış antlaşması imzalamasına neden oldu.

<span class="mw-page-title-main">Sergey Lazarev</span> Rus şarkıcı ve aktör

Sergey Vyaçeslavoviç Lazarev ; şarkıcı, aktör ve profesyonel bir dansçı. Çıkış yaptığı 2000'li yılların başından itibaren listelerde üst sıralara yükselen şarkılarıyla Rus pop müziğinde yer edindi. Özellikle Rus pop grubu Smash!! ile beraber şarkıcı kimliğiyle daha çok tanındı. Grup 2005 yılının sonlarında dağıldı ve Lazarev müzik kariyerine tek başına devam etti.

<span class="mw-page-title-main">İkinci Çeçen Savaşı</span> Rus-Çeçen Savaşı

İkinci Çeçen Savaşı, 29 Eylül 1999 tarihinde Rus ordusunun Çeçenistan'a girmesiyle başlayan ve Nisan 2009'a kadar süren savaş. Rusya'nın Çeçenistan'a girme nedeni, Çeçenistan'daki Mashadov hükûmetinin Uluslararası İslami Barış Tugayı adlı örgütün Dağıstan'ı işgal etmeye başlayıp burada Radikal İslamcı bir yönetim kurmasını engellemekte başarısız olmasıydı. Rusya Çeçenistan'ın ana hatlarına hava saldırısı düzenledikten sonra askeri kara operasyonlarına başladı. Rus ordusu teçhizat,sayı,askeri araç ve hava gücü bakımından çok daha üstündü,yaklaşık 1,5 yıl içinde Çeçen yerleşimleri Rusların eline geçti. Şehirlerdeki direnişçiler ve Yabancı Mücahitler dağlarda gerilla savaşı vermeye başladı. Çeçen savaşçılar ve Mücahitler Rus ordusuna vurkaç taktikleri ve pusular ile kayıp verdirmeye başladı. 2009 yılında Rusya savaşın bittiğini açıkladı. 2017 yılında da çatışmalar sona erdi ve silahlı Çeçenler ve Yabancı savaşçıların sayısı sıfırlandı.

<i>Doctor Who</i> (6. sezon) Doctor Who dizisinin 23 Nisan 2011 – 1 Ekim 2011 arasında yayımlanan sezonu

İngiliz Bilimkurgu dizisi Doctor Who'nun modern serisinin altıncı sezonu. 2010 Noel özel bölümü "A Christmas Carol" ile başlayan sezon iki parçaya ayrılmıştır. Nisan'dan Haziran 2011'e kadar süren ve "The Impossible Astronaut" bölümüyle başlayıp "A Good Man Goes to War" bölümüyle biten ilk yedi bölüm haftalık yayınlanmıştır. Ağustos'tan Ekim'e kadar süren son altı bölüm "Let's Kill Hitler" bölümüyle başlayıp "The Wedding of River Song" bölümüyle bitmiştir. Sezonun baş yazarı ve yürütücü yapımcısı Steven Moffat olmuştur. Moffat'ın yanında Beth Willis ve Piers Wenger da yürütücü yapımcılığı üstlenmiştir. Sanne Wohlenberg, Marcus Wilson ve Denise Paul yapımcı olarak görev yapmıştır. 2005 yılında başlayan modern serinin altıncı sezonu, 1963 yılından beri dizinin otuz ikinci sezonu olmuştur.

2012-13 Azerbaycan Premyer Ligası 1992 yılında kurulduğundan beri Azərbaycan Premyer Liqası'nın yirminci sezonu. Neftçi geçen sezon da olduğu gibi bu sezonda da şampiyonluk ipini göğüslemiştir.

<span class="mw-page-title-main">İçkerya Çeçen Cumhuriyeti</span>

İçkerya Çeçen Cumhuriyeti, yahut farklı kullanım tarzlarıyla Çeçen İçkerya Cumhuriyeti, Çeçen Cumhuriyeti İçkerya, Kuzey Kafkasya'da 1991-2000 yılları arasında varlığını sürdürmüş tanınmamış bir devlettir.

<span class="mw-page-title-main">Hendek operasyonları</span> TSK ve Türk Emniyetinin bölücü terör örgütü PKKya karşı Güneydoğu Anadoluda düzenlediği operasyonlar

Hendek operasyonları; Türk Güvenlik Güçlerince, PKK militanlarına karşı ortak olarak gerçekleştirilen Sur, Cizre ve Nusaybin merkezli askerî operasyonlardır. Bu operasyonların gerçekleştirildiği bölgelerin bazılarında sokağa çıkma yasakları uygulanmış ve bazıları geçici süreyle askerî güvenlik bölgesi ilan edilmiş; PKK militanlarının etkisiz hâle getirildiği, hendeklerin kapatıldığı, barikatların kaldırıldığı ve güvenliğin sağlandığı bölgelerde sokağa çıkma yasakları kaldırılmıştır.

Alparslan Çelik, Suriye Türkmen Ordusu'na bağlı 2. Sahil Tümen Komutanı yardımcısı olan Türk militan ve Keban eski belediye başkanı Ramazan Çelik'in oğlu.

<span class="mw-page-title-main">Mağrip el-Kaidesi</span> İslamcı terör örgütü

Mağrip el-Kaidesi, ‎el-Kaide'ye bağlı olarak Mağrip'te faaliyet gösteren yasa dışı silahlı cihatçı Selefi grup.

<span class="mw-page-title-main">Osetçe Vikipedi</span> Vikipedinin Osetçe sürümü

Osetçe Vikipedi, Vikipedi'nin 28 Şubat 2005'te başlatılan Osetçe sürümüdür. Yaklaşık 12.000 makale ile makale sayısı ölçüldüğünde şu anda 141'inci en büyük Vikipedi'dir. Kuruluşundan bu yana, Osetçe Vikipedi "belki de tamamen Osetçe yazılmış tek web sitesi" olarak anılıyor.

<span class="mw-page-title-main">1990 Tiflis-Ağdam otobüsü saldırısı</span>

1990 Tiflis-Ağdam otobüsü saldırısı veya 1990 Hanlar otobüsü saldırısı 10 Ağustos 1990'da Ermeni faaller tarafından Azerbaycan'ın Hanlar kenti civarında, Azerbaycan'ın en büyük ikinci şehri Gence'ye 12,5 km uzaklıkta bir otobüste patlayıcı bir cihazın patlayarak 15–20 kişinin ölümüne sebep olan olaydır.

<span class="mw-page-title-main">Ecnadu'l Kavkaz</span> Suriye merkezli faaliyet gösteren bağımsız Çeçen kökenli grup

Ecnadu'l Kavkaz Suriye'nin kuzeyinde, özellikle kuzey Lazkiye'nin dağlık, ormanlık alanlarında faaliyet gösteren Çeçen liderliğindeki bir Cihatçı İslami köktendinci isyancı gruptur. Eski Kafkasya Emirliği savaşçıları tarafından oluşturulmuş ve örgütle geçici olarak bağlantılı olmasına rağmen, Ecnadu'l Kavkaz başlangıçtan itibaren tamamen özerk bir şekilde çalıştı ve daha sonra Kafkasya Emirliği ile olan bağlantılarını kesti. Eylül 2016'ya kadar Ecnadu'l Kavkaz, "eski Sovyetler Birliği'nden Suriye'de savaşan Müslüman grupların en büyüğü" haline gelmişti.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahman Kasımlı</span> Kürt politikacı

Abdurrahman Kasımlı, Kürt siyasetçi ve Kürt lider. Kasımlo, 1973-1989'a kadar İran Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP-İ) Genel Sekreterliğini yapmıştır.

Bu liste halterdeki dünya rekorlarıdır. Rekorlar her sıklette; koparma, silkme ve toplam olarak kaydedilir