İçeriğe atla

Cevdet Acar

Cevdet Acar

Cevdet Acar (1943, Hopa, Artvin - 10 Mayıs 2023), akım farkı tamponlu amplifikatörü geliştirmesiyle tanınan Türk akademisyen.[1]

Hayatı

Acar 1943 yılında Hopa'da dünyaya geldi. İTÜ Teknik Okulu Elektrik Şubesi'ni 1965 yılında bitirdi. 2 yıl sonra İTÜ Elektrik Fakültesi Zayıf Akım Kolu bölümünden mezun oldu. 1967 yılında Elektrik Fakültesi Devreler Teorisi Kürsüsüne teknisyen Yüksek Mühendis sıfatıyla girdi. 3 sene sonra asistan olarak atandı. İşaret-Akış Diyagramları ile Devreler teorisinde Yeni Olanaklar isimli doktora tezini 1972'de sundu. 1974-76 yılları arasında Wayne Devlet Üniversitesi'nde ders verdi.[2] 1977'de doçent, 1988'de profesör oldu. 1984-86 yılları arasında Kaliforniya Üniversitesi, Davis'te çalıştı. İTÜ, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Yeditepe Üniversitesi ve Yıldız Teknik Üniversitesi'nde ders verdi. İngilizce 33, Türkçe ise 2 makale yazdı.[3] 2000 yılında emekli olan Acar, 10 Mayıs 2023 tarihinde öldü. Cenazesi Üsküdar Şakirin Cami'nden kalkıp Karacaahmet Mezarlığı'na defnedildi.[4]

Evli olan Acar, 2 çocuk babasıydı.

Ödülleri ve mirası

  • Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumunun verdiği Cumhuriyetin 50. Yıldönümü Araştırma Ödülü (1973)
  • "Yeni Dönüş Farkı Matrisi" adlı çalışması için Teşvik Ödülü (1978)
  • Anısına verilen ELECO En iyi makale ödülü (2023)[5]

Kaynakça

  1. ^ Türk bilim adamları kataloğu 2. cilt. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu. 1981. s. 11. Erişim tarihi: 22 Ocak 2024. 
  2. ^ Kılıçlıoğlu, Safa (1985). Büyük lûgat ve ansiklopedi. Meydan Yayınevi. s. 2. Erişim tarihi: 22 Ocak 2024. 
  3. ^ "Cevdet Acar". hopa.gen.tr. 29 Haziran 2022 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2024. 
  4. ^ "Vefat ve Başsağlığı: Prof. Dr. Cevdet Acar". ehb.itu.edu.tr. 10 Mayıs 2023. 25 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2024. 
  5. ^ "Prof. Dr. Cevdet ACAR". eleco.org.tr. 2023. 25 Ocak 2024 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 25 Ocak 2024. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İstanbul Teknik Üniversitesi</span> İstanbulda kurulu devlet üniversitesi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), kökleri 1773 yılına dayanan İstanbul'da yer alan bir devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Sakarya Üniversitesi</span> Sakaryada kurulu devlet üniversitesi

Sakarya Üniversitesi, 3 Temmuz 1992 tarihinde 3837 sayılı kanun ile Türkiye'nin Sakarya ilinde kurulmuş bir devlet üniversitesidir. Resmi olarak 1992 tarihi kuruluş tarihi olarak kabul edilse de geleneksel olarak Sakarya Üniversitesinin kuruluş tarihi 1970 yılındaki Sakarya Mühendislik ve Mimarlık Yüksekokulu'nun kuruluş tarihi olan 1970 yılı olarak görülmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Alâeddin Yavaşca</span>

Mehmet Alaettin Yavaşca, Türk tıp doktoru ve Klasik Türk müziği sanatçısı.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa İnan</span> Türk bilim insanı

Mustafa İnan, Türk inşaat mühendisi, fizikçi ve akademisyen.

Şakir Kocabaş Türk felsefeci ve kimyacı.

<span class="mw-page-title-main">Artvin Çoruh Üniversitesi</span> Artvinde kurulu devlet üniversitesi

Artvin Çoruh Üniversitesi (AÇÜ), 5662 Sayılı, "Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanununda ve Yükseköğretim Kurumları Öğretim Elemanlarının Kadroları Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Genel Kadro ve Usulü Hakkında Kanun Hükmünde Kararnameye Ekli Cetvellerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunla kurulan KTÜ’den ayrılarak 29 Mayıs 2007 tarihinde Ahmet Necdet Sezer tarafından onaylanan, yeni üniversitelerden bir tanesidir. Artvin ilinde bulunmaktadır. Üniversitenin kurulmasına ilişkin karar 26536 sayılı resmî gazetede yayınlanmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Celâl Şengör</span> Türk yer bilimci, akademisyen ve yazar

Ali Mehmet Celâl Şengör, Türk yer bilimci, akademisyen, bilim insanı ve yazardır. Yapısal yer bilimi ve tektonik dallarındaki çalışmaları ile tanınır. Şerit kıtaların dağ kuşaklarının yapısına etkisini ortaya koymuş ve Kimmer Kıtası adını verdiği bir şerit kıta keşfetmiştir.

Kontrol Mühendisliği mekanik, elektrik, elektronik ve bilgisayar tabanlı tüm endüstriyel üretim sistemlerinin ve hizmet sektörünün amaçlanan ve planlanan biçimde çalışmasını sağlayan bilgi ve teknolojileri üreten ve uygulayan bir mühendislik dalıdır. Gelişen bilgisayar araçları ile büyük bir ivme kazanmış ve özellikle otomasyon alanında gerçekleştirilen projelerle adından sıkça söz ettirmeyi başarmıştır. Maksimum verim almayı hedefleyen girişimciler projelerinde kontrol teorisine dayanan pratikleri kullanmayı göz ardı etmemişlerdir. Büyük ölçekte hesaplar yapıldığında bir kontrol mühendisinin gerçekleştirdiği sistem, manuel yapılandırılmış deneysel ölçümlere dayanan sistemlere göre uzun vadede büyük kazanç sağlamış ve iş verimi maksimuma ulaşmıştır. Kontrol mühendislerinin çalışmaları ayrıca HMI, SCADA gibi monitoring(izlenebilirlik) sistemlerinin gelişmesine imkân tanımıştır. Bu sistemlerle çok büyük fabrikaların bile üretim istatistiklerinden, sistem yönetimine kadar tüm üretim mekanizması kolaylaştırılmıştır.

Mustafa Santur, Türk akademisyen.

Gülsün Sağlamer Mimar, öğretim üyesi.

<span class="mw-page-title-main">İTÜ (basketbol takımı)</span>

İstanbul Teknik Üniversitesi basketbol takımı, İstanbul Teknik Üniversitesi'nin erkek basketbol takımıdır. Forma Sponsorları Aroma ve Burger King'dir.

Duran Leblebici, Türk mühendis ve bilim insanı.

Yılmaz Tokad, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), Elektrik Fakültesinin Zayıf Akım (elektronik) kolundan 1952 yılında Master derecesi ile mezun oldu. 1959'da Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Michigan State University (MSU)'da doktorasını tamamladı ve burada 1971 yılına kadar Elektrik Mühendisliği profesörü olarak kaldı.

Ahmet Dervişoğlu,, Türk akademisyen.

<span class="mw-page-title-main">Konya Teknik Üniversitesi</span> Konyada kurulu devlet üniversitesi

Konya Teknik Üniversitesi, yeni adı ile 2018 yılında kurulan Konya ilinin Selçuklu ilçesinde bulunan devlet üniversitesi.

<span class="mw-page-title-main">Naci Görür</span> Türk jeolog ve deprem bilimci

Naci Görür, Türk yer bilimci, deprem bilimci, sedimantoloji ile deniz jeolojisi uzmanı ve akademisyen. İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maden Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümünde öğretim üyesi olan Görür, havza analizi ve depremsellik konusunda araştırmaları ile tanınmaktadır. Marmara Denizi ve deprem konusunda çalışan ve kamuoyunu bilgilendiren bilim insanlarındandır.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Koyuncu</span> Türk akademisyen

İsmail Koyuncu, Türk akademisyen ve eski İstanbul Teknik Üniversitesi rektörüdür.

<span class="mw-page-title-main">Atıf Ural</span>

Prof. Dr. Atıf Ural, Türk mühendis ve akademisyen. Kocaeli Üniversitesi kurucu rektörü.

Emin Turan Onat, Türk akademisyen, bilim insanı ve profesördür. 1967 yılında Guggenheim Bursu ve TÜBİTAK Bilim Ödülü almıştır.

Yusuf Leblebici, Türk akademisyen, elektrik mühendisi ve Sabancı Üniversitesi'nin rektörüdür.