İçeriğe atla

Cevat Karahasan

Dževad Karahasan
Doğum25 Ocak 1953 (71 yaşında)
Tomislavgrad, Bosna-Hersek SC, Yugoslavya SFC
Ölüm19 Mayıs 2023 (70 yaşında)
Graz, Avusturya
MeslekRomancı, felsefeci
MilliyetBosnalı
Önemli ödülleriPrix européen de l'essai Charles Veillon (1994)
Herder Ödülü (1994)
Bruno Kreisky Ödülü (Siyasi kitaplar) (1995)
Leipzig Kitap Ödülü (Avrupa ilişkileri için) (2004)
Vilenica Ödülü (2010)
Goethe Medal (2012)

Dževad Karahasan veya Cevat Karahasan (25 Ocak 1953, Tomislavgrad - 19 Mayıs 2023, Graz), Bosnalı romancı ve felsefecidir. Yazarlığı ile “Herder Ödülü”, “Goethe Madalyası” gibi ödüllere layık görülmüştür.

Hayatı

1986-1993 yılları arasında Karahasan, Saraybosna Üniversitesi Sahne Sanatları bölümünde drama ve drama teorisi hocası ve dekan olmuştur. 1993 yılında, Saraybosna’da devam eden savaş sebebiyle şehirden kaçmıştır. Bu yılla beraber (1993) kendisi, Avrupa’da Salzburg gibi çeşitli üniversitelerden misafir öğretim üyesi olarak görev almıştır.

Eğitimi

Karahasan, 1953 yılında Tomislavgrad’da doğmuştur. İlköğretim eğitimi sonrasında üniversite lisans eğitimini Saraybosna’da edebiyat ve tiyatro ile tamamlamıştır. Zagreb’de Zagreb Üniversitesi Felsefe Fakültesinde doktora eğitimini geçirmiştir.[1]

Çalışmaları

  • 1980: Kazalište i kritika. Svjetlost. Sarajevo
  • 1980: Kraljevske legende. Proza. Veselin Masleša. Sarajevo
  • 1983: Kralju ipak ne sviđa se gluma. Drama. Sarajevo
  • 1984: Strašno je vani. Drama. Sarajevo
  • 1987: O jeziku i strahu. Sarajevo
  • 1988: Model u dramaturgiji. Omladinski centar. Zagreb
  • 1989: Istočni diwan. Svjetlost. Sarajevo
  • 1989: Misionari. Dvije komedije. Svjetlost. Sarajevo
  • 1989: Stidna žitija. Roman. Bratstvo-Jedinstvo. Novi Sad
  • 1991: Stid nedjeljom. August Cesarec. Zagreb
  • 1993: Kuća za umorne, August Cesarec, Zagreb
  • 1993: Dnevnik selidbe, Duriex, Zagreb
  • 1994: Al-Mukaffa, ARBOS, Celovec-Salzburg-Beč
  • 1995: Povučeni Andjeo, ARBOS, Celovec-Salzburg-Beč
  • 1996: Šahrijarov prsten, Bosanska riječ, Sarajevo
  • 1997: Koncert ptica, ARBOS, Beč
  • 2000: Forme teatra kao artikulirana forma života (Herbert Gantschacher), Beč
  • 2005: Noćno vijeće, Profil internacional, Zagreb
  • 2005: Gozba, ARBOS, Villach-Hradec-Salzburg
  • 2007: Dževad Karahasan - sabrana djela (Istočni diwan, Šahrijarov prsten, Sara i Serafina, Noćno vijeće), Dobra Knjiga, Sarajevo
  • 2007: Izvještaji iz tamnog vilajeta, Dobra Knjiga, Sarajevo

Kaynakça

İlgili Araştırma Makaleleri

Ferrari S.p.A., merkezi ve kuruluş yeri İtalya'nın Modena şehrinin yakınındaki Maranello'da olan İtalyan bir lüks spor otomobili, coupe, süperspor otomobil, spor otomobil üreticisidir. 1929'da Alfa Romeo'nun yarış takımı olarak kurulmuş, 1947'de pist dışına da yasal olarak uygun otomobil üretimine başlamıştır.

5 Mart, Miladi takvime göre yılın 64. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 301 gün vardır.

8 Ekim, Miladi takvime göre yılın 281. günüdür. Yıl sonuna kadar kalan 84 gün vardır.

<span class="mw-page-title-main">Goran Bregović</span>

Goran Bregović,, Bosnalı Sırp-Hırvat besteci, gitarist ve şarkıcı.

<span class="mw-page-title-main">Milan Kundera</span> Çek asıllı Fransız yazar

Milan Kundera, Çek asıllı Fransız romancı, yazar. 1969 tarihli Gülünesi Aşklar başlıklı düzyazı çalışmasıyla meşhur oldu. Ticarî olarak en başarılı eseri ise 1984 tarihli Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği başlıklı romanı oldu. Eserlerini 1993 yılından beri Fransızca olarak kaleme almış ve hayatını Paris'te sürdürmüş olan Kundera, ölümünden önce yaşayan son varoluşçu olarak nitelendirilirmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Saraybosna Suikastı</span>

Saraybosna Suikastı, 28 Haziran 1914 saat 01.15'te Arşidük Franz Ferdinand'a Gavrilo Princip adındaki bir Boşnak Sırp tarafından düzenlendi. Princip, aynı zamanda Muhamed Mehmedbašić, Vaso Čubrilović, Nedeljko Čabrinović, Cvjetko Popović ve Trifko Grabež içeren ve Boşnak Sırp Danilo Ilić ve Kara El adlı gizli cemiyetinin bir üyesi tarafından koordine edilen altı suikastçıdan biriydi. Suikastın siyasi amacı, Avusturya-Macaristan'ın Güney Slav eyaletlerini bir Yugoslavya'da birleştirebilmek için koparmaktı. Suikastçıların bu girişimlerinin nedenleri, daha sonra Genç Bosna olarak bilinen hareketle tutarlıydı. Suikast, Avusturya-Macaristan'ın daha sonra Sırbistan Krallığı'na bir ültimatom vermesi ve kısmen reddedilmesi ile doğrudan I. Dünya Savaşı'na yol açtı. Avusturya-Macaristan daha sonra Sırbistan'a savaş ilan ederek çoğu Avrupa devleti arasında savaşa yol açan eylemleri tetikledi.

<span class="mw-page-title-main">Tomris Giritlioğlu</span> Türk sanatçı

Tomris Arcak Giritlioğlu, yönetmen, senaryo yazarı, yapımcı, proje tasarımcısı. Bir süre kanser tedavisi gören Giritlioğlu, 23 Eylül 2024 tarihinde hayatını kaybetti.

<span class="mw-page-title-main">Bosna Krallığı</span>

Bosna Krallığı veya Boşnak Krallığı, neredeyse bir yüzyıl boyunca hayatta kalmış ve 1154'te kurulan Bosna Banlığı'nın devamı olarak kurulmuş bir Orta Çağ krallığıdır.

<span class="mw-page-title-main">Rasim Delić</span>

Rasim Deliç. Boşnak asker. Yugoslav ordusunda dağılma öncesi görev yaptıktan sonra, parçalanma sırasında 8 Haziran 1993'te Bosna Ordusu'nun başına geçti. Sırplara karşı Saraybosna, Tuzla ve daha pek çok şehri savundu, başarı kazandı. Rütbeyi resmi olarak alamasa da fahri mareşal olarak bilinir.

<span class="mw-page-title-main">Kararlı Güç Harekâtı</span> Acil Mukabele Gücü ile NATOnun Sırp Cumhuriyetine karşı yürüttüğü kapsamlı askeri operasyon

Deliberate Force Operasyonu veya Kararlı Güç Harekâtı, BM Acil Mukabele Gücü ile NATO'nun Sırp Cumhuriyeti'ne karşı yürüttüğü kapsamlı askerî operasyonudur. Bosna-Hersek topraklarını işgal eden Sırp askeri hedeflerine yönelik gerçekleşmiştir. Bombardımana gerekçe olarak Sırp askerlerinin Srebrenitsa katliamı ve Markale katliamları gibi Avrupa'nın II. Dünya Savaşı'ndan sonra gördüğü en büyük soykırım olayları gösterildi.

<span class="mw-page-title-main">Bağımsız Hırvatistan Devleti</span>

Bağımsız Hırvatistan Devleti, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'nın Nazi Almanyası tarafından işgali üzerine kurulan kukla devlettir. NDH'nin kuruluşu 10 Nisan 1941'de Zagreb'de ilan edildi. Almanlar Bosna, Hersek ve Srem'i Hırvatistan'a bağlayarak Ustaşa lideri Ante Paveliç'in yönetiminde faşist bir rejim kurdular. Hırvat faşistler Bağımsız Hırvatistan Devleti'nde çok sayıda Sırp, Yahudi ve Çingene nüfusunu öldürerek ortadan kaldırdılar.

<span class="mw-page-title-main">Maria Schell</span>

Maria Schell, Avusturyalı sinema ve tiyatro oyuncusu. Savaş sonrasında Almanca konuşulan ülkelerin ilk sinema idolü o olmuştu.

<span class="mw-page-title-main">Božidarka Kika Damjanović-Marković</span> Yugoslavyada faaliyet yürüten siyasi aktivist, Yugoslav Partizanları komutan, direnişçi, ulusal kahraman (1920-1996)

Božidarka Damjanović-Marković veya takma ismiyle Kika, II. Dünya Savaşı sırasında Yugoslavya'da faaliyet yürüten siyasi aktivist, Yugoslav Partizanları komutan, direnişçi, ulusal kahraman. Savaş sonrası pek çok görev aldı, Federal Meclis ve Sırbistan Sosyalist Cumhuriyeti Ulusal Meclisinde parlamento yardımcısı oldu.

<span class="mw-page-title-main">Milka Planinc</span> Eski kadın Hırvatistan başbakanı

Milka Planinc, Hırvatistan'dan Yugoslav bir siyasetçi. Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti başbakanıydı ve bu makamdaki ilk ve tek kadın olarak 1982'den 1986'ya kadar görev yaptı. Planinc diplomatik olarak tanınmış bir Komünist devletteki ilk kadın hükûmet başkanıydı.

Paşa Yiğit Bey ya da Saruhanlı Paşa Yiğit Bey 14. yüzyılın sonları ve 15. yüzyılın başlarında Osmanlı Yörük sivil ve askeri subaydır.

Bosna Hersek Sanatı, tarih öncesinden günümüze Bosna-Hersekliler tarafından yaratılan sanatsal objeleri ifade eder.

<span class="mw-page-title-main">Mustafa Nadarević</span>

Mustafa Nadarević Boşnak-Hırvat tiyatro ve televizyon oyuncusu. 70'in üzerinde filmde rol almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Mica Todorović</span>

Mica Todorović, Bosna Hersek Güzel Sanatçılar Derneği'nin kurucu üyesi olan Bosnalı bir ressamdır.

Sreten Asanović Karadağlı bir yazar

Milica Stojanova, Makedon tiyatro, sinema ve dizi oyuncusu.