İçeriğe atla

Cevat Geray

Cevat Geray

Cevat Geray, (d. 1930, İstanbul - ö. 23 Temmuz 2018, Ankara) kent bilimci, akademisyen, eski SBF dekanı.

Cevat Geray, Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni (SBF) 1953 yılında bitirdi. İlk görevi olarak, Bursa'da ve İstanbul'da yüksek bir devlet görevlisinin yanında görev yapan resmî görevli sıfatıyla "maiyet memurluğu" işlerinde bulundu. 1956 yılı başından itibaren üç ay süreyle İçişleri Bakanlığı'na bağlı olarak Antalya Gündoğmuş ilçesinde kaymakamlık yaptı. Daha sonra bu görevinden ayrılan Cevat Geray, Siyasal Bilgiler Fakültesi'nde yeni açılan "Şehircilik Kürsüsü" bölümünde asistan olarak çalıştı.[1]

1956 yılından itibaren üç yıl süreyle New York Üniversitesi Şehircilik, konutlaşma, yerel yönetimler gibi konularda da çalışma ve araştırmalar yaptı. 1960 yılında "Şehir Planlamasının Başlıca Uygulama Araçları" başlıklı doktora tezini vererek, "Siyasi İlimler Doktoru" unvanını aldı.

Geray, Kayseri - Bünyan ile ilgili olarak, "Toplum Kalkınması Deneme Çalışmaları" teziyle doçent (1966), "Planlı Dönemde Köye Yönelik Çalışmalar" adlı teziyle de profesör unvanlarını kazandı (1973).[2]

Toplum kalkınması ve şehircilik alanlarında başarılı çalışmalar gerçekleştiren Profesör Cevat Geray, 1963'ten 1967'ye kadar Devlet Planlama Teşkilatı'nda, 1970-1971 yıllarında TRT Genel Müdür danışmanlığı görevlerinde bulundu.

Mezun olduğu okula dekan seçilerek SBF'de göreve başladığı tarih 1977'dir. Ancak 1982 yılında YÖK yasası gereği dekanlıktan ayrılmasının ardından bir yıl sonra 1402 sayılı Sıkıyönetim yasası ile görevinden alındı.[3]

Aynı yıl başlayan Kent-Koop danışmanlığı ile 1989-1990 Türkkent Genel Müdürlüğü görevlerini yapmasının ardından Danıştay kararı ile Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ndeki görevine iade edildi. Buradaki altı yıllık çalışmasından sonra Mersin Üniversitesi İİBF Kamu Yönetimi Bölümü'nde başkanlık görevi yaptı ve buradan emekli oldu (1999).

Cevat Geray, Siyasal Bilgiler Fakültesi lisans programında Şehircilik, Mahalli İdareler, Kentleşme Politikası, Kooperatifçilik, Mahalli İdareler Maliyesi, Türkiye'nin Toplumsal Yapısı ve Kırsal Gelişim derslerinin ile birlikte yüksek lisans ve doktora düzeyinde birçok ders ve seminer gerçekleştirdi, sempozyumlara katıldı. Emekli olmasına karşın etkin mesleki aktivitelerini bırakmayan Geray, ODTÜ ve Gazi Üniversitesi ile Karadeniz Üniversitesi ile İstanbul Üniversitesi'nin Şehircilik ve Bölge Planlaması, Mimarlık Mühendislik Fakültesi ve İktisat Fakültelerinde çeşitli ders ve seminerler verdi. Ankara Üniversitesi Eğitim Fakültesi'nde Halk Eğitimi ve Köy Sosyolojisi derslerini yürütmüştü.[4]

Yazıları birçok İngilizce ve Türkçe dergi ile Cumhuriyet Gazetesi'nde yayımlandı. Prof. Dr. Geray'ın bütün yazıları yakın zamanda “Kent, Yerel Yönetimler ve Toplu Konut Yazıları” başlığıyla iki cilt halinde yayımlandı. Prof. Geray, İnsan Hakları Derneği kurucularındandı. Ayrıca, 2 Temmuz 1993'te Sivas'ta Madımak Oteli'nden sağ kurtulanlar arasında yer almaktaydı. 2002 yılında kurulan Bağımsız Cumhuriyet Partisi ile Dil Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Kurumu Vakfı kurucu üyeliği görevlerinde de bulundu.

Kitapları

  • Kent, Yerel Yönetimler ve Toplu Konut Yazıları (Palme Yay. 2018)
  • Kooperatifçilik (Neka Yay. 2014)
  • Dünden Bugüne Kırsal Gelişme Politikaları (Phoenix Yay. 2011)

Kaynakça

  1. ^ "Bianet". 24 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2018. 
  2. ^ "Mülkiye Haber". 24 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2018. 
  3. ^ "SBF kayıtları". 24 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2018. 
  4. ^ "Hürriyet". 24 Temmuz 2018 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 24 Temmuz 2018. 

İlgili Araştırma Makaleleri

Prof. Dr. Nurettin Güz Türk akademisyen, yazar.

Oral Sander, Türk akademisyen. Uluslararası ilişkiler bölümü, siyasi tarih anabilim dalı profesörü.

Osman Mümtaz Soysal, 1961 Anayasası'nın imza sahiplerinden biri olarak isim yapan hukukçu, akademisyen ve siyaset adamı.

Mehmet Fahir Armaoğlu, Türk siyasal tarihçi ve akademisyen. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi dekanlığı ve çeşitli yüksek eğitim ve finansman kurumlarında idare meclisi üyeliği yapmıştır.

Ünsal Oskay, Türk sosyolog, iletişim bilimcisi ve çevirmen. Kitle iletişim teorileri, popüler kültür, iletişim sosyolojisi, kültür sosyolojisi, Frankfurt Okulu, estetik, edebiyat, müzik ve sanat felsefesi konularında çok sayıda çalışması olan Oskay, Türkiye'de iletişim bilminin kurucusu sayılmaktadır.

İbrahim Nami Çağan, Türk akademisyen ve siyasetçi.

Tahsin Bekir Balta, Türk hukukçu ve siyasetçi.

İlhan Öztrak, Türk siyasetçi ve bürokrat.

Latif Onur Uğur, Türk akademisyen, inşaat mühendisi.

<span class="mw-page-title-main">Erdoğan Bayraktar</span> 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmetinin Çevre ve Şehircilik Bakanı (2011 - 2013)

Erdoğan Bayraktar, Türk mühendis, bürokrat ve siyasetçi. 61. Türkiye Cumhuriyeti Hükûmeti'nin eski Çevre ve Şehircilik Bakanı.

Bedri Gürsoy Türk akademisyen ve Maliye Bakanı.

Oya Tokgöz, Türk iletişimbilimci ve siyasetbilimcidir.

Reşat Aktan,, Türk akademisyen.

Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi 1966 yılında kurulan Zafer Mühendislik ve Mimarlık Özel Koleji ve 1967 de kurulan Yükseliş Koleji Özel Mimarlık Okulunun 1972 yılında birleştirilmesi ve Ankara Devlet Mühendislik Mimarlık Akademisi adını alması ve bu Akademinin 1982 yılında Gazi Üniversitesine bağlanması ile Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi olarak kurulmuştur. 3 Ekim 2009 tarihinde Gazi Üniversitesi Senatosu Tarafında alınan kararla Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi iki ayrı fakülte haline getirilmiştir. Fakülte Gazi Üniversitesi Maltepe Kampüsünde 83000 m² büyüklüğünde bir alan üzerinde kurulmuştur. Fakülte bünyesinde 12 amfi, 25 derslik, 44 laboratuvar, 10 seminer salonu bulunmaktadır. Ayrıca söyleşi ve tiyatro etkinliklerinin yapıldığı 400 kişilik 2 konferans salonu ile bir sergi salonundan oluşan bir Kongre Merkezi vardır. Fakültenin Gazi Üniversitesi Merkez Kütüphanesi haricinde 20000 kitap, 44'ü yabancı olmak üzere 145 süreli yayın ve 996 yüksek lisans ve doktora tezi bulunan Mühendislik Mimarlık Fakültesi Kütüphanesi de bulunmaktadır.

Fatih Özatay, Türk ekonomist, akademisyen, köşe yazarı.

Cüneyt Akalın, Türk siyaset bilimi doçenti.

<span class="mw-page-title-main">Haluk Ülman</span>

Prof. Ahmet Haluk Ülman, Türk siyaset adamı ve akademisyen.

Nuri Bilgin, Türk sosyal psikoloji profesörü ve akademisyen.

Cumhur Ferman, Prof.Dr. ,-, Türk işletme muhasebesi uzmanı, akademisyen, üniversite idarecisi.

<span class="mw-page-title-main">Serhan Ada</span> Türk akademisyen ve şair

Serhan Ada, Türk şair, yazar ve akademisyen.