İçeriğe atla

Cevad Han Defterhanesi

Koordinatlar: 40°40′13″K 46°21′41″D / 40.67028°K 46.36139°D / 40.67028; 46.36139
Cevad Han Defterhanesi
AzericeCavad xan dəftərxanası
2012'de restore edilen defterhane
Harita
Genel bilgiler
TürDefterhane
Mimari tarzArran Mimarlık Okulu
KonumGence, Azerbaycan
Koordinatlar40°40′13″K 46°21′41″D / 40.67028°K 46.36139°D / 40.67028; 46.36139
Adını aldığıCevad Han
Açılış18. yüzyıl
Yenileme2012
SahipGence Şehri Yürütme Gücü
Yükseklik4,1 m
Teknik ayrıntılar
Zemin alanı48,36 m2

Cevad Han Defterhanesi (AzericeCavad xan dəftərxanası), XVIII. yüzyılda Gence Hanı Cevad Han'ın emriyle inşa edilmiş tarihi bir yapıdır. 1968'den beri ulusal öneme sahip tarihi bir anıt olarak korunan bina, kırmızı tuğlalarından inşa edilmiştir. Envanter numarası 185'tir.

Tarihi

Yapı, 18. yüzyılda Cevad Han'ın emriyle inşa edilmiştir. Binanın inşasında kırmızı tuğla ve lime karışımı kullanılmıştır. Bina 4 Nisan 2012'de restore edilmiştir.[1]

Cevad Han'ın hakimiyet sırasında Usuf Bey'in Rusça dil okulu burada faaliyet göstermiştir.[2] Bina, Sovyet döneminde Gürcü şair Nikolaz Baratişvili'nin ev müzesi olarak kullanılmıştır. Nikolaz Baratişvili, 1845'te Gence Uyezd Reis Yardımcısı olarak çalıştığı zamanda bu binada yaşamış ve çalışmıştır. 2012'ye kadar Cevad Han Defterhanesi müze olarak işlev görüyordu.[3]

Tarihî eser Azerbaycan Cumhuriyeti Bakanlar Kurulunun 2 Ağustos 2001 tarih ve 132 sayılı Kararı ile "Azerbaycan Cumhuriyeti topraklarında Devlet Koruması altına alınan taşınmaz tarihi ve kültürel eserlerin önemlerine göre dağılımı" da ulusal öneme sahip bir tarihi ve kültürel anıt olarak tescillenmiştir.[4]

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  1. ^ "Cavad xan dəftərxanası". deyerler.org (Azerice). 4 Nisan 2012. 19 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2021. 
  2. ^ Hacıyev, Rauf (24 Ocak 2018). "Araşdırma: istiqlaliyyət tariximizdə Yusifbəylilər sülaləsinin xüsusi yeri var". azertag.az (Azerice). 21 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2021. 
  3. ^ "Cavad xanın dəftərxanası". www.islamtimes.org (Azerice). 17 Mayıs 2012. 19 Mayıs 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2021. 
  4. ^ "Cavad xan dəftərxanası". www.ganja.az (Azerice). 21 Aralık 2019 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 20 Mayıs 2021. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Ahmed Cevad</span>

Ahmet Cevad, Azerbaycanlı şair, tercüman, AYB üyesi (1934), profesör (1933), Kuba Halk Eğitim Şubesi müdürü, Gence'de Azerbaycan Tarım Enstitüsü'nde Azerbaycan ve Rus dilleri kürsüsünde öğretmen, doçent, kürsü başkanı (1930-1933), Azerbaycan Devlet Yayınevi'nin çeviri bölümünde editör (1934), "Azerbaycanfilm" stüdyosunda belgesel filmler bölümünün müdürü (1935-1936), Azerbaycan Cumhuriyeti'nin resmi devlet marşının sözlerinin yazarı büyük şairimiz Ahmed Cevad'dır. Azerbaycan şiirinde yeni bir edebi okulun temelini atmıştır.

Şeki Han Sarayı

Şeki Han Sarayı, Azerbaycan'ın Şeki şehrinde bulunan eski bir han sarayıdır. Şu anda müze olarak faaliyet göstermektedir. Yukarı Baş Devlet Tarihi-Mimari Koruma Alanı topraklarında bulunan saray, dünya çapında öneme sahip tarihi ve mimari bir anıttır. 18. yüzyılda inşa edilen saray binası, şehrin kuzeydoğu kesiminde, kale duvarlarıyla çevrili alanda yer almaktadır

<span class="mw-page-title-main">Cevad Han</span> Gence Hanı

Cevad Han veya Cevad Han Ziyadoğlu-Kaçar Kaçar hanedanından büyük bir Azerbaycan generali, İran devletinin ordu komutanı, devlet adamı, Gence Hanlığı'nın son hükümdarıdır. Gence şehrini 1786'dan beri yöneten Cevad Han Ziyadoğlu, 3-4 Ocak 1804 gecesi General Pavel Sisianov önderliğinde şehri uzun süre kuşatan işgalci Rus birlikleriyle yapılan kanlı savaşta kahramanca şehit düştü.

<span class="mw-page-title-main">Gence Hanları Sarayı</span>

Gence Hanları Sarayı, Gence Hanlığı'nın son hükümdarı Cevad Han'ın sarayıydı. Saray Gence Ulu Camii'nin batısında, Gence şehrinin merkezinde yer almaktadır. Şu anda sarayın olduğu yerde "Bakü Sineması" yer almaktadır. Gence'nin son hükümdarı olan Cevad Han Türbesi de sarayın yakınlarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cevad Han Türbesi</span>

Cevad Han'ın Türbesi, Azerbaycan'ın Gence şehrinde, Şah Abbas Meydanı'nda, Şah Abbas Camii'nin yanında yer alan bir türbedir.

<span class="mw-page-title-main">Nizami Gencevi Anıtı (Bakü)</span>

Nizami Gencevi Anıtı, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de bulunan bir anıttır. Anıt, şair Nizami Gencevi adına yapılmış olup Nizami Meydanı'nda İstiklaliyet, Ahmed Cevad ve İslam Seferli caddelerinin kesiştiği noktada yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Sekinehanım Camisi</span>

Sekinehanım Camisi 1854 yılında Azerbaycan'ın Guba şehrinde inşa edilmiş tarihi-mimari bir anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Han kızı pınarı</span>

Han kızı pınarı, Şuşa'nın Çöl Qala semtinde Han kızı Nateva'nın sarayının yanında bulunan bir pınardır. Pınar, 19. yüzyılda son Karabağ Hanı'nın kızı Hurşidbanu Natevanın parasıyla yaptırılmıştır.

Şuşa'daki camilerin listesi - Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Şuşa şehrinde bulunan, şu anda var olan ve bir zamanlar var olan camilerin listesidir. Şuşa'nın kültürel mirasının bir parçasıdır. Şehirdeki ilk cami, Karabağ Hanlığı'nın ilk hükümdarı Penahali Han döneminde yaptırılan iki kapılı kamışdan bir camidir. 18. yüzyılın 60'lı yıllarının sonunda, şimdi Yukarı Gövher Ağa Camii olarak bilinen bu yere "Kamış Camii" inşa edildi. 20. yüzyılın başında Şuşa'da 17 cami vardı. Şehrin Azerbaycan kesiminde, şehrin 17 mahallesinin her birinde birer tane bulunuyorlardı.

<span class="mw-page-title-main">Şeki Han Camii</span>

Şeki Han Camii18.-19. yüzyıllara ait tarihi-mimari bir eserdir. Azerbaycan'ın Şeki şehrinde bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Hacı Cafer Camii</span>

Hacı Cafer Camii, Azerbaycan'ın Kuba şehrinde 19. yüzyılın başlarında inşa edilmiş tarihi-mimari bir anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Gilehli Camii</span>

Gilehli Camii veya Gileyli Camii, Şeki şehrinde bulunan, 18. yüzyılda inşa edilmiş tarihi bir camidir. Gilak Camii, 1749 yılında Şeki Han'ı Hacı Çelebi Han tarafından yaptırılmıştır. 1805 yılında Hacı Şemseddin Bey o caminin yerine yeni bir cami yaptırdı. Bundan sonra cami "Hacı Şemseddin Bey Camii" adıyla anılmaya başlandı.

<span class="mw-page-title-main">Kısa Minareli Cami</span>

Kısa minareli cami, Şeki şehrinde bulunan, 19. yüzyılda inşa edilmiş tarihi bir camidir. Azerbaycan'ın Şeki kentindeki Yukarı Baş Devlet Tarihi-Mimari Koruma Alanı topraklarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Cuma Camii (Şeki)</span> Azerbaycandaki tarihî cami

Şeki Cuma Camii, 1900-1914 yıllarında yapılmış tarihi-mimari bir camidir. Azerbaycan'ın Şeki kentindeki Yukarı Baş Devlet Tarihi-Mimari Koruma Alanı topraklarında yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Şükriye Ahundzade</span>

Şükriye Ahundzade veya Şükriye Cevad, siyasi baskı kurbanı Ahmed Cevad'ın eşidir.

<span class="mw-page-title-main">Tekiye (İçerişehir)</span>

Tekiye, İçerişeher'deki Büyük Kale Caddesi üzerinde bulunan bir anıttır.

<span class="mw-page-title-main">Şah Abbas Kervansarayı (Gence)</span>

Şah Abbas Kervansarayı - Şah Abbas'ın emriyle Gence'de inşa edilen bir kervansaray. Kervansaray yer altı yollarıyla Çökek Hamamı ve Şah Abbas Camii'ne bağlanıyordu.

<span class="mw-page-title-main">Zulfugarov'un mollakhanası</span>

Zülfüqarov'un mollakhanası — Azerbaycan'ın Şeki şehrinde, Yuxarı Baş Devlet Tarih-Mimari Koruma Alanı'nda bulunan tarihi bir konuttur. Bina 1888 yılında tüccar Hacı Mehemmed Zülfüqar oğlu tarafından yaptırılmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Büyük Bazar camii</span>

Büyük Bazar Camii, Azerbaycan'ın Lenkeran şehrinde bulunan bir tarihi-mimari eserdir. Cami 1864 yılında Büyük Bazar semtinde inşa edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">İsmail Han Ziyadhanov</span>

İsmail Han Ziyadhanov — Azerbaycan Cumhuriyeti hükümetinin üyesi, diplomat, Azerbaycan Cumhuriyeti ordusunun yarbayı. Rusya İmparatorluğu'nun Birinci Devlet Dumasına seçilen 5 Azerbaycanlıdan biri.