İçeriğe atla

Cevad Ebu Hatib

Cevad Ebu Hatib, 2018

Cevad Ebu Hatib (d. 1962), Suriyeli bir politikacı. Mayıs 2016'dan beri Suriye Geçici Hükûmeti Başbakanı ve Savunma Bakanı olarak görev yapmıştır. 10 Mart 2019'da başbakanlık görevinden istifa etti. Başbakan seçilmesinden önce kalp cerrahı olarak çalıştı ve Suriye muhalefetinde çeşitli görevlerde bulundu.

Gençliği ve kariyeri

Hatib 1962'de Şam'da doğdu. Yüksek öğrenimini Şam Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde 1988 yılında tamamladı. Daha sonra Kardiyak Cerrahi Hastanesinde kalp cerrahı olarak çalıştı. Hatib 2003'te İtalya'ya gitti ve pediyatrik bir kardiyolog olmak için eğitimini tamamladı.[1]

Siyasi kariyeri

Suriye İç Savaşının başlamasından sonra, Suriye muhalefetinde çeşitli idari görevlerde bulundu. Mayıs 2016'da kısmen tanınan Suriye Geçici Hükûmeti'nin Başbakanlığına seçildi. Görevinden bu yana muhalefet kontrolündeki alanlarda hizmet sunumunu iyileştirmeye çalışmış ve muhalefet hükûmet yetkililerini Türkiye'den Suriye'ye taşımak için adımlar atmıştır.[2]

Siyasi görevi
Önce gelen
Ahmed Tumeh
Suriye Geçici Hükûmeti başbakanı
2016–2019
Sonra gelen
Abdurrahman Mustafa

Kaynakça

  1. ^ "Arşivlenmiş kopya". 14 Şubat 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 
  2. ^ "Arşivlenmiş kopya". 4 Mart 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 2 Mart 2017. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Türkiye başbakanları listesi</span> Vikimedya liste maddesi

Türkiye başbakanları listesi, Türkiye Cumhuriyeti başbakanı olarak görev yapmış kişileri içeren liste.

<span class="mw-page-title-main">Fahri Özdilek</span> Türk asker ve siyasetçi

Emin Fahrettin Özdilek Türk asker ve siyasetçi. Cemal Gürsel'in cumhurbaşkanı seçilmesi üzerine 1961 yılında kısa bir süreliğine başbakanlığa vekâlet etmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Şükri el-Kuvvetli</span> Suriyeli siyasetçi (1891-1967)

Şükri el-Kuvvetli, bağımsızlık sonrası Suriye'nin ilk devlet başkanıydı. Kariyerine Osmanlı İmparatorluğu'nun Arap topraklarının bağımsızlığı ve birliği için çalışan bir muhalif olarak başladı ve bu nedenle aktivizmi nedeniyle hapsedildi ve işkence gördü. Suriye Krallığı kurulduğunda, Kuvvetli bir hükûmet yetkilisi oldu, ancak monarşizmden hayal kırıklığına uğradı ve cumhuriyetçi Bağımsızlık Partisini kurdu. Kuvvetli, 1920'de Suriye'yi kontrol altına alan Fransızlar tarafından derhal ölüme mahkûm edildi. Daha sonra, Suriye-Filistin Kongresi'nin baş büyükelçisi olarak görev yaptığı ve Suudi Arabistan ile özellikle güçlü bağlar geliştirdiği Kahire'ye yerleşti. Bu bağlantılarını Büyük Suriye İsyanı'nı (1925-1927) finanse etmek için kullandı. 1930'da Fransız yetkililer Kuvvetli'yi affetti ve Kuvvetli ardından Suriye'ye döndü ve yavaş yavaş Ulusal Blok'un başlıca lideri oldu. 1943'te Suriye devlet başkanı seçildi ve üç yıl sonra ülkenin bağımsızlığını sağladı.

<span class="mw-page-title-main">Riyad Ferid Hicab</span>

Riyad Ferid Hicab, Suriyeli siyasetçi. 2012 yılında bir süre Suriye Başbakanı olarak görev yaptı. Daha önce, 2011-2012 yılları arasında Tarım ve Tarım Reformu Bakanı olarak görev yaptı.

<span class="mw-page-title-main">George Sabra</span>

George Sabra Suriyeli muhalif aktivist ve Suriye Ulusal Konseyi eski Başkanı. 9 Kasım 2012 tarihinde Suriye'deki ana muhalefet grubu olan Suriye Ulusal Konseyi Başkanlığına seçildi. Muaz el-Hatib'in istifası üzerine 6 Temmuz 2013 tarihine kadar geçici olarak Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu Başkanlığı görevini yürüttü.

<span class="mw-page-title-main">Muaz el-Hatib</span>

Şeyh Ahmed Muaz el-Hatib el-Hasani, Suriye Devrimi Muhalefet Güçleri Koalisyonu eski başkanı ve Suriyeli eski bir din adamı. Eski Emevi Camii İmamı ve Sünni Müslüman Araptır.

<span class="mw-page-title-main">Nurettin Canikli</span> Türk politikacı

Nurettin Canikli, Türk siyasetçi, Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekili, Başbakan Yardımcısı ve bakan. 24 Mayıs 2016 tarihinde Binali Yıldırım tarafından kurulan 65. Türkiye Hükûmeti'nde önce Başbakan Yardımcısı, daha sonra da Millî Savunma Bakanı görevlerine getirildi. Adalet ve Kalkınma Partisi'nden 2002, 2007, 2011 ve Kasım 2015 genel seçimlerinde Giresun; 2018 genel seçimlerinde İstanbul milletvekili olarak meclise girdi.

<span class="mw-page-title-main">Gassan Hitto</span>

Gassân Hito, Suriye muhalefeti ve Ulusal Koalisyonu tarafından kurulan geçici hükûmetin ilk Başbakanıdır. Kürt bir ailenin çocuğu olarak Şam'da doğdu ve 1980 yılında Suriye'yi terkederek ABD'ye gitti. Amerikan vatandaşlığına geçti ve bir bilgi teknolojisi yönetici olarak çalıştı. Gassan Hitto yakın zamana kadar Teksas'ta yaşamıştır. 2012 yılında Türkiye'ye taşındı. Eski Suriye Arap Cumhuriyeti Tarım Bakanı olan Esad Mustafa'ya karşı bir farkla 18 Mart 2013 tarihinde başbakan seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Abdurrahman Mustafa</span> Politikacı

Abdurrahman Mustafa, Suriye Türkmeni asıllı Suriyeli siyasetçidir. Suriye Türkmen partilerini ve gruplarını temsil eden çatı oluşumu Suriye Türkmen Meclisinin eski başkanı ve Suriye Geçici Hükûmeti Başbakanı.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Geçici Hükûmeti</span> Sürgündeki Suriye hükûmeti

Suriye Geçici Hükûmeti,, Suriye'deki muhalif hükûmettir. Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu tarafından kurulmuştur. Geçici Hükûmet, Suriye muhalefeti adına ülkenin bazı alanlarını kontrol etmekte olup Baasçı Suriye Bakanlar Kurulunu tanımayarak ülkedeki tek meşru hükûmet olduğunu iddia etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Suriye muhalefeti</span> Esad ailesinin Suriyedeki yönetimine muhalif bir grup

Suriye muhalefeti, Suriye Ulusal Koalisyonu ve alternatif bir Suriye hükûmeti olarak belirli toprak kontrolüne sahip Suriye hükûmeti karşıtı gruplar tarafından temsil edilen siyasi yapıdır.

Enes el-Ebda, Mart 2016-Mayıs 2017 tarihleri arası Suriye Devrimi Muhalefet Güçleri Koalisyonu'nun başkanı olan Suriyeli bir politikacı. 6 Mayıs 2017'de görevinden istifa etti ve yerine Riad Seif getirildi. 29 Haziran 2019'da, ertesi gün Başbakan olarak atadığı Abdurrahman Mustafa'nın yerine Suriye Geçici Hükûmeti Başkanı seçildi.

<span class="mw-page-title-main">Me'mun el-Küzberi</span> Suriyeli avukat, akademisyen ve siyasetçi (1914-1998)

Me'mun el-Kuzberî, Suriyeli siyasetçi, başbakan ve devlet başkanı vekili.

<span class="mw-page-title-main">Suriye Kurtuluş Hükûmeti</span> Suriye İç Savaşı sırasında oluşan hükûmet

Suriye Kurtuluş Hükûmeti, Kasım 2017'nin başlarında İdlib ilinde kurulan de facto hükûmet. Kurulmasının ardını Suriye Geçici Hükûmeti ile çatışmalar izledi ve Heyetu Tahrir'uş Şam'ın, Geçici Hükûmet'in Kuzeybatı Suriye'deki yerel meclislerini tek taraflı olarak dağıttığı bildirildi. Kurtuluş Hükûmeti'nin başbakanı, bir başkan tarafından yönetilen Genel Şura Konseyi isimli yasama organı tarafından seçilir. Şu anki başbakanı 18 Kasım 2019'dan itibaren Ali Keda'dır ve Genel Şura Konseyi başkanı 24 Nisan 2020'den itibaren Mustafa el-Musa'dır.

<span class="mw-page-title-main">Faris el-Huri</span> Suriyeli siyasetçi (1877-1962)

Faris el-Huri Suriyeli bakan, başbakan, Halk Konseyi başkanı ve modern Suriye siyasetinin kurucu babasıdır. Faris El Huri, 14 Ekim 1944 ile 1 Ekim 1945 ve 3 Kasım 1954 ile 13 Şubat 1955 tarihleri arasında Suriye başbakanlığı yapmıştır, 2021 itibarı ile, Suriyeli bir Hristiyanın şimdiye kadar ulaştığı en yüksek siyasi pozisyondur. el-Huri'nin seçimlerdeki popülaritesi kısmen onun sadık seküler ve milliyetçi politikalarının sonucudur. Ölümcül bir Suriye milliyetçisi olarak el-Huri, ilkelerinden asla taviz vermedi ve Pan Arabizm'e ve Suriye ile Mısır arasındaki başarısız birliğe kararlı bir şekilde karşı çıktı. el-Huri, Nasır'ın Mısır'ı ile cumhuriyetçi Suriye, arasındaki kısa ömürlü Birleşik Arap Cumhuriyeti birliğine karşı çıktı. Bütün bunların arasında el-Huri neredeyse 50 yıl boyunca ülkesine hizmet etti. Ünlü Suriyeli romancı Colette Khoury'nin dedesidir.

<span class="mw-page-title-main">Nazım el-Kudsi</span> Suriyenin ilk devlet başkanı

Nazım el-Kudsi, 14 Aralık 1961'den 8 Mart 1963'e kadar Suriye Devlet Başkanı olarak görev yapan Suriyeli bir politikacı.

<span class="mw-page-title-main">Cemil el-Ulşi</span> Suriye başbakanı (1883-1951)

Cemil el-Ulşi Suriyeli bir siyasetçidir. Fransız Mandası döneminde Suriye devlet başkanı vekilliği, iki kez başbakanlık görevlerinde bulundu.

<span class="mw-page-title-main">Ali Rikabi</span> Ürdünlü siyasetçi (1864-1942)

Ali Rıza Paşa Rikabi modern Suriye'nin ilk başbakanı ve aynı zamanda Ürdün başbakanıydı.

<span class="mw-page-title-main">Ata Bey el-Eyyubi</span> Suriyeli siyasetçi (1877-1951)

Ata Bey el-Eyyubi Suriye devlet başkanı ve başbakanı olarak görev yapan bir Osmanlı memuruydu. Suriye'nin Şam kentinde, önde gelen bir siyasi ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi, İstanbul'da kamu yönetimi okudu ve profesyonel kariyerine Osmanlı kamu hizmetinde başladı.

<span class="mw-page-title-main">İzzet en-Nus</span> Suriyeli siyasetçi (1912-1976)

İzzet en-Nus 20 Kasım - 14 Aralık 1961 tarihleri arasında Suriye devlet başkanı ve başbakanı olan Suriyeli bir politikacı.