İçeriğe atla

Ceuta Kuşatmaları

Ceuta Kuşatmaları

La Bandera Kalesi
Tarih23 Ekim 1694 - 22 Nisan 1727
Bölge
Ceuta, İspanya
Sonuç İspanya zaferi
Taraflar
İspanya İspanya
( Bourbon Hanedanı 1704–1713)

Fas Fas
Destek:

Komutanlar ve liderler
Joseph de Agulló y Pinos
Jean François de Bette
Alí ben Abdalá
Güçler
3.000 (1694)
19.000 (1720)
40.000


Ceuta Kuşatmaları, İspanya hakimiyetindeki, Kuzey Afrika'daki Ceuta şehrinin Fas ordusu tarafından 1694 ile 1727 yılları arasında gerçekleşen kuşatmalarıdır.[1] İlk kuşatma 23 Ekim 1694'te başlayıp, 1720'de kuşatmayı kaldırmak amaçlı gelen İspanyol takviye kuvvetleriyle son bulmuştur.[2] Önceden Portekiz hakimiyetinden İspanyol hakimiyetine geçen Ceuta, 26 yıl süren bu kuşatma ile şehir büyük oranda değişime uğrayıp Portekiz mimarisini kaybetmiştir. Çatışmalar büyük oranda şehir surlarında, küçük oranda Fas kıyısında ve maddi yardımı engellemek amaçlı Cebelitarık Boğazı'nda da gerçekleşmiştir. İkinci kuşatma 1721'de başlayıp 22 Nisan 1727 tarihine kadar devam etmiştir.

Kuşatmaların Öncesi

Fas sultanı İsmail ibn Şerif başarıyla Kuzey Afrika'daki Avrupa güçleri mücadele edebilecek ordu yaratmıştır. Ordusuyla birlikte Mehdiya, Tanca, Larache ve son olarak 1691 yılında Asilah'ı ele geçirmeyi başarmıştır. 1694 yılında vali Ali ben Abdala'ya Ceuta'yı ele geçirme görevini vermiştir.

İlk Kuşatma

Fas ordusu Ceuta'nın sırları dışında kalan açık araziyi işgal ettikten sonra kuşatma sırasında savunma ve erzak desteği amaçlı bu araziye binalar kurup, yiyecek ekimine başladı. Bunun üzerine Ceuta valisi Madrid'den yardım istedi. İspanya destek birliklerini Endülüs bölgesi ve Portekiz'deki ordularından gönderdi. Fakat şehir çok yakın geçmişte Portekiz hakimiyetinde bulunduğu için, Portekizlilerin gelmesi yerel halkta şehrin tekrar Portekiz'e devredilmesine dair şüpheler uyandırdı. Bunun üzerine Portekizli birlikler savaşmadan ayrılmak zorunda kaldı.

Kuşatma boyunca sur çevresi bombardımana tabi tutuldu, kazançlar ve kayıplar görüldü. Fas ordusu Temmuz 1695'te yoğun bir sisli günde, muhafız değişimi sırasında ani bir saldırı içeri girmeyi başardı ve şehir meydanını işgal etti. Ancak İspanyol ordusu karşı saldırı ile Fas ordusunu şehirden atmayı başardı.[3]

Cebelitarık'ın İşgali

İspanya'nın ana karadan kuşatmaya temel nakliyat noktası olan Cebelitarık 1704 yılında İngiliz ve Hollandalı ordular tarafından işgal edildi.[4] Bunun üzerine Tarifa üzerinden denenen nakliyat Cebalitarık Boğazı'ndaki şiddetli rüzgarlar yüzünden zorluklar gösterdi. Diğer yakındaki İspanyol şehirleri ise İspanya Veraset Savaşı'nın aktif bölgeleri olmaları nedeniyle kuşatmaya destek olarak kullanılamadı.

Aynı senede, 7 Ağustos'da Avusturya'nın İspanya Veraset Savaşı ordusunun komutanı Hesse-Darmstadt Prensi George, Juan Basset'i (İspanya Veraset Savaşı'nda İspanya tahtına Avusturya Arşidükü VI. Karl'ın geçmesini destekleyen bir İspanyol komutan), İngiliz-Hollandalı bir donanma ile birlikte Ceuta'yı işgal etmesi için görevlendirdi. Basset kuşatmanın kaldırılcağı garantisini vererek şehrin Avusturya Arşidükü adına teslim olması çağırısında bulundu. Ancak şehrin yöneticisi olan Gironella Marki teslim olmayı kabul etmedi ve Ceuta'nın bulunduğu yarımadayı donanma tarafından bombardımanı engellecek şekilde destekledi. Saldıraya gelecek donanma Ceuta'ya henüz saldırmadan, Cebelitarık'ı geri almaya çalışan (Malaga Savaşı), Fransız-İspanyol donanmasına karşı çıkmak amaçlı çekildi.

Cebelitarık kesin olarak İngiliz hakimiyetine geçtikten sonra Faslı kuşatmacılar için nakliyat destek noktası oldu.

Kaynakça

  1. ^ Benady, Tito (1999). "The Convent At Gibraltar". Journal of the Society for Army Historical Research (İngilizce), 77. ss. 196-209. 
  2. ^ Rézette, Robert (1976). Les Enclaves Espagnoles Au Maroc (Fransızca). s. 41. ISBN 9782723317641. 
  3. ^ Montes Ramos, Jose (1999). El sitio de Ceuta, 1694-1727: el ejercito de Carlos II y Felipe V. Agualarga (İspanyolca). ss. 31,35,42-43. ISBN 8495088843. 
  4. ^ Gómez Barceló, José Luis (2007). Repercusiones de la caída de Gibraltar en Ceuta (İspanyolca). ss. 93-108. ISSN 1133-5319. 

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">İspanya</span> Afrikada toprakları bulunan güneybatı Avrupada bir ülke

İspanya (İspanyolca:

<span class="mw-page-title-main">Cebelitarık</span> Birleşik Krallıka bağlı denizaşırı toprak

Cebelitarık, Akdeniz'den Atlantik Okyanusu'na geçişin yakınında, İber Yarımadası'nın güney ucunda, Cebelitarık Körfezi'nde bulunan bir Britanya Denizaşırı Bölgesi ve şehirdir. 6.8 km² bir alana sahiptir ve kuzeyde İspanya ile sınır komşusudur. Cebelitarık'ın peyzajı, eteklerinde yaklaşık 34.003 kişinin yaşadığı, yoğun nüfuslu bir kasabanın bulunduğu "Cebelitarık Kayası" tarafından domine edilmektedir ve bu nüfusun büyük çoğunluğu Cebelitarıklıdır.

<span class="mw-page-title-main">Tarık bin Ziyad</span> Berberi asıllı Emevî komutanı

Tarık bin Ziyad, Endülüs'te İslam hakimiyetini sağlamış Berberi asıllı Emevîli komutandı. Cebelitarık Boğazı'nın adı kendisinden gelmiştir: Arapça cebel "dağ" demektir ve Cebel-i Tarık ise "Tarık'ın dağı" manasına gelmektedir. İspanya'daki Vizigot Krallığı'nın son kalıntılarının arasındaki karışıklık ortamında İspanyol Yahudileri ve bazı Vizigot yöneticilerinin daveti üzerine İspanya'ya 711 yılında çıkarak önemli birçok şehri alan komutandır.

<span class="mw-page-title-main">1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Rus Çarlığı arasında 1787-1792 yılları arasında yapılmış savaş

1787-1792 Osmanlı-Rus Savaşı; Osmanlı Devleti'nin 1774 yılında imzalamış olduğu Küçük Kaynarca Antlaşması'yla kaybettiği toprakları, özellikle de Kırım'ı Ruslardan geri almak amacıyla başlattığı bir savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Osmanlı-Kutsal İttifak savaşları</span> Osmanlı İmparatorluğu ile Kutsal İttifak (Habsburg İmparatorluğu, Polonya-Litvanya, Venedik, Rusya) arasında yapılan ve ittifakın zaferiyle sona eren bir dizi savaş (1683-1699)

Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları (1683-1699), Osmanlıların II. Viyana Kuşatması'nda başarısızlığa uğramasından cesaret alan bir grup Avrupa ülkesinin Kutsal İttifak adı altında birleşip Osmanlılara karşı giriştikleri ve bu ülkelerin Macaristan, Ukrayna ve Dalmaçya'da hâkimiyet kurup Balkanlar'daki Osmanlı hâkimiyetine büyük darbe vurmaları ile sonuçlanmış bir savaşlar dizisidir. Osmanlı tarihinde Felaket Seneleri veya Küçük Kıyamet olarak da geçer. Avrupa tarihinde ise genelde Büyük Türk Savaşı olarak bahsedilir.

<span class="mw-page-title-main">İspanyol İmparatorluğu</span> Beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğu

İspanyol İmparatorluğu, beş kıtada toprağı olan, dünyanın ilk küresel imparatorluğudur. İspanyol İmparatorluğu, İspanya veya İspanya hükümdarları tarafından fethedilen, miras kalan veya el konan arazileri kapsar. Bu arazilere Kuzey ve Güney Amerika'nın geniş kesimleri de dahildir. Hak iddia edilen ancak hiç ele geçirilemeyen topraklar da mevcuttur. Toplam arazilerin yüzölçümü 18. yüzyılın sonunda 18 milyon kilometre kare civarındadır. 16. ve 17. yüzyıllardaki kıtalararası yapısına rağmen koloni imparatorluğu deyimi 1768 yılı itibarıyla kullanılmaya başlanmıştır. 19. yüzyılda ise devlet yapısı tamamen kolonisel bir yapıya dönüşmüştür.

<span class="mw-page-title-main">II. Felipe</span> İspanya Kralı

II. Felipe, 2. İspanya Kralı. Ayrıca Hollanda, Belçika, Napoli Kralı, Sicilya Kralı, İspanyol Amerikası ve sömürgeleri kralı, Portekiz Kralı, Malta ve Güney İtalya Dükü unvanlarını taşıdı. 1554-1558 yılları arasında İngiltere ve İrlanda Kraliçesi I. Mary'nin kocası olarak İngiltere Kralı oldu. Bu dönemde İspanya gücünün zirvesine ulaştı. Filipinler, Orta ve Güney Amerika İspanyolların eline geçti.

<span class="mw-page-title-main">Peñón de Vélez</span> Fas ile doğrudan bağlantısı bulunan İspanyol egemenliğindeki yarımada

Peñón de Vélez ya da Peñón de Vélez de la Gomera, Fas'ın Kuzey Afrika sahil şeridi üzerinde, ana karadan küçük bir kanal ile ayrılan İspanya'ya bağlı bir adadır. Sadece küçük bir askerî birlikten ibaret olan nüfusun yaşadığı ada, aynı kıyı şeridi üzerinde İspanya'ya bağlı bir diğer nokta olan Melilla'dan yönetilmektedir.

Yahudilerin Cebelitarık'taki varlığı 650 yıldan fazladır. Zaman zaman baskılara maruz kalmışlarsa da genelde Cebelitarık Yahudileri bölgede kalkınmış olup şehrin en büyük dini azınlığını oluşturur. Yahudiler Cebelitarık kültürüne, savunmasına ve hükûmetine katkıda bulunmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Malta Kuşatması</span> Osmanlı İmparatorluğunun 1565te Maltayı Kuşatması

Malta Kuşatması ya da Malta Seferi, 1565 yılında Malta adasının Osmanlı İmparatorluğu kuvvetleri tarafından kuşatılması ve Hospitalier Şövalyeleri tarafından adanın savunulması sürecidir.

<span class="mw-page-title-main">Belgrad Kuşatması (1739)</span> 1739 yılında yapılan ve Belgradın tekrar Osmanlı İmparatorluğuna geçtiği kuşatma

Belgrad Kuşatması, 1739 yılında yapılan Belgrad'ın tekrar Osmanlı İmparatorluğu'nun eline geçmesini sağlayan kuşatma.

<span class="mw-page-title-main">Wagram Muharebesi</span>

Wagram Muharebesi, Napolyon Savaşları'nın bir parçası ve Avrupa'nın o tarihe kadar gördüğü en büyük savaştır. Fransız imparatoru Napolyon'un düşmanı Avusturya ve Arşidükü Charles'a karşı mücadele edip kazandığı savaştır. Savaş, Avusturya ve İngiltere'nin oluşturduğu Beşinci Koalisyon'un sona ermesine neden olmuştur. Savaşın neticesinde Avusturya ordusunu mağlup eden Grande Armée lideri Napolyon ile II. François Viyana'da Schönbrunn Antlaşması'nı imzalamıştır.

<span class="mw-page-title-main">Giovanni Bembo</span>

.

Felix Operasyonu, İspanyol diktatör Francisco Franco'nun işbirliğine bağlı olarak, İkinci Dünya Savaşı sırasında Cebelitarık'ın Almanya tarafından ele geçirilmesi için önerilen bir kod adıydı. Başta Franco'nun savaşa girme konusundaki isteksizliği yüzünden olmadı. Hitler, kendi elçisi ve Abwehr'in başı Amiral Wilhelm Canaris'in gizli bir direniş hareketi yürüttüğünden ve Hitler'in reddedeceğinden emin olduğu belirli terimleri belirterek Franco ile yakın ilişki kurduğunun farkında değildi. Bu, müzakerelerin başarısız olmasını sağladı.

Mostaganem Savaşı veya Mostaganem Muharebesi, 1558 yılında Osmanlı Devleti ile İspanyol İmparatorluğu - Fas Sultanlığı arasında yapılan, Osmanlı zaferiyle sonuçlanan savaş. Osmanlı güçlerinin başında Hasan Paşa, İspanyol güçlerinin başında ise Kont Alkodete vardı. İspanyol güçlerini Fas Sultanlığı'nın askerleri de desteklemiştir. Savaş sonucunda İspanyollar, Mostaganem Kalesi'nin kuşatmasını kaldırdı ve Fas topraklarından çekilme kararı aldı. Böylece Fas topraklarında Osmanlı hakimiyeti başladı.

<span class="mw-page-title-main">Fas İspanyol Protektorası</span>

Fas İspanyol Protektorası, 1912 Fes Antlaşması ile kurulan ve 7 Nisan 1956 tarihinde Fas ile birleşmesine kadar süren İspanya'nın bir himaye yönetimidir.

<span class="mw-page-title-main">1540-1545 Osmanlı-Alman Savaşı</span>

1540-1545 Osmanlı-Alman Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ve Kutsal Roma Cermen İmparatorluğu arasında Macaristan'ın hakimiyeti konusundaki çekişme nedeniyle başlayan ve gerek Macaristan gerek Akdeniz'deki kesintisiz Osmanlı zaferleri üzerine 1545'teki ateşkesin ardından 1547 yılında İstanbul Antlaşması'yla sonuçlanan savaştır.

<span class="mw-page-title-main">Budin Kuşatması (1598)</span>

Budin Kuşatması, 1593-1606 Osmanlı-Kutsal Roma İmpratorluğu Savaşı'nda evre.

<span class="mw-page-title-main">1684-1699 Osmanlı-Venedik Savaşı</span> 1684ten 1699a kadar süren Venedik Cumhuriyeti ile Osmanlı İmparatorluğu arasındaki çatışma

1684-1699 Osmanlı-Venedik Savaşı ya da Mora Savaşı, Osmanlı İmparatorluğu ve Venedik Cumhuriyeti arasında 1684-1699 yıllarında meydana gelen savaş. Bu savaş, Osmanlı-Kutsal İttifak Savaşları'nın bir parçasıdır. Savaşın alanı, İyon Denizi'nden Yunanistan'a kadar olan geniş bir bölgedir. Bu kadar geniş olmasına karşın, savaşın en önemli cepheleri Mora Yarımadası'nda gerçekleşmiştir. Savaşın sonucunu Karlofça Antlaşması belirlemiş ve Mora Yarımadası Venedik'e geçmiştir.

Melilla Kuşatması, 1774-1775 yılları arasında İngiltere ve Fas Sultanlığının İspanya'nın Kuzey Afrika'daki yegane toprağı olan Melilla'yı kuşattıkları savaştır. Dönemin Fas Sultanı III.Muhammed ben Abdullah Fas Kraliyet Ordusu ve küçük bir paramiliter Cezayir ordusunu Melilla surlarına gönderdi. İngiltere savaşa birlik katmamış, sadece sözlü bir destekte bulunmuştur. İngiliz-Fas ittifakına karşılık İspanyollar Melilla'yı savunmak için Tuğgeneral Juan Sherlocke ve yardımcı olarak Florencio Monero'yu kaleye gönderdi.