İçeriğe atla

Cervus nippon

Sika geyiği
Korunma durumu
Biyolojik sınıflandırma
Âlem: Animalia
Şube: Chordata
Alt şube: Vertebrata
İnfa şube: Gnathostomata
Sınıf: Mammalia
Takım: Artiodactyla Çift toynaklılar
Alt takım: Ruminantia (Gevişgetirenler)
Familya: Cervidae (Geyikgiller)
Alt familya: Cervus
Cins: C. nippon
Tür: R. tarandus
Cervus nippon
Temminck, 1838

Sika geyiği (Cervus nippon), Doğu Asya'ya özgü bir geyik türüdür. Daha önce güneyde kuzey Vietnam'dan kuzeyde Rus Uzak Doğusu'na kadar bulunan bu tür, dünyanın diğer bölgelerine tanıtılmıştır ve günümüzde aşırı bol olduğu Japonya dışında[1] artık nadir olarak bulunmaktadır.[2]

Kaynakça

  1. ^ Kaji, Koichi; Takashi Saitoh; Hiroyuki Uno; Hiroyuki Matsuda; Kohji Yamamura (2010). "Adaptive management of sika deer populations in Hokkaido, Japan: theory and practice". Population Ecology. 52 (3). ss. 373-387. doi:10.1007/s10144-010-0219-4. 
  2. ^ Harris, R.B. (2015). "Cervus nippon". IUCN Tehdit Altındaki Türlerin Kırmızı Listesi. 2015: e.T41788A22155877. doi:10.2305/IUCN.UK.2015-2.RLTS.T41788A22155877.enÖzgürce erişilebilir. Erişim tarihi: 1 Aralık 2021. 

Konuyla ilgili yayınlar

  • "Cervus nippon". Bütünleştirilmiş Taksonomik Bilgi Sistemi. 
  • Igota, H., Sakagura, M., Uno, H., Kaji, K., Maneko, M., Akamatsu, R., & Maekawa, (in press). "Seasonal patterns of female sika deer in eastern Hokkaidō, Japan." Ecological Research, 19.
  • O'Brien, D.J., Rooney, S.M. and Hayden, T.J. 2009. A differential vulnerability to hunting between the sexes in Sika-type calves. I. Nat. J. 30: 7- 9.

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Japonya</span> Doğu Asyada bir ada ülkesi

Japonya, Doğu Asya'da yer alan bir ada ülkesidir. Büyük Okyanus'un kuzeybatısında konumlanan ülke; Japon Denizi'nden Çin, Kuzey Kore, Güney Kore ve Rusya'nın doğusuna; kuzeyde Ohotsk Denizi'nden güneyde Doğu Çin Denizi ve Tayvan'a kadar uzanır. De facto başkenti ve en büyük şehri Tokyo'dur. Adını oluşturan kanji karakterler, "güneş" ve "köken" anlamına geldiğinden "Doğan Güneşin Ülkesi" olarak adlandırılır.

<span class="mw-page-title-main">Afrika yaban köpeği</span>

Afrika yaban köpeği, köpekgiller (Canidae) familyasından Afrika'da yaşayan vahşi bir köpek türü.

<span class="mw-page-title-main">Hokkaidō</span> Japonyayı oluşturan dört büyük adadan ve Japonyanın prefektörlüklerinden biri

Hokkaido (Japonca: 北海道

<span class="mw-page-title-main">Honşū</span> Japonyanın en büyük ve en kalabalık adası

Honshū, Japonya'nın en büyük ve en kalabalık adasıdır. Honshū, Tsugaru Boğazı ile Hokkaidō'nun güneyinde, Seto İç Denizi ile Shikoku'nun kuzeyinde ve Kanmon Boğazı ile Kyūshū'nun kuzeydoğusunda yer almaktadır. Yüzölçümü bakımından dünyanın yedinci büyük adası ve Cava'dan sonra ikinci kalabalık adasıdır.

<span class="mw-page-title-main">Sığın</span> Bir geyik cinsi

Sığın, sığın geyiği, taçboynuzlu geyik ya da mus, geyikgiller (Cervidae) familyasının ve karacagiller (Capreolinae) alt familyasının monotipik Alces cinsinden, Kuzey Avrasya ile Kuzey Amerika'da yaşayan, kürek boynuzlu ve boynu sakallı, yarı sucul iri bir geyik türü. Yaşayan geyik türleri içinde en iri olanıdır. Diğer geyik türlerinin aksine yalnızcıl bir hayvandır ve sürü oluşturmazlar. Hantal ve yavaş olsa da ürktüğünde ya da kızdırıldığında şaşırtıcı biçimde hızlı ve saldırgan olabilmeleriyle ünlüdür. Sonbaharda, Eylül ve Ekim aylarındaki çiftleşme döneminde erkekler arasında sık sık kavga çıkar. Gündüzleri beslenen sığınların ana düşmanları kurt, ayı ve insandır.

<span class="mw-page-title-main">Geyik</span> geyikgiller familyasındaki gevişgetiren memeliler

Geyik, geyikgiller familyasında geviş getiren otobur memeli hayvanların ortak adıdır. Çift toynaklılar takımında bulunan akraba familyalardaki benzer hayvanlar da genel olarak geyik diye adlandırılmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Kızıl geyik</span>

Kızıl geyik, dünya üstündeki en büyük geyik türlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Sambar geyiği</span> Geyik türü

Sambar geyiği, geyikgiller (Cervidae) familyasından bir geyik türü. Bu türün üyesi olduğu Rusa alt cinsinde bulunan koyu kahverengi renkli ve yeleli diğer geyik türleri de sambar adıyla tanınır.

<span class="mw-page-title-main">Rusa geyiği</span>

Rusa geyiği, Sunda sambar geyiği ya da Timor geyiği geyikgiller (Cervidae) familyasından Endonezya'da Cava Adası, Bali Adası ve Timor Adası'na özgü bir geyik türüdür. Hindistan'ın çitaline benzer şekilde kuru ve karışık yaprak döken ormanlarda, park alanlarında ve savanlarda yaşar. Daha büyük sambar geyiğinin yakın akrabası olan rusa geyiği Avustralya'ya insanlar tarafından sokulmuştur.

<i>Panthera leo leo</i> Aslan alt türleri

Panthera leo leo, Batı Afrika, Kuzey Orta Afrika ve Hindistan'da bulunan bir aslan alt türüdür. Batı ve Orta Afrika'da, azalan bir yörünge ile parçalanmış ve izole edilmiş popülasyonlarla sınırlıdır. Bölgesel olarak Kuzey Afrika, Güney Avrupa ve Batı Asya'da nesli tükenmiştir. Hindistan'ın tek aslan nüfusu, Gir Forest Ulusal Parkı içinde ve çevresinde yaşamaktadır. Batı Afrika aslanı nüfusu coğrafi olarak izole edilmiş ve 250 olgun bireyden daha az sayıdadır. IUCN Kırmızı Listesi'nde kritik tehlikedeki türler kategorisinde listelenmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Ak dudaklı geyik</span>

Ak dudaklı geyik, Geyikgiller (Cervidae) familyasından, memeli hayvan türü.

<i>Mycobacterium bovis</i> Bakteri türü

Mycobacterium bovis, yavaş büyüyen, aerobik bir bakteridir ve sığırlarda tüberküloz hastalığı etkenidir. Mycobacterium bovis sığırlardan insanlara geçerek tüberküloz hastalığı oluşturabilmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Japonya'nın bölgeleri</span> Japonyanın coğrafi bölgeleri

Japonya'nın bölgeleri, Japonya'nın coğrafi bölgeleridir. Resmî bir idari bölüm olmayıp geleneksel olarak birçok bağlamda bölgesel bölümler olarak kullanılmıştır. Örneğin, harita ve coğrafya ders kitapları ülkeyi sekiz bölgeye ayırmakta, hava durumu raporlarında hava durumu genellikle bölgelere göre verilmekte ve birçok işletme ve kurum bulundukları bölgenin adını kendi adlarında kullanmaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">West Japan Railway Company</span> demiryolu şirketi ve Japan Railwaysin yedi şirketinden biri

West Japan Railway Company veya JR West , Japonya merkezli bir demiryolu şirketidir. Şirket, 1 Nisan 1987 tarihinde kurulmuş olup Japan Railways'in yedi şirketinden biridir. Şirketin merkezi Osaka'nın Kita semtinde yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Jomon Dönemi</span>

Jōmon dönemi, Japonya prehistroyasında MÖ 14,000-300 yıllarını kapsayan dönemdir. Jōmon döneminde Japonya önemli derecede sedentizm ve kültürel karmaşıklığın bulunduğu bir avcı-toplayıcı kültürü idi. Yine bu dönem kemik, taş, kabuk ve boynuzdan yapılan aletler ve mücevherler, çanak çömlek heykelcikler ve gemiler ile lake ahşap bakımından zengin bir dönemdi.

<i>Elaphurus davidianus</i>

Elaphurus davidianus, Elaphurus cinsine ait bir geyik türüdür. Yarı sucul olup Çin'in tropik bölgelerinde yaşamaktadır ve ot ile su bitkileri ile beslenmektedir. Genetik karşılaştırmalara dayanarak Cervus cinsi geyikler ile yakından ilişkilidir ve birçok uzman Elaphurus cinsini Cervus cinsinin altında konumlandırılmasını önermiştir. Günümüzde nesilleri tükenme tehlikesi altındadırlar.

Papağansılar, tropikal ve subtropikal bölgelerin büyük bir bölümünde bulunan, Psittaciformes takımını oluşturan, 387 türü günümüzde yaşayan 402 tür kuştur. Takım üç üst familyaya ayrılır: Psittacoidea, Cacatuoidea ve Strigopoidea. Genel olarak pantropikal bir dağılıma sahip olan papağanların bazı türleri Güney yarımkürede ılıman bölgelerde de yaşar. Papağanlarda en büyük çeşitlilik Güney Amerika ve Avustralasya'da görülür.

Parçacık hızlandırıcılarda sentezlenen yapay bir element olan berkelyum (97Bk), bu yüzden bir standart atom ağırlığına sahip değildir. Tüm yapay elementler gibi kararlı izotopları yoktur. İlk izotopu, 1949'da sentezlenen 243Bk olup 233Bk ile 253Bk arasında bilinen 18 radyoizotopunun yanı sıra 6 nükleer izomeri vardır. 247Bk, 1.380 yıl ile en uzun yarı ömre sahip izotoptur.

<span class="mw-page-title-main">Dinornithidae</span> Moa familyası

Dinornithidae, iki türden oluşan nesli tükenmiş bir Moa familyasıdır. Moalar içindeki en uzun ve büyük türleri içerir bu yüzden dev moa familyası olarak da adlandırılır. Dinornis isminde bir cinsi ve iki türü vardı. 240 kilograma ve 3.6 metre uzunluğa kadar ulaşabilmekteydi. Koşucu bir kuş familyasıydı ve uçamayan kuşlardandı. Yaşam alanları Yeni Zelanda'nın kuzey ve güney adalarında yayılmıştır. Güney adasında yaşayan Dinornis robutus türü, öncelikle açıklıklarda ve alçaklardaki ormanlarda veya çalılıklarda bitki örtüsünün olduğu alanlarla yaşardı ve kuzey adasında yaşayan akrabası Dinornis novaezealandiaeden daha büyüktü. D. novaezealandiae'nin baskın olduğu yağışlı, yoğun yüksek ormanlarda nadiren yaşardı.

<i>Moschus leucogaster</i>

Moschus leucogaster, Moschus cinsine bağlı bir türdür.