İçeriğe atla

Cerro Tololo Inter-American Gözlemevi

Koordinatlar: 30°10′11″S 70°48′23″W / 30.169661°G 70.806525°B / -30.169661; -70.806525
Cerro Tololo Inter-American Gözlemevi
Zirveye erişim yolu üzerinden görülen Cerro Tololo ve Blanco Teleskobu
Alternatif isimlerCTIO Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Organizasyon
  • Association of Universities for Research in Astronomy Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Gözlemevi kodu 807 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Bulunduğu yerCoquimbo bölgesi, Şili
Koordinatlar30°10′11″S 70°48′23″W / 30.169661°G 70.806525°B / -30.169661; -70.806525
Yükseklik2.207 m (7.241 ft) Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Kuruluş tarihi1962 Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Teleskoplar
SOAR Teleskobu4,1 m yansıtmalı
Blanco Teleskobu4,0 m yansıtmalı
SMARTS 1,5-metre1,5 m yansıtmalı
SMARTS 1,3-metre1,3 m yansıtmalı
SMARTS "Yale" Teleskobu1,0 m yansıtmalı
LCOGTN (u/c)3× 1,0 m yansıtmalı
SMARTS 0,9-metre0,9 m yansıtmalı
PROMPT 7 (u/c)0,8 m yansıtmalı
Curtis-Schmidt Teleskobu0,6 m yansıtmalı
Wisconsin H-Alpha Mapper0,6 m teleskop
SARA Cerro Tololo Teleskobu0,6 m yansıtmalı
CHASE Teleskobu0,5 m yansıtmalı
PROMPT6× 0,4 m yansıtmalı
GONGgüneş teleskobu
noirlab.edu/public/programs/ctio/ Bunu Vikiveri'de düzenleyin
Şili üzerinde Cerro Tololo Inter-American Gözlemevi
Cerro Tololo Inter-American Gözlemevi
Cerro Tololo Inter-American Gözlemevi konumu
  Wikimedia Commons'ta ilgili ortam

Cerro Tololo Inter-American Gözlemevi (CTIO), kuzey Şili'nin Coquimbo Bölgesi'ndeki Cerro Tololo'da bulunan bir astronomik gözlemevidir. Destek tesislerinin bulunduğu La Serena'nın yaklaşık 80 kilometre (50 mi) doğusundadır. Site, 1959'da Şili ve Amerika Birleşik Devletleri'nden bir bilim insanları ekibi tarafından belirlendi ve 1962'de seçildi. İnşaat 1963'te başladı, düzenli astronomik gözlemler 1965'te başladı. Cerro Tololo'daki büyük binaların inşaatı, 1974'te Víctor Blanco Teleskopu'nun tamamlanmasıyla sona erdi, ancak daha küçük tesisler sonradan inşa edildi. Cerro Pachón, 2000'den beri açılışı yapılan iki büyük teleskop (Gemini South ve SOAR) ve biri inşaatın ilk aşamalarında olan (Vera C. Rubin Gözlemevi) ile hala geliştirilme aşamasındadır.

CTIO'daki başlıca teleskoplar 4 metre Víctor M. Blanco Telescope (adını Porto Rikolu astronom Víctor Manuel Blanco'dan almıştır) ve 4.1 metre Cerro Pachón'da bulunan Güney Astrofizik Araştırma Teleskobu'dur. Cerro Tololo'daki diğer teleskoplar arasında 1.5 m, 1.3 m, 1.0 m ve 0.9 m SMARTS konsorsiyumu tarafından işletilen teleskoplar mevcuttur. CTIO aynı zamanda PROMPT, WHAM ve LCOGTN gibi diğer araştırma projelerine de ev sahipliği yaparak ABD ve dünya çapındaki bilimsel araştırmalar için güney yarım küreye erişim için bir platform sağlar.

Organizasyon

CTIO, NOIRLab tarafından yönetilen iki gözlemevinden biridir, diğeri ise Tucson, Arizona yakınlarındaki Kitt Peak Ulusal Gözlemevi'dir (KPNO). NOIRLab, Şili'deki iki zirvenin etrafındaki ve La Serena, Şili'deki genel merkezdeki mülkün sahibi olan Astronomi Araştırma Üniversiteleri Birliği (AURA) tarafından işletilmektedir. AURA ayrıca Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü ve İkizler Gözlemevi'ni de işletmektedir. 8,1 m Cerro Pachón'da bulunan Gemini Güney Teleskopu, uluslararası bir konsorsiyum için CTIO'dan ayrı olarak AURA tarafından yönetilmektedir. Ulusal Bilim Vakfı (NSF), NOIRLab için finansman sağlayan kuruluştur.

Kaynakça

  1. ^ "Telescopes Standing Sentry". NOIRLab. 29 Eylül 2021 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 13 Ekim 2021. 
  2. ^ "The Circle of Light". NOIRLab. 30 Ocak 2023 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 30 Ocak 2023. 

Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "CTIO-OTHR" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: )

Kaynak hatası: <references> üzerinde tanımlanan "SMRT-HIST" adındaki <ref> etiketi önceki metinde kullanılmıyor. (Bkz: )

Dış bağlantılar

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Astronomi</span> kökenleri, evrimleri, fiziksel ve kimyasal özellikleri ile gök cisimlerini açıklamaya çalışmak üzere gözleyen bilim dalı

Astronomi, gök bilimi ya da gökbilim gök cisimlerinin kökenlerini, evrimlerini, fiziksel ve kimyasal özelliklerini açıklamaya çalışan doğa bilimi dalıdır. Astronominin sınırlı ve özel bir alanı olan gök mekaniği ile karıştırılmaması gerekir. Astronomi daha açık bir deyişle, yörüngesel cisimleri ve Dünya atmosferinin dışında gerçekleşen, yıldızlar, gezegenler, kuyrukluyıldızlar, kutup ışıkları, gökadalar ve kozmik mikrodalga arkaalan ışınımı gibi gözlemlenebilir tüm olay ve olguları inceleyen bilim dalıdır.

<span class="mw-page-title-main">Ege Üniversitesi</span> İzmir, Türkiyede bir devlet üniversitesi

Ege Üniversitesi, 20 Mayıs 1955 tarihinde yayımlanan 6595 sayılı kanunla 9 Mart 1956 tarihinde, İzmir'de Ege Bölgesi'nin ilk, Türkiye'nin 5. üniversitesi olarak eğitim-öğretim hayatına başlayan devlet üniversitesi. Türkiye'nin en çok tercih edilen üniversitelerinin başında gelen Ege Üniversitesi, Türkiye'de ve dünyada birçok ilklere imza atmıştır.

<span class="mw-page-title-main">Gözlemsel astronomi</span>

Gözlemsel astronomi astronomi bilimlerinin, teorik astrofizikten farklı olarak veri almayla ilgilenen bir dalıdır. Ana olarak fiziksel modellerin ölçülebilir içeriklerini bulmaya dayanır. Uygulama olarak, Teleskop ve diğer astronomi araç gereçleri kullanılarak gökcisimlerinin gözlenmesidir.

<span class="mw-page-title-main">Hubble Uzay Teleskobu</span> Uzay teleskobu

Hubble Uzay Teleskobu (HUT), ismi Amerikalı astronom Edwin Hubble'ın anısına verilmiş; Nisan 1990'da STS-31 Görevi esnasında Uzay Mekiği Discovery tarafından Dünya etrafındaki yörüngesine taşınmış bir uzay teleskobudur. İlk uzay teleskopu olmamasına rağmen, HUT en büyüklerindendir ve birçok üstün özelliğe sahiptir. Ayrıca hem hayati öneme sahip bir araştırma aracı olması hem de astronomi için etkili bir halkla ilişkiler unsuru olması nedeniyle çok tanınmıştır.

<span class="mw-page-title-main">La Silla Gözlemevi</span>

La Silla Rasathanesi Şili'de bulunan 18 teleskoplu bir rasathanedir. Bu teleskopların dokuz tanesi European Southern Observatory (ESO) tarafından inşa edilmişlerdir ve rasathanesinde bulunan diğer teleskopların da birçoğuna yine ESO tarafından kumanda edilmektedir. La Silla Rasathanesi, Güney Yarımküredeki en büyük gözlemevlerinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Omega Centauri</span>

Omega Centauri, Erboğa takımyıldızında yaklaşık olarak 15.800 ışık yılı uzaklıkta bulunan bir küresel yıldız kümesidir. Edmond Halley tarafından 1677 yılında keşfedilmiş ve "yıldız olmayan bir cisim" olarak tanımlanmıştır. Omega Centauri, 2000 yıl önce Batlamyus kataloğunda yıldız olarak gösterilmişti. Lacaille, kataloğuna I.5 olarak eklemiştir. İngiliz astronom John William Herschel 1830'larda ilk kez küresel yıldız kümesi olarak tanımladı.

<span class="mw-page-title-main">Ulupınar Gözlemevi</span>

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Astrofizik Araştırma Merkezi (ÇAAM) ve Ulupınar Gözlemevi 2001 yılında kurulmuş, gözlemevi 19 Mayıs 2002 tarihinde resmen açılmıştır. Merkez ve Gözlemevi Çanakkale merkezine 10 km uzaklıkta "Radar Tepesi" nin güney yamacında Ulupınar Köyü'ne yakın bir bölgede, 410 m yükseklikte yer almaktadır.

<span class="mw-page-title-main">2MASS</span>

Two Micron All-Sky Survey (2MASS) gözlemleri bütün gökyüzünü kapsayacak şekilde kuzey ve güney yarıkürede iki adet teleskopla 1997 yılında başladı ve 2001 yılında tamamlandı. Tüm gökyüzü, 2 mikrometre : J, H ve Ks üç kızılötesi dalgaboyunda fotometrik sistemle kapsanmıştı.

<span class="mw-page-title-main">Şumnu Üniversitesi Astronomi Merkezi</span> Gözlem Evi

Şumnu Üniversitesi "Piskopos Konstantin Preslavski" Gözlemevi, Bulgaristan'da eğitim amaçlı kullanılan iki gözlemevinden biridir.

<span class="mw-page-title-main">Brezilya Ulusal Gözlemevi</span> Brezilya, Rio de Janeiroda bir araştırma enstitüsü

Brezilya Ulusal Gözlemevi, Brezilya'nın Rio de Janeiro şehrinde bulunan bir ulusal gözlemevidir.

<span class="mw-page-title-main">Nicholas Mayall</span> Amerikalı gökbilimci (1906 – 1993)

Nicholas Ulrich Mayall, Amerikalı gözlemsel astronomdur. Mayall doktorasını Kaliforniya Üniversitesi, Berkeley'den aldıktan sonra, II. Dünya Savaşı süresince MIT'nin Radyasyon Laboratuvarı’nda geçirdiği kısa zaman dilimi haricinde, 1934-1960 yıllarında olacağı Lick Gözlemevi'nde çalıştı.

<span class="mw-page-title-main">Kızılötesi astronomi</span>

Kızılötesi astronomi, kızılötesi radyasyon ile görüntülenebilen astronomik nesnelerin incelendiği astronomi dalıdır. Kızılötesi ışığın dalga boyu 0.75 ile 300 mikrometre arasında değişir. Kızılötesi, 380 ila 750 nanometre arasında değişen görünür radyasyon ile milimetre altı dalgalar arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Laura Ferrarese</span>

Laura Ferrarese, FRSC, Kanada Ulusal Araştırma Konseyi'nde çalışan bir uzay bilimi araştırmacısıdır. Birincil çalışması, Hubble Uzay Teleskobu ve Kanada-Fransa-Hawaii Teleskobu verileri kullanılarak gerçekleştirildi.

<span class="mw-page-title-main">Sandra Faber</span>

Sandra Moore Faber, galaksilerin evrimi üzerine yaptığı araştırmalarla tanınan bir astrofizikçidir. Kaliforniya Üniversitesi, Santa Cruz'da Astronomi ve Astrofizik Profesörüdür ve Lick Gözlemevi'nde çalışmaktadır. Galaksilerin parlaklığını içlerindeki yıldızların hızına bağlayan önemli keşifler yaptı ve Faber-Jackson ilişkisinin ortak kaşiifi oldu. Faber, Hawaii'deki Keck teleskoplarının tasarımında da etkili oldu.

<span class="mw-page-title-main">Subaru Teleskobu</span>

Subaru Telescope Hawaii'deki Mauna Kea Gözlemevi'nde bulunan Japonya Ulusal Astronomi Gözlemevi'nin 8,2 metrelik amiral gemisi teleskopudur. Adını İngilizcede Pleiades olarak bilinen açık yıldız kümesinden almıştır. Devreye alınmasından 2005 yılına kadar dünyanın en büyük monolitik birincil aynasına sahipti.

<span class="mw-page-title-main">Eva Grebel</span>

Eva Katharina Grebel, Alman astronom. 2007'den beri Almanya'da bulunan Heidelberg Üniversitesi'nin Astronomik Hesaplamalar Enstitüsü'nün eş direktörlüğünü yapmaktadır. Eva Grebel, yıldızlar öbeği ve galaksi oluşumu araştırmalarında uzmandır.

<span class="mw-page-title-main">Vera C. Rubin Gözlemevi</span>

Daha önce Büyük Sinoptik Tarama Teleskopu (LSST) olarak adlandırılan Vera C. Rubin Gözlemevi, şu anda Şili'de yapım aşamasında olan bir astronomik gözlemevidir. Ana görevi, bir sinoptik astronomik araştırma, Uzay ve Zamanın Eski Araştırması (LSST) yapmak olacaktır. Sinoptik kelimesi, Yunanca σύν ve ὄψις kelimelerinden türetilmiştir ve belirli bir zamanda bir konunun geniş bir görünümünü veren gözlemleri tanımlar. Gözlemevi, 2.682 metre yüksekliğindeki bir dağ olan Cerro Pachón'un El Peñón zirvesinde yer almaktadır. Kuzey Şili'deki Coquimbo Bölgesi, mevcut Gemini Güney ve Güney Astrofizik Araştırma Teleskopları ile birlikte. LSST Ana Tesisi, karayoluyla yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta, La Serena kasabasında yer almaktadır. Gözlemevi, adını galaksi dönüş hızları hakkında keşiflere öncülük eden Amerikalı bir astronom olan Vera Rubin'den almıştır.

<span class="mw-page-title-main">Pandia (uydu)</span> Jüpiterin Himalia grubundaki uydusu

Pandia,, Scott S. Sheppard ve ekibi tarafından Şili'nin Cerro Tololo Gözlemevi'nde bulunan 4,0 metrelik Víctor M. Blanco Teleskopu kullanılarak keşfedilen, Jüpiter'in küçük dış doğal uydusudur. Uydu, diğer dokuz Jüpiter uydusu ile birlikte 17 Temmuz 2018'de duyurulmuş ve uydunun yörüngesini doğrulamak için yeterince uzun bir zaman aralığında gözlemler toplandıktan sonra Küçük Gezegen Merkezi tarafından geçici olarak S/2017 J 4 adı verilmişti.

S/2018 J 2, Scott S. Sheppard tarafından 12 Mayıs 2018'de Şili'deki Cerro Tololo Inter-American Gözlemevi'nde 4,0 metrelik Víctor M. Blanco Teleskopu kullanılarak keşfedilen, Jüpiter'in küçük bir dış doğal uydusudur. Uydu, yeterli bir süre boyunca gözlem verileri toplandıktan sonra, 20 Aralık 2022 tarihinde Küçük Gezegen Merkezi (MPC) tarafından duyurulmuştur. S/2018 J 2, 27 Mart 2003 tarihinden itibaren yapılan önceden tespit gözlemleriyle bulundu.

S/2018 J 4, Scott S. Sheppard tarafından 11 Mayıs 2018'de Şili'deki Cerro Tololo Gözlemevi'nde 4,0 metrelik Víctor M. Blanco Teleskopu kullanılarak keşfedilen, Jüpiter'in küçük bir dış doğal uydusudur. Uydu, yeterli bir süre boyunca gözlem verileri toplandıktan sonra, 20 Ocak 2023 tarihinde Küçük Gezegen Merkezi (MPC) tarafından duyurulmuştur.