İçeriğe atla

Cermen mitolojisi

Kıta Cermen mitolojisi, Orta Avrupa'nın 6. ve 8. yüzyıllara (Cermen Hristiyanlaşması dönemine) kadar Alman halkları tarafından işgal edilen bölgelerinde uygulanan Cermen paganizminin bir unsurunu oluşturdu. Efsanelerde ve Orta Çağ'daki Orta Yüksek Almanca destanlarında yaşayan bazı mitlerin izleri devam etti. Hikâyelerin yankıları, büyük ölçüde kaldırılmış kutsal unsurlarla, Avrupa folklorunda ve Avrupa masallarında görülebilir.

Kabileler

Aşağıdaki kabilelerin mitolojileri bu kategoriye dahildir:

  • Lombards (kaynak: Paulus Diaconus)
  • Alamanni (bkz: Nordendorf fibula, Pforzen tokası)
  • Franks ve Thuringii (bkz: Frenk mitolojisi, Donar'ın Meşesi)
  • Saksonlar (bkz: Irminsul)
  • Frisii (kaynak: Saint Willibrord'un Hayatı)

Paganizm

Kuzey Cermen ve daha az ölçüde Anglo-Sakson mitolojisiyle karşılaştırıldığında, Kıta Alman paganizminin örnekleri son derece parçalıdır. Bir avuç kısa Elder Futhark yazıtının yanı sıra, yalnız, gerçekten pagan Kıta Cermen belgeleri, kısa Eski Yüksek Alman Merseburg Büyüleri'dir. Bununla birlikte, pagan mitolojik unsurları daha sonraki edebiyatta, özellikle Orta Yüksek Alman epik şiirinde ve aynı zamanda Alman, İsviçre ve Hollanda folklorunda da korunmuştur.

Metinler

Eski Yüksek Almanca

Orta Yüksek Almanca

Ayrıca bakınız

Kaynakça

  • Jacob Grimm : Deutsche Mythologie . 1835.
  • Wolfgang Golther: Handbuch der Germanischen Mythologie . Stuttgart 1908.
  • Jan de Vries : Altgermanische Religionsgeschichte . Berlin 1956.
  • Åke V. Ström: Germanische Din . Stuttgart 1975.
  • M. Axboe; U. Clavadetscher; K. Düwel; K. Hauck; L. v. Padberg: Goldbrakteaten der Völkerwanderungszeit Die. Ikonographischer Katalog . München 1985-1989.
  • Rudolf Simek: Lexikon der germanischen Mythologie . Stuttgart 2. Aufl. 1995.3-520-36802-1
  • Rudolf Simek: Religion und Mythologie der Germanen . Darmstadt 2003.3-534-16910-7ISBN 3-534-16910-7

İlgili Araştırma Makaleleri

<span class="mw-page-title-main">Almanca</span> Batı Cermen dili

Almanca, Hint-Avrupa dil ailesine ait, ağırlıklı olarak Orta ve Batı Avrupa'da konuşulan bir Batı Cermen dili. Avrupa Birliği'nin resmî dillerinden biri ve en çok konuşulanıdır. Özellikle Almanya, Avusturya, Lihtenştayn, Lüksemburg, İsviçre'nin büyük bölümü, İtalya'nın Güney Tirol bölümü, Belçika'nın doğu kantonları, Polonya ve Romanya'nın kimi bölgeleri ve Fransa'nın Alsas-Loren bölgesinde konuşulmaktadır. Dünyanın yaygın lisanlarından biridir. Almanca içinde Fransız kelime kökenli sözcükler taşır.

Mitoloji, mit veya söylen bilimi belirli bir din veya kültürdeki insanlık ile evrenin yaratılış ve doğasını, geleneklere özgü inanç ve uygulamaların sebebini açıklamaya yönelik söylencelerin tümü. Mit (söylen) sözcüğü gerçekte doğru olmayan bir hikâye veya anlatı için tercih edilir ve çoğunlukla bir yanlışlık, doğru olmayan unsur vurgusu barındırır.

<span class="mw-page-title-main">Stuttgart</span> Almanyanın altıncı; Baden-Württemberg eyaletinin en büyük şehri

Stuttgart, Almanya'nın altıncı büyük şehri, Baden-Württemberg eyaletinin başkenti ve en büyük belediyesi, Stuttgart vilayetinin (Regierungsbezirk) merkezidir. Stuttgart Almanya'nın ticarette en aktif şehridir. 31 Aralık 2017 itibarıyla nüfusu 632.743. Almanya'daki büyükşehirler arasında en dağlık olandır. Stuttgart Üniversitesi ve Hohenheim Üniversitesi, bu şehirde yer almaktadırlar.

<span class="mw-page-title-main">Baden-Württemberg</span> Güneybatı Almanyada bir eyalet

Baden Württemberg Güneybatı Almanya'da bir eyalettir. Nüfusa ve alana göre üçüncüdür. Başkenti Stuttgart'tır. Diğer önemli kentleri ise Konstanz, Freiburg, Karlsruhe, Mannheim, Tübingen ve Heidelberg'dir. Almanya'nın en zengin eyaletlerinden birisidir ve işsizlik oranı %5'in altındadır. Almanya'nın otomobil endüstrisinin büyük bir bölümünü oluşturan firmalar bu eyalette bulunmaktadırlar. Ayrıca eğitim kalitesinin en yüksek olduğu eyaletlerden biridir. Yoğun şivenin konuşulduğu bir eyalettir. Özellikle, Badisch ve Schwäbisch konuşulur. Eyalet batıda Fransa ve Rheinland-Pfalz, güneyde İsviçre, kuzeyde Hessen, doğuda ise Bavyera ile komşudur. Kara Orman (Schwarzwald) ilin ana ormanını teşkil etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Töton Şövalyeleri</span> Hristiyan tarikatı

Töton Şövalyeleri ya da Teutonik Şövalyeler, yahut tam adıyla Kudüs Azize Meryem Hastanesi ve Töton Şövalyeleri Tarikatı, bir Cermen-Roma dini tarikatıdır. Tarikat, Katolik hacılara, hac yolunda yardım etmek, hasta ve yaralı Katoliklerin bakımlarını sağlamak üzere hastane kurmak amacıyla kurulmuştur. Adlarını özellikle Orta Çağ’da Haçlı Seferleri'ne katılarak duyurdular. Normalde asıl üyelerin sayısı her zaman sınırlıydı ancak ihtiyaç durumunda gerek gönüllülerin gerekse paralı askerlerin katılımıyla sayıları hayli artmaktaydı.

<span class="mw-page-title-main">Sigurd</span> Alman ve Viking mitolojisinde kurgusal kahraman

Sigurd veya Siegfried : Sîvrit), Cermen mitolojisinde bir ejderhayı öldüren, daha sonra ise öldürülen efsanevi bir kahraman. Karakter İzlanda'da yazıya geçirilen antik Cermen sagası Volsung Sigurd Sagası ve onun Alman versiyonu olan, Ren Nehri kıyısında, eski Worms şehri civarında geçen Nibelungen Destanı'nda bahsedilir. Sigurd'un hikâyesini içeren en eski kayıtlar İsveç'de bulunmuş runik taşlar ile Britanya Adaları'ndaki taş haçlar üzerinde kazınmış olarak keşfedilmiştir. Bu kayıtlar 11. yüzyıla tarihlenmektedir.

Slav mitolojisi, Slavların Hristiyanlığı kabul etmelerinden önce inandıkları çok tanrılı dinin mitolojisidir. Din, Ön Hint-Avrupa dinleriyle bağlantısı olan pek çok dinle ortak özelliklere sahiptir.

Antik Roma'da din, kökenleri büyük ölçüde Antik Yunan ve İtalya Yarımadası'nın pagan geleneklerinden alan, inanç ve kültlerin bileşimidir.

<span class="mw-page-title-main">Guido von List</span> Avusturyalı ırkçı ve neo-pagan yazar (1848–1919)

Guido von List tam adıyla Guido Karl Anton List, Alman filozof, tarihçi ve yazar; Rudolf von Sebottendorf ve Adolf Josef Lanz'ın öğretmeni; "üstün ırk" düşüncesinin ve neo-paganizmin fikir babası.

Almanya hükümdarları listesi, 843'te Frank İmparatorluğunun bölünmesinden 1918'de Alman İmparatorluğu'nun çöküşüne kadar Orta Avrupa'da bulunan Alman topraklarında hüküm süren hükümdarların bir listesidir. 1806'da Alman Ulusunun Kutsal Roma İmparatorluğu'nun çöküşünden sonra çeşitli Alman konfederasyonlarının başkanlarını ve 1867-1871 yılları arasındaki ilk federal devleti Kuzey Almanya Konfederasyonu'nun başkanını da içerir.

Leton mitolojisi, Letonya tarihi boyunca ortaya çıkan, bazen birbirini takip eden nesiller tarafından detaylandırılan ve diğer zamanlarda reddedilip yerine başka açıklayıcı anlatılar konan mitlerin toplamıdır. Bu mitler Leton halkının halk geleneklerinden ve Hıristiyanlık öncesi Baltık mitolojisinden kaynaklanmaktadır.

Günümüz de mitolojiler içinde Fransa'yı kapsayacak mitolojiler arasında Galyalılar, Franks, Normanlar, Bretonlar ve yaşayan diğer halkların mitolojileri sayılabilir. Fransız miti, günümüz İngiltere ve İrlanda'sından Fransız bölgesine göç ettiklerinde, Galyalıların ve Bretonların mitleri ve efsanelerinden etkilenmiştir. Fransız mitolojisinin gelişimindeki diğer küçük etkiler, Franklardan geldi.

<span class="mw-page-title-main">Frank mitolojisi</span>

Frank mitolojisi, çok tanrılı Cermen paganizmindeki köklerinden Erken Orta Çağ'da Greko - Romen bileşenlerinin dahil edilmesine kadar, Frankların Germen kabile konfederasyonunun mitolojisini kapsar. Bu mitoloji, Merovingian kralı I. Clovis'in İznik Hristiyanlığına dönüşmesine kadar Franklar arasında gelişti, ancak ondan önce birçok Frank Hristiyan vardı. Ondan sonra, putperestliklerinin yerini yavaş yavaş Hristiyanlaştırma süreci aldı, ancak 7. yüzyılın sonlarında hala Toxandria'nın Frank merkezlerinde paganlar vardı.

Baltık mitolojisi, Baltık paganizminden kaynaklanan ve Hıristiyanlaşmadan sonra Baltık dinine inanmaya devam eden Baltık halkının mitolojisidir. Baltık mitolojisi Proto-Hint-Avrupa mitolojisinin bir parçasıdır. Baltık bölgesi, Avrupa'nın Hristiyanlaştırılan son bölgelerinden biriydi. Pagan döneminde Baltık halklarının mitolojisini açıklayan yerli metinler hayatta kalmazken, mitoloji bilgisi Rus ve Alman kaynaklarından, daha sonra etimoloji ve karşılaştırmalı mitoloji yoluyla elde edilebilir.

<span class="mw-page-title-main">Prusya mitolojisi</span>

Prusya mitolojisi, Töton Şövalyeleri tarafından yürütülen Prusya Haçlı Seferi öncesinde Prusya'nın yerli halkları olan Eski Prusyalıların çok tanrılı diniydi. Diğer Baltık inançları, Litvanya ve Letonya mitolojileriyle yakından ilişkiliydi. Mitleri ve efsaneleri, 18. yüzyılın başlarında Prusyalılar Almanlaştıkça ve kültürleri unutuldukça hayatta kalamadı. Tanrılar ve ritüeller hakkında parçalı bilgiler çeşitli Orta Çağ tarihçelerinde bulunabilir, ancak bunların çoğu güvenilmezdir. 13. yüzyılda zorla Hristiyanlaştırmadan önce hiçbir kaynak pagan dinini belgelemiyor. Prusya dini hakkında bilinenlerin çoğu 16. yüzyıldan kalma şüpheli kaynaklardan elde edilmiştir.

<span class="mw-page-title-main">Roderich von Erckert</span>

Roderich von Erckert Alman etnograf, kartograf ve subay. Kafkas dilleri üzerine yaptığı çalışmalarla tanınmaktadır.

<span class="mw-page-title-main">Valknut</span> değişik şekillerden oluşan germen çoklu üçgen sembolu

Valknut, birbirine geçmiş üç adet üçgenden oluşan bir semboldür. Antik Germen halklarının arkeolojik kayıtlarında çeşitli nesnelerde görülmektedir. Valknut terimi modern çağdan türemiştir ve tarihsel kullanımı sırasında sembole atıfta bulunmak için kullanılan terim veya terimler bilinmemektedir.

Üç ve dokuz sayıları, İskandinav mitolojisi ile paganizmde önemli sayılardır. Her iki sayı, hem mitolojide hem de tapınma ayinlerinde, İskandinav paganizminin günümüze ulaşan kanıtları arasında yer alır.

<span class="mw-page-title-main">Cüce (folklor)</span> mitolojik varlık

Germen mitolojisi de dahil olmak üzere Germen folklorunda cüce, dağlarda ve yeryüzünde yaşayan bir varlıktır. Bu varlık; bilgelik, demircilik, madencilik ve zanaatkarlık ile çeşitli şekillerde ilişkilidir. Cüceler bazen kısa ve çirkin olarak tanımlanırken bazı bilim insanları, bunun varlıkların komik tasvirlerinden kaynaklanan daha sonraki bir gelişme olup olmadığını sorgulamıştır. Cüceler; modern popüler kültürde, çeşitli medyada tasvir edilmeye devam etmektedir.

<span class="mw-page-title-main">Carl Emil Doepler</span>

Carl Emil Doepler (1824–1905) Alman ressam, illüstratör ve kostüm tasarımcısıydı. 1876'da Bayreuther Festspiele'de Richard Wagner'in Der Ring des Nibelungen operası için kostümleri hazırladı. Bu kostümler boynuzlu miğferleri de içeriyordu ve bunu destekleyecek hiçbir direkt arkeolojik delil olmamasına karşın, Viking savaşçılarının boynuzlu miğferler taktığına dair popüler efsaneyi başlattığı yaygın olarak kabul edilmektedir. Çok sayıda illüstrasyon, makale ve kitap resimlendirdi, evlere yönelik mural tasarımları yaptı ve İskandinav-Germen mitolojisinden motifleri içeren tablolar ortaya çıkardı.