
Tunus, resmî adıyla Tunus Cumhuriyeti, Kuzey Afrika'da, Akdeniz'e kıyısı olan bir ülkedir. Kurucusu Habib Burgiba'dır. Batısında Cezayir, doğusunda Libya ve Akdeniz, Kuzeyinde de Akdeniz yer alır. Ülkenin güney kısmını Büyük Sahra Çölü kaplar.

Kuzey Afrika, Afrika'nın kuzeyindeki bölgeye verilen isim. Bugün Kuzey Afrika'da Fas, Cezayir, Tunus, Libya, Mısır ve Sudan devletleri bulunmaktadır. Bölgede Müslümanlar çoğunluktadır. Bölgedeki yaygın diller Arapça, Berberice ve Kıpticedir.

Mağrip, Arap dünyasının batı kısmıdır. Bölge, Cezayir, Libya, Moritanya, Fas ve Tunus dahil olmak üzere Batı ve Orta Kuzey Afrika'yı kapsar. Mağrip ayrıca Batı Sahra'nın tartışmalı bölgesini de içerir. 2018 itibarıyla bölgenin nüfusu 100 milyondan fazlaydı.
Tuzer Vilayeti, Tunus'un batısında yer alan bir vilayet.

Kâf Vilayeti Tunus'un kuzeybatısında yer alan ve Cezayir'e sınırı olan bir vilayet.

El Kâf, Tunus'un Kâf ili'nin yönetim merkezi olan şehir.

Cezayir, Cezayir'in başkenti ve en büyük şehridir.

Magrebim geleneksel olarak Kuzey Afrika'nın Arap-Berberi Mağrip bölgesinde, İspanya'dan kovulan Yahudilerin bölgeye gelmesinden evvel genelde Fas'ın Şerif Krallığında kurulan Yahudi cemaatleridir.
Kuloğlu Türkleri, Osmanlı'nın Berberi sahilindeki batı ve orta kıyı bölgelerinde yaşayan, Türk erkek ve Berberi kadınlardan doğan insanları tanımlamak için kullanılmış bir terimdir. Bu terim Osmanlı Cezayiri, Osmanlı Libyası ve Osmanlı Tunus'unda yaygın olarak kullanılırken, Mısır'daki Mısır Türkleri için kullanılmamıştır. Bugün, Kuloğullarının torunları bağımsızlıktan sonra büyük ölçüde yerel toplumların arasında entegre oldular, ancak yine de bazı kültürel geleneklerini koruyorlar; ayrıca Hanefi mezhebini yaşamaya devam ederler ve Türk kökenli soyadlarını hala kullanmaya devam ederler.

Şattü'l-Cerid, Tunus'un Kabili ilinde bulunan bir tuz gölüdür. Göl, Büyük Doğu Ergi ile Kabili ve Duz kentlerinin kuzeyinde yer almaktadır.

Dakaş, Tunus'un Tuzer ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, Cerid'de il merkezi Tuzer'in 12 km doğusunda Şattü'l-Cerid'in kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 835,8 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 22.808'dir.

Hamatü'l-Cerid, Tunus'un Tuzer ilinde bulunan bir belediyedir. Belediye, Cerid'de il merkezi Tuzer'in kuzeyinde yer almaktadır. Yüzölçümü 583,0 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 7.104'tür.

Nefta, Tunus'un Tuzer ilinde bulunan bir şehir, vaha ve belediyedir. Belediye, Cerid'de il merkezi Tuzer'in batısında Şattü'l-Cerid'in kıyısında yer almaktadır. Yüzölçümü 1.641 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 22.575'tir.

Tamağza, Tunus'un Tuzer ilinde bulunan bir vaha ve belediyedir. Belediye, Cerid'de il merkezi Tuzer'in 70 km kuzeyinde Cezayir sınırında dağlık alanda yer almaktadır. Yüzölçümü 890,1 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 6.631'dir.

Huzva, Tunus'un Tuzer ilinde bulunan bir belediyedir. Belediye, Cerid'de il merkezi Tuzer'in güneybatısında Cezayir sınırında yer almaktadır. Yüzölçümü 583,0 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 7.104'tür.

Mitlevi, Tunus'un Kafsa ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi Kafsa'nın batısında yer almaktadır. Yüzölçümü 973,3 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 39.154'tür.

Ümmü'l-Arayis, Tunus'un Kafsa ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi Kafsa'nın batısında Cezayir sınırı yakınlarında yer almaktadır. Yüzölçümü 798,7 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 21.562'dir.

Rudeyif, Tunus'un Kafsa ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, ilin batısında Tuzer ili sınırında yer almaktadır. Yüzölçümü 403,8 km² olan belediyenin nüfusu 2020 yılı itibarı ile 26.942'dir.

Kaletü's-Sinan, Tunus'un El-Kâf ilinde bulunan bir şehir ve belediyedir. Belediye, il merkezi El-Kâf'ın güneybatısında Cezayir sınırı yakınlarında yer almaktadır. Yüzölçümü 513,7 km² olan belediyenin nüfusu 2022 yılı itibarı ile 15.980'dir.

Tunus coğrafyası, Tunus'un coğrafi özelliklerini tanımlar. Tunus, Kuzey Afrika'da, Akdeniz'e kıyısı olan, batıda Cezayir (965 km) ve güneydoğuda Libya'yla (459 km) sınırı olan bir ülkedir. Ülkenin kuzey, doğu ve Afrika'nın Sitre Körfezi'nin batı kısmını oluşturan kıvrımlı Gabis Körfezi de dahil olmak üzere doğudan kuzeye karmaşık kıyıları bulunmaktadır. Bu daha büyük körfezin çoğu, kök adını paylaşan Sirte şehri de dahil olmak üzere Libya'nın ana kıyısını oluşturmaktadır. Tunus, 8.250'si su olmak üzere 163.610 km²'lik bir alanı kaplamaktadır. Başlıca ve güvenilir nehirler, kuzeydoğu Cezayir'den birkaç önemli istisna dışında ülkenin kuzeyinden doğmakta ve yeterli yağışın çeşitli bitki örtüsünü ve sulu tarımı desteklediği kuzey ovasından akmaktadır.